TONY! 0 Posted July 28, 2006 Witam wszsytkich serdecznie Pomyślalem o takowym temacie i taki proponuje - wydaje sie być interesujący. I od kopa mam wiele pytań. Czy jest ktoś zorientowany w tej tematyce tzn. jakieś wieści na temat telewizorów z tylna projekcją zdolnych do wyświetlania obrazów w najwyższej rozdzielczości. Czy i kiedy taka technologia bedzie dostępna w Polsce i ile może kosztować. Mam nadzieje że temat znajdzie uznanie wśród obecnych użytkowników DLP/3LCD jak również u ortodoksyjnych zwolenników dwóch pozostałych, najbardziej popularnych, technologio LCD i Plazmy (kolejność przypadkowa) Pozdrawiam TONY! Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gmeru 2,019 Posted July 28, 2006 ProszE: [img]http://www.engadget.com/media/2006/07/hp_58_dlp.jpg[/img] HP Pavilion md5880n 1080p DLP TV W US na forach wlasnie na nim testowali BR z tego co bylo widac na foto. Charakterystyczne jest to ze on ma wejscia od przodu na wszystko [url="http://www.engadget.com/2006/07/03/hp-pavilion-md5880n-1080p-dlp-tv-reviewed/"]http://www.engadget.com/2006/07/03/hp-pavi...lp-tv-reviewed/[/url] Quote Share this post Link to post Share on other sites
MMP 9 Posted July 29, 2006 Na jesieni tego roku ma trafić na nasz rynek Sony KDS 55 A2000 - tylna projekcja z 1080p, ( w USA kosztuje ok. 3200 $, ile będzie kosztował u nas, jeszcze nie wiadomo ) Całą gamę telewizorów tylnoprojekcyjnych z 1080p oferuje Samsung, tyle tylko, że w najbliższym czasie nie planuje ich wprowadzenia na rynek europejski ( co wydaje się dziwne biorąc pod uwagę zbliżającą się w Europie premierę BR ) Quote Share this post Link to post Share on other sites
TONY! 0 Posted July 29, 2006 Zaskakuje mnie mngość tego typu ekranów za oceanem. Dlaczego producenci zwlekaja z ekspansją na europejski rynek...... [url="http://www.nextag.com/sony-1080p/search-html"]http://www.nextag.com/sony-1080p/search-html[/url] Quote Share this post Link to post Share on other sites
MMP 9 Posted July 29, 2006 [quote name='TONY!' date='29.07.2006, 08:23 ']Zaskakuje mnie mngość tego typu ekranów za oceanem. Dlaczego producenci zwlekaja z ekspansją na europejski rynek...... [url="http://www.nextag.com/sony-1080p/search-html"]http://www.nextag.com/sony-1080p/search-html[/url] [right][post="7722"]<{POST_SNAPBACK}>[/post][/right][/quote] A ja mam nadzieję, iż po wejściu Niebieskiego do Europy sytuacja na naszym rynku diametralnie się zmnieni. Są już tego pewne oznaki - jak choćby Sony o którym pisałem wyżej. Sam użytkuję DLP Samsunga, i powiem krótko - niezły sprzęt, za niezłe pieniądze. Ile trzeba by dać za 50" plazmę 720p ? Do DLP przekonała mnie nie tylko cena, ale i obraz przez nie generowany. A i jeszcze jedno, dla wielu osób poważna wada tylnoprojektorowców to ich glębokość ( od 35 - 50 cm, zależnie od modelu ), dla mnie to bez znaczenia - tymczasem wielu ludzi kupując dziś telewizor koniecznie chce mieć coś "cienkiego", nawet kosztem jakości generowanego obrazu, no i potem kończą z "aptekarską" plazmą. Quote Share this post Link to post Share on other sites
TONY! 0 Posted July 31, 2006 Witam No i wreszcie zakupilem TV - stanelo na tylnoprojekcyjnym SONY KDF-E50a11E, kurde ale z niego bydle, jak go wstawilem do salonu az sie przerazilem. Zakupilem wczoraj wieczorem wiec jeszcze nie mialem czasu zbytnio potestować. Jak tylko bede mogl to opisze wrażenia a i pytan pewnie tez bede mial wiele. Wzialem sobie nawet instrukcji do pracy he he bede zglębial. Pozdrawiam TONY! Quote Share this post Link to post Share on other sites
MMP 9 Posted July 31, 2006 [quote name='TONY!' date='31.07.2006, 07:19 ']Witam No i wreszcie zakupilem TV - stanelo na tylnoprojekcyjnym SONY KDF-E50a11E, kurde ale z niego bydle, jak go wstawilem do salonu az sie przerazilem. Zakupilem wczoraj wieczorem wiec jeszcze nie mialem czasu zbytnio potestować. Jak tylko bede mogl to opisze wrażenia a i pytan pewnie tez bede mial wiele. Wzialem sobie nawet instrukcji do pracy he he bede zglębial. Pozdrawiam TONY! [right][post="7767"]<{POST_SNAPBACK}>[/post][/right][/quote] Gdybyś tego zakupu dokonał pół roku temu powiedziałbym, iż dokonałeś naprawdę doskonałego wyboru. Jednak dziś sytuacja wygląda nieco inaczej. We wrześniu nastąpi "zmiana warty" w asortymenciie Sony i na półki sklepowe trafią nowe telewizory tylnoprojekcyjne, najważniejsze jest to, iż trafi do nas KDS 55A2000 - model przyjmujący/wyświetlający sygnał 1080p ( w cenie ok. 10 kzł. ) Myślę, że ten miesiąc mogłeś jeszcze poczekać. No ale to twoje pieniądze, twoja decyzja i twój telewizor - najważniejsze żebyś był zadowolony, bądź co bądź telewizora nie wymienia się codziennie ( a już napewno nie telewizora za kilka tysięcy złociszy ) Quote Share this post Link to post Share on other sites
sudione 3 Posted July 31, 2006 [quote name='TONY!' date='31.07.2006, 07:19 ']..... Jak tylko bede mogl to opisze wrażenia a i pytan pewnie tez bede mial wiele.[/quote] Jezeli możesz to zrób kilka fotek i bardzo proszę o opis wrażeń. Testy, testy i jeszcze raz testy. Quote Share this post Link to post Share on other sites
KRISTOFERUS 0 Posted September 9, 2006 [quote name='TONY!' date='31.07.2006, 08:19 ']Witam No i wreszcie zakupilem TV - stanelo na tylnoprojekcyjnym SONY KDF-E50a11E, kurde ale z niego bydle, jak go wstawilem do salonu az sie przerazilem. Zakupilem wczoraj wieczorem wiec jeszcze nie mialem czasu zbytnio potestować. Jak tylko bede mogl to opisze wrażenia a i pytan pewnie tez bede mial wiele. Wzialem sobie nawet instrukcji do pracy he he bede zglębial. Pozdrawiam TONY! [right][post="7767"]<{POST_SNAPBACK}>[/post][/right][/quote] Witam serdecznie ja tez nosze sie z zamiarem kuona tego cacka prosze daj znac jak sie sprawuje no i czy warto wylozyc taka kaske.pozdro Quote Share this post Link to post Share on other sites
musti 15 Posted September 9, 2006 Witam, w drugiej połowie wrzesnia w sklepach pojawi się wspomniany KDS-55A2000, cena sugerowana dystrybutora 11.999,- oprócz tego wchodzi następca poczciwego 50A11 model KDF-50A2000. A w październiku kolejna nowość full HD z górnej półki KDS-70R2000 - cena na razie nieznana Quote Share this post Link to post Share on other sites
MMP 9 Posted September 10, 2006 [quote name='musti' date='09.09.2006, 23:36 ']Witam, w drugiej połowie wrzesnia w sklepach pojawi się wspomniany KDS-55A2000, cena sugerowana dystrybutora 11.999,- oprócz tego wchodzi następca poczciwego 50A11 model KDF-50A2000. A w październiku kolejna nowość full HD z górnej półki KDS-70R2000 - cena na razie nieznana [right][post="10113"][/post][/right][/quote] KDS-55A2000 pojawił się już w sklepach internetowych - ceny zaczynają się już od 9,5 kzł; pojawił się również model KDF 50E2010 - cena: 5 kzł. Quote Share this post Link to post Share on other sites
neg 0 Posted September 10, 2006 [quote name='MMP' date='10.09.2006, 06:19 ']KDS-55A2000 pojawił się już w sklepach internetowych - ceny zaczynają się już od 9,5 kzł; pojawił się również model KDF 50E2010 - cena: 5 kzł. [right][post="10126"]<{POST_SNAPBACK}>[/post][/right][/quote] Kilka zdjęć tego drobiazgu które znalazłem szukajac więcej info: [url="http://people.freenet.de/koolkolo/index.htm"]http://people.freenet.de/koolkolo/index.htm[/url] Muszę zobaczyć go na żywo a potem ... jeszcze poczekać na zmiane cen. Quote Share this post Link to post Share on other sites
pbuda 0 Posted September 10, 2006 (edited) 55A2000 - SXRD... na avsforum (i generalnie w US) wszyscy pisza, ze obraz ma po prostu wysmienity. Ciekawi mnie jak by wygladalo porownanie tego RP z Sharpem XD1E. -edit- I mamy chyba przewage nad uzytkownikami z US - oni maja system Grand WEGA, u nas te modele sa BRAVIA. Nie wiem czy to spora roznica, ale na jakims tescie V2000 kolezka zauwazyl, ze np. kolory lepiej wyswietla bravia od jego starego soniaka z WEGA. Edited September 10, 2006 by pbuda Quote Share this post Link to post Share on other sites
dominikm 5 Posted September 10, 2006 No to ja juz jestem zdecydowany!! Kupuje!! Tylko gdzie? Quote Share this post Link to post Share on other sites
MIIKI 1 Posted September 11, 2006 @dominikm na ceneo.pl bylo kilka ofert ... 55 cali full hd za 10 tysiecy ... okazja;) Quote Share this post Link to post Share on other sites
musti 15 Posted October 3, 2006 KDS 55 jest już nawet w "sklepach dla idiotów" a znana jest juz cena modelu 70": KDS-70R2000 - 25.999,- cena referencyjna - model z odłączanymi głosnikami i ZAPASOWĄ lampą Ciekawe dlaczego? Mniejsze nie mają zapasowej lampy. Czyżby żywotność była któtsza? Quote Share this post Link to post Share on other sites
pmcomp 1,120 Posted October 4, 2006 [quote name='musti' post='12760' date='03.10.2006, 23:38 ']KDS 55 jest już nawet w "sklepach dla idiotów" a znana jest juz cena modelu 70": KDS-70R2000 - 25.999,- cena referencyjna - model z odłączanymi głosnikami i ZAPASOWĄ lampą Ciekawe dlaczego? Mniejsze nie mają zapasowej lampy. Czyżby żywotność była któtsza?[/quote] W sobotę bedę testował 55A2000 z materiału HD. Chciciaż ochotę mam bardziej na tego big brothera Pozdro Quote Share this post Link to post Share on other sites
buku 1 Posted October 4, 2006 Czy 70" jest Full HD ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
nowy66 6 Posted October 4, 2006 [quote name='pmcomp' post='12800' date='04.10.2006, 08:00 ']...W sobotę bedę testował 55A2000 z materiału HD...[/quote] Szkoda, że nie udało się połączyć tego z testami (jako porównawczy) z Sharpem XD1E czy też dodatkowo Pioneer 5000 (czy innym Panasonickiem). Może wrócimy do mojego pomysłu - porównania 3 technologii ? pzdr Quote Share this post Link to post Share on other sites
marian_wierzbicki 4 Posted October 4, 2006 [quote name='janunio' post='12802' date='04.10.2006, 08:33 ']Czy 70" jest Full HD ?[/quote] W Sony Polska podają że jest Full HD . Ma dwa gniazda HDMI Quote Share this post Link to post Share on other sites
pmcomp 1,120 Posted October 4, 2006 [quote name='nowy66' post='12808' date='04.10.2006, 11:50 ']Szkoda, że nie udało się połączyć tego z testami (jako porównawczy) z Sharpem XD1E czy też dodatkowo Pioneer 5000 (czy innym Panasonickiem). Może wrócimy do mojego pomysłu - porównania 3 technologii ? pzdr[/quote] a kto to będzie woził i dźwigał? Pozdro Quote Share this post Link to post Share on other sites
helcik 3 Posted October 4, 2006 [quote name='pmcomp' post='12800' date='04.10.2006, 07:00 ']W sobotę bedę testował 55A2000 z materiału HD. Chciciaż ochotę mam bardziej na tego big brothera Pozdro[/quote] gdzie będziesz robił test? w salonie sony? jeśli tak, to chętnie się przyłączę. pozdrawiam, helcik Quote Share this post Link to post Share on other sites
nowy66 6 Posted October 4, 2006 [quote name='pmcomp' post='12867' date='04.10.2006, 21:14 ']a kto to będzie woził i dźwigał? Pozdro[/quote] Dla chcącego nic trudnego. Gorzej z urządzeniami. Sharp jest obiecany. No i waży tyle samo co sony. Ważne jest miejsce do prób, czas i odbiorniki. Logistyka to mały problem. pzdr Quote Share this post Link to post Share on other sites
dancop 0 Posted October 6, 2006 Pytanie do praktyków transportowców Czy taki TV można bez uszczerbku (w firmowym pudle oczywiście) na minutkę postawić na boku? Bo mam prozaiczny problem - brak windy towarowej w budynku... A na 10 piętro zapierniczać z 50kg telewizorem za 10.000 zł to mały kłopot Więc jak? Pozdrawiam, DW Quote Share this post Link to post Share on other sites
pmcomp 1,120 Posted October 7, 2006 [quote name='dancop' post='13107' date='07.10.2006, 04:05 ']Pytanie do praktyków transportowców Czy taki TV można bez uszczerbku (w firmowym pudle oczywiście) na minutkę postawić na boku? Bo mam prozaiczny problem - brak windy towarowej w budynku... A na 10 piętro zapierniczać z 50kg telewizorem za 10.000 zł to mały kłopot Więc jak? Pozdrawiam, DW[/quote] no problemo, to nie lodówka. Pozdro Quote Share this post Link to post Share on other sites