Skocz do zawartości
superpn

Wszystko na temat dźwięku w nbox HDTV (recorder) (HDMI, component, SPDIF itd)

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie sorki ze wracam do tego tematu ale dopiero podlaczylem nboxa przez optyka do zestawu kina domowego.
Czyli jak nboxie ustawie DD na tak to dzwiek idzie tylko przez amplituner a jezeli na nie to i tv i ampli.

A czy mozna to zmienic z pilota jednym przyciskiem czy trzeba zawsze wchodzic w setup ??

Klawisz OPT ???? Dobrze kombinuje. Bo szkoda za kazdym razem razem jak jest DD grzebac w setupie. Tak byloby szybciej

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote]Mam następujący problem. Posiadam kino domowe JVC z przed kilku lat (amplituner i dvd osobno). Podłączyłem N poprzez SCART, gdyż nie mam jeszcze tv z hd oraz dźwięk podłączyłem do kina kablem SPDIF. Dźwięk analogowy działa bez problemu. Kiedy przełączam ścieżkę na DD 5.1/2.0 dźwięk "idzie" ale jest szatkowany tak jak np zwykły dźwięk przy słabym odbiorze z cyfry+.

Mam ten sam problem kino JVS kabel optyczny z fergusonem 5018 współpracował bez zarzutu na TVN z Dolby po podłączeniu n-box-szatkuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
U mnie we wszystkich kanałach TVP, AXN, Cinemax, Discovery przy przełączeniu na DD 5.1 dźwięk jest poszatkowany. TVN i inne satelitarne ( nawet Polonia 1) działąją okey. Dźwięk jest DD2.1 i słychać, a TVP1,2,3 Polonia, AXN, Cinemax, Discovery nie da się słuchać przez ampli, a w telewizorze przez HDMI nie ma wcale. Nie wiem co dalej robić kable nowe sygnał dobrej jakosci i nic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli nie tylko ja mam takie kłopoty. Czy ktoś wie co można z tym zrobić? Biuro Obsługi Klienta N nie potrafi nic zrobić :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiscie nie mam zadnych problemów z DD5.1, wszystko smiga jak nalezy, amplituner ładnie rozpoznaje DD5.1, jestem wlasnie po seansie Sunrise Earth na Discovery HD coś pięknego :) szkoda ze większosc programów na DiscoveryHD idzie w DD2.0. Czekam teraz na Taniec z Gwiazdami w 5.1 :D, Magda M, Maraton Uśmiechu

grzes1313 - te stacje co wymieniasz TVP, AXN, Cinemax, Discovery idą w DD2.0 albo nawet PCM więc o jakim DD5.1 mówisz ?

Edytowane przez PeterMac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mam ten sam problem, po podłączeniu optykiem - bełkot. Dzwoniłem na CC, powiedziano mi że problem jest znany i pracują nad tym. Podobno dziś w nocy mają aktualizować soft w boxach i jest nadzieja że będzie ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh. moze wreszcie wezmą sie do roboty. Bo o tej aktualizacji softu to od kilkunastu dni się słyszy. A nawet już nie pamietam ile wersji odpowiedzi na moje pytanie związane z tym problemem słyszałem ;) Kompetencja i wiedza konsultatnów N powalają na kolana :) w 90% przypadków po opisaniu problemu pytano mnie... jaki mam model... TV :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='PeterMac' post='17103' date='24.10.2006, 03:40 ']Osobiscie nie mam zadnych problemów z DD5.1, wszystko smiga jak nalezy, amplituner ładnie rozpoznaje DD5.1, jestem wlasnie po seansie Sunrise Earth na Discovery HD coś pięknego :) szkoda ze większosc programów na DiscoveryHD idzie w DD2.0. Czekam teraz na Taniec z Gwiazdami w 5.1 ;), Magda M, Maraton Uśmiechu

grzes1313 - te stacje co wymieniasz TVP, AXN, Cinemax, Discovery idą w DD2.0 albo nawet PCM więc o jakim DD5.1 mówisz ?[/quote]
Wiem ze to nie 5.1, ale na pozostałych kanałach po HDMI jest dzwiek, po optical jest 2.0 a na tych wymienionych po HDMI nie mam nic a po optical szatkuje. W tej chwili próbowałem na Magdzie M i po optical jest tylko 2.0 kabel optical nowy na DVD dziala bez problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ciekawe. Niestety na moim JVC po optical działa tylko Linear PCM stereo. Na Dolby Digital 2,0/5,1 szatkuje ;)(((( JVC jedynie identyfikuje odpowiednio sygnał 2,0 lub 5,1 na wyswietlaczu. :)

Edytowane przez superpn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
oglądałem przed chwilą Magde M w DD5.1, nie odnotowałem zadnych problemów, ciekaw jestem od czego to zależy ze niektórzy mają tego typu problemy, połączenie to optical amplituner Sony <--> dekoder n, optyk Profigold Edytowane przez PeterMac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
witam serdecznie-nbox posiada wejście optyczne a moje kino domowe panasonica tylko coaxial czy jest jakiś sposób aby przy tego typu konfiguracji uzyskać dźwięk 5.1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam,
wprawdzie bylo juz o tym a sam tez gdzies to pisalem ale zjawisko jest dosyc ciekawe wiec zakladam nowy temat.

TV: Samsung LCD LE32R71B
HDMI: f-my Hama

Przy ogladaniu obojetnie jakich kanalow co jakis czas ( 10 - 15 min ) urywa dzwiek na okolo 1 sekunde tak jakby ktos go wylaczyl i wlaczyl. Na infolinii powiedzieli mi ze to moze byc u nich przyczyna.

Ale wczoraj ogladajac Magde M w DD przez optyka dzwiek szedl na kino domowe i bylo ok wiec wnioskuje tego ze problem jest gdy sygnal dzwiekowy idzie w stereo po hdmi na telewizor.

Teraz pytanie: gdzie lezy wina ???
Czy podczas zamiany dzwieku przez nboxa, czy przez wyjscie hdmi, czy kablel, czy moze sam tv ????

Co do mojego sprzetu nie chce mi sie wierzyc tymbardziej ze sygnal video jest ok a tylko dzwiek siada.

Cos mi sie wydaje ze problem lezy w konwersji dzwieku przez nboxa.

Czy ktos to tez zauwazyl ????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='loon' post='17351' date='25.10.2006, 08:13 ']Witam,
wprawdzie bylo juz o tym a sam tez gdzies to pisalem ale zjawisko jest dosyc ciekawe wiec zakladam nowy temat.

TV: Samsung LCD LE32R71B

Przy ogladaniu obojetnie jakich kanalow co jakis czas ( 10 - 15 min ) urywa dzwiek na okolo 1 sekunde tak jakby ktos go wylaczyl i wlaczyl. Na infolinii powiedzieli mi ze to moze byc u nich przyczyna.

Ale wczoraj ogladajac Magde M w DD przez optyka dzwiek szedl na kino domowe i bylo ok wiec wnioskuje tego ze problem jest gdy sygnal dzwiekowy idzie w stereo po hdmi na telewizor.

Teraz pytanie: gdzie lezy wina ???
Czy podczas zamiany dzwieku przez nboxa, czy przez wyjscie hdmi, czy kablel, czy moze sam tv ????

Co do mojego sprzetu nie chce mi sie wierzyc tymbardziej ze sygnal video jest ok a tylko dzwiek siada.

Cos mi sie wydaje ze problem lezy w konwersji dzwieku przez nboxa.

Czy ktos to tez zauwazyl ????[/quote]

Umnie jest to samo ! LCD Sony 32S2010 na łączu HDMI !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='amirek' post='17347' date='25.10.2006, 06:22 ']witam serdecznie-nbox posiada wejście optyczne a moje kino domowe panasonica tylko coaxial czy jest jakiś sposób aby przy tego typu konfiguracji uzyskać dźwięk 5.1[/quote]

tak są takie konwertery np tu:
[url="http://www.conrad.pl/glowna.php?art=350720&back=serch"]http://www.conrad.pl/glowna.php?art=350720&back=serch[/url]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

mam pytanie czy ktoś z Was otrzymał dziś w nocy nową wersję oprogramowania, która miała usunąć problemy z wyjściem optycznym ? Ja nie dostałem nic i przy próbie aktualizacji nbox wyświetla, że nie ma nowej wersji ;)( Czyli kolejny raz N nabiła nas w butelkę :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
U mnie występuje to dokładnie tak samo.

Dodatkowo na Discovery HD w czasie bardziej dynamicznego ruchu , obraz lekko sie tnie (takie delikatnie strobo) przypadłoœć doœć irytujšca.

TV Samsung LE32R72B

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='loon' post='17351' date='25.10.2006, 09:13 ']Czy ktos to tez zauwazyl ????[/quote]

U mnie jest to samo.
Sony 55A2000 z HDMI.
Gorsza sprawa, że chyba padł mi nbox. Od jakiegos czsu potrafił sie sam wyłączyc. Żeby go ponownie uruchomic trzeba było wyłączyc i włączyc zasilanie. Od dzisiaj rano padł całkowicie. :-(

MAriusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='wres' post='17393' date='25.10.2006, 11:04 ']U mnie występuje to dokładnie tak samo.

Dodatkowo na Discovery HD w czasie bardziej dynamicznego ruchu , obraz lekko sie tnie (takie delikatnie strobo) przypadło�ć do�ć irytujšca.

TV Samsung LE32R72B
HDMI: f-my Hama[/quote]
Witam
Ustaw skalowanie na 1080i przy, ustawieniu na 720 programy HD będą się z lekka klatkować (oczywiście dla kabla HDMI)
Przypadłość z zanikającym dźwiękiem po HDMI mają wszystkie boxy, nowy firmware ma to poprawić.

Pozdrawiam

Greeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='superpn' post='17382' date='25.10.2006, 10:20 ']Witam,

mam pytanie czy ktoś z Was otrzymał dziś w nocy nową wersję oprogramowania, która miała usunąć problemy z wyjściem optycznym ? Ja nie dostałem nic i przy próbie aktualizacji nbox wyświetla, że nie ma nowej wersji <_<( Czyli kolejny raz N nabiła nas w butelkę :([/quote]
Witam

Dziś nie było żadnej aktualizacji softu :(

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='loon' post='17351' date='25.10.2006, 08:13 ']Przy ogladaniu obojetnie jakich kanalow co jakis czas ( 10 - 15 min ) urywa dzwiek na okolo 1 sekunde tak jakby ktos go wylaczyl i wlaczyl. Na infolinii powiedzieli mi ze to moze byc u nich przyczyna.

Czy ktos to tez zauwazyl ????[/quote]
Witam
U mnie jest to samo na wszystkich kanałach
LG42LC2R
KABEL HDMI 5mb.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to sadzac po roznych tv i kablach cos tam jest niedopracowane ( nie tyko to <_< ) w sofcie.
A co do szatkowania wizji na DiscaveryHD to u mnie ok jak i w 720p i 1080i

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='Greeg2' post='17403' date='25.10.2006, 11:48 ']Witam

Dziś nie było żadnej aktualizacji softu <_<

Pozdrawiam[/quote]
Witam,
A jak rozpoznajecie, ze soft byl aktualizowany, bo ja w nocy spie i nie obsewuje n-boxa, a jak patrze w dane w konfig, to tam daty te same - poczatek wrzesnia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No logicznie rzecz biorąc właśnie w menu powinno być widoczne to że jest zainstalowana nowa wersja. Nowa wersja jest dostępna na satelicie, ale... nie chce się instalować ;) tuner cały czas sie wiesza przy probie pobrania nowej wersji :) najpierw wieszał sie przy 13% albo 14% a teraz powiesił sie przy 1% :)
Dla ciekawskich dołączam fotkę grafiki która towarzyszy aktualizacji. SOrry za jakość ale to fotka z SonyEricssona

[img]http://fresz.net/pliki/DSC00037.JPG[/img]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piąta próba wgrania nowego softu na moim nboxie zakonczyla sie sukcesem. Na dowod zamieszczam fotke zmienionego ekranu powitalnego nboxa. Niestety nowe oprogramowanie nie usunelo problemow z Dolby Digital ;)(((( Lipa !

[img]http://fresz.net/pliki/DSC00038.JPG[/img]
[img]http://fresz.net/pliki/DSC00039.JPG[/img]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi