Skocz do zawartości
slimak

LG OLED TV 4K 55EG960V - nowy król!

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety.

Dodam tylko że ten sam model, jakieś 3 tygodnie temu, też lokalnie był dostępny za 2299 euro.

Galeria handlowa w Niemczech.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W skrócie:

LG EG 9609 OLED UHD cena:2499 euro.

WOW, niesamowicie zeszli w dół. Przy takiej cenie śmiem twierdzić, że mało kto na JS9500 popatrzy :)

A Niemcy słyną z takich krótkich akcji promocyjnych - widać je czasami na wykresach zmian cen w porównywarkach:

http://www.idealo.de/preisvergleich/AddWatchedProduct/4748248.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WOW, niesamowicie zeszli w dół. Przy takiej cenie śmiem twierdzić, że mało kto na JS9500 popatrzy :)

Jak ktoś ogląda dużo TV i ma łeb na karku to dwa razy się zastanowi zanim kupi OLED od LG.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak się zastanowi i kupi to na pewno żałować nie będzie. jak można porównywać cokolwiek z oled - tu nie ma co porównywać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak mu się jakieś logo stacji wypali to żałować będzie ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pokaż te wypalone loga stacji TV.( po za tym jednym co krąży w sieci z tv po ekspozycyjnym)

Jak słyszę takie pitolenie przypomina mi się 2005r gdy o plazmach na forach pisali,że się gaz ulatnia i trzeba będzie dopełniać w serwisie.Nie wspomnę o tym że po 3 latach się wypali i będzie do d.....A tu moja plazma ma 10 lat i gra lepiej niż nie jeden nowy LCD.

Katowaliśmy nasze sklepowe OLEDy po 11godzin na jednym kanale i wypaleń nikt nie uświadczył...co najwyżej krótkie powidoki znikające po 5 min.

Pozdro...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie tam się plazma wypaliła (TVN24) ... po 5 latach.

Sądzę, że to powidoki po 5 latach na OLED też by się utrwaliły ...

Wszystko zależy od sposobu użytkowania TV.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Katowaliśmy nasze sklepowe OLEDy po 11godzin na jednym kanale i wypaleń nikt nie uświadczył...co najwyżej krótkie powidoki znikające po 5 min.

Pozdro...

Przez jaki okres czasu ?

Mój znajomy na ekranie AMOLED dopiero po 3-4 latach ostrego katowania,zobaczył powidoki,króre mi pokazywał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według mnie o pozytywnej trwałosci OLED można się wypowiadać dopiero po przynajmniej 5 latach....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś, kogo stać na OLEDa tej generacji (a zwłaszcza tego 4K, dwa razy droższego) raczej za 5 lat będzie miał nowszy model.

A wyświetlanie filmów/TV to kompletnie inny przypadek użycia niż wyświetlanie interfejsów, bo zakładając że ktoś nie ogląda jednej stacji bez przerwy przez całą dobę, obraz filmu/TV jest dość mocno zmienny, a z kolei praktycznie każdy interfejs ma masę stałych elementów. I o ile monitor do komputera nie powinien mieć absolutnie żadnych problemów z wypalaniem, o tyle z wypalającymi się telewizorami ludzie żyją od lat. W przypadku tych OLEDów podobno sekretem jest wyłączanie odbiornika co jakiś czas żeby zresetował panel (nie wiem, czy na diodach zalega jakiś ładunek, czy trzeba je okresowo potraktować większym napięciem, ale powidoki podobno w większości przypadków znikają po restarcie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś, kogo stać na OLEDa tej generacji (a zwłaszcza tego 4K, dwa razy droższego) raczej za 5 lat będzie miał nowszy model.

To może inaczej Ci napiszę.

Mi chodzi o zwykłego Kowalskiego a nie o "bogatego" jelenia,który będzie wymieniał telewizor co 2-3 lata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dla mnie jeleniem jest ktoś kto wywala kasę na topowe LCD i dostaje to co daje lcd - czyli przeciętny obraz i będzie się z takim czymś męczył przez 5 lat

• Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwne masz pojęcia męczenia się klaus71 ;-)

Mam Samsunga 65JS8500 i takiego dobrego obrazu jeszcze w życiu nie widziałem. A widziałem sporo ...

Owszem przy dobrych (pod względem obrazu) filmach BR przewaga OLEDa będzie bezsprzeczna. Ale przy NC+ już niekoniecznie. Filmy z satelity/kablówki nie mają takiego bitrate żeby uzyskac idealną czerń.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czerń i kąty - na każdym materiale - nokaut dla oleda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy na każdym ...

W marketach puszczają demko Szybkich i wściekłych 7 ... na nieskalibrowanych OLEDach. Tego nie da się oglądać ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo trzeba wyłączyć tryb dynamiczny - na lcd w takim trybie te samo demo wygląda tak samo beznadziejnie - a pod kątami jeszcze znacznie gorzej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Samsung zdecydowanie lepiej zachwala swoje produkty - demkiem z Exodusa i Życie Pi. Demka wyglądają bajecznie nawet na nieskalibrowanych TV.

Edytowane przez Piopio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwne masz pojęcia męczenia się klaus71 ;-)

Mam Samsunga 65JS8500 i takiego dobrego obrazu jeszcze w życiu nie widziałem. A widziałem sporo ...

Owszem przy dobrych (pod względem obrazu) filmach BR przewaga OLEDa będzie bezsprzeczna. Ale przy NC+ już niekoniecznie. Filmy z satelity/kablówki nie mają takiego bitrate żeby uzyskac idealną czerń.

Filmy z satelity/kablówki nie mają takiego bitrate żeby uzyskac idealną czerń ?????? WTF co ma jedno z drugim wspólnego ? :DWeź się nie kompromituj tu. :) Chyba Szajsung nieźle namieszał ci w głowie :D że tak go zachwalasz ! :)LED-a porónywać z OLED-em to normalny hardcore dla fachowców od obrazu HQ.Te ich wynalazki tylko psują obraz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak filmy mają niski bitrate to sceny w ciemnościach wyglądają kiepsko ... super czerń OLEDa tego nie naprawi ...

Dla mnie OLED to tylko TV a nie jakiś bożek jak dla Ciebie :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mi chodzi o zwykłego Kowalskiego a nie o "bogatego" jelenia,który będzie wymieniał telewizor co 2-3 lata.

Zwykły Kowalski w tej chwili nie wyrzuci 7 tysięcy na "przestarzały" (bo nie 4K) telewizor, albo 10-12 na taki ze wszystkimi nowinkami. To w tej chwili jest oferta właśnie dla bogatych jeleni, chociaż jest całkiem możliwe, że już za 2-3 lata OLED-y wejdą cenowo w średnią półkę.

I jeśli spadek ceny nie będzie związany ze zbyt dużym obcięciem jakości paneli to mając opcję zakupu średniego OLEDa i średniego LCD w tej samej cenie w ciemno brałbym ten, którego jedyną poważną wadą jest rzekome wypalanie.Ba, nawet inne wady obecnej generacji FHD - kiepska kalibracja, zaburzenia kolorów pod kątem i lekko wadliwe przetwarzanie obrazu - nie wydają się gigantyczne jak na drugą generację nowej technologii

Jak filmy mają niski bitrate to sceny w ciemnościach wyglądają kiepsko ... super czerń OLEDa tego nie naprawi ...

Kiepska czerń LCD chyba też niespecjalnie. Kiepski materiał z założenia nie będzie wyglądał za dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwykły Kowalski w tej chwili nie wyrzuci 7 tysięcy

Własnie dlatego pisałem o zwykłym Kowalskim ;)

A DVD z bitrate 5000 kbps,to już chyba pod szarość podchodzi... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest jeszcze takie coś jak "black crush":

"Wiele domowych wydań cierpi na przypadłość zwaną „black crush” - ciemne obszary ekranu nie zawierają żadnych szczegółów; to jednolita, nieprzenikniona czerń."

OLED to tylko uwypukli ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaja sobie robisz teraz?

Poprzedni argument byl absurdalny, ten jest z gatunku znecania sie nad jeleniami.

Ot bezsensowne ludzkie okrucienstwo, wandalizm i lobuzerka ;)

Jak masz drogi uzytkowniku klopot z BC, to sobie ustaw zakres luminacji, albo zmien player w komputerze na inny, a nie telewizor.

Edytowane przez binary
  • Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Samsung zdecydowanie lepiej zachwala swoje produkty - demkiem z Exodusa i Życie Pi. Demka wyglądają bajecznie nawet na nieskalibrowanych TV.

I jaki z tego płynie wniosek? Bo nie bardzo rozumiem w kwestii jakości matryc LED LCD vs OLED?

I jeszcze ten bzdurny argument o black crush... Dlaczego niby OLED miałby to uwypuklić, sporo bezsprzecznie ma większą rozpiętość tonalną w cieniach i półcieniach? A może to co zobaczysz jako czarny (czy tam szary) placek, na oledzie będzie ciemnym obrazem przekazującym szare i czarne szczegóły?

Plus cytacik dla Ciebie z jednego z topowych forów hi-fi. Więcej nie chciało mi się szukać, ale jak chcesz to mogę...

qy69ef.jpg

Jak wiemy, Pioneer Kuro przegrywa z Oledami w kwestii jakości czerni. Chcesz jeszcze podyskutować w tym temacie?

Edytowane przez kotekpsotek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...