Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki za uwagę.

Ogólnie jestem w miarę zadowolony z telewizora mojego 48h6700, Dźwięk nawet spoko po pewnych korektach, obraz z ok 2,5-3,5m spoko na kanałach HD ale z bliska zauważam pikelozę i to mnie bardzo denerwuję w tym tv. Nie mam pojęcia jak ją wyeliminować - jak się domyślam to pewnie nie da rady... Jakby co to mam poznańską kablówkę Inea, dekoder idzie do tv po kablu hdmi :-)

Wysłane z SGS 5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Macieju - mnie chodziło ogólnie ze Ciepłe 2 są tylko z reguły bliższe temp 6500K niż dajmy na to Standard czy Chłodne nastawy, no jednak jak widać sporo zależy od egzemplarza i zdarzają się mocne odstępstwa od normy :)

Tak, zazwyczaj jest to prawdą, aczkolwiek w tym konkretnym przypadku bywały egzemplarze, które przy ustawieniu ciepły 2, a nawet ciepły 1 był paskudnie żółte. Nie zmienia to jednak faktu, że osobom przyzwyczajonym do mocno przesadzonego obrazu, wzorcowa biel też się wydaje w pierwszej chwili pożółkła ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@Kolos28: To nie wina tv tylko jakosci sygnalu. A to zalezy od operatora. Ogolnie kablowki maja gorsza jakosc niz sat.

Wysłany z Samsung Galaxy S5

Edytowane przez mafia35
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, zazwyczaj jest to prawdą, aczkolwiek w tym konkretnym przypadku bywały egzemplarze, które przy ustawieniu ciepły 2, a nawet ciepły 1 był paskudnie żółte. Nie zmienia to jednak faktu, że osobom przyzwyczajonym do mocno przesadzonego obrazu, wzorcowa biel też się wydaje w pierwszej chwili pożółkła ;)

Macieju - u mnie na trybie film przy ustawieniu ciepły 2 jest tak jak to opisujesz?

Mam pytanie, po Twojej kalibracji miałbym ustawiony na ciepły2 czy to mogłoby ulec zmianie?

Bardzo konkretnie zastanawiam się nad profesjonalną kalibracją.

Powiem szczerze, że zaczynam rozumieć co pisaliście odnośnie trybu film!

Właśnie zrobiłem sam prowizoryczną kalibrację swojego TV przez cudze ustawienia, zmieniłem tylko Ciepły2 na Ciepł1 (standard wydaję mi się lepszy ale możliwe, że to moje spaczenie wzrokowe) i oglądając teraz film jestem pod wrażeniem a co dopiero by było po prawdziwej kalibracji :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Macieju - u mnie na trybie film przy ustawieniu ciepły 2 jest tak jak to opisujesz?

Mam pytanie, po Twojej kalibracji miałbym ustawiony na ciepły2 czy to mogłoby ulec zmianie?

Bardzo konkretnie zastanawiam się nad profesjonalną kalibracją.

Powiem szczerze, że zaczynam rozumieć co pisaliście odnośnie trybu film!

Właśnie zrobiłem sam prowizoryczną kalibrację swojego TV przez cudze ustawienia, zmieniłem tylko Ciepły2 na Ciepł1 (standard wydaję mi się lepszy ale możliwe, że to moje spaczenie wzrokowe) i oglądając teraz film jestem pod wrażeniem a co dopiero by było po prawdziwej kalibracji :)

Nie odpowiem Ci rzetelnie na żadne z powyższych pytań bo nie mam pojęcia jaka trafiła ci się matryca ;) Być może wyjściowo trzeba będzie ustawić Ciepły 2 lub Ciepły 1, albo nawet Standardowy. To wychodzi dopiero po pierwszych pomiarach. Po kalibracji nie wolno już ingerować w balans bieli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co zrobiłeś z kalibracja ma niewiele wspólnego

Sam kombinowałem na różne sposoby aby zaoszczędzić te parę złotych ale efekt był zawsze taki że czegoś mi brakowało a to biele uciekały w niebieski a to czerwony mial za duża dominantę i tak dalej i tak dalej

Mój znajomy ma telewizor skalibrowany i różnica jest taka że jak wszedłem do niego za pierwszym razem to grymasiłem ze ma obraz z plazmy(wiadomo biel w plazmach nie była tak oczo[beeep]na jak w lcd)a ja osobiście poza czernią nie przepadałem za plastyka obrazu plazmowego ogólnie uważam że odwzorowanie barw w lcd jest duzo lepsze niz w plazmach ale nie o to tu chodzi

Ja wtedy miałem 55h7000 i jak widac po ustawieniach które wstawialiśmy z Mafią zawsze u mnie albo odcień byl zimny albo standardowy,jednak mając pod reka telewizor ustawiony postanowiłem przewalić na żywca ustawienia do mojego(wiem inny model inna matryca itp)i co wyszło, i wyszło to ze obraz był taki jak opisujesz ,zółte zabarwienia bieli,brak wyrazistości niebieskiego .Jednak po paru dniach albo mój wzrok sie przyzwyczaił albo stwierdziłem że jednak jest ok

Nie jest to oczywiście przykład reprezentatywny bo wiem że działało to na zasadzie ustawienia na odległość ale jednak pokazało ze każdy TV nawet tej samej serii i wyprodukowany tego samego dnia może mieć taki rozrzut kalibracyjny że nie ma sensu dywagować na temat czy warto kalibrować czy nie,i czy ta kalibracja bedzie nam sie podobała czy tez nie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Wiem doskonale, że do pełnego zadowolenia potrzebna będzie kalibracja. Ustawiłem tymczasowo obraz, który obecnie bardzo mnie zadowala. Użyłem ustawień po kalibracji zbliżonego TV na tej samej matrycy. Mam matrycę VA, w 90% samsunga (nie wchodzę do MS bo się boję ) Choć wiem, że nie mam w 100% odwzorowanej kolorystyki obrazu to myślę, że znacznie się zbliżyłem do prawidłowej palety (kombinowałem z wieloma ustawieniami, zarówno tv mojego modelu jak i bardzo zbliżonych i nie dawały efektu gdyż obraz był zamglony i żółtawo-zielony). Obecnie po zmianie z Ciepły2 na Ciepły1 wszystko wydaję się wyglądać dużo bardziej prawdziwie i ślicznie (łącznie z kontrastem) niż na wcześniejszych ustawieniach Standard z kombinacją Chłodno. Na tamtych ustawieniach obraz wyglądał często na prześwietlony. Teraz to nie występuję, brak żółtawej barwy a biel jest biała. Wiem jedno, jak skalibruję TV to obraz jeszcze bardziej mnie zauroczy! ;)

Wysłane z SGS 5

Edytowane przez Kolos28

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ponawiam pytanie:

1) zastanawiam się nad kupnem TV i zastanawiam sie nad wlasnie modelem h6400 a h6500 czy jest tylko roznica w dodaniu do h6500 podwójnego tunera?

2) ile moze kosztowac pro kalibracja?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Tak

2. Wyslij pytanie na pw do p. Macieja. Obstawiam kolo 400zl.

Wysłany z Samsung Galaxy S5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Wczoraj zachwycałem się obrazem w moim h6700 a dziś chyba coś się stało z tv. Obraz na kanałach HD wygląda jak na SD, wszystko stało się takie płaskie i nie wyraźne (często obraz wygląda jak namalowany akwarelą). Obraz jak z kasety VHS...

Nawet Smart HUB i YT w nim nie wygląda dobrze... Martwię się czy serwisant zauważy usterkę w razie co...

Wysłane z SGS 5

Edytowane przez Kolos28

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Darowałbym sobie porównywanie na kanałach telewizyjnych (to żaden wyznacznik jakości) czy tez na YT jak wiadomo jest tam spora kompresja, zapuść jakiś pewny materiał który dobrze znasz z max jakością na Blu-Ray a nie myślisz od razu o usterce :).

Edytowane przez PeterMac
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@up

W sumie masz rację, dziwi mnie tylko jedno, że kablówka z dnia na dzień tak pogorszyła sygnał na wszystkich kanałach, łącznie z HD.

Sprawdziłem dziś na samplach demo samsunga w fullhd (miałem na pendrive próbki) i sam nie wiem, niby jest spoko ale wydaję mi się, że było lepiej...

Będę obserwował dalej obraz i w razie co będę reagował ;)

Wysłane z SGS 5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj zachwycałem się obrazem w moim h6700 a dziś chyba coś się stało z tv. Obraz na kanałach HD wygląda jak na SD, wszystko stało się takie płaskie i nie wyraźne (często obraz wygląda jak namalowany akwarelą). Obraz jak z kasety VHS...

A sygnał wchodzi z zewnętrznego tunera? Jaką rozdzielczość otrzymuje telewizor (po wciśnięciu przycisku info)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, mam dekoder adb, antena do dekodera, dekoder - tv połączone hdmi. Rozdzielczość 1080i ;)

Wysłane z SGS 5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To znaczy, że wszystko jest OK i tylko wydaje Ci się, że coś się stało.

Nie pierwszy taki przypadek i pewnie nie ostatni ;)

Telewizor się trochę opatrzył i tak jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możliwe choć dziś obraz znowu fajny. Chyba Inea Poznań miała jakąś awarię :P

Macieju, jakbym zdecydował się na dniach zamówić kalibrację (ogólnie to jestem zdecydowany ale moja narzeczona mi nie pozwala. Obecnie przekonuję ją :D ) to jak długo musiałbym czekać (Poznań).

Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możliwe choć dziś obraz znowu fajny. Chyba Inea Poznań miała jakąś awarię :P

Macieju, jakbym zdecydował się na dniach zamówić kalibrację (ogólnie to jestem zdecydowany ale moja narzeczona mi nie pozwala. Obecnie przekonuję ją :D ) to jak długo musiałbym czekać (Poznań).

Pozdrawiam :)

Precyzyjniejsze informacje znajduje się na mojej stronie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie patrzyłem i nie rozumiem: Poznań,Termin wyznaczony - początek marca.

Mamy maj

Wysłane z SGS 5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie patrzyłem i nie rozumiem: Poznań,Termin wyznaczony - początek marca.

Mamy maj

Wysłane z SGS 5

Odśwież stronę ;)

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie może śmieszne pytanie. Jak włączyć i sterować telewizorem gdyby zniknęły oba piloty? :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

joystickiem :) na tyle TV

Edytowane przez PeterMac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie go znalazłem. Macałem nie tam gdzie trzeba :-) Pozdrawiam :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy modele serii H6410 oraz H6500 różnią sie czymś od H6400?

Wizualnie widzę, ze H6410 jest biały i na inna stopkę.

Natomiast H6500 wydaje sie taki sam jak H6400. Czy słusznie?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Obydwa wymienione różnią się przede wszystkim wyglądem a także wbudowanym dodatkowo tunerem satelitarnym.

Edytowane przez django

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi