Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jest zadawalajaco ale jak brac to programy hd zeby byly bo szkoda miec taki telewizor i dziadostwo ogladac jest od dzis promocja nowa w UPC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sobie pomyślałem że może VT50 będzie lepszym choć trochę droższym wyborem? Czy mimo to że VT50 to ubiegłoroczny model to nadal jest lepszy niż ST60? Chodzi mi oczywiście o obraz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć wszystkim, posiadam p55st60 i mam problem z pendrivem kingston hyperx 64GB 3.0. Podpinam do TV, wyskakuje komunikat o wykryciu urządzenia USB, ale w menu odtwarzacza multimedialnego już nie wykrywa pendrive'a. Miał ktoś podobny problem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panasonic odpisał, że USB 3.0 tylko w najwyższych modelach z 2013 w porcie z dodatkowym opisem HDD. U mnie też jest ten port, ale pendrive'a i tak nie widzi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym zadać (być może głupie) pytanie: Czy w ST60 (mam P50ST60E) da się wyregulować czerń tak żeby wyglądało to jak w przyzwoitym LEDie? Nie chodzi mi o głębię czerni ale o jej zróżnicowanie. Przed własną kalibracją na ustawieniu "Prawdziwe kino" elementy ciemne były zdecydowanie zbyt ciemne a np. czarne włosy nie mają odcieni tylko wyglądają jak czarna plama. Po ustwaieniu Kontrastu na 33 i Jasności na +20 jest zdecydowanie lepiej ale dziwią mnie ustawienia innych piszących o Kontraście 70+ i Jasności na ok 0. Przy tych ustawieniach u mnie ciemne elementy to czarna plama.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z jakiego zrodla korzystasz? Z twojego opisu wynika, ze najprawdopodobniej masz zle ustwaiony zakres RGB (pelny zamist ograniczony). Sprawdzales plansze kalibracyjne z zakresem czerni i bieli? Jasnosc powinna zostac na 0 (kontrast przy zgaszonym swietle ok 50). Iilosc szczegolow w ciemnych scenach w tym TV jest niesamowita.

Edytowane przez kamcyk26

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Źródło to komputer z odtwarzaniem MKV w 1080p (pliki od 8 do 14 GB), płyty bluray. Playery to XBMC oraz najnowszy PowerDVD. To samo jest zresztą na DVB-T.

"masz zle ustwaiony zakres RGB (pelny zamist ograniczony)"

Jak dokładnie nazywa się ta opcja w TV? Jest opcja "Zakres Kolorów - Normalny/Natywny. Mam ustawione Normalny.

Edytowane przez michbest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli masz karte AMD to musisz wejsc w CCC (nie w TV tylko w PC) i ustawieniach paneli cyfrowych znalezc format pikseli (czy cos w tym stylu). Jesli uzywasz XBMC to mozliwe, ze trzeba ustawic pelny zakres RGB zeby bylo dobrze, w innych playerach jest zazwyczaj odwrotnie (ograniczony zakres). Pobaw sie i zobacz jaki ma to wplyw na obraz.

PS ja mialem tak ze ze starym TV, XBMC bylo ok przy ustawieniu - ograniczony zakres, a z ST60 trzeba ustawic pelen zakres. Jest tez jakas opcja do tego w TV, ale tym sie nie bawilem.

Edytowane przez kamcyk26

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym zadać (być może głupie) pytanie: Czy w ST60 (mam P50ST60E) da się wyregulować czerń tak żeby wyglądało to jak w przyzwoitym LEDie?

...

Nie, tak się nie da. Da się zdecydowanie lepiej jak w przyzwoitym "Ledzie" :)

A tak poważnie, to na dzień dobry powyłączaj wszystkie upiększacze dynamiczne. Kontrasty, dynamiczną gammę i cały ten szajs. A później dopiero reguluj na tradycyjnych suwakach.

Po ustwaieniu Kontrastu na 33 i Jasności na +20 jest zdecydowanie lepiej ale dziwią mnie ustawienia innych piszących o Kontraście 70+ i Jasności na ok 0. Przy tych ustawieniach u mnie ciemne elementy to czarna plama.

A jak już powyłączasz te dynamiczne bzdety, to przestaną Cię dziwić nastawy tradycyjnego kontrastu na 70+.

I jeszcze zmień wartość poziomu czerni HDMI na taką która Ci bardziej odpowiada. W jednej z nastaw ogólny poziom daje wyraźniej jaśniejszy obraz i jeszcze łatwiej wyciągać detale z cieni. Ale ta nastawa już zależy od typu źródła z jakiego korzystasz i jaki daje ono sygnał na wyjściu HDMI.

To będzie odpowiednik tego co Koledzy wcześniej napisali, pełny - ograniczony tryb RGB, ustawiany z poziomu karty graficznej. W telewizorze też się możesz do niego dopasować.

Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak poważnie, to na dzień dobry powyłączaj wszystkie upiększacze dynamiczne. Kontrasty, dynamiczną gammę i cały ten szajs. A później dopiero reguluj na tradycyjnych suwakach.

Nigdy nie miałem włączonych takich ustawień. Jak pisałem kalibruję na profilu Prawdziwe Kino a nie na Dynamicznym. Żadnych kontrastów i dynamicznej gammy nie mam włączonych bo zresztą w tym TV nie ma takich opcji :)

Edytowane przez michbest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawdziwe kino rzeczywiscie ma wszystkie "ulpeszacze" domyslnie powylaczane. Posprawdzaj wiec ustawienia RGB w PC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok to napisze co wczoraj mi wyszło przy bawieniu się w kalibrację.

http://www.lagom.nl/lcd-test/black.php

Na taj planszy wszystkie widoczne czarne kwadraty uzyskuję przy ustawieniu Kontrast 33 i wiecej Jasność +20 i więcej.

Jednak przy takich ustawieniach na tej planszy:

http://www.lagom.nl/lcd-test/white.php

widzę tylko jeden biały kwadrat :)

Stąd moje zdziwienie że inni ustawiają kontrast na ok 70 i więcej a jasność na ok 0. Na takich ustawieniach przecież wogóle nie ma zróżnicowanej czerni. Przynajmniej u mnie tylko 3 dolne czarne kwadraty są widoczne.

Dodam jeszcze że do komputera mam podłączony monitor Eizo za 1500 zł na którym i czarne i białe kwadraciki jednocześnie wyglądają niemal wzorowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem podobnie, w zakładce od amd catalyst zmieniłem na 16-235 i wtedy śmigało jak ta lala.Dodatkowo miałem jakiś overscan ustawiony, teraz mam wszystko idealnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do kart nvidia potrzebny był pewien hack, który dawał pełny zakres 0-255 na wyjściu HDMI, być może już to poprawili. Przełączaj we właściwościach karty graficznej pomiędzy zakresem HDMI 16-235 i 0-255 i potestuj jaki to ma wpływ na obraz. Dodatkowo inaczej zachowują się playery które korzystają z video overlay (np VLC) i nie (np XBMC). Także sprawdz oba playery. NVidia mogłaby w końcu zrobić z tym porządek, nigdy nie wiem dlaczego jedno ustawienie działa w danej konfiguracji a inne nie, ale w końcu udało mi się to prawidłowo ustawić i moje cienie wyglądają perfect przy kontraście +79 i jasności +1. wcześniej miałem czarną plamę jak Ty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie dziękuję za pomoc! Rzeczywiście w telewizorze ustawienie poziomu RGB na wyjściu HDMI na PEŁNY rozwiązało mój problem. A już zwątpiłem :) Teraz mam super zróżnicowaną i czarną planszę i białą równocześnie. Jeszcze raz dzięki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teść ma ST50 i muszę powiedzieć, że z judderem sobie nie radzi (albo teatrzyk, albo ostre przycinki), ale ST60 ma 96 Hz, i tu pytanie: wszędzie piszą, że można tego używać przy materiałach BluRay 24 FPS. A czy można takie odświeżanie ustawić przez HDMI z komputera? Czy to oznacza całkowity brak przycięć faktycznie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teść ma ST50 i muszę powiedzieć, że z judderem sobie nie radzi (albo teatrzyk, albo ostre przycinki), ale ST60 ma 96 Hz, i tu pytanie: wszędzie piszą, że można tego używać przy materiałach BluRay 24 FPS. A czy można takie odświeżanie ustawić przez HDMI z komputera? Czy to oznacza całkowity brak przycięć faktycznie?

Zarówno ST50 jak i ST60 wyprowadzają materiał 24p na 96Hz. To oznacza brak dodatkowego juddera, ale nie oznacza idealnej płynności ruchu, bo 24 klatki to za mało by ruch był płynny. Z komputera musisz podać 24Hz jeśli chcesz by działało to w ten sposób.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bardzo wiem jak wymusić na ST50 tryb 96 Hz, w komputerze wybór kończy mi się na 60 Hz. Natomiast zauważyłem w czasie grania dziwną rzecz: o ile w części gier rozgrywka była całkowicie płynna, o tyle w niektórych (najlepiej to widać w Skyrimie) już nie. Wygląda to tak: przy 60 Hz występuje poważne "szarpanie" obrazu - rwie się przy rozglądaniu dokoła, a także świetnie widoczne jest to na scrollowaniu mapy. Coś jak judder, ale już taki bardzo poważny. Jednak na laptopie całkowicie płynnie, co potwierdza Fraps, nie są to spadki wydajności. Przestawiłem z ciekawości na 50 Hz i... płynność jest idealna, za to obraz rozdwaja się. W czasie rozglądania ma się wrażenie, że wszystko potężnie smuży, ale ponownie najlepiej widać to przy przewijaniu mapy - w czasie jej przewijania nakładają się na siebie dwa obrazy, ikonki są wręcz podwójne. Tryb TV oczywiście "gra".

Trochę to dziwne, bo np. w Unreal Tournament 3 tego nie zaobserwowałem, rozgrywka zdaje się tam być cały czas płynna (testowałem tylko 60 Hz), a tam też kiedy się poruszam, rusza się ze mną cały obraz na ekranie telewizora. Czy ktoś umie podpowiedzieć przyczynę?

Edytowane przez cryo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy 50Hz zawsze obraz będzie rozdwajał się na nowoczesnych plazmach, ponieważ rysują każdą klatkę podwójnie i oko śledząc postać widzi jakby te dwie klatki w jednym momencie a innym położeniu.

Co do darcia obrazu - masz włączony VSYNC w Skyrimie?

Odnośnie 96Hz - tego się nie ustawia. Włączasz 24Hz na laptopie i TV automatycznie rysuje każdą klatę 3 razy, czyli film idzie bez dodatkowego juddera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, co do 24/96 Hz jasne. Natomiast w Skyrimie w opcjach nie ma synchronizacji pionowej. Wymuszam ze sterownika, ale może faktycznie nie działa, to by sprawę wyjaśniało. Natomiast tu pojawia się jeszcze jedno pytanie: czy to szarpanie to jest przy braku vsync przypadłość specyficzna dla plazm? Czy na zewnętrznym TV LCD tego efektu nie będzie? Dodam, że ani na ekranie laptopa (FullHD), ani na zewnętrznym monitorze (ale to tylko 19" 1440x900), nie ma ani szarpania, ani widocznego rozjeżdżania się obrazu, jak to zwykle wygląda przy braku vsync (być może tego nie widać, bo przy tych 60 klatkach naprawdę nie rzuca się w oczy). Jest to dla mnie ważne pytanie, bo stoję przed zakupem TV dla siebie i jeśli w LCD nie będzie efektu szarpania, a tylko rozjeżdżanie się obrazu przy braku synchronizacji, to jest to mocny punkt dla LCD.

Natomiast przypuszczam, że w LCD albo 24/48/itp. HZ nie ustawię, albo będzie to pewnie nieciekawe dla oka? Zastanawiam się trochę nad Sony W805, ze względu na niziutki input lag, jeśli chodzi o ścisłość. Zatem minusem LCD będzie pewnie, że judder będzie eliminowany jedynie przez MF/IFC?

Dzięki za odpowiedzi, już sporo się dowiedziałem.

Edytowane przez cryo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam ten sam problem, tylko, ze z Skyrim na PS3. Jeżeli taki problem będzie występować zawsze gdy gra nie będzie trzymać swoich fps'ow to obawiam sie, ze ST60 wróci do sklepu. Skyrim wyglada obrzydliwie, wiec podejrzewam ,ze przy Last Of Us byłoby podobnie, a przy Far Cry 3 wypadlyby mi oczy. To jest dla mnie minus nie do przeskoczenia niestety.

Podłączam sie wiec do powyższego pytania o to czy LCD to zwalczy. Bardzo niechcialbym sie teraz rozstawać z Panasoniciem ale jeśli 70% użycia to dla mnie gry gdzie każda nie trzymająca stabilności ma tak wyglądać to jest to przeważający czerń i kontrast argument.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego cokolwiek miałoby być lepiej na telewizorze LCD? Przecież komputer jak podawał 60Hz tak podaje przez cały czas. Po prostu karta graficzna rysuje poszarpane klatki, bo brakuje synchronizacji podczas renderowania. Na innych monitorach kolega może mieć lepiej, bo mają niższą rozdzielczość i komputer wyrabia się z grą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra, ale jeśli zewnętrzny monitor LCD przy braku synchronizacji pionowej w przypadkach gdzie jest mało klatek nie szarpie, a "rozrywa" obraz na dwie części, to może to samo będzie z TV? Może plazma czeka na całą klatkę a LCD nie? A może to nawet nie różnica między plazmą/LCD a elektroniką konkretnego modelu TV?

mord00k, może dziś wskoczę do Euro i sprawdzę czy problem występuje na W805, bo ja też się napaliłem początkowo na ST60 ze względu na doskonały obraz, ale jeśli ja też bardzo dużo gram, to chyba poszukam kompromisu.

Edytowane przez cryo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi