Gmeru 2 225 Napisano 22 Lipca 2014 ak ale na te białe masz nałożone kolorowe filtry i nie wiadomo co się z nimi będzie dziać. Niby ma być ok. Zobaczymy. Nikt tego jeszcze nie wie : ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klaus71 1 701 Napisano 22 Lipca 2014 no te "kolorowe nakładki" to pewnie odziedziczone są z lcd - stąd kiepskie kąty - ale i raczej pewność że z czasem z nimi się nic nie stanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
binary 741 Napisano 22 Lipca 2014 No wiesz miałem prezentację zacnych lcd w domu przed zakupem TV. Samsung 65HU8500 /Sony 65X900B , /Panas X800 wszystkie w granicach 17500zł no i na prezentacji się skończyło ich oglądanie jak i wybieranie bo jak mi włączyli Panasa 65VT60 to szczęka mi opadła jak zobaczyłem jakość tej Plazmy . Z lcd najlepiej wg mnie wypadł Sony , ale niestety bardzo daleko mu było do obrazu Plazmy . I tak w kieszeni zostało 7.000 zł , a i obraz jest lepszy bo nie plastikowy no i jak oglądasz film to przynajmniej masz prawdziwe kino domowe i nie zastanawiasz się czy to aby gra na Play Station czy film ? ... bo niestety na lcd tak to widać i już . Pozdrawiam Ja tez jestem zwolennikiem plazmy, a LCD przywoluje jedynie anegdotycznie, ale bynajmniej nie ironicznie. Prawda jest taka, ze LCD nie posiada wad plazmy i moze byc lepsze od plazmy nawet w kwestii kontrastu, o czym nasi najbardziej zagorzali entuzjasci plazm zapominaja, wiec wykorzystuje okazaje' aby im o tym przypomniec. Zreszta zapytaj Macieja Kopra co sadzi o monitorze HDR firmy Dolby, ktory jest na tyle duzy, ze mogly robic za telewizor, Musialbys sie tylko jeszcze troche przysunac blizej niz do tej 65 Sek w tym, ze kosztuje tyle co dobry samochod Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Chris1606 1 Napisano 23 Lipca 2014 Spoko - na tym forum naprawdę wiemy czym jest plazma a czym lcd a czym OLED ; ) Więc nie musisz nikogo przekonywać szczególnie, że kupić już nawet teraz plazmę Panasa to trzeba się mocno napocić. Więc dla nowych nie ma to znaczenia a wyjadacze z tego forum (nawet widzę powyżej ) doskonale znają wady i zalety wszystkich technologii obecnych na rynku. Od lat o tym tutaj dyskutujemy, testujemy i jakbyś był tutaj wcześniej to byś spokojniej podszedł do tematu i wiedział, że rozmawiasz z profesjonalistami a nie "prezenterami tv w domu". Na stan dzisiejszy wymienione lcd są bardzo dobre a co ważne trwałe (bez tych cholernych powidoków, wypaleń). Fan kina i tak wie co ma wybrać o ile 65" nie będzie dla niego za małe bo niestety ale ta wielkość już nie poraża do filmów. A do TVN24 kupi sobie małego LCD aby oszczędzać plazmę do tego do czego została stworzona czyli oglądania filmów w nocy. Jeszcze z miesiąc i już wszystko totalnie zniknie z plazm. Mówić można jak o wszystkim co minęło. Ja o Kuro też lubię rozmawiać. Ale rynek jest rynkiem. A jak człowiek idzie do sklepu to ma do wyboru topowe LCD i właśnie jemu trzeba pomóc w podjęciu decyzji. Wracając do AX800 to w teście jest opisane jak wyglądają kolory. To jest LCD i nagle z LCD nie zrobi się obrazu jak na plazmie. Ale można się bardzo zbliżyć po kalibracji (baaaaaaaaaardzo). Oczywiście jeżeli ktoś taki obraz lubi bo znam masę osób, które nie mogą na to patrzeć (chociażby w mojej rodzinie gdzie ciągle słyszę: weź to wyblakłe Kuro :DDDDDD ) . Więc nie ma co tutaj czytać broszur i ulotek - LCD to LCD. Plazma to Plazma. OLED to OLED Wady i zalety doskonale znane. No - może w przypadku OLEDa jeszcze nie do końca. Chcę zobaczyć ten telewizor za 1,2 lata - jak będzie świecić. Ale to musi trochę czasu minąć... ps. A chociaż miałeś te telewizory wszystkie skalibrowane na pokazie czy tak z pudła Ci pokazali? Bo jak z pudła bez pro kalibracji to taki pokaz można sobie wsadzić... opinię niestety też. Bo zobaczyłeś może z 70% ich możliwości. Forum jest po to aby wyrazić własną opinię, wiec nie zabraniaj mi zabierać głosu nawet jeżeli jest on nie po Twojej myśli ! a co do prezentacji to wszystkie były skalibrowane kolego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gmeru 2 225 Napisano 23 Lipca 2014 Nie musisz się denerwować bo tutaj nikt nikogo nie goni ani niczego nie zabrania. Tylko nie potrzebny był ten ton z twojej strony stąd moje wyjaśnienie. Jak były skalibrowane? Głównie pytam o to który z nich był najjaśniejszy po kalibracji? Napisz coś więcej. No i kto Ci to robił. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciej Koper 1 175 Napisano 23 Lipca 2014 Zreszta zapytaj Macieja Kopra co sadzi o monitorze HDR firmy Dolby, ktory jest na tyle duzy, ze mogly robic za telewizor, Musialbys sie tylko jeszcze troche przysunac blizej niz do tej 65 Sek w tym, ze kosztuje tyle co dobry samochod Ano, ten Dolby to chyba jedyny IPS LG, który robi kontrast ANSI wyższy niż ZT60 i Pioneer Kuro razem wzięte Do tego zawstydza wszystkie plazmy równomiernością ekranu. Jednak zapominasz o jednej wadzie (poza ceną i rozmiarem) Kąty... Widział ktoś takie foto? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
binary 741 Napisano 23 Lipca 2014 (edytowane) Nie zapominam, bo problem katow dla mnie prywatnie nigdy nie istnieje, a jako warunkowy, nie moze byc brany pod uwage na rowni z bezwarunkowymi wadami plazmy, jaka jest poswiata fosforowa, czy zaleznosc kontrastu od natezenia podswietlania jak i ambient light - ktore nie maja takiego wplywu na kontrast w przypadku LCD. Sam nie widzialem na zywo takiego monitora HDR, ale podejrzewam, ze color grading i inne czynnosci w branzy filmowej, musieli kiedys robic na LCD zanim weszly OLEDy. Edit: W wolnej chwili, na spokojnie, naszla mnie mysl, ze chyba babola strzelilem z tym podswietlaniem w kontekscie tego monitora, bo o ile generalnie jest to prawda, to chyba w przypadku tego monutora, intensywnosc podswietlania odgrywa zasadnicza role przy uzyskani efektu HDR. Edytowane 23 Lipca 2014 przez binary Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciej Koper 1 175 Napisano 23 Lipca 2014 Sam nie widzialem na zywo takiego monitora HDR, ale podejrzewam, ze color grading i inne czynnosci w branzy filmowej, musieli kiedys robic na LCD zanim weszly OLEDy. Edit: W wolnej chwili, na spokojnie, naszla mnie mysl, ze chyba babola strzelilem z tym podswietlaniem w kontekscie tego monitora, bo o ile generalnie jest to prawda, to chyba w przypadku tego monutora, intensywnosc podswietlania odgrywa zasadnicza role przy uzyskani efektu HDR. Ależ pracują na "zwykłych LCD". Znakomita większość studiów filmowych pracuje na TV Logic, Barco, Cine-Tal, Sony, FSI, które to nie oferują lokalnego wygaszania i mają kontrast w okolicach 1000:1. Co do Dolby to nie znam przypadku, by ktoś wykorzystywał jego tryb HDR. W obecnej chwili jest to jedynie ciekawostka. Pracuje się na presecie Rec 709 z max. jasnością 80-120cd/m2 i nie więcej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Hankey 224 Napisano 12 Listopada 2014 Matryca w tym tv to IPS czy VA, bo nie znalazłem w teście takowej informacji. Jak jest w modelu AS800? Planujecie w ogóle test tego telewizora? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciej Koper 1 175 Napisano 13 Listopada 2014 (edytowane) AS800 - matryca IPS AX800 - matryca VA testu póki co nie ma w planach. Edytowane 13 Listopada 2014 przez Maciej Koper Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Hankey 224 Napisano 13 Listopada 2014 Kontrast 2050:1 na matrycy VA nie brzmi niestety zbyt zachęcająco... Powiedź Maćku, jak to wygląda w praktyce z załączonym systemem wygaszania stref? Lepiej zainwestować w tego Panasonica, czy np. w Samsunga h7000, który nie ma co prawda takich bajerów jak wygaszanie stref, ale jednak wyraźnie większy kontrast. Po plaźmie mam obawy co do LCD i chcę wybrać tego z możliwie najlepszą czernią, aby "lądowanie" było możliwie jak najmniej bolesne Myślałem jeszcze o Philipsie 8109, ale jakoś nie mam przekonania... Będę wdzięczny za radę, no i szykuj się powoli na kolejny wypad do mnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Hankey 224 Napisano 19 Listopada 2014 Czy IFC w tym telewizorze działa dokładnie tak jak na ostatnich plazmach? Bo na VT60 jest taki problem, że IFC ustawione na minimum w zasadzie nie wiele daje, a już ustawienie pośrednie tworzy straszny teatr... Czy w przypadku tego LCD działa to tak samo, czy są jednak jakieś różnice względem plazmy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Daniel57 51 Napisano 19 Listopada 2014 Może przeoczyłem , a więc zapytam Was czy ten Panasonic odbierze z satelity przekaz UHD ?. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gmeru 2 225 Napisano 20 Listopada 2014 Czytany był test? Jest napisane: TV jest gotowy na platformy cyfrowe nc+ czy Cyfrowy Polsat. Strojenie odbywa się szybko i bezproblemowo. Kanały możemy sortować i robić w sumie dokładnie to samo co na zewnętrznym dekoderze satelitarnym dobrej klasy. Należy zaznaczyć, że AX800 nie dekoduje kanałów UHD w HEVC. Niestety był czarny ekran oraz dźwięk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Daniel57 51 Napisano 20 Listopada 2014 Za pierwszym razem za szybko czytałem , ale po Twojej odpowiedzi i po kolejnej lekturze już wszystko jasne Dziękuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Hankey 224 Napisano 20 Listopada 2014 Czytany był test? Ja czytałem test, nie ma w nim odpowiedzi na zadane przeze mnie pytania, a mimo to nikt nie raczył odpisać... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
D154573R 0 Napisano 24 Listopada 2014 Hej, Jestem nowym nabywcą wersji 58 cali i mam taki problem: http://zapodaj.net/45aaafa0931d1.jpg.html Defekt jest widoczny na każdym tle. Na białym najbardziej. Jeśli docisnę delikatnie ekran ściereczką w miejscu pofalowania wtedy defektu nie widać. Niestety gdy zabiorę rękę wszystko wraca do wcześniejszego stanu. Z czym jest związany ten problem? Mnie to wygląda na złe spasowanie szyby przez co jest jakby lekko pofalowana i inaczej odbija światło. Pomocy. Nie wiem czy zwracać TV czy serwisować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gmeru 2 225 Napisano 24 Listopada 2014 Ja czytałem test, nie ma w nim odpowiedzi na zadane przeze mnie pytania, a mimo to nikt nie raczył odpisać... Przecież zacytowałem Ci odpowiedź z testu.... raczyłeś przeczytać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Daniel57 51 Napisano 25 Listopada 2014 @D154573R ja bym nie dawał na gwarancję tylko zwracał do sklepu . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Hankey 224 Napisano 25 Listopada 2014 Przecież zacytowałem Ci odpowiedź z testu.... raczyłeś przeczytać? A raczyłeś przeczytać komu odpisujesz? Moje pytanie niestety pozostało bez odpowiedzi... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Hankey 224 Napisano 28 Listopada 2014 Ile stref wygaszenia jest w tym telewizorze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciej Koper 1 175 Napisano 28 Listopada 2014 Raczej niewiele Wygaszanie rozjaśnia znaczną część ekranu w obszarze jaskrawego elementu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bic0r 0 Napisano 7 Grudnia 2014 Witam, Ostatnio nabyłem Panasonic`a TX 65AX800E, w którym z łatwością dają się zauważyć "przyciemnione" linie podczas przesuwania się obrazu w lewo lub w prawo. Wydawało mi się, że DSE (vertical banding) to lekko rozjaśnione, kilku-centymetrowej szerokości pasy wzdłuż całego ekranu. One oczywiście też występują, i nawet mógłbym z tym żyć, ale te ciemniejsze pasy szerokości około 10mm z lekka mnie wpieniają. Wcześniej testowałem Samsung`a UE65HU7500, w którym podświetlenie było ledwie zauważalne (zero ciemniejszych linii). W związku z powyższym. Czy to normalne DSE i ten TV tak ma? TV kupiłem w MM, który ostatnio wprowadził 30-dniową możliwość zwrotu (zostało dwa tygodnie). TV używam głównie do grania, więc Display Port oraz przyzwoity input lag są dla mnie ważne. Panasonic w moim subiektywnym odczuciu ciut lepiej "skaluje" gry z 1080p niż Samsung UE65HU7500 - PS4 (DESTINY, RAYMAN itp.), PC (SKYRIM, FAR CRY 4, DIABLO III). GT6 (720p) jeszcze nigdy nie wyglądało tak dobrze. Tylko te linie. A może DSE? Ostatnio zacząłem też się zastanawiać nad Sony KD 65X900B. Czy sądzicie że będzie dobry do gier (skalowanie z 720p/1080p, input lag, HDMI 2.0-PC 2160p/60Hz)?Czy w trybie "GAME" działają "polepszacze" podświetlenia, skalowanie z 1080p do 4K itp? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gebolek 0 Napisano 28 Grudnia 2014 Mam 58AX800 i ręce opadają.Nie polecam nikomu tego telewizora a tak naprawdę monitora bo inaczej nazwać tego nie można.Jeśli ten telewizor , czy nawet AX900 ma być następcą plazm to Przestrzegam przed zmianą...Funkcja przyciemniania pasów to fikcja.Czerń słabiutka to najdelikatniejsze określenie.Podświetlenie nierównomierne, przebijają białe plamy.Nie mogę wystawić zdjęć ale chętnie zainteresowanym prześle.Uwierzcie mi, mam 55VT50 w sypialni i ten led wygląda przy nim pod względem obrazu jak taniutki monitorek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzesmak4 0 Napisano 31 Grudnia 2014 Muszę się zgodzić z kolegą. Po 6 miesiącach użytkowania mam pewne przemyślenia... Jakość obrazu o wiele lepsza przy użyciu modułu CI niż przez Mediaboxa - dotyczy NC+ Możliwość nagrywania na dysk zewnętrzny i jednoczesnego odtwarzania innego programu - tylko kanały niekodowane. Telewizor nagrywa strumień rozkodowany...Tak więc funkcjonalność została skopana. Wszystkie platformy oferują moduły jednostrumieniowe. A wystarczyło zastosować zapis kodowany , rozkodowanie odbywałoby się podczas odtworzenia zapisanego materiału. TV-Anywhere - tylko niekodowane dvb-s lub dvb-t. Sterowanie głosem...po co mam mówić do pilota którego i tak trzymam w ręku? Szybciej przełączę kanał palcem... Widziałem telewizory za pół ceny tego Panasa , które świecą o wiele lepiej. Infolinia Panasonica to jakieś nieporozumienie... Dzwoniłem z pytaniem dotyczącym omawianego wyżej zapisu na dysk i jednoczesnego oglądania innego kanału, a pani dołączona do telefonu poinformowała mnie że: Inni klienci rozwiązali problem , biorąc drugi moduł CI... Nagrywać i oglądać mogę kanały na dvb-t , jest taki duży wybór. A więc reasumując: Nie znam idioty, który podpisałby drugą umowę żeby tylko coś nagrać. Nie kupiłem telewizora za ponad 12000 , żeby oglądać dvb-t. Na dzień dzisiejszy nie polecę nikomu tego tv , dziś żałuję zakupu. Kiedyś Panasonic to był sprzęt z dużą klasą. Teraz niedopracowany produkt za dużą kasę... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach