Skocz do zawartości
SlawekR

Kupujemy telewizor - czyli poradnik co kupować i jak kupować

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, Xisiek napisał:

Podobnie jak kolega wyżej stawiam na Panaszonika, potem Sony, potem LG.

Który to model Panasonic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Przyszedł czas abyśmy z partnerem kupili nowy TV. Zniszczyłam dzisiaj stary TV. Poszła matryca. Przymierzany się do zakupu nowego, może za miesiąc, dwa. Rozglądamy się id dzisiaj i nie trydno zauważyć - mamy odmienne zdanie co do wielkości, marki - dla niego musi być znana a nie no name. Czeka ciężka bitwa, ktoś musi mieć asa aby przekonać drugą stronę albo ktoś będzie niezadowolony. Na pewno w sklepie obejrzymy różnej wielkości TV aby zobaczyć czy  40 cali jest za mały a 55 jest za wielki

4k to chyba bez sprzeczne. 

Kwestia jest aby zawęzić wielkość do kilku np 43, 50 albo 55, albo 39, 43 i 49

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? XXm2

Nie wiem. To kawalerka 27-28m2, poza małą łazienką wszystkie pomieszczenia są otwarte. Zerknę też z kuchni co leci w tv

2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? Xm

Ok 2.3 do 2.5m 

3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? X

1-2

4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? 

Na wprost, czasem zerkniemy pod kątem, z boku - z kuchni czy z fotela ale nie jest to stała pozycja

5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Będzie wisieć 

6. Jak słońce świeci w pokoju ? 

Okna są na wschód. Rano mocno daje ale zamykamy żaluzje

7. Jaki masz obecnie telewizor ? 

Stary Philips 32 cal, full hd

8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? 

Standard jak na dzisiejsze czasy a smart tv nie jest konieczny. 

9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ?

Kablówka z UPC, obecnie - do przyszłego roku to dekoder 4k

10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ?

Kablówka j/w, tv box, laptop

11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 

Trudno przewidzieć, będąc na chorobowym albo na urlopie może cały dzień chodzić.

12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? 

Nie mam rozeznania, w obecnym jest matowa

13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? 

Ogólne, seriale, filmy

14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? 

Tak, może być 

15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? 

Partner gra, podłącza laptopa, sporadycznie a nawet rzadko. Nie przewiduje zakupu konsoli

16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? 

Popołudniu - wieczorem, będąc w domu na wolnym to też od rana

17. Preferencje co do wielkości? 

Temat rzeka. Partner myśli do 40 cal, ja myślę że będzie za mały, 43-50

18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? 

Nie mam zdania

19. Preferencje co do marki?  Dla partnera Philips, LG, Sony, Samsung, żadne no name jak Manta, TCL, ani chińczyki jak Xiaomi 

20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? 

Nie jest to wymagane

21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 

1500-2000

Dziękuję za cierpliwość 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzadko się wypowiadam w temacie zakupu TV.
Myślę że partner ma rację, no name nie kupujcie.
Przy takiej przestrzeni 55" będzie idealne.
Za tą kwotę myślę że coś ze średniej półki znanych marek w rozmiarze 55",. się znajdzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, raf7705 napisał:

Rzadko się wypowiadam w temacie zakupu TV.
Myślę że partner ma rację, no name nie kupujcie.
Przy takiej przestrzeni 55" będzie idealne.
Za tą kwotę myślę że coś ze średniej półki znanych marek w rozmiarze 55",. się znajdzie.

Wrócił z pracy, uważa ze 55 jest za duże a 43 akurat, on nie potrzebuje ogromnego tv. 

Dodał markę TCL pod uwagę 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie 55' nie mniejszy. Ja mam u siebie 65' w odległości 2m i w sumie mógłby być większy i po kilku tygodniach moja wcześniej sceptyczna żona nie wyobraża sobie już mniejszego. Mogę później coś Wam podesłać plus fotkę jak to wygląda u mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam 55, nie uważam za wielki.

Mam 55 w pokoiku 2x3.5m

Jak będą oglądane filmy w 4k, to z pewnością będziecie zadowoleni z 55"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Arman napisał:

Zdecydowanie 55' nie mniejszy. Ja mam u siebie 65' w odległości 2m i w sumie mógłby być większy i po kilku tygodniach moja wcześniej sceptyczna żona nie wyobraża sobie już mniejszego. Mogę później coś Wam podesłać plus fotkę jak to wygląda u mnie.

Ok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 17.10.2022 o 23:14, Arman napisał:

Ok

bierzemy pod uwagę też 50/55 cal nie wiemy czy budżet do 2 tys czy do 2.5 tys.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siemanko! Szukam TV na mieszkanie. 
Byłem zdecydowany na QE65Q77AAT ale nigdzie nie do dostania nówka. 
Co polecacie z 65" z matrycą VA, HDMI 2.1 ? 
Przeznaczenie Gry/Filmy/Youtube 
Im taniej tym lepiej  :D

Edytowane przez Oskar Ćwiękała

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, naszła mnie chęć zrobienia sobie prezentu w postaci nowy tv + ps5/xsx.

Aktualnie posiadam niezłego Samsunga 55NU8072T i jako, że myśle o niemałym budżecie na tą inwestycje nie chciałbym zrobić jakiejś skuchy. Czy mogę poprosić o pomoc ?

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 26m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3-3,5 m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Nie, siedzimy na wprost 
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Stać
6. Jak słońce świeci w pokoju ?

Za dnia jasno ( duże przeszklenia). TV uzywane zazwyczaj wieczorem albo w nocy.
7. Jaki masz obecnie telewizor ? 55NU8072T
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Szukam efektu wow po zmianie z obecnego. Dodatkowo podobają mi się ambilighty ale nie wiem czy warto iść w Philipsa dla tego. Oledy mi się bardzo podobają
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? 95% 4K. Disney Plus, Netflix, HBO Max. Tradycyjna telewizja bardzo rzadko oglądana. 
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ?PS5/XSX ( nie zadecydowałem jeszcze która) 
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? W tygodniu 3-4. Weekendowo więcej.
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Nie mam zdania na ten temat
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? 
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Niewykluczone aczkolwiek raczej nie 
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie?  50/50 z netflixem
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Zdecydowanie wieczorem 
17. Preferencje co do wielkości? Im większy tym lepszy. Zastanawiam się czy lepiej wybrać 65OLED czy większy LED w moim przypadku.
19. Preferencje co do marki ? Brak
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 
+- 10 tyś zł 

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Tak 

Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 14.10.2022 o 14:28, klaus71 napisał:

nie ma lepszej technologii w kwestii jakości obrazu niż OLED lub QD-OLED (ale tu tylko max 65cali).

Troche skomplikuje. To zależy co mamy na myśli jeśli chodzi o jakość obrazu. Jeśli o poziomy czerni i kontrast to tu OLED nie ma równych sobie. Ale jeśli dodamy do tego np także jasność to OLED nie ma szans np z Mini LEDami. Więc to mimo wszystko trochę zależy. Ja byłem zdecydowany na OLEDa jako zagożały fan starej technologi i plazm z ich wspaniałą czernią. Ale po przeanalizowaniu jak by OLED grał u mnie w salonie jednak wybrałem MiniLEDa. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, Jarek Wiliński napisał:

Ale jeśli dodamy do tego np także jasność to OLED nie ma szans np z Mini LEDami. 

ma szanse i to bez problemu. mam q90t z niby peakiem jasności 1500nitów. wolę oleda także w dzień - oczywiście nie wtedy gdy słońce świeci na ekran - ale kto tak ogląda. na lcd tez za dużo nie bedzie wtedy widać. a qd-oled to ma jasność na poziomie 1000nitów - spoko da radę jako alternatywa dla lcd nawet z dużą jasnością.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Proszę o pomoc w zakupie nowego telewizora do salonu, przeglądałem już kilka modeli ale jeszcze się zastanawiam. :)

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 20m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2,5m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Na wrost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju ? od boku, są rolety
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Nowe mieszkanie
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Dolby Vision, Dolby Atmos, dobre funkcje smart
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? HD
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Soundbar, Xbox
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? ok 3-4
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Bez preferencji
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Film, Sport, czasem gry na Xbox
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Tak
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? 20
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Wieczorami
17. Preferencje co do wielkości? 65''
19. Preferencje co do marki ? Jestem otwarty
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 7000

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Możliwe

Zastanawiam się między innymi nad modelami marki LG z serii C1 lub G1, ale nie wiem czy warto dopłacać do G1, oglądałem też telewizory firm Sony i Philips, proszę o szczerą odpowiedź, z góry dziękuję i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Adam Rum miałeś okazję obejrzeć w sklepie LG C1 i G1 oraz porównać z modelami konkurencji?

Każdy ma własne preferencje, więc nie będę namawiał ani odradzał kategorycznie. Mogę tylko powiedzieć o moich doświadczeniach z C1 (bez profesjonalnej kalibracji). Ogólnie go uważam za bardzo udany model, ale pod pewnymi aspektami obraz był dla mnie "męczący". Składały się no to dwie kwestie - mała ilość detali w ciemnych obszarach. Często wszystko się zlewało w jedną ciemną plamę. Trochę zaradziłem sobie z tym podnosząc jasność na kilku progach w 22 stopniowej regulacji.
 drugi temat - miałem wrażenie, że ten tv bardzo mocno pompuje biele. Przez co często w HDRze obszary z dominującą bielą aż wypalały oczy :) Na napisach było to dobrze widać. Gdzie się dało, to zmieniałem ich kolor na szary.

Teraz mam porównanie do Sony A80K. Rzeczy, które mi przeszkadzały w C1, tutaj już nie są problemem. Super detale w ciemnych obszarach. Cały obrazek lepiej wywarzony, nie ma takiego bicia po oczach. Jako przykład ponownie napisy, domyślne białe na Netflixie nie wyglądają jak halogen :) I mam wrażenie, że algorytm Sony do ściemniania jasności przy bardzo jasnych scenach jest lepszy. W LG dało się zauważyć, kiedy po ciemnej scenie następowała bardzo jasna, np. z dużą ilością jasnego nieba, słońca i obraz się delikatnie przyciemniał. W Sony nie zauważyłem czegoś podobnego.

Tyle że A80K jest ponad zakładany budżet. Jeśli myślisz o LG, to może C2? Sporo względem C1 zostało poprawione, między innymi detale w ciemnych scenach z tego co słyszałem. Albo Philipsy?

Zaraz masz black friday i mistrzostwa w piłce, więc potencjalne okazje do obniżek i promocji :) no i śledź ceny na bieżąco. Czasem można trafić niespodziewanie bardzo dobre, krótkie promki w wybranych sklepach. Mi się tak udało z A80K w sierpniu, gdzie model był jeszcze krótko na rynku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie miałem możliwości porównania tych modeli w sklepie ale trochę poczytałem o różnicach i jedną z głównych jest nowa matryca OLED EVO w G1, ale też i nowy procesor, pytanie tylko czy warto dopłacać do tego modelu...

A80K jest już wyraźnie droższy i raczej poza moim zasięgiem cenowym, dużo droższy nawet od G1 który wg mnie jest już wystarczająco dobry.

Może ktoś z Was miał jakieś doświadczenia z LG G1 i mógłby się nimi podzielić, byłbym wdzięczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potrzebuję telewizora 58 cali. To warunek konieczny. Mniejszego nie chcę bo teraz mam 58 cali, a większy mi się nie zmieści. Budżet ograniczony do 2 - 2,5 tysiąca. Czy telewizor TCL 58P635 będzie rozsądnym wyborem? Kosztuje 1999 zł ale nie ma Dolby Vision/Atmos. Wyższe modele są niestety już tylko 55 i 65 cali. A może jest jeszcze coś innego? Philipsa nie biorę pod uwagę bo mi się w ostatnim diody poodklejały. Toshiba, JVC, Hitachi czyli Vestel też odpada. Dobry Smart jest konieczny bo mam teraz Toshibę 58" właśnie z ich systemem i nic na niego nie ma oprócz YT i Netflix. Mały jest wybór w tym rozmiarze.

Edytowane przez andijaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mogę kupić w cenie

5299zl  LG 65B13LA

lub za

4699zl sony XR65X90JAEP

proszę o pomoc tv ma być łatwy w obsłudze, dobrze widoczny obraz za dnia ( będzie wisiał na ścianie koło 4m drzwi tarasowych ) oraz długie wsparcie aplikacji typu youtube, polsat box go, netflix itp Z góry dziękuję za szybką odpowiedź 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy takich wymaganiach kierowałbym się w stronę LCD czy X90J Sony. Jest sporo jaśniejszy za dnia (prawie 600 nitów sdr zmierzyliśmy co jest ogromnym wynikiem) od podstawowego oleda lg jakim jest seria B. Nawet jak będzie bardzo duże słońce w salonie to nadal obraz będzie jasny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi