Skocz do zawartości
Maciej Koper

TEST: LG EC930 V OLED 55" Full HD

Rekomendowane odpowiedzi

Najpierw poczytaj ze zrozumieniem co napisałem od mojego pierwszego posta . Poczytaj i wtedy wyciągaj wnioski . Ludzie którzy kupili w MM te telewizory , jak jeden piszą że z dnia na dzień jest coraz więcej martwych pikseli . Sam sobie sprawdź . Tylko nie czytaj opinii tych co mają TV 3 dni . Każdy co ma więcej jak 3 miesiące pisze to samo . Więc sądzisz że wszyscy są nasłani , lub od konkurencji ? Nie wiem ile oglądasz tv dziennie ale może nawet nie widzisz tych pikseli . Jest specjalny test na piksele martwe , nie wiem jak się nazywa i tym trzeba potraktować telewizor żeby mieć na 100 % pewność że nie masz . Tak czy siak , jest zbyt dużo opinii w Polsce jak i na zachodnich forach od ludzi co piszą to samo o tych padających pikselach , żeby traktować to marginalnie . A co do wersji jaką posiadasz , to pewno nie ma znaczenia . Może masz szczęście , nie wiem . W każdym razie tak samo jak w plazmach było wiadomo że powidoki ma każdy , w LCD bez wygaszania strefowego każdy ma problem z równo podświetloną matrycą ( zwłaszcza w dużych przekątnych ) tak na razie , wiadomo że oled jest nie trwały i szlag trafia piksele . To nie mój wymysł tylko ogólna cecha tej technologii na obecnym stanie . Do tego niektórzy jeszcze piszą o pasach które widać na tle szarym . Więc coś jest na rzeczy skoro tylu o tym pisze . Jak by było inaczej , to LG by dawało gwarancje w której by wyraźnie pisało o tym że martwy piksel równa się wymianie na nowy tv czy tam 3 sztuki dajmy na to . Ktoś pisał że również na forum że jak chciał reklamować te piksele , otrzymał w sklepie odpowiedź '' że ta technologia tak ma i trzeba się z tym liczyć '' . Więc takie podejście ja traktuje jak zlewanie klienta. P.S Tak na logikę , to nie dziwi Cię że ceny tak szybko Oledów spadły z 45000 zł za tv do 8000 zł ?? Myślisz że to dobra wola LG ? Zapewne wiedzą co się dzieje i wolą sprzedać tanio aniżeli wywalić cenę z kosmosu i nikt nie kupi . To chyba również daje do myślenia

Edytowane przez peterka1000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do tematu martwych pikseli to możliwych jest kilka scenariuszy. Np. inspirowane przez konkurencję (lub zacietrzewienie) fałszywe głosy na forach. Być może rzeczywiście pojawiła się mała (lub duża) partia takich paneli. Takie głosy w pewnym momencie zaczynają żyć własnym życiem i już nie sposób dojść co jest prawdą a co kłamstwem. Z drugiej strony o ile pamiętam to w czasach gdy pojawiał się LCD (a wcześniej plazma) takie głosy ale i fakty też się pojawiały. Na pewno nie można wyciągać wniosków tylko z głosów na forach ale rzeczywistość też jest niestety taka, że trudno też liczyć że LG przyzna się do istotnych problemów.

Nie jest też wykluczone, że akurat MM dołożyło swoje np. sprzedając ponownie sztuki ze zwrotów, ekspozycji itp.

Istotną informacją (chyba nie do uzyskania) byłoby też ile sztuk sprzedano w Polsce i ile jest prawdziwych głosów o problemach.

Edytowane przez pawelll

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego pawell , zgadzam się z Tobą w 100 % . Może konkurencja to pisze , może inny scenariusz . Dlatego ja nie napisałem tych postów w oparciu o własny osąd , tylko wyraźnie napisałem skąd moje przemyślenia . A gość który mnie atakuje ( może za wielkie stwierdzenie ) :) jest zakochany jak większość ludzi w tym co zakupili . Mało jest ludzi takich co potrafią się przyznać że kupili badziew. Sam jestem zachwycony obrazem z Oleda . Jak się okaże że wypalanie pikseli to bujda sam kupie takowy . Każda technologia ma wady ale nie mogą one uderzać w trwałość . Może coś smużyć , może coś nie wyświetlać czerni jak należy , może być cokolwiek ale musi być jak WÓŁ NAPISANE WIELKIMI LITERAMI W INSTRUKCJI . Natomiast uszkadzanie się w telewizorze samego panela w takim tempie to już nie wada technologii ale oszustwo . Chyba nikt normalny nie dałby za TV nawet 4000 zł wiedząc że jak będzie miał pecha to szlag trafi Tv po pół roku . Pech to na 100 sprzedanych egzemplarzy dwa martwe piksele po roku . A nie cud że na 100 sprzedanych jeden ich nie ma po pół roku. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie sądzę byś doczekał się informacji, że to bujda bo takowej nigdy się nie dowiesz. Zawsze wypłyną głównie komentarze tych, którzy mają problem. Nie znam urządzenia na świecie, które by było bez wad i by się nie psuło. Akurat nie dziwię się, że każdy kto ma oleda jest zachwycony obrazem bo trudno się nim nie zachwycić ;) Ja mam ponad rok i też nic się nie dzieje. Chodzi codziennie po 2-3h wieczorem w sypialni ;) JESTEM ZACHWYCONY ;) ;) ;) Jak się popsuje po gwarancji - to trudno. Oddam do naprawy albo kupię nowy. Majątku nie kosztował (to nie oled 4K...). To normalne i nie widzę w tym nic nadzwyczajnego. Urządzenie to urządzenie. Za taką czerń podejmę każde ryzyko ;p

ps. dzisiaj widziałem 930 za 6700zł w Saturnie. Nie mam pytań. Dałbym tyle chociażby za pół roku oglądania wszystkich filmów na nowo jakie mam na BD ;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw poczytaj ze zrozumieniem co napisałem od mojego pierwszego posta . Poczytaj i wtedy wyciągaj wnioski . Ludzie którzy kupili w MM te telewizory , jak jeden piszą że z dnia na dzień jest coraz więcej martwych pikseli . Sam sobie sprawdź . Tylko nie czytaj opinii tych co mają TV 3 dni . Każdy co ma więcej jak 3 miesiące pisze to samo .

Najpierw przeczytaj ze zrozumieniem to co napisałem. Mam trzeci miesiąc 930 i nie mam żadnych martwych pikseli ( mam nadzieję, że dotarło ).

No może dlatego, ze kupiłem w Saturnie :D :D :D

Wybacz, że moja opinia nie pasuje do twoich "kilkumiesięcznych doświadczeń użytkownika OLED" ( ironia - takie wyjaśnienie dla Ciebie ).

Pzdr Koniec z mojej strony.

Edytowane przez netquest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę że dalej nie umiesz czytać ze zrozumieniem . Nigdzie nie napisałem że opinia moja jest w oparciu o własne użytkowanie , tylko oparta na tym co piszą Ci co kupili , oraz opinie z różnych for . Zadzwonię do LG i jak mi na piśmie dadzą że jeśli po pół roku będzie przy oglądaniu dziennie 12 godzin tv ( bo tyle u mnie śmiga tv , ponieważ jak nic nie oglądam to chodzi TVN 24 jako radio :) ) 3 martwe piksele to oddadzą mi kasę i wtedy kupię . Nie mam zamiaru dawać 10000 zł za telewizor okazjonalnie użytkowany i traktowany jak OSZLIFOWANY DIAMENT , który się zakłada od święta żeby się pochwalić przed znajomymi , a tak leży w sejfie . :) A co do Twojej opinii Gmeru , to napisałem do Ciebie emaila ale zero odpowiedzi . Maciek który był u mnie kalibrować Tv był bardziej wylewny przez telefon . Ale mniejsza . Zresztą podejrzewam że z racji Waszej współpracy z LG , swój Tv dostałeś za pół ceny i do tego jak padnie wymienią Ci za friko na nowy :) . Tak też bym mógł zakupić :) To oczywiście żart . Pożyjemy zobaczymy . Nie pili mnie na razie bo mam w domu konkretny TV . Do marca mam czas na spokojnie podjąć decyzję co kupić . Gdyby Oled 65 cali 4K kosztował 15000 zł to bym się nie zastanawiał . Ale dać 10000 za Oleda 55 cali i to Full HD , zamiast za Samsunga 65 cali z pełnym podświetleniem Led i 4K 13000 zł to jednak jest nad czym pomyśleć . Czy czerń zastąpi wielkość . Pozdrawiam i koniec kłótni . Czekam na test 910V . :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co do Twojej opinii Gmeru , to napisałem do Ciebie emaila ale zero odpowiedzi .

Wiesz ile dostaje mejli/wiadomości na forum dziennie? Dużo :P;) Na pewno do niej dojdę i odpiszę. Bardziej preferuję dyskusję na forum bo czas poświęcony na odpisanie przyda się większej ilości ludzi.

Do tak masowego oglądania TV to ja bym kupił np. 75" Full HD w dobrej cenie i katował go TVN24 jak radio (jak pewnie 90% osób mających TV w domach co jest normalne...). Jak dla mnie nie da się kupić perfekcyjnego ekranu do filmów i na co dzień.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie sądzę byś doczekał się informacji, że to bujda bo takowej nigdy się nie dowiesz. Zawsze wypłyną głównie komentarze tych, którzy mają problem. Nie znam urządzenia na świecie, które by było bez wad i by się nie psuło. Akurat nie dziwię się, że każdy kto ma oleda jest zachwycony obrazem bo trudno się nim nie zachwycić ;) Ja mam ponad rok i też nic się nie dzieje. Chodzi codziennie po 2-3h wieczorem w sypialni ;) JESTEM ZACHWYCONY ;) ;) ;) Jak się popsuje po gwarancji - to trudno. Oddam do naprawy albo kupię nowy. Majątku nie kosztował (to nie oled 4K...). To normalne i nie widzę w tym nic nadzwyczajnego. Urządzenie to urządzenie. Za taką czerń podejmę każde ryzyko ;p

ps. dzisiaj widziałem 930 za 6700zł w Saturnie. Nie mam pytań. Dałbym tyle chociażby za pół roku oglądania wszystkich filmów na nowo jakie mam na BD ;p

Za taką kaskę w którym ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W każdym

Mają regularną cenę minus 15% rabatu to 6649 jakoś wychodzi.

Ja za swoją płaciłem 7649 + bony za 750+gwarę na 5lat za 1PLN dostałem a teraz jeszcze saga Star Wars na BD od LG wpadnie....

Sam mam chrapkę na oleda ( co prawda tego nowego LG EG910V ) ale wystarczy poczytać opinie użytkowników tych co kupili w MM model 930 co się z oledami dzieje . Ci co nabyli i opinie wystawiają po 3 dniach od zakupu pieją z zachwytu . Natomiast Ci co mają telewizor od 3 miesięcy do pół roku i dłużej , jak jeden piszą co się z telewizorami dzieje . Liczba martwych pikseli przybywa w postępie geometrycznym . Więc co komu po telewizorze za taką kasę co padnie po roku ? Chyba za wcześnie jednak na zakup telewizora w tej technologii . A nie wierzę że model 910 wyeliminował ten problem . Cytuję opinie gościa '' po trzech miesiącach na czarnym tle setki świecących na biało pixeli, zaczęło to przeszkadzać! wygląda to jak niego gwiażdziste w pogodną noc! ''

Wskaż mi proszę tekst źródłowy...

Jak pisałem już na forum kiedyś piksele padały w modelu 980.Tam było to bardzo częste.

W 930tce problem nie występuje.Dlatego kupiłem ten model bo na sklepie mieliśmy kilka grających sztuk w tym jedną przez ponad pół roku i piksele nie padały.

Nie ma idealnego TV...dlatego dokupujesz gwarancję i jak Ci padną piksele masz wymianę na nową sztukę....

Edytowane przez marsellus_w

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widocznie tv się sprzedały bo jeszcze przed wczoraj były dostępne...

U mnie w MM ostatnią szt sprzedawaliśmy za 6299pln.

Teraz już tylko 910 model EC930 nie będzie już dostępny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co wy z tymi martwymi pixelami w modelu 980? Polecam lekturę wątków na avsforum - negatywów dla tego telewizora jest może kilka na ponad 240 podstronach dyskusji. To samo z EC930. Każdy TV ma jakieś wady. Mi np. w lcd Sony dwa razy poszło podświetlenie matrycy. Ale nie twierdzę przez to, że cała technologia jest be! :)

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy mi się tylko wydaje, czy po aktualizacji do webos 1.4 poprawiła się nie tylko szybkość menu, ale także płynność obrazu i zmniejszyła się ilość artefaktów przy włączonym tru motion? Przy tych samych parametrach, co przed aktualizacją, jest wyraźnie lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szybkość i płynność obrazu - jak najbardziej na tak. Co do mniejszej liczby artefaktów - ja tego i tak nie dostrzegałem :P Chociaż w sumie dość rzadko korzystałem z Tru Motion, bo nie przepadam za tą opcją...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

https://www.youtube.com/watch?v=szG10Ugne-8

Małe co nie co,żeby sobie opad szczeny zaliczyć.

Odpalać na OLEDach. ;)

Obejrzałem, potwierdzam opad szczeny :) Niestety w niektórych momentach coś się dzieje z czarnym tłem (miga), ale mam to samo na komputerze, więc zakładam, że to po prostu kamera nie wyrabiała z ISO :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Da się wrócić do poprzedniego softu? Na zasadzie wgrania poprzedniej wersji?

Edytowane przez PsiCore

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez pomocy serwisu chyba nie.

Ale ostatnia wersja poprawiła chociażby to,że obraz już nie wpada w zieleń jak to było we wcześniejszej wersji...przynajmniej takie mam odczucia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam wrażenie, że 5.00.40 popsuło znowu trochę ruch i artefakty - w moim odczuciu na 5.00.15 było z tym trochę lepiej (przede wszystkim na materiale TV, bo blu-ray jest oczywiście nadal w porządku).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam wrażenie, że 5.00.40 popsuło znowu trochę ruch i artefakty - w moim odczuciu na 5.00.15 było z tym trochę lepiej ...

Może dlatego 5.00.40 nie jest dostępny on line.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może dlatego 5.00.40 nie jest dostępny on line.

Jest. Sprawdź na polskiej stronie LG.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi