Skocz do zawartości
Gmeru

MEGA TEST: LCD Sony KDL-40W5500 kontra LCD Samsung B7000 ( LED TV )

Rekomendowane odpowiedzi

Czy wie ktos kiedy siec euro agd wprowadzi do oferty b750 ? bo b8000 juz wprowadzili a ja czekam na b750 liczac ze z jego wejsciem stanieje b650 bo poki co maja model 46 calowy drozej o ponad 700 zl od sklepow internetowych a jestem zmuszony kupowac niestety na raty i chce zeby one faktycznie byly zero :)

W ; nie dla.....; mają samsungi b750 w cenie około 5000zł ( promocja od 24 do ... lub wyczerpania zapasów)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
czy LCD SONY KDL-40w5500 ma na obudowie jeden róg jaśniejszy ? na fotach z testów cała obudowa jest czarna a w necie np. na http://www.ceneo.pl/2213070 czy http://www.sony.pl/product/t32-w-series/kdl-40w5500 ma jaśniejszy lewy górny narożnik.

Cała obudowa jest rzeczywiście czarna i nie ma żadnego jaśniejszego narożnika.Posiadam 46W5500 i i też tego nie rozumiem dlaczego taki jasny narożnik jest na stronie SONY.Jak pokazuje test,to faktycznie cała obudowa jest czarna.

Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to jest taki refleks od aparatu niby ; )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój Boże, a może jest to wynik rozproszenia światła padającego na obiekt pod wybranym kątem?

O co się spierać, marketing Sony stwierdził, że w ten sposób można podkreślić "fortepianowatość" obudowy, więc zastosował trick znany z np. komiksów i dodał takie rozjaśnienie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie żadne lampy tylko utrwalony na fotografii błysk geniuszu projektantów Sony :D

Edytowane przez Ghrom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki za odp. jednak zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa mianowicie nazwa modelu kdl-40w5500 lub kdl-40w5500k i co to jest te "k" ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Choc nie przepadam za Sony i myślałem że to nie możliwe że tv led może miec gorszą czerń niż tradycyjnie podświetlony to po przeczytaniu poniższego testu uwierzyłem i musze przyznac racje Gmerowi ponieważ jedyny rzetelny test na czerń czyli kontrast ANSI tzw. szachownica czarno biała na ekranie i pomiar różnicy pomiedzy bielą a czernią wskazują ku mojemu zdomieniu wyższy pożiom kontrastu u sony v5500 niż u bardzo drogiego samsunga B7000 led tv. Choc i tak jest to dalej dla mnie zdumiewające ale cyfry nie kłamią. Teraz wiem dlaczego sony wydał poprawine lcd w tym roku. Znalazłem równiż test w którym sony serii E ma kontrast ANSI 430:1 a plazma Panasonica 463:1 więc różnica jest ale moim zdaniem mała i nie wiedziałem że plazmy mają tak niewielki poziom kontrastu ANSI a myślałem zawsze że ta technologia czyni cuda jeśli chodzi o czerń. Myśle że ograniczony poziom jasnośc w plazmach nie pozwala na wyższy poziom kontrastu ANSI.

Tak czy tak Sony i tak nie kupie z innych powodów więc pozostaje czekac na jakis lcd led z local dimming który nie bedzie sciemą jak edge led i cieszyc sie oledem w Omni hd.

Oto linki sony 52v5500 ANSI 380:1

http://www.televisions.com/Sony_KDL-52_V_5...y_in_Detail.php

Samsung b7000 ANSI 364:1

http://www.televisions.com/Samsung_UE_40_B...y_in_Detail.php

Sony E ANSI 430:1

http://www.televisions.com/Sony_KDL-40_EX1..._in_Detail_.php

Plazma Panasonic jedna z nowszych ANSI 463:1

http://www.televisions.com/Panasonic_TX-P_..._in_Detail_.php

LG 7000 ANSI 329:1

http://www.televisions.com/lcd_tv/LG_Elect...y_in_Detail.php

A i zapomniałem dodac że tradycyjny lcd ma dużo lepsza jasnosc niż edge led tv.

Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LED to naprawdę dopiero się rozwija, ze świetlówek to wyciągnięto praktycznie wszystko co się da, pisałem już wcześniej edge LED przy telewizorach dla mnie to już na wstępie zły pomysł, pozbawiamy się możliwości i frajdy jaką oferują modele wyposażone chociażby w LED rgb. Najbardziej mnie zaskoczyły wyniki dla plazmy spodziewałem się czegoś zupełnie innego :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obiecanki - Cacanki

Parę dni minęło a testu z b650 i tak nie ma . Czyżby SONY :):) było gorsze i to jest prawdziwy powód ?

Edytowane przez dybekz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

parę dni temu w sklepach pojawił się "prawdziwy" LED Sharp AQUOS LE700. Ciekawe jak wyskoczy w testach. MA mało bajerów internetowych, ale zapowiada się na killera co do jakości kolorów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile się nie myle to LED Sharp AQUOS LE700 nie ma lokalnego przyciemniania i podświetlania diodami LED. LED po prostu działa jako podświetlenie.

Edytowane przez ivo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy to tutaj już zostało zauważone, ale rzeczony Sony BEZNADZIEJNIE odtwarza zdjęcia (np. z pendrive'a) - strasznie wolno i 'odkrywając' zdjęcia od góry.. Samsung radzi sobie z tym o wiele lepiej. Przetestowałem pod tym kątem kilka różnych marek i powiem więcej - Samsung radzi sobie z tym NAJLEPIEJ na rynku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Choc nie przepadam za Sony i myślałem że to nie możliwe że tv led może miec gorszą czerń niż tradycyjnie podświetlony to po przeczytaniu poniższego testu uwieżyłem i musze przyznac racje Gmerowi ponieważ jedyny rzetelny test na czerń czyli kontrast ANSI tzw. szachownica czarno biała na ekranie i pomiar różnicy pomiedzy bielą a czernią wskazują ku mojemu zdomieniu wyższy pożiom kontrastu u sony v5500 niż u bardzo drogiego samsunga B7000 led tv. Choc i tak jest to dalej dla mnie zdumiewające ale cyfry nie kłamią. Teraz wiem dlaczego sony wydał poprawine lcd w tym roku. Znalazłem równiż test w którym sony serii E ma kontrast ANSI 430:1 a plazma Panasonica 463:1 więc różnica jest ale moim zdaniem mała i nie wiedziałem że plazmy mają tak niewielki poziom kontrastu ANSI a myślałem zawsze że ta technologia czyni cuda jeśli chodzi o czerń. Myśle że ograniczony poziom jasnośc w plazmach nie pozwala

Oto linki sony 52v5500 ANSI 380:1

http://www.televisions.com/Sony_KDL-52_V_5...y_in_Detail.php

Samsung b7000 ANSI 364:1

http://www.televisions.com/Samsung_UE_40_B...y_in_Detail.php

Sony E ANSI 430:1

http://www.televisions.com/Sony_KDL-40_EX1..._in_Detail_.php

Plazma Panasonic jedna z nowszych ANSI 463:1

http://www.televisions.com/Panasonic_TX-P_..._in_Detail_.php

LG 7000 ANSI 329:1

http://www.televisions.com/lcd_tv/LG_Elect...y_in_Detail.php

Metoda pomiaru kontrastu ANSI wbrew pozorom nie jest wcale tak idealną. Przy tego typu metodzie wyniki silnie zależą od warunków panujących w pomieszczeniu, w którym dokonujemy pomiaru, krótko mówiąc zależą od natury samego pomieszczenia. Tak patrząc to dwie instytucje dokonujące dwóch pomiarów metodą ANSI, w różnych warunkach, mogą uzyskać różne wyniki dla tego samego panelu.

Wytłumaczenie tego fenomenu jest dość proste. W odróżnieniu od metody on/off, przy metodzie ANSI, obszar świecący matrycy wchodzi w interakcję z obszarem ciemnym, a odbywa się to przy udziale pomieszczenia w którym dokonujemy pomiaru. Światło wraca do ciemnego obszaru matrycy, a intensywność tego zjawiska z oczywistych względów zależy od miejsca w którym dokonujemy pomiaru. Przy czym plazmy z naturalnie refleksującą matrycą, będą przy tej metodzie pomiaru bardziej upośledzone, co z kolei przełoży się na ich kiepskie wyniki przy pomiarach, które to z kolei ostatecznie nie do końca będą odpowiadać realiom codziennej pracy. Oczywiście metoda i jej wyniki i tak są 155 tysięcy razy bardziej miarodajne, niż wyimaginowany kontrast dynamiczny, ale i tak na ich podstawie trudno uzyskać realny pogląd na rzeczywiste zachowanie danej matrycy.

Zapewniam Cię, że i tak plazma na polu kontrastu rzeczywistego, jest o 3 długości przed LCDkami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapewniam Cię, że i tak plazma na polu kontrastu rzeczywistego, jest o 3 długości przed LCDkami.

Chyba już nie, patrz nowy philips 9704 i nowy LG9000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Chyba już nie, patrz nowy philips 9704 i nowy LG9000

Pozwolę sobie jednak pozostać przy swojej opinii. Zaznaczam, że jest to moja prywatna i subiektywna opinia i nie wymagam z nią polemiki :huh:.

Dla mnie, tu znowu prywatnie i subiektywnie, kontrast "prawdziwy" i rzeczywisty to nie tylko cyferki laboratoryjne. To że coś jest punktowo czarne ja d... słonia, nie oznacza jeszcze automatycznego sukcesu odzwierciedlającego się w jakości obrazu. Jest jeszcze coś takiego jak zdolność do oddania mikrokontrastów na małej powierzchni, które są ekstremalnie ważne do naturalnego postrzegania wyświetlanego obrazu, a tu nadal dłuuuuuga droga przez LCDkami niestety. Nawet local dimming wiele tu nie pomaga, gdyż jedna dioda podświetlająca przypada na bardzo wiele rzeczywistych pikseli obrazowych. W plaźmie ze względów oczywistych i z definicji, taki problem po prostu nie istnieje.

Grupa kilku pikseli obok siebie może tworzyć dowolne kombinacje kontrastowe i mikrokontrastowe. W LCD możemy o tym zapomnieć. Tak że "sorry wodzu", ale nie należy się poddawać tak łatwo marketingowemu praniu mózgu.

Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam małe pytanie. Jak to jest w podłączeniem tych telewizorków jako monitor do kompa. Mój monitor padł i zastanawiam się nad tzw 2 w 1, czyli dobry telewizor mogący służyć jako monitor. Gdzieś wyczytałem że samung radzi sobie spoko i działa na pełnej rozdzielczości (Full HD). Za to Sony pod kompem można tylko ustawić w HD Ready a nie w Full HD. Czy to prawda?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SlawekR -> ja nie twierdzę (moja osobista opinia) że LED reprezentowany przez Philipsa 9704 jest już idealny, natomiast twierdze że różnice między topowymi LED'ami a plazmą powoli znikają. Plazma też przecież nie jest ideałem, powidoki, biel, współpraca z komputerem i konsolami itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gram na Kuro czy to z PC czy z konsoli i jakość gier top szczególnie tych ciemnych - dużo więcej widocznych szczegółów ; ) ale to taka dygresja do powyższej opinii.

Mam małe pytanie. Jak to jest w podłączeniem tych telewizorków jako monitor do kompa. Mój monitor padł i zastanawiam się nad tzw 2 w 1, czyli dobry telewizor mogący służyć jako monitor. Gdzieś wyczytałem że samung radzi sobie spoko i działa na pełnej rozdzielczości (Full HD). Za to Sony pod kompem można tylko ustawić w HD Ready a nie w Full HD. Czy to prawda?

Działa ok. HDMI-HDMI albo HDMI-DVI. Pod VGA może być tylko 720p.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
SlawekR -> ja nie twierdzę (moja osobista opinia) że LED reprezentowany przez Philipsa 9704 jest już idealny, natomiast twierdze że różnice między topowymi LED'ami a plazmą powoli znikają. Plazma też przecież nie jest ideałem, powidoki, biel, współpraca z komputerem i konsolami itp.

Ja też nie twierdzę, że plazma to ideał. Każda technologia ma swoje wady i zalety. Generalnie z ekranu palzmowego, traktowanego jako matryca (nie licząc elektroniki) łatwiej wycisnąć przyzwoitą jakość. To wynika z samej metody generowania obrazu. Ma to niestety i swoje złe strony. Matryca plazmowa sama z siebie jest lepsza i łatwiejsza w implementacji, to też producenci elektronikę towarzyszącą matrycy traktują po macoszemu.

W LCD jest inaczej, sam sposób generowania obrazu w takiej matrycy wymusza stosowanie zaawansowanych układów obrabiających sygnał, zanim jeszcze trafi do matrycy.

Stąd też w plazmach mamy do czynienia z bardzo ubogą elektroniką, układy kompensacji ruchu są lata świetlne za tymi znanymi z LCD. Poza Movie Plusem znanym z pojedynczych modeli plazm Samsunga, układy usuwające efekt stroboskopowy praktycznie w plazmach nie występują. Nawet w najdroższych Pioneerach, w porównaniu z przeciętnym modelem LCD Sony, układ kompensacji ruchu to śmiech na sali.

Jak widać każdy kij ma dwa końce i daleko mi do fanbojstwa jakiejś konkretnej technologii. Sam ostatnio zapragnąłem zmienić mojego plazmowego Samsunga Q91 na ekran Full HD i co? I kicha. Nie znalazłem plazmy w 42 calach, która by odpowiadała moim wymaganiom i skończyło się ostatecznie na LCD firmy ..... modelu ..... :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Samsung B650 bez problemu działa przez HDMI i DVI z kompem w full HD.

Nieśmiało się wtrącę do dyskusji fachowców, szukałem TV do salonu, naczytałem się recenzji itd (SławkaR nie odwazyłem się zapytac, zresztą chodziło o coś budżetowego :lol: ). W Szwecji w zasadzie wszystko można zabrac do domu, wypróbowac i oddac (a potem kupic taniej przez internet, zawsze mam moralnego kaca). Plazmy niestety odpadły, przy pełnym słońcu w okna nie są dostatecznie jasne (budźetowe które sprawdzałem). Wybór padł na Samsunga bo był w danej chwili 2 razy tańszy niż inne porównywalne. Po ustawieniach po kalibracji zaczął bardzo przypominac w kolorach plazmę co bardzo drażniło moją żonę. Pomogła prezentacja białej koszulki w rzeczywistości i porównanie z neonową bielą koszulek na MŚ, marketing to już nawet oślepia ludzi. Ale gdy jest ciemno...no zawartośc czerni w czerni w LCD jest wciąż niska. Więc już wiem- do salonu LCD, do kina plazma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Święte słowa z tym marketingiem. Ja odnoszę wrażenie, że przy obecnej technologii w kwestii LCD czy plazma zaczyna decydować opakowanie :lol:

Myślę, że mało jest klientów, którzy "polują" na super matrycę jako jakość samą w sobie. Zaczyna coraz większą rolę odgrywać software... Przeciętny Kowalski, który zobaczy nawet przeciętną matrycę ale z świetnie opracowanym graficznie menu + masą wodotrysków zachłyśnie się tym i matryca pozostanie w cieniu.

Tym samym efektem tłumaczę np. zaistnienie profilu Blu-ray 2.0 - jak dla mnie zupełnie zbędny gadżet. Mi zależy na dobrej jakości obrazu w samym filmie, a wodotryski w materiałach dodatkowych to kawał marketingowego balastu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, trochę off the main topic ale mam nadzieję, że zmieszczę się w ramach tego tematu. Kupiłem w Niemczech LE40B750 ale nie w wersji W tylko P (nowszy CI, bo Plus). Zamiast więc tradycyjnego T-CHL7DEUC wgrywam oprogramowanie T-CHLCI PDEUC, gdzie "...CI P.." oznacza właśnie CI Plus. I w związku z tym gniazdem mam pytanie. Ostatnio uruchomiłem w kablówce pakiet cyfrowy, wcisnąłem moduł CI (Conax) i mam problem - zamraża mi czasami obraz i dźwięk (co kilka sekund piksluje). Wymieniłem kable, sprawdziłem gniazdo (pod ten sam kabel podpiąłem monitor z TV Samsunga ze zwykłym CI i chodził bez problemu). Przez chwilę myślałem, że konflikt robi soundbar samsunga z bezprzewodowym subwoferem. Wczoraj po odłączeniu optycznego kabla problem zniknął. Dzisiaj znowu się pojawił choć soundbar wyłączyłem. Czy ktoś z użytkowników tego CI Plus zaobserwował podobne problemy? Jeśli tak, to czy ma to związek z producentem moduły CI?

Edytowane przez drwaldek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi