Skocz do zawartości
Gmeru

Najlepsze telewizory 2014-2015 - EISA

Rekomendowane odpowiedzi

Jak co roku EISA przyznało nagrody dla najlepszych telewizorów roku 2014-2015. Najlepszym telewizorem (co w sumie nie dziwi...) został OLED 4K od firmy LG - także z najlepszą platformą Smart TV na rynku. Jak też widać zniknęły kategorie związane z plazmą czy np. Green TV. Poniżej pełne zestawienie nagrodzonych sprzętów.

• High-end TV - LG 4K OLED-TV (77” 77EC980V)
  • Smart TV - LG webOS (55” 55LB870V)
  • Full HD TV - Samsung UE55H7000
  • 4K Ultra HD TV - Sony 65X9005B
  • Blu-ray player - Panasonic DMP-BDT700
  • HT Projector - Epson EH-TW9200W
  • HT soundbar - Focal Dimension
  • HT soundbase - LG LAB540
  • High-end Audio - KEF Reference 5
  • Multiroom system - Samsung M7
  • HT Receiver - Pioneer VSX-924
  • HT High-end -Yamaha CX-A5000
  • Loudspeaker system - B&W 683 S2 Theatre

Pełne zestawienie nagród pod adresem: http://www.eisa.eu/

Kliknij tutaj aby zobaczyć całą treść artykułu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mają taką, że wszystko się zgadza w tym roku ; ) Ale oczywiście brakuje tutaj jeszcze miejsca np. dla Philipsa. Ale jak mówię: zostały tylko LCD na rynku i nie ma już takich wielkich różnic więc akurat są trafione bo H7000 jest mega dobry, podobnie jak X9 czy OLED. Panasonic to najlepszy BD na rynku.

ps. Dzisiaj test H7000 do zweryfikowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jak w kategorii 4K może wygrać TV, który nie radzi sobie z sygnałem w tej rozdzielczości z satelity? Albo webOS, w którym nic nie ma wygrywa kategorię SmartTV?

Wysłane z mojego GT-N7000 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sony : ) Bo ma najniższy LAG chociaż tutaj ma też znaczenie jednak płynność więc w sumie ta kategoria nie byłaby taka prosta... ale jednak dałbym Sony W805B bo płynność też ma zawodową.

Samsung H7000 ma matrycę 240Hz co też ma spore znaczenie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OLED o takiej przekątnej to musi być niezła masakra :), ja z kolei jestem ciekawy kolumn B&W 683 S2 jak to gra w porównaniu do starszego modelu i posiadanych MA RX8, ale w sumie to nie temat o kolumnach ;)

Edytowane przez PeterMac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sony : ) Bo ma najniższy LAG chociaż tutaj ma też znaczenie jednak płynność więc w sumie ta kategoria nie byłaby taka prosta... ale jednak dałbym Sony W805B bo płynność też ma zawodową.

Samsung H7000 ma matrycę 240Hz co też ma spore znaczenie...

No właśnie ja mam dylemat między 50w805 a 42w705, bo ten lag na poziomie monitora i lepsze kąty widzenia kuszą. 50w805 z kolei bardziej uniwersalny do multimediów bo ma upłynniacz, w dodatku 50 cali, tylko, że tryb impuls zwiększa laga do 30ms, co w grach działających w 60 klatkach mogłoby mieć znaczenie... Decyzje decyzje...

Btw, częstotliwość odświeżania matrycy ma jakiekolwiek znaczenie przy grach? Pan Maciej powiedział mi, że po hdmi w 2d pójdzie max 60fps, dopiero "sztuczka" z oszukaniem telewizora 3d może pozwolić na wyższy klatkarz, lecz sposób ten dostępny jest tylko dla pc i nie wszystkie gry dobrze go interpretują. Konsole natomiast nigdy nie wychodzą ponad 60 klatek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ważny przede wszystkim jest sam input lag więc chodzi tutaj o jak najszybsze dostarczenie wysyłanego sygnału do telewizora tak, by mógł ten sygnał odpowiednio obrobić i odpowiednio szybko na niego zareagować - to jest cały "lag". Czasem zdarza się, że telewizory z odświeżanie 200 klatkowym mają wyższy lag niż te 100hz. Ogólnie zasada jest taka, że czym więcej hz posiada telewizor tym czas reakcji jest niższy czyli możemy przyjąć że ma to pewne znaczenie.

Edytowane przez maciek876

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rorozumiem że odnosisz się do definicji laga wg Leo Bodnara, tj lag jest czasem w którym sygnał dojdzie do telewizora i ten wyświetli zmianę plus czas reakcji matrycy (czyli czas od obrazu idealnego do obrazu idealnego czyt. Nie zasmużonego? Wtedy wyższa ilość hz matrycy = większa rozdzielczość ruchu czyli brak smużenia i w konsekwencji niższy input lag Leo Bodnara, dobrze zrozumiałem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podejrzewam, że właśnie do tego się maciek876 odnosi. Zwróć jednak uwagę na to, że matryca z niższą ilością herców może mieć taki sam czas reakcji jak ta z wyższym, no i druga sprawa: to komputer dyktuje odświeżanie, więc jeśli na telewizor 240hz idzie 60hz to responsywność gry jest dokładnie taka sama jakby maks ekranu było też 60hz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co się dzieje jak włączymy upłynniacz na grze ?

w sumie nie testowałem ale niektórzy na forum pisali że wolą mieć to włączone podczas gry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No będzie interpolacja i będzie niewątpliwie dużo ostrzejszy ruch, ale i pewna ilość artefaktów + dużo wyższy input lag, przeważnie nieakceptowalny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Analizując tabelkę input laga na hdtvtest można porównać input lag mierzony metodą Leo Bodnara z wynikami metody stop klatki z wykorzystaniem monitora CRT. Zauważyłem ciekawą sprawę. Model 805 na matrycy IPS: Leo 17, stop kl 6. 17 - 6 = 11 co powinno być przybliżonym czasem reakcji matrycy. Model w805 na matrycy VA : Leo 22, stop kl 8. 22-8= 14 więc potencjalnie szybszy panel wypada wolniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra... poważnie to tego typu porównanie do niczego się nie odnosi. Wiadomo, że przy przesyłaniu sygnału do telewizora z komputera dużą sprawę odgrywa sama jednostka centralna a konkretnie to co w niej jest. To wtedy jest odczuwalne oczywiście też i na samym komputerze.

Input lag a sam czas reakcji matrycy to zupełnie inne kwestie, które niestety (albo stety) wiążą się ze sobą. Kiedy telewizor ma wysoki czas reakcji - reaguje wolniej. Więc łatwo wtedy zauważyć iż sygnał docierający w tempie w jakim dociera czyli 'normalnym' jest poprawnie rozpatrywany i pozyskiwany w samym telewizorze, lecz jego odtworzenie w tym 'nowym' dla sygnału urządzeniu jest spowalniane przez samo urządzenie czyli elektronika, która jest odpowiedzialna za operowanie matrycą nie nadąża za ciągłymi dostawami nowego sygnału. Innymi słowy piksele nie dają rady zmieniać swojego stanu w ciągły sposób tak, by nadążać za sygnałem i pokazywać go w trybie właściwie 'door-to-door' więc wyświetlają go z opóźnieniem. W skrócie: telewizor jest zbyt słaby by poradzić sobie z tego typu sygnałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może wytłumaczę moją teorię i to całe odejmowanie.

"The results generated by the Leo Bodnar lag tester are usually higher than the figures obtained using the cloned digital stopwatch/ high-speed camera method. This is because the latter requires the use of another display as reference (therefore any further lag on the reference display, however low, would have been subtracted from the final figure), whereas the former directly measure

wycs a TV’s input lag PLUS pixel response time".

wycięte z

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.hdtvtest.co.uk/news/input-lag

czyli tester Leo Bodnara mierzy czas opóźnienia plus czas reakcji matrycy jak pisałem.wcześniej. Metoda z monitorem nie uwzględnia.czasu.reakcji matrycy, liczy.się.czas do jakiejkolwiek.zmiany, nawet Kiedy obraz nie jest jeszcze zsynchronizowany pionowo i wszystkie pixele jeszcze w pełni nie zareagowały. Przeprowadzając mój krótki i chałupniczy eksperyment logiczny można chyba z grubsza stwierdzić, który tv ma szybszy czas matrycy. Oczywiście wiem, że nie wynosi on dokładnie tyle, bo wynika to z samego minimalnego laga na CRT i niezbyt dokładnego pomiaru ze strony zdjęcia obydwu monitorów, jednak można chyba przyjąć moje założenie.że im większa.różnica między Leo a stopklatką tym większy czas reakcji matrycy, poprawcie mnie jeżeli się mylę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obie metody mieżą input laga wraz z czasem reakcji matrycy, przynajmniej częściowym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WEB OS LG też zbiera świetne recencje w sieci.

Ostatni tes t który czytałem na AVS Forums http://www.avforums.com/review/lg-smart-webos-system-review.10451

Mają taką, że wszystko się zgadza w tym roku ; ) Ale oczywiście brakuje tutaj jeszcze miejsca np. dla Philipsa. Ale jak mówię: zostały tylko LCD na rynku i nie ma już takich wielkich różnic więc akurat są trafione bo H7000 jest mega dobry, podobnie jak X9 czy OLED. Panasonic to najlepszy BD na rynku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak podejrzewałem, że LG wygra w kategorii smart TV, po prostu wymiana na tej płaszczyźnie, Magic Remote dalej trzyma fason, Samsung wymusił jakiś ciekawy pilot, ale na razie bez echa. Wygrana w OLED też nie dziwi, robią najlepsze panele OLED. Ciekawe kto był na drugim miejscu w 4k. Kategoria GreenTV jakoś mnie nie ciekawi, ale rzeczywiście przydała by się kategoria dla graczy, konsola i input lag.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na tej kategorii jednak się zawiodłem bo medal przyznałbym samsungowi i każdy wie tutaj chyba o co mi chodzi... Chociaż też philips mógłby wygrać za m.in. wprowadzenie systemu android do swoich tv

Edytowane przez maciek876

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

praktycznie wygrał jeden TV - Sony (stawiam 4K LED LCD nad FullHD OLED z moich wrażeń oglądania), drugi LG OLED

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam, dzisiaj obejrzałem ten TV w sklepie (H7000) i jedno co mi się bardzo nie podoba to mocno nagrzewająca się ramka po całym obwodzie, a ramka po bokach w górnej cześci jest tak gorąca, że może wręcz parzyć. Szkoda, że nie miałem termometru aby zmierzyć te temperaturę.

Pytamnie jaki to może mieć wpływ na awaryjność tego modelu ? co z plastikową obudowa za ramką czy nie będzie się wypalać itp.? Obejrzałem też model H6700 i tam pod tym względem jest o wiele lepiej, a już np. w Sony KDL-55W829B ramka była po prostu zimna.

Przed pójściem do sklepu byłem prawie zdecydowany na tego H7000, ale teraz mocno się waham i powoli skłaniam do modelu H6700 lub tego Sony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też się zgodzę z tym, że tegoroczne nagrody również powinny uwzględnić telewizory Philipsa 9XX9, niestety producent nie wypuścił swoich telewizorów na czas przyznawania nagród. Sam jestem ciekaw jakby ten telewizor wypadł w zestawieniu EISA. Ja się tam kieruję nagrodami EISA przy swoich zakupach, nie uważam tego za jakiś przekręt dla ulubionych producentów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi