Skocz do zawartości
spoon

MEGA-TEST 2013 Sony Bravia KDL-46W905 Triluminos Display Sony W905 W900 (następca HX850)

Rekomendowane odpowiedzi

koperc.jpgTestuje Maciej Koper & Gmeru

POJEDYNEK NA SZCZYCIE

logojhe.png

MEGA-TEST: Sony KDL-46W905 kontra Samsung 46F8000

Wstęp

Zapraszamy do długo wyczekiwanego testu dwóch najnowszych i jednych z najwyższych modeli LCD LED na rynku: Samsunga F8000 oraz Sony W905.

Oba ekrany zostały do testu profesjonalnie skalibrowane i przygotowane przez http://skalibrujtv.pl/. To daje nam pewność, że wyciągnęliśmy z nich maksimum możliwości!

SPIS TREŚCI:

1. Wstęp; Budowa; Złącza; Wyposażenie dodatkowe

2. Menu telewizorów; Usługi sieciowe

3. Multimedia; Sterowanie smartfonem lub tabletem

4. Jakość obrazu; Oddanie barw przed i po kalibracji; Technologia kwantowych kropek (Sony)

5. Płynność i ostrość obrazu

6. Kontrast i czerń; Kąty widzenia; Pomiary przed i po kalibracji

7. Technologia 3D; Zastosowanie do gier i jako monitor

8. Podsumowanie

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Na wstępie chciałem się serdecznie ze wszystkimi przywitać.

Forum śledzę od dłuższego czasu. Ostatnio chodzi mi po głowie myśl, żeby zamienić mojego Philipsa 46PFL5605H na coś nowszego i z nieco wyższej półki cenowej.
Nie ukrywam, że zależałoby mi przede wszystkim na skoku jakości obrazu, przy czym na obecny telewizor nie mogę narzekać, jak na tę półkę cenową i tamten okres był wyjątkowy pod tym względem, że posiadał on podświetlenie Full LED, niestety bez bardziej popularnego obecnie w topowych modelach local dimmingu itd. Jednak minęło już parę lat i widzę, że technologia nieco się rozwinęła. Zakładam także, że wyżej plasowany model powinien jednak dostarczyć jeszcze lepszych wrażeń wizualnych.

Stąd też po przeczytaniu całego wątku o modelu Sony HX850 oraz zobaczeniu go na żywo w jednym z marketów muszę przyznać, że telewizor mi zaimponował, mimo braku Full LED, local dimming robi swoje i czernie dzięki temu są na prawdę niezłe.
Owszem jest jeszcze wyższy model HX950, ale tam z kolei mimo Full LED jest dość uciążliwy efekt halo.

Jak już wspomniałem nie muszę się spieszyć, może to trwać nawet i rok, priorytetem jest tu jakość. Po prostu chciałbym odczuć na prawdę wyraźny skok jakościowy w stosunku do obecnie posiadanego modelu, który da mi satysfakcję z podjętego kroku.

W międzyczasie na horyzoncie pojawił się następca HX850, model W900A, o którym właśnie chciałbym zapoczątkować tu nowy temat. Na zagranicznych forach piszą już wręcz, że model HX850 jest wycofywany ze sprzedaży, ponieważ w ciągu najbliższych miesięcy (luty - marzec) ma być wprowadzony jego następca.

Dlatego też mam nadzieję, że wraz z Waszą pomocą uda mi się zebrać tu, w jednym miejscu, wszystkie możliwe informacje na temat tego modelu, w miarę jak będą się one pojawiały gdziekolwiek w czeluściach internetu.
Oczywiście i ja postaram się dołożyć coś od siebie, więc po przydługim wstępie zaczynamy:

Seria W900A, dostępna w rozmiarach 55"/46"/40"
• X-Reality PRO
• Wyświetlacz TRILUMINOS
• Motionflow XR 800 Hz
• Aktywny system 3D
• Głośnik typu Long Duct
• Technologia Clear Phase
• Technologia S-FORCE Front Surround 3D
• Łączenie jednym dotknięciem poprzez NFC
• Aplikacja TV SideView
• Sony Entertainment Network
• Odtwarzacz USB „Super Multi Format”

źródło: http://www.sony-europe.com

HGkdl-55w90x_f_rww_lo_610x458.jpg
bravia-w900-2.jpg

bravia-w900.jpg

bravia-w900-3.jpg

KDL55W900A_1.jpg

KDL55W900A_2.jpg

KDL55W900A_3.jpg

KDL55W900A_4.jpg

Sony-W9-vs-Samsung-ES8000.jpg

No właśnie, na powyższym zdjęciu mamy pokazaną główną różnicę między HX850 a W900A czyli Triluminos Display.
Za flatpanelshd.com:

It works like this: The LED backlight in Sony’s 2013 Triluminos TVs uses LEDs emitting a “pure blue” light – and not RGB leds – instead of white LED used in conventional LED based TVs today. Between the backlight unit and the LCD panel Sony has placed a filter of “Quantum Dots” that are able to reproduce “pure green” and “pure red” light from the blue backlight. Sony argues that conventional LED model sometimes let non-pure light trough which can cause washed-out colors. But with Triluminos, Sony can create more intense, accurate and lifelike colors.

Czyli w wolnym tłumaczeniu podświetlenie nowych modeli Sony z technologią Triluminos używa diód LED emitujących czysto niebieskie światło zamiast tradycyjnych białych LED'ów. Pomiędzy podświetleniem a panelem LCD Sony umieściło filtr składający się z "kwantowych kropek", które są w stanie przekształcić wspomniane wyżej niebieskie światło na czysty zielony i czysty czerwony kolor. Według SONY ma to w rezultacie dać jeszcze lepszą reprodukcję i większą intensywność kolorów. Na ile jest to tylko chwyt marketingowy, a na ile rzeczywistość zapewne przekonamy się w teście Gmera i Macieja :)

Poniżej jeszcze kilka filmików, jakie udało mi się znaleźć na temat tego modelu:

No i to chyba na razie tyle z mojej strony. Myślę, że temat będzie pomocny nie tylko mnie ale wielu innym zainteresowanym tym modelem.

PS. Mam nadzieję, że w miarę jak pojawi się więcej konkretów pomożecie mi zdecydować, czy warto wymieniać obecnego Philipsa na ten model, a może lepiej zostać przy tej samej marce i pójść w serię 8000/9000?
Ale tu z kolei odstrasza mnie trochę efekt przesadzonego teatru. Mam na swoim Philipsie tryb Clear LCD i Perfect Motion i o ile przy samym Clear LCD efekt jest naturalny i usprawnia płynność o tyle z włączonym Perfect Motion jest już nie do zniesienia. Niestety jak miałem okazję przeczytać na forum, w nowym modelach Clear LCD nie działa bez włączonego Perfect Motion. Stąd też właśnie mój wzrok kieruję w stronę Sony i ich dopracowanego Motionflow. No cóż, czas pokaże.

Pozdrawiam i czekam na odzew :)

EDIT:

No i mamy first look na trustedreviews - http://www.trustedreviews.com/sony-w9-tv-first-look_TV_review - dzięki andrju75 :)
  • Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie sugeruj sie materiałami marketingowymi pokazuącymi rzekomą wyzszość TriLuminos

Sharp korzysta z podobnego rozwiazania od lat i jakoś furory nie robi.

Pamietaj też ze nowy model bedzie na pewno na dziendobry duzo drozszy od obecnej serii HX850 która do tego oferowana jest z bonusem w postaci 22 filmów z Bondem (bonus wart ok 1000zł)

Kiedy nowy model dojdzie do tego pułapu cenowego co obecnie HX850 na horyzoncie znów pojawis ię nowy model... zapewne 4K a może OLED ...

Tak można czekać do u...en śmierci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mobor: niby tak i oczywiście nie sugeruję się tym, ba sam napisałem że być może to tylko chwyt marketingowy i poczekam z tym na pewno na testy. Aczkolwiek zawsze jest szansa, że w nowym modelu coś ulepszą, choć czasem potrafią też skopać.

Co do ceny to podobno ma być na tym poziomie co HX850, no ale nawet jeśli faktycznie będzie ona wyża o ten tysiąc to powiedzmy, że byłoby to dla mnie jeszcze do przełknięcia, o ile faktycznie jakość jaką dawałby obraz byłaby odpowiednio zadowalająca i wtedy nie czekałbym w nieskończoność tak jak mówisz :) 4K mnie raczej nie interesuje, dla mnie to dopiero jest chwyt marketingowy - praktycznie marginalna ilość źródeł w prawdziwym 4K. To tak jakby oglądać dvd i xvidy na 1080p. Dla mnie to męczarnia. Co do OLED to patrząc na obecne trendy podchodzę dość sceptycznie. Myślę, że to jeszcze kwestia wielu lat. Tym bardziej, że nie warto się pakować w pierwsze modele bo te na pewno będą cierpieć na wady wieku dziecięcego tej technologii. Pomijam już cenę :)

Co ciekawe w przeciwieństwie do HX850 w zestawie jego następcy mają się już pojawić dwie pary okularów 3D. Plus to, że ma mieć wbudowany tak zwany soundbar. Ciekawe czy da to jakość dźwięku na poziomie HX850 z podstawą, w którą były przecież wbudowane dodatkowe głośniki. W moim przypadku byłoby to lepsze o tyle, że tv ląduje na ścianie i rezygnując z podstawy HX850 tracę trochę na jakości audio. Ale to to i tak tylko do TV, bo filmy i tak oglądam na kinie domowym.

Biorac pod uwagę fakt, że dopiero teraz zacząłem rozważać zakup i dalem sobie czas do końca roku, bo lubię zawsze najpierw dogłębnie zbadać rynek, w momencie kiedy na horyzoncie majaczy nowy model, który ma się pojawić w sklepach do marca, nie widzę tym bardziej pośpiechu. Nawet jeśli okaże się gorszy zawsze będę mógł gdzieś złapać 850 w jeszcze atrakcyjniejszej cenie.

Tak na marginesie, mówisz o promocji z Bondami na BluRay. To ona jeszcze trwa? Myślałem, że już dawno się skończyła.

Edytowane przez sPoOnBoY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Interia na podstawie materiałów prasowych (przynajmniej tak napisali pod artykułem) sugeruje, że w kwietniu: http://nt.interia.pl...013,nId,768079.

Myślę, że pierwszych zagranicznych testów można się spodziewać już luty/marzec. Aczkolwiek na zagranicznych źródłach wszędzie podają, że mają być na wiosnę więc marzec jest tutaj najbardziej prawdopodobny.

Edytowane przez sPoOnBoY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o wycofywanie HX850, to jest tak co roku, model w sklepach będzie dostępny jeszcze przez dłuższy czas, ale będą to niesprzedane egzemplarze, bo produkcja zostanie przerzucona na nowe modele. Na ten moment, myślę że o ile zakup nowego TV nie nagli, to warto poczekać na nowe modele, gdyż tak naprawdę dużo czasu nie zostało do ich wprowadzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie też mi się tak wydaje. A co do kolekcji Bonda to tak nawiasem mówiąc wcale bym się nie zdziwił jakby tę promocję powtórzyli przy okazji nowego modelu z okazji premiery Skyfall na BluRay ;) Chociaż ta już 18 lutego, pożyjemy zobaczymy.

Btw. bardzo jestem ciekaw co sądzicie o samym pomyśle na wymianę telewizora z 2010 roku z średniej półki z podświetleniem full led bez local dimmingu na wyższy model choćby takiego Sony z edge led z local dimmingiem? Ma to sens czy może będzie gorzej jednak i jak już to iść tylko w full led? Mi osobiście wydaje się, że local dimming daje tu jednak bardzo wiele i nawet w edge led dzięki temu osiągniemy wyższy kontrast niż w full led bez tej funkcji. Takie przynajmniej miałem wrażenie w sklepie, ale wiadomo jak to w sklepie jest ;)

W tym moim Philipsie też tragedii nie ma, choć widzę latarki i te zapewne są tu bardziej widoczne niż w produktach z lokalnym wygaszaniem czy to w technologii full czy edge. Pomóżcie bo mam mętlik :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sPoOoBoY - to oczywiste ze w Edge LED z wł. kontroląLED uzyskamy duzo wyższy kontrast niz Full LED bez wł. tej funkcji.

FullLED z wyłączoną funkcją dynamicznej kontroli nie ma zupełnie sensu, wtedy widać wszystkie niedociągnięcia podświetlonej matrycy, nierówno świecące strefy z reguły bardziej widoczne niz w b.dobrym Edge LED (HX850).

Np HX920 z wył. DKL

dsc-2810_186819.jpg

Co do wymiany TV z 2010 bez local dimmingu to zależy, ale np. dla przykładu taki model Sony Z5500 z podświetleniem CCFL miał bardzo dobrą czerń nawet bez jakiegokolwiek wygaszania przewyższającą obecne nie jedne nowe modele z local dimmingiem.

Co do W900A jestem bardzo ciekawy jak wypadnie w porównaniu do HX850, czy zaoferuje jeszcze lepszą czerń, czas pokaże :)

Co ciekawe nawet najwyższy model 4K X900A bedzie również Edge LED'em.

Edytowane przez PeterMac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Local dimming, jest naprawdę przydatną funkcją i znacznie poprawia możliwości telewizorów z podświetleniem LED. Jeśli zaś chodzi o sens wymiany to naprawdę zależy, gdyż tak jak napisał PeterMac, niektóre starsze modele spisują się lepiej niż ten nowe. Wiele też zależy od danego egzemplarza na który trafimy przy zakupie. Musimy poczekać na na testy nowych modeli, wtedy zobaczymy jak się będę one spisywać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PeterMac, Mylagos: No właśnie tak myślałem, że to jednak sporo daje, stąd właśnie zacząłem się zastanawiać nad wymianą. Plus te dodatkowe rzeczy typu 3d czy smart tv, których mój telewizor nie posiada, ale to są dla mnie już czysto marginalne sprawy. Priorytetem jest jakość obrazu. Gołym okiem nie widać tego jakoś mocno ale na zdjęciach nieco się uwydatniło i widać niedoskonałości mojego Philipsa aczkolwiek nie wygląda to aż tak tragicznie jak na zdjęciu powyżej wstawionym przez PeterMac... Aczkolwiek ja nie ustawiałem do zdjęcia podświetlenia na max, być może w tym Sony tak było.

Photo26012013161907_zpsaf27351d.jpg

Photo26012013161946_zps5b5db9c7.jpg

Co do czerni w W900A sam jestem ciekaw. Gdzieś czytałem plotki, że mają być na matrycach IPS i mieć dzięki temu lepsze kąty, ale jak dobrze wiemy te matryce dają słabszy kontrast. No chyba, że wymyślili już taką technologię, żeby osiągnąć jedno i drugie. Ciekawe też jak to będzie z tym niebieskim (a właściwie niebiesko-zielono-czerwonym) podświetleniem zamiast białego i czy na przykład jasność i biel na tym nie stracą.

Edytowane przez sPoOnBoY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że jeszcze trochę za wcześnie.... trudno by teraz wróżyć z fusów. Co roku jest taka sama sytuacja. Nowe zapowiedziane i pytanie czy czekać. Klasyk. Nikt przecież go nie miał, do testów jeszcze czas bo nawet na sampla trzeba jeszcze poczekać. A tym Triluminos wszyscy się jarają ; ) więc może być ciekawie. Zobaczymy....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gmeru: witaj, miałem nadzieję, że się tu pojawisz :)

Słuchaj, a miałeś już może w przeszłości styczność z takim Philipsem jak mój albo podobnym? Z tego co się orientuję to na pewno jest tam full led i prawdopodobnie matryca Sharpa U2VA. Z tego co wiem w tych Sony np HX850 czy zapewne też tym nowym W900A są matryce S-PVA. Jak myślisz warto wymieniać swój sprzęt na coś nowszego z tej półki czy moźe będzie to przypadek, jak tu wspominali już koledzy, że starsze tv potrafiły mieć lepsze parametry niż te nowe? Trochę poczytałem opinie typu S-PVA vs U2VA i też było różnie chociaż te nowsze S-PVA już podobno zaczynały wygrywać, głównie kontrastem. Ale jak z innymi parametrami? Fakt faktem, że tak jak już tu pisaliśmy local dimming, którego u mnie brak, może dać tu znaczącą różnicę.

Mam nadzieję, że jak będziesz miał jakieś nowe info na temat tego modelu, a to że będziesz miał je szybciej niż my jest wysoce prawdopodobne, to skrobniesz o tym w tym wątku :)

Ps. Dzięki za przypięcie wątku, teraz na pewno trafi do większej ilości osób :)

EDIT: ciekawa informacja tutaj: http://www.pcadvisor...-2013-hands-on/

Podobno model 40" ma mieć w kartonie 2 pary okularów, a modele 46" i 55" aż cztery pary! Ciekawe, czy to tylko w UK, czy u nas też tak będzie ;) Dodatkowo mają być dwa piloty, jeden mniejszy z NFC. Ponoć nowy podłużny (1.2m długości) głośnik daje radę. Na screenach widać też nowy design menu.

Poniżej ciekawe porównanie mające niby pokazać przewagę Triluminous nad konkurentami, czyli lepsze wyświetlanie poszczególnych zbliżonych do siebie odcieni barw. Na górze Sony, na dole Samsung ES8000:

Edytowane przez sPoOnBoY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co mogę napisać? Że na twoim miejscu bym poczekał. Philips 5000 a taki HX850 czy pewnie W950 to inna półka.... Wczoraj moja wiedza na temat nowych modeli znacznie się powiększyła....

Rzeczywiście ten system Triluminous ma być mocno dopasiony i dawać efekt alla X4500 z RGB Full LED pod względem kolorów. Te obrazki wyżej tylko to potwierdzają.

Z ciekawostek w końcu będzie wsparcie dla MKV czy NTFS... Ktoś pytał o piloty. Będą rzeczywiście dwa...normalny i uproszczony z funkcją NFC!

Model W905 będzie takim "mocarnym" modelem na ten rok. Następca HX850 ale sporo ulepszony dzięki właśnie Triluminous. Poczekamy, zobaczymy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te obrazki wyżej tylko to potwierdzają.

Chyba nie masz na mysli TYCH obrazkow?!?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No na pewno nie będę teraz tu rzeźbił marketingu Sony..... wiem, że to podświetlenie daje dużo. HX850 przy nowym W905 wyglądał naprawdę blado.... A obrazki to jedyne co może ludziom którzy tu zaglądają chociaż trochę przybliżyć temat...

Ale dobrze wiemy też, że póki nie usiądziemy np. razem z Maćkiem kalibratorem i nie pobadamy to możemy się póki co jarać subiektywnymi odczuciami...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba nie masz na mysli TYCH obrazkow?!?

To wygląda jak klasycznie przekontrastowanie, czyli zlewanie się najbardziej jaskrawych kolorów. Jest to efekt uboczny nadmiernego wywindowania kontrastu, aby uzyskać pozornie lepszy wygląd obrazu. U samsunga to norma ;) To samo sprawdzamy w testach TV na scenie z neonami.

Edytowane przez Maciej Koper

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja osobiscie nie mam pretensji, jak wielu tutaj , do zamieszczania reklamowek Sony. Co wiecej, uwazam ze przekazywanie ich w formie oryginalnej, jest przejawem profesjonalizmu, bo pokazuje neutralny stosunek, kiedy zdecydowana wiekszosc portali ( aczytam zajawki zagraniczne czesciej niz polskie, bo na tym forum ich brakuje) pozwala sobie na subiektywne opinie, sugerujace konsumentowi pozytywna ocene, jeszcze przed testami, czy rynkowa premiera.

IMHO obrazki powyzej swiadcza jedynie o tym, ze Sony stara sie uzywac prostego i przekonujacego jezyka, tak aby dotrzec do wszystkich, rowniez tych mniej zorientowanych konsumentow. Trudno miec o to pretensje.

Natomiast powolywanie sie TE zdjecia, w takim kontekscie i w takim gronie jak nasze, to tak jakby miec nas za idiotow. Z amnezja na dodatek, w przypadku tych , ktorzy zetkneli sie z Quatronem Sharpa

A wystarczylo napisac " Miejmy nadzieje, ze nowa technologia Sony przyniesie zauwazalna poprawe".

Edytowane przez binary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No na pewno nie będę teraz tu rzeźbił marketingu Sony..... wiem, że to podświetlenie daje dużo. HX850 przy nowym W905 wyglądał naprawdę blado.... A obrazki to jedyne co może ludziom którzy tu zaglądają chociaż trochę przybliżyć temat...

Ale dobrze wiemy też, że póki nie usiądziemy np. razem z Maćkiem kalibratorem i nie pobadamy to możemy się póki co jarać subiektywnymi odczuciami...

Hmm czyli miałeś go okazje już zobaczyć gdzieś na żywo? :)

Domyślam się, że te zdjęcia od sony są na pewno zrobione tak, żeby różnica w stosunku do konkurencji wychodziła na ogromną. W rzeczywistości zapewne będzie mniejsza, ale i tak wszelkie zmiany wpływające na korzyść jakości obraz na pewno będą mile widziane, a póki co można jedynie zbierać materiały, które pojawiają się gdzieś w necie. Lepsze to niż nic moim zdaniem dla osób zainteresowanych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście ale fajnie, że zamieściłeś tak wyczerpującego pierwszego posta bo ten temat na pewno będzie duży..... więc dobrze, że ma porządny wstęp :)

Wygląda na to, że albo będzie "żółty pixel alla Sharp ;p" albo rzeczywiście obraz się zmieni... bardzo mnie to ciekawi.

Teraz kolejne pytanie co z czernią... ale led to led. Myślę, że tylko pełne led jak crystal led mogłoby wynieść wysoko LCD pod tym względem a tak można poprawiać kolory czy rozdzielczość (4K..).

Ja osobiscie nie mam pretensji, jak wielu tutaj , do zamieszczania reklamowek Sony. Co wiecej uwazam, ze przekazywanie ich w formie oryginalnej, jest przejawem profesjonalizmu, bo pokazuje neutralny stosunek, kiedy zdecydowana wiekszosc portali pozwala sobie na subiektywne opinie, sugerujace konsumentowi pozytywna ocene, jeszcze przed testami, czy rynkowa premiera.

IMHO obrazki powyzej swiadcza jedynie o tym, ze Sony stara sie uzywac prostego i przekonujacego jezyka, tak aby dotrzec do wszystkich, rowniez tych mniej zorientowanych konsumentow. Trudno miec o to pretensje.

Natomiast powolywanie sie TE zdjecia, w takim kontekscie i w takim gronie jak nasze, to tak jakby miec nas za idiotow. Z amnezja na dodatek, w przypadku tych , ktorzy zetkneli sie z Quatronem Sharpa

A wystarczylo napisac " Miejmy nadzieje, ze nowa technologia Sony przyniesie zauwazalna poprawe".

Spoko ale raczej też wiadomo, że jaram się jak dziecko takimi njusami więc jak znasz to wiesz ; ) A widzę, że Maciek już kazał mi zejść na ziemię ; ) Ale ogólnie chodzi mi o to: P1082134-580-90.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście ale fajnie, że zamieściłeś tak wyczerpującego pierwszego posta bo ten temat na pewno będzie duży..... więc dobrze, że ma porządny wstęp :)

No wiesz staram się nie wpisywać w kanon osób, które pojawiają się na forum znikąd i prezentują jedynie roszczeniową postawę w stylu, powiedzcie, znajdźcie mi, dajcie, bo też mnie to wkurza, więc pomyślałem, że skoro proszę o pomoc w zebraniu jak największej ilości informacji to sam podzielę się tym co już udało mi się znaleźć :) Zapoczątkowałem temat, bo jestem dość żywo zainteresowany tym modelem i jeśli okaże się co najmniej tak dobry jak HX850, a może nawet lepszy, to być może zdecyduję się na zakup.

Btw. Maciej, Gmeru, powtórzę swoje pytanie. Obecnie mam Philipsa z 2010 (46PFL5605H) ze średniej półki, z tego co mi wiadomo jest on na matrycy UV2A Sharp'a podświetleniem Full LED. Czernie są nienajgorsze, ale wiadomo, zawsze może być lepiej. Pytanie, jak się mają obecne matryce S-PVA do U2VA? Czy poza kontrastem są w każdym aspekcie lepsze, czy w czymś może gorsze? Miałeś może kiedyś styczność z takim lub podobnym tv jak mój i potrafiłbyś porównać do np. HX850? Czy w ogóle nie ma co porównywać i będzie między nimi przepaść na korzyść Sony?

Wygląda na to, że albo będzie "żółty pixel alla Sharp ;p" albo rzeczywiście obraz się zmieni... bardzo mnie to ciekawi.

Żółty piksel? :) Możesz rozwinąć temat?

Teraz kolejne pytanie co z czernią... ale led to led. Myślę, że tylko pełne led jak crystal led mogłoby wynieść wysoko LCD pod tym względem a tak można poprawiać kolory czy rozdzielczość (4K..).

Czerń to wiadomo, zbyt wiele już się raczej z obecnej technologii nie wyciągnie, ale już HX850 miał ją niezłą więc nie ma tragedii.

Edytowane przez sPoOnBoY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę że japonce się skonsolidowany i wspierają tv 4 k szybciej bo juztakie modele mają sony sharp i panas. Matryce sony może brać od sharpa aby się wspierać to i quattro może się pojawić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szkoda nafty

Edytowane przez binary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak w przybliżeniu ma wyglądać nowa obudowa modelu W900. (dodałem to i parę innych oficjalnych zdjęć ze strony Sony do pierwszego postu):

bravia-w900-4.jpg

Ciekawe, aczkolwiek mi się chyba jednak bardziej podobało połączenie ze srebrnym obramowaniem jak w HX850. No ale zdjęcia to jedno, a zobaczyć na żywo to drugie, czasami na żywo takie coś wygląda dużo lepiej. No i tak czy siak najważniejszym kryterium jest dla mnie obraz. Mojego obecnego Philipsa kupowałem w czasach, gdzie inne tv już mogły się poszczycić dużo cieńszymi ramkami niż mój i nierzadko ładniejszym designem, ale mój wybór był świadomy :)

Edytowane przez sPoOnBoY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te paski wokół ramki bedą chyba podświetlane na to mi wygląda, na dole pod logiem na zdjęciach coś świeci na turkusowo :)

Edytowane przez PeterMac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi