Skocz do zawartości
Gmeru

Recenzja Blu-ray: Niepamięć - Oblivion ... CO ZA JAKOŚĆ

Rekomendowane odpowiedzi

Haha ta też dziś dopytywałem, co to za MEGA RABAT niby :D Jak dostałem listę to padłem :) Ja się jeszcze wstrzymałem, nie wiem czy Oblivion jest dla mnie aż takim istotnym filmem, żeby brać go w steelu, zobaczę jeszcze jutro czy nie będzie w zwykłym pudełku, jak nie to najwyżej wezmę też steelbooka :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jurass@ Nie pisałem, że oglądałem nieskompresowane materiały 4K. Chodziło mi o sample 4K, które można znaleść w sieci. Polecam tylko pobrać te z linków, a nie z YT. To co w tych samplach jest ważne, to fakt, że pomimo nawet tej silnej kompresji to rozdzielczość koloru WRESZCIE pokrywa pełną rozdzielczość FULLHD/1080p. Na BR masz tylko połowe rozdzielczości koloru, a wprawione oko zauważy rożnice bardzo łatwo.

https://drive.google.com/uc?export=download&confirm=no_antivirus&id=0Bz0M4rIwHYydejljZlFwZHZrMnc

Jak masz rozsądny panel 1080p, chociażby na IPS, to polecam pobrać sobie ten 2GB pliczek do któego dałem link. Będzie tam urywek panoramy miasta o zmroku, zwróć tam uwagę na te wszystkie malutkie światełka w dalekim dystansie, jak np te samochodów czy budynków, będą idealnie nasycone. Przy materiale 1080p (który ma kompresjie koloru o połowę, przez co ten już nie pokrywa w pełni tej rozdzielczości) te wszystkie światełka i kolorowe szczegóły będą po prostu wyblakłe, nie będą miały tej jaskrawości i intensywności, jaką możesz zobaczyć na samplach 4K oglądanych na tym samym panelu 1080p.

Tutaj jeszcze pare innych sampli

http://e-nautia.com/vanden/disk?p=2148840

https://drive.google.com/uc?export=download&confirm=no_antivirus&id=0Bz0M4rIwHYydN21YNjY3MDJQX2M

W przypadku trailera Elysium, należy prawym przyciskiem myszy klinknąć na odnośnik wersji 4K i pobrać poprzez "zapisz jaki"

http://www.hd-trailers.net/movie/elysium/

Poniżej natomaist ciekawa dyskusja na temat wprowadzania formatu 4K.

http://forums.stevehoffman.tv/threads/saw-my-first-4k-hd-video-demonstration.324741/page-3#post-9196141

Główny komentator przeklina te całe 4K, gdyż według dniego te wprowadzane jest za szybko, a w takim wypadku znów będzie to oznaczać za dużą kompresje. Znacznie bardziech proponował by update formatu HD, tzn do takiego ze znacznie mniejszą kompresją :). Argumentował to tym, że mastery filmów nawet w 2K które ogląda na codzień w pracy wyglądają 100'kroć lepiej, zwłaszcza kolory to według niego inna bajka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra, też kupiłem steelbooka jednak. Amarayów w MM nadal nie mieli.

Dodany obrazek

Dodany obrazek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Muszę się pochwalić, że MM w Bydgoszczy znów stanął na wysokości zadania, a mianowicie:

w gazetce promocyjnej od dziś NIEPAMIĘĆ za 69,90 zł (zdjęcie okładki wydania w plastikowym pudełku), więc postanowiłem nabyć drogą kupna.

A tu cóż za miła niespodzianka, za ową cenę wydanie w metalowym pudełku :) , które tym bardziej zasiliło moją kolekcję.

Wydania w plastiku brak, więc być może dlatego, że nie dotarło jeszcze (chcąc wyjść z twarzą) musieli sprzedawać wersję w metalowym pudełku za niższą cenę.

Edytowane przez KaMario

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KaMario: dobra cena! Gratuluje zakupu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś w Warszawie w Arkadii w końcu namierzył? :) Bo jutro rano tam będę to bym sobie od razu kupił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro jest w mm to musi byc w Arkadii:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Muszę się pochwalić, że MM w Bydgoszczy znów stanął na wysokości zadania, a mianowicie:

w gazetce promocyjnej od dziś NIEPAMIĘĆ za 69,90 zł (zdjęcie okładki wydania w plastikowym pudełku), więc postanowiłem nabyć drogą kupna.

A tu cóż za miła niespodzianka, za ową cenę wydanie w metalowym pudełku :) , które tym bardziej zasiliło moją kolekcję.

Wydania w plastiku brak, więc być może dlatego, że nie dotarło jeszcze (chcąc wyjść z twarzą) musieli sprzedawać wersję w metalowym pudełku za niższą cenę.

Ja miałem to samo, też w Bydgoszczy kupiłem i zdziwienie, że steel za 69,90 jak widać można za rozsądną cenę sprzedawać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro jest w mm to musi byc w Arkadii:)

No właśnie wyprzedane ...

Wysłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem wczoraj w M1 (Marki),

nie doczytałem wcześniej i też o ten mega rabat się zacząłem dopytywać ... ;)

sam film ogląda i słucha się pięknie :)

super że jest też wydzielona ścieżka dzwiękowa (track 11)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Np kobitki widzą więcej kolorów niż facet, za to jakości jak my to już nie widzą.

Ja ci tu dam wypisywanie takich głupot :angry2: Prawie* każda kobieta zauważy w ciągu ułamka sekundy wszystkie możliwe szczegóły innej osobniczki płci żeńskiej. Wystarczy pokazać odpowiedni obraz, a nie pytać, czy ten AT-AT jest lepszy w 1080 niż 720 :wacko:

Orgazm to jest jak ta laska kąpie się w tym basenie w tym "domku". CO ZA KLIMAT O_O

tumblr_mqm3zueTFG1rrkahjo3_250.gif

No i te odgłosy Dronów : )

http://www.youtube.com/watch?v=FxCxLg33s2Q

Oj, Gmeru, Gmeru, "kompie?" Na kompie to może siedzieć młodszy brat mojej kuzynki z terenów rolniczych, wg. jej opisu sytuacji...

I żeby mi mod nie wywalił posta (zęby mnie bolą od końcowki "u" wtykanej do wszystkiego. Ostatnio w pracy jesten taki zabił mnie słowem "serweru"...): "Oblivion" świetny wizualnie, fabuła średnia, aktorstwo jak zwykle zaniżane przez Toma "Błeee" Cruise'a, ale trochę rekompensowane przez Morgana "Wystarczy, że się pokażę na ekranie i jest git" Freemana...

Najbardziej podobały mi się odgłosy dronów :D W IMAXie było super!

BR w planach do kupienia.

* Ja nie zauważę. Ale ja anomalia jestem. Mnie trzeba pokazać AT-AT...

Edytowane przez Gmeru
BABOL poprawiony

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No babola dowaliłem. Ale myślę, że zdarzyć się może każdemu. Górnicy grasują..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

44zł w MM ... chyba se wezmnę jednego :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedługo za darmo będą rozdawać.

Ta cena pokazuje jakie marże są na filmach blu-ray.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety filmy sa drogie w Polsce ale u nas za duzo jest chetnych na zarobek na filmach czy plytach cd..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie - zastanawiało mnie to, dlaczego jedne filmy po premierze są drogie, inne tanie. Przecież do kina tez nie mamy zróżnicowania cen biletów, bez względu na to czy film jest udany czy nie. A co do Obliviona, za tą cenę może się skusze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety filmy sa drogie w Polsce ale u nas za duzo jest chetnych na zarobek na filmach czy plytach cd..

Jeżeli chodzi o muzykę na płytach CD to dużo starszych albumów można kupić za 20 zł lub 17 zł. Kiedyś czytałem że te niższe ceny starszych albumów na płytach CD to wyprzedaż.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj w radomskim MM kupiłem za 44 pln. Chyba taniej już ( w najbliższym czasie ) nie będzie. Co mogę dodać do tego co już było napisane? Mega jakość obrazu, po prostu to jest referencyjna płyta. Dźwięk nie jest wzorcowy ( wg mnie ) ale jest ok. Co mnie najbardziej urzekło to dodatki. Jak obejrzałem proces tworzenia tego filmu to tym bardziej Oblivion zyskał w moich oczach. Podziw tez dla Tomka Kruza za jego sprawność fizyczna i niechęć do kaskaderów :D. Samemu wykonywać kaskaderkę to nie byle co. Podsumowując, film jest rewelacyjny + świetne dodatki. Yo...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takiej cenie powinny być filmy na blu. Niektóre promocje cenowo zwalają z nóg. Nie wiem o co chodzi dystrybutorom. Lepiej sprzedać 100 za 50 zł niż 10 za sto.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi