Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Powiem tylko tyle ze sie mylisz ;) zobacz sobie recenzje i tryb fabryczny Kino które jest mniej więcej zbliżony do obrazu po kalibracji (choć nie tak dobry i kontrastowy), takze nie wiem o jakim zażółceniu nieba mówisz, tak jak Ci napisałem takie masz tylko wrażenie po zmianie z barw chłodnych na ciepłe i kazdy takie ma.

Edytowane przez PeterMac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie masz rację ale widocznie mój fabryczny tryb Film jest jakiś wybrakowany. Biel zamiast być snieżno biała to jest żółtawa, kolory mdłe, wchodzące w mglistą zieleń itp.

Wysłane z SGS 5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wazne ze Ci sie podoba tak jak sobie ustawiłeś takze to najważniejsze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz niby tak ale musze przyznać, że czegoś mi brak. Niby jest dobrze ale nie do końca...

Nie rozumiem jeszcze jednego, po kalibracji często ostrość obrazu jest na 0. Zastanawia mnie jak mając telewizor fhd czy uhd ludzie ustawiają ostrość obrazu jak z kaset vhs :D Moim zdaniem fajnie podziwiać ostry obraz wraz ze szczegółami jak włosy, cera itp.

Wysłane z SGS 5

Edytowane przez Kolos28

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustawienie ostrości nie ma żadnego wpływu na to co jest sensem kalibracji - wierne odwzorowanie barw. Zwiększanie ostrości w istocie podkreśla kontury tworzą sztuczną obwódkę. W realnym świecie człowiek nie ma obwódki swojego konturu i nie przypomina wycinanki.

Ustawienie na zero bardziej odwzorowuje to co widzi oko analogowo. Ale TV to sztuczna rzeczywistość 2D. Dlatego ja po kalibracji ustawiłem na 20 i uważam, że to maksimum bez psucia.

Co do wcześniejszych wpisów to zgadzam się, że profil Film daje obraz typu zżółkła gazeta ale tylko do kalibracji. Po profesjonalnej kalibracji obraz jest żywy choć naturalny.

Podziwiam optymizm chcących za darmochę "skalibrować" swój TV wbijając cudze ustawienia.

Nie wiedzą nawet jaką mają matrycę - w tym samym typie Samsung stosuje matryce różnych producentów, każda o innej charakterystyce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ustawienie ostrości nie ma żadnego wpływu na to co jest sensem kalibracji - wierne odwzorowanie barw.

Sensem kalibracji jest oddanie wierności całości obrazu, przesadne wyostrzanie już temu nie sprzyja na pewno, wyostrzanie to jeden z dopalaczy.

Podziwiam optymizm chcących za darmochę "skalibrować" swój TV wbijając cudze ustawienia.

Ja tak samo ;) po co płacić skoro można wziąć od kogoś za darmo, myśląc ze mają już kalibracje gotową :lol: ale o tyle jest ciekawie ze nawet za granicą nie brakuje tego typu niezorientowanych i stosują tego typu praktyki :)

Kolos28 - Jak materiał filmowy np. na Blu-Ray jest wysokiej jakości to nie potrzebuje dodatkowej obróbki sztucznego wyostrzania przez TV, tak jak napisał kolega wyżej nie potrzebna dodatkowa jakaś sztuczna obwódka.

Pozwolę sobie zacytować Macieja Kopera

Naszym zdaniem piękno filmu jest zaszyte w nim samym i wyświetlacz ma dokładnie odzwierciedlać intencje autora, a nie dokładać coś od siebie.

Nie powiemy, który TV ma ładniejsze kolory, powiemy, który TV najmniej przekłamuje obraz źródłowy!

Poczytaj sobie:

http://hdtvpolska.com/topic/32183-jak-testujemy-wyswietlacze-na-hdtvpolskacom-czemu-testy-sa-najbardziej-profesjonalne-w-polsce/

Takie sztuczne wyostrzenie przydaje sie jedynie przy materiale słabszej jakości np. SD wtedy pewne dopalacze/wspomagacze sie przydają choć też z umiarem dozowane, a jak wiadomo niektórzy nie mają umiaru ustawiają do oporu :)

Edytowane przez PeterMac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja mam dziwne oko bo ostrość na 50 i nie widzę obwódek

Co do kalibracji... w sumie dałbym kasę ale co jak mi się obraz nie spodoba? Zresztą nie znam nikogo poważnego z Poznania kto by to zrobił profesjonalnie ;)

Wysłane z SGS 5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytaj Macieja Kopera to na pewno znajdzie czas dla Ciebie na umówienie się na kalibrację.

Wiesz jak komuś się nie podoba obraz po kalibracji to ma na prawdę spaczony wzrok złymi przyzwyczajeniami :) trzeba zmienić swoje błędne przyzwyczajenia, to trochę tak jak ktoś słucha latami przebasowanego boomboxa a potem posłucha sprzętu z wysokiej półki który gra z klasą i równo nie podbijając z żadnego z pasm :) i tez sie wydaje to niektórym zbyt płaskie granie bez łomotu i dudnienia.

Edytowane przez PeterMac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ileż to ja razy nasłuchałem się o śnieżnobiałej bieli i błękicie jak z pocztówki z Kiribati

Na kalibracjach TV sie nie znam ale z kolorami miałem trochę doczynienia i wiem jedno że postrzeganie barw jest cechą osobniczą.Jeden lubi śnieżnobiały(notabene śnieg ma takie zabarwienie w jakich warunkach go oglądamy,inny kolor ma podczas słonecznego dnia a inny podczas pochmurnego) a następny chce oglądać tak jak matka natura lub reżyser stworzył.Oczywiście każdy ma prawo do własnych opinii i postrzegania,ale proszę tylko o jedno ,nie piszmy ze mi sie odcień tego koloru po kalibracji nie podoba bo to brzmi tak samo jak by stanąć przed makiem rosnącym na polu i sobie powiedzieć "qrde u mnie na Tv jest on zdecydowanie bardziej czerwony"

Edytowane przez Piteron
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie macie rację ;)

Ja jednak chyba nie przekonam się do trybu film z ustawieniem na cieply2. Nawet patrząc na świat realu to wszystko wygląda surowiej. Dokładnie jak u mnie w standradzie na chłodnym ustawieniu. Wszystko co widze niby po kalibracji wydaje mi się przekłamane względem rzeczywistości. Zróbcie zdjęcie np. nieba bądź okolicy z okna, wrzućcie to na pendrive i sprawdzcie czy telewizor po waszej kalibracji pokazuję dokładnie to co za oknem :-)

Wysłane z SGS 5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jaką masz pewność ze kolory z aparatu są prawidlowe

zreszta zdjecia ogląda sie albo wydrukowane albo na monitorze ktory potrafi np wyswietlic przestrzeń barwną Adobe rgb

Telewizor działają i wyswietlaja obraz zgodny z normą REC ktora odnosi sie do obrazów ruchomych i zgodnie z taką norma powinny lub są krecone materialy filmowe

dlatego porownywanie zdjęć na tv z tym co widzisz niea sensu

Ale tak jak napisalem nic na siłę podoba Ci zimny odcień dobrze.jednak musisz wiedzieć że o prawidlowej reprodukcji barw możesz zapomniec.zobacz sobie fotki z testów przed i po kalibracji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piteron - tak jak piszesz ale jeśli TV ma temperaturę dobrze ustawioną na ~6500K to wyświetlanie zdjęć ma o tyle sens ze zdjęcia będą prezentować sie mniej więcej jak na skalibrowanym monitorze mówiąc ogólnie, chodzi tylko o sam fakt jak dobrze wiadomo ze Ciepłe 2 to jedyne poprawne ustawienie jakie można ustawić w TV z fabrycznych presetów któremu najbliżej do 6500K choć na pewno zdarzają sie wyjątki.

Edytowane przez PeterMac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piteron - pewność taka, że jak telewizor wyświetli obraz praktycznie identyczny jak w rzeczywistości to uznaję że jest ok. Nie porównuję zdjęcia na tv i telefonie, smartfon służy do zrobienia zdjęcia, które wyświetlam na tv porównując np. z kubkiem obok (np.obiekt któremu zdjęcie zrobiłem)

Wysłane z SGS 5

Edytowane przez Kolos28

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musze poniekąd poprzeć chlopakow. Dla mnie cieply2 jest rowniez za zolty. Jade od dluzszego czasu na cieply1. Taki "zloty srodek" jak dla mnie.

Wysłany z Samsung Galaxy S5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam, apnowie mam p[ytanie z innej beczeki, zastanawiam się nad kupnem TV i zastanawiam sie nad wlasnie modelem h6400 a h6500 czy jest tylko roznica w dodaniu do h6500 podwójnego tunera?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mafia

ale rozmowa tyczy sie telewizorow skalibrowanych

po naszych ustawieniach ja mialem na normalny ustawione

Ale juz znajomy po kalibracji jak weźmie na normalny to wszystko przybiera niebieskiego odcienia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piteron - pewność taka, że jak telewizor wyświetli obraz praktycznie identyczny jak w rzeczywistości to uznaję że jest ok. Nie porównuję zdjęcia na tv i telefonie, smartfon służy do zrobienia zdjęcia, które wyświetlam na tv porównując np. z kubkiem obok (np.obiekt któremu zdjęcie zrobiłem)

Wysłane z SGS 5

Pewność żadna :) Ta teoria się wykłada już na słowie "obraz jak w rzeczywistości". Zacznijmy od tego, że najpierw musięlibyśmy mieć urządzenie, które poprawnie zarestruje scenerię. W rzeczywistości nawet taki aparat jak np. Sony Alpha 99, którego używamy obecnie w redakcji i który kosztuje bagatela 13 000zł z obiektywem generuje pokaźne błędy i to przy prawidłowym balansie bieli (źródło: http://www.optyczne.pl/200.5-Test_aparatu-Sony_Alpha_SLT-A99_Balans_bieli.html) Tu padł zaś pomysł przeniesienia scenerii... smartfonem i to jeszcze w trybie auto. Bez żartów. Jeśli zdjęcie jest zrobione w zasadzie losowo to i jest szansa, że przy losowych ustawieniach telewizora będzie wyglądało w miarę poprawnie. Widzisz teraz gdzie jest problem? Aparat też ma balans bieli, tryby obrazu itp i one się wzajemnie nakładają albo wzajemnie wykluczają z ustawieniami telewizora, dlatego to porównanie nie ma sensu, chyba, że mamy aparat i standaryzowane światło i wiemy jakie błędy (w którą stronę) robi.

Pozostała część dyskusji też niestety niewiele wnosi, bo ja już widziałem egzemplarze serii H6000, które w ustawieniu Ciepły 2 waliły konkretną żółcią na poziomie 5300K, co intrygowało mnie dlaczego jest taki rozrzut, niemniej po kalibracji sprawowały się normalnie. Jeśli tobie się trafił właśnie taki to może okazać się, że biel przy ustawieniu [standardowy] jest taka jak u Piterona przy [Ciepły2] dlatego to kopiowanie ustawień jest irracjonalne ;)

Co natomiast ma sens? Skalibrowanie jak trzeba i oglądanie obrazu takim jakim go widział reżyser lub ustawienie tak by podobał się sobie. Grunt to mieć zadowolenie z obrazu ;)

Edytowane przez Maciej Koper
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podoba mi się ostatnie zdanie. Po kalibracji zrobionej przez kolegę powyżej zmieniłem wg swojego gustu dwa parametry: ostrość z 0 na 20 oraz nasycenie o 10 punktów więcej - bo tak mi się podoba albowiem moja siatkówka jest nieskalibrowana. ☺

Dotyczy mojego HU7500 ale mój komentarz dotyczy każdej matrycy.

Edytowane przez marekwar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozostała część dyskusji też niestety niewiele wnosi, bo ja już widziałem egzemplarze serii H6000, które w ustawieniu Ciepły 2 waliły konkretną żółcią na poziomie 5300K, co intrygowało mnie dlaczego jest taki rozrzut, niemniej po kalibracji sprawowały się normalnie. Jeśli tobie się trafił właśnie taki to może okazać się, że biel przy ustawieniu [standardowy] jest taka jak u Piterona przy [Ciepły2] dlatego to kopiowanie ustawień jest irracjonalne ;)

Co natomiast ma sens? Skalibrowanie jak trzeba i oglądanie obrazu takim jakim go widział reżyser lub ustawienie tak by podobał się sobie. Grunt to mieć zadowolenie z obrazu ;)

Macieju - mnie chodziło ogólnie ze Ciepłe 2 są tylko z reguły bliższe temp 6500K niż dajmy na to Standard czy Chłodne nastawy, no jednak jak widać sporo zależy od egzemplarza i zdarzają się mocne odstępstwa od normy :)

Edytowane przez PeterMac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam do Was jeszcze pytanie odnośnie opcji "czysty obraz cyfrowy i redukcja szumów MPEG" mam ustawione na auto a widzę, że większość ma te opcję wyłączo e. Mogę zapytać co zyskam jak je wyłącze?

Wysłane z SGS 5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bedziesz mial je wyłączone

Sorka za sarkazm ale ja różnicy nie widzialem czy włączony czy wylavzony

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obraz jest ostrzejszy i widać więcej szczególów. Dobrze to widać na murawie boiska podczas meczu.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostanie pytanko (mam nadzieję, że się nie ośmieszę) Posiadając matryce VA, która jest zamatowiona i do dobrze radzi sobie z odbiciami to czy przy czyszczeniu (czasmi wilgotną ścierką i wycieraniu słuchą) można uszkodzić/zetrzeć zmatowienie?

Wysłane z SGS 5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nie :)

Edytowane przez mafia35
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ostanie pytanko (mam nadzieję, że się nie ośmieszę) Posiadając matryce VA, która jest zamatowiona i do dobrze radzi sobie z odbiciami to czy przy czyszczeniu (czasmi wilgotną ścierką i wycieraniu słuchą) można uszkodzić/zetrzeć zmatowienie?

Wysłane z SGS 5

Ścierka ścierce nie równa :) najlepiej polecam zakup mikrofibry np od Vileda taka pomarańczowa znajdziesz na Allegro ;)

Edytowane przez PeterMac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi