Skocz do zawartości
  • 0
rwrhwtfok

Plazma Panasonic VT60 mało szczegółowy obraz

Pytanie

Cześć, mam takie pytanie. Do niedawna używałem Sony 55EX500, lecz niedawno kupiłem Panasonica P65VT60E. Porównałem sobie dzisiaj te dwa telewizory łeb w łeb i widzę, że Sony ma znaaacznie ostrzejszy obraz. Szczególnie w scenach gdzie jest dużo detali na małych powierzchniach. Przy zbliżeniach Panas miażdży. Czy to normalne? Kiedy obok stoi Soniak w scenach krajobrazowych Panasonic wygląda jakby puszczał sygnał SD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Powylaczaj w Panasie wszystkie poprawiacze.

I wtedy sprawdzaj.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Jak masz ustawiona ostrość obrazu w panasie a jak w sonym ?

Plazma ma zawsze ostrość obrazu bardziej "wyważoną" niż LCD stad m.in. lepiej sobie radzi z sygnałem nie HD.

Pamiętaj tez ze porównujesz ekran 55 z 65 calowym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Wiecie co można jeszcze zrobić? Może ten TV radzi sobie gorzej z usuwaniem przeplotu i lepiej ustawić 720p zamiast 1080i?

E: A jest jakaś opcja odpowiedzialna za wyostrzanie w menu serwisowym?

Edytowane przez rwrhwtfok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Jeśli ustawiłeś ostrość na maksa to nie dziw się, że nie ma szczegółów. Suwak ostrości powoduje obrysowanie konutrów cienką kontrastującą linią. Jak się przesadzi to w końcu sąsiadujące ze sobą szczegóły się zacierają, nawet kolory mogą się stać bardziej wyprane.

Usuwanie przeplotu jest OK. Sygnał powinien zostać doprowadzony w swojej formie źródłowej. Najlepszym trybem fabrycznym jest THX-Cinema. Wybierz go, przywróć ustawienia domyślne. Ustaw temperaturę barwową na ciepły lub normalny, bo bez kalibracji oba są równie dobre co złe i ciesz się obrazem. Lub zamów kalibrację, jak ma być lepiej, ale szczegółowość nie ulegnie specjalnej zmianie.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Zrobiłem tak, jak mówisz, ale myślę, że może siedzę zbyt blisko. Jaka jest zalecana odległość do FHD na 65"?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

3 metry max , niestety plazmy zawsze miały obraz mniej ostry według lcd, dlatego lepiej wygląda sd na plazmach.Obraz jest typowo analogowy jak na crt, dlatego bardziej naturalny !!! Na twoim 65vt60 prawidłowa ostrość to -0 , już na 28 widać podbicia na pionowych prąźkach.Na lcd-kach diabli wiedzą jaka jest prawidłowa ostrość, bo chyba na zerze też już jest jakieś dodatkowe wyostrzenie .Oled-y też nie mają za wybitnej ostrości ale na takiej przekątnej 65 cali to się ogląda dobrej jakości obrazy a nie jakieś badziewie typu -Puls TV.Ja mam ten sam model i ten kanał nie da się oglądać !!!! mydło całkowite,Wyobraź sobie ten program na 85 calach 4K LCD :wacko::lol: Bez kalibracji profesjonalnej proponuje wbij sobie te ustawienia i ostrość na zero i nie oglądaj jakiś badziewnych SD -http://www.soundandvision.com/content/panasonic-tc-p65vt60-3d-plasma-hdtv-settings

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

To zostawię na razie na 40, potem będę schodził w dół. Aha, czy u Ciebie też jest taka bardzo ciemno granatowa czerń?

Edytowane przez rwrhwtfok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

ŻADNA tam bardzo ciemno granatowa czerń :D to nie led :) Ustaw to ustawienie na issf pro jako profesjonalny 2 i zobaczysz różnice , nawet sporo lepiej od THX Cinema i ostrość max 30.Telewizor gra znakomicie ale musi być ustawiony jak należy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

U mnie czerń jest taka sama jak przy wyłączonym telewizorze. Nie jest to OLEDowa czerń, ani taka jak na telewizorze na VA. Nie zalewa się z ramką, jak się zgasi światło w pokoju to widać lekki szary kolor. Też tak masz? Czytałem na jakimś forum przypadek, że ktoś miał słabą czerń na plazmie i wymienili mu na nową.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Każdy niezerowy poziom czerni da się zauważyć po ciemku i jego postrzeganie (szary, ciemnoszary) zależy tylko od poziomu adaptacji naszego oka. Tylko pomiar pozwala stwierdzić czy wszystko OK z telewizorem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Na obu na maksa, ale nawet jak w Sonym ustawie 50 tp i tak jest tam lepiej.

No to juz wszystko wiemy :).

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

To zostawię na razie na 40, potem będę schodził w dół. Aha, czy u Ciebie też jest taka bardzo ciemno granatowa czerń?

Jak masz ustawiona jasność? Może jest zbyt wysoko i czarny robi się dlatego szary, nie ma mowy żeby vt60 miał gorsza czerń od jakiegokolwiek LCD. Musisz mieć coś namieszane w ustawieniach. Zmniejsz jasność i sprawdź na ciemnych partiach obrazu czy sytuacja nie uległa poprawie.

Sent from my GT-I9300

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Panowie, o czym my gdybamy? Żeby ten telewizor "zagrał" powinien zostać skalibrowany, a nie ustawiony na pałę.

I koniec tematu.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

No cóż.. jak się obcowało z LCD to przesiadka może być dziwna (kwestia przyzwyczajenia). Wszystko zależy od źródła. Na filmie BD czyli na super jakości obraz powinien być szczegółowy i bardzo naturalny > to właśnie duży plus plazmy. Ale myślę, że to jednak kwestia przyzwyczajenia do innej technologii wyświetlania obrazu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi