Skocz do zawartości
SlawekR

Kupujemy telewizor - czyli poradnik co kupować i jak kupować

Rekomendowane odpowiedzi

3 minutes ago, Michał1990 said:

Patrzyłem na specyfikację philipsa i ten model ma częstotliwość odświeżania 50hz, gdzie pozostałe wskazane modele mają po 100Hz. Czy to ma aż taki wpływ, czy po prostu się czepiam :)?

Tegoroczny q67tat tez nie ma 120hz z sonego również nie dostaniesz w tej kwocie z nowych serii na 120hz. Według mnie jest różnica ale wręcz bez znaczenia przy tv czy aplikacjach jak Netflix. Różnica dopiero przy grach ale zauważalna dla obserwatora a nie gracza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 16 m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ?  99% na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? TV musi wisieć.
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Od rana do późnego popołudnia.
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Panasonic 47as650
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ?  Dolby vision, więcej niż 50hz, dobry dźwięk, Bogaty smart tv, jasny panel, niski imput lag
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? 4K, Netflix i inne vod, YouTube 
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Konsola
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 5h
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ?  Mat
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? filmy, seriale
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? YouTube 
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Konsola 3h
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? poznym popołudniem, wieczorem
17. Preferencje co do wielkości? 55 cali
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? Niska jasność, słaba czerń 
19. Preferencje co do marki ? Sony, Philips, Samsung, LG
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 3000 -3500

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Może 

TV jest na 2 lata - czekam na upowszechnienie hdmi 2.1 (nowe konsole) i ulepszenie OLED Philipsa (ambi).

Ten Tv ma być pod konsole (PS5 /XSX) i VOD (Netflix Amazin HBO YT). Wiem, że to głupia grupa cenowa więc patrzę na modele z zeszłego roku lub na coś ze średniej półki (nie musi być highendowy obraz).

rozważam: 

LG SM90 (pojedyncze sztuki wciąż dostępne) lub nano91

Sony XF90 (jak LG) albo Sony XH80? XH90 trochę za drogi... 

Samsung mi trochę nie pasuje bo nie ma Dolby Vision

Philips poza Oledami jest słaby

Panas ma słaby interfejs smart.

po przejrzeniu modeli z tego roku dochodzę do wniosku, że 2019 był bardziej udany ;)

Edytowane przez the_m

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak siedziesz na wprost to branie matrycy ips (xh80 i lg) nie ma sensu - zwłaszcza, że chcesz dobrą czerń.

Edytowane przez vader_4747
  • Plusik 2
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, wolałbym VA ale w takim przedziale cenowym i podobnej jakości HDR nie znalazłem jeszcze... i to ze 100hz

Sony XF90 pojawiło się za ok 3600 w sklepach 

z drugiej strony od kilku dni są promyki na LG nano91 i samsungi q70t

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minute ago, the_m said:

Wiem, wolałbym VA ale w takim przedziale cenowym i podobnej jakości HDR nie znalazłem jeszcze... i to ze 100hz

Obecnie jest q70tat jest za 3500 ale brak dolby vision, xf90 praktycznie nie do znalezienia nowy. 
Nowa seria the one od Philipsa czyli 58pus8535 jest fajnym modelem, ma wszystko to co potrzebujesz oprócz 100hz i obecnie jest za 3400. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to Hisense u8qf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Mariobull napisał:

No to Hisense u8qf emoji6.png

To już jest okolica 4000. Niby ma wszystko ale mało recenzji, mało opinii użytkowników i zastanawiam się na ile ich system smart jest ok?

Wyglada tez średnio (pilot też).

Chyba nic poza Sony XF90 nie wymyślę ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie nie ogarniam dlatego nie ma żadnego polskiego testu tego sprzętu

Jest w sprzedaży od kilku mcy w ME. Niby co chwila czytamy o super akcjach promo z tego sklepu a testu nowego na rynku producenta jak nie było tak nie ma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, potrzebuję szybkiej pomocy/podpowiedzi. Chcę zakupić telewizor 55cali do 3500zl, rozważam 2konkretne modele a mianowicie :

Samsung QE55Q77TAT

Lub

LG 55NANO867NA.

Telewizor ma służyć głównie do konsoli ( w tym momencie PS4 lecz docelowo będzie PS5 ) oraz Netflixa i HBO GO. 

Który z tych modeli jest lepszy lub ewentualnie jaki inny model mógłbym rozważyć?

Dzięki za pomoc, pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, Mariobull napisał:

No właśnie nie ogarniam dlatego nie ma żadnego polskiego testu tego sprzętu emoji20.png

Jest w sprzedaży od kilku mcy w ME. Niby co chwila czytamy o super akcjach promo z tego sklepu a testu nowego na rynku producenta jak nie było tak nie ma emoji20.png

Widziałem ten filmik. Trochę mnie nie przekonuje, ze nawet zagranicznych recenzji jest mało i zazwyczaj mimo jasnego HDR średnio oceniają TV

Ciekawe czemu marka jest nieobecna w PL?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szybkie pytanie bo pilna sprawa. Rozważam to samo co kolega Pietrazz z tym, że ja potrzebuje tv w zaspstwie 100Hz plazmy HD Panasonic 42x20, rozmiar 50c max 55" do 3k. Salon z aneksem, od południa czyli słońce cały dzień praktycznie, światło non stop czy to przez okna, które są na całej ścianie z boku tv czy też oświetlenie sztuczne. Praktycznie nigdy nie jest ciemno. Źródło to UPC HD - sport, filmy, programy rozrywkowe. Nie interesują mnie smarty i hdr. Jedynie jakość obrazu, naturalne miękkie kolory i płynność ruchu. Czyli jak w plazmie. I katy, bo tv wisi na ścianie, ogląda się go 1m-4m, często lekko od góry czy też od dołu no i z boku. 

Stawiam na IPS nanocel od LG również że względu na 50", które misie i mi się idealnie na ścianie. Jakieś sugestie? 

Edytowane przez Petru23 PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie za 100pkt! 

65” lg cx czy 75” qled? Cena ta sama (8500~). Odleglość do kanapy spora bo ok 4m. Głownie do grania, netflixa i sporadycznie monitora do maca (photoshop). 

Jakość czy wielkość? Z góry serdecznie dziękuje za odpowiedzi :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Miłosz Koźmin napisał:

Pytanie za 100pkt! 

65” lg cx czy 75” qled? Cena ta sama (8500~). Odleglość do kanapy spora bo ok 4m. Głownie do grania, netflixa i sporadycznie monitora do maca (photoshop). 

Wielkość. 4 m to serio dużo i obawiam się ze na 65” i tak nie zobaczysz magii OLED  a przecież qled tez daje radę :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Miłosz Koźmin napisał:

Pytanie za 100pkt! 

Kilka lat temu zmieniłem LED 75" na OLED 65" w dużym dość salonie - odległość od tv to ok 4 do 5 m. 

I zapewniam cię, że efekt był przeogromny :)

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do rozmariu ja sie tez wypowiem mam odleglosc 5 m i zamienilem niedawno 40 cali na 85 na poczatku szok i niedowierzanie, wszyscy pytali mnie "po co mi tak duzy telewizor?  przesadziles"

Az sam zaczalem miec watpliwosci, ze moze 75 cali by wystarczyl. Ale po kilku dniach i szoku i 2 filmach i troche materialu z TV  stwierdzam: nie, nie przesadzilem, jest idealnie.

Od razu ostrzegam duzy tv to duzo swiatla i oczy sie mecza jezeli oglada sie w calkowitych ciemnosciach. Ja szybko postaralem sie o swiatlo z tylu tv aby stworzyc takie pseud ambient light i jest o niebo lepiej. Mozna powiedziec to system doskonaly. Teraz jak ogladam filmy czuje sie jak w kinie, a zona na poczatku sceptyczna teraz juz zachwycona jakoscia i detalami. (wypatrzyla ze aktorki, ktore kiedys jej sie wydawaly idealne maja wady i niedoskonalosci cery itp. ;) od razu jakos humor sie je poprawil ) Tak zartobliwie pisze ale faktycznie momentami filmy w 4k czy nawet upscaling z HD szokuje jakoscia.

Gdybym nie zagladal na forum kupilbym pewnie 65 max 75 cali a tak mam 85 cali i to daje naprawde niesamowity efekt i wrazenie super luksusu. Bolalo jak placilem ale warto bylo.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam scianke zrobiona boki + góra listwy ledowe za regipsami więc ciemności mi nie straszne :) cały czas jednak się zastanawiam co do wielkości.. Beznadziejna sytuacja albo będzie żal o rozmiar albo żal o oleda. 
Co do samego qleda, samsung ma dość ciężko z dostępnościa 80tna ten moment, a nano lg wszędzie jest karcone za matryce ips - choć webos, atmos itd działa na jego korzyść

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam 85Q80T są w MM i w Euroagd teraz chyba. Na pewno to nie jest OLED ale nie mam zastrzeżeń. Liczyłem się z mankamentami typu brak DV czy brak matowej powierzchni, brak DivX czy DTS. Może rozważe kalibrację w domu bo co prawda tryb inteligentny daje radę ale jak go wyłączę Tryb normalny czy neutralne walą po oczach że w dzień nawet jest ultra jasno. 

Ja ogólnie jestem bardzo zadowolony nie żałuję wielkość vs jakość w moim przypadku jakość jest na 6 wielkość też na 6 nie wiem czy mniejszy OLED byłby dla mnie lepsza opcja? Wątpię 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, waszcma napisał:

Ja mam 85Q80T są w MM i w Euroagd teraz chyba. Na pewno to nie jest OLED ale nie mam zastrzeżeń. Liczyłem się z mankamentami typu brak DV czy brak matowej powierzchni, brak DivX czy DTS. Może rozważe kalibrację w domu bo co prawda tryb inteligentny daje radę ale jak go wyłączę Tryb normalny czy neutralne walą po oczach że w dzień nawet jest ultra jasno. 

Ja ogólnie jestem bardzo zadowolony nie żałuję wielkość vs jakość w moim przypadku jakość jest na 6 wielkość też na 6 nie wiem czy mniejszy OLED byłby dla mnie lepsza opcja? Wątpię 

Dziękuje za opinie, wezmę pod uwagę 75 jednak 85 juz mocno przekracza budżet (bo zakładam jeszcze tą rozszerzoną gwarancje z euro, raz już się przydała i tv był wymieniony na nowy). 
W takim razie zestawienie nano913 z q80t jak się miewa? Jak pisałem wyżej webos itd bardziej do mnie trafia. Czy ta „szara” czerń dla przeciętnego użytkownika ma znaczenie? Żona która ogląda filmy na 8 letnim 40” samsungu w ogóle nie przywiązu[beeep]do tegu uwagi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam dylemat między 2 telewizorami: Samsung UE50TU8502 (teraz w cenie 1950zł) i QE43Q67TAU (cena 2275 zł w Euro)

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 20m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? do 2m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? zwykle 2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Stać
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Od boku telewizora
7. Jaki masz obecnie telewizor ? UE43M5602
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Dobrą jakość obrazu oczywiście 😅
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? 4K
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora? PS4 pro, dekoder UPC
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 4-6
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? -
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? sport, eleven
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? tak
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? -
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? wieczorami
17. Preferencje co do wielkości? 43-50
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? -
19. Preferencje co do marki ? Samsung, Sony
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? -
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? miało być 2000, ale w związku z QLEDem w promocji może być do 2300

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Jak mi ktoś powie jak to chętnie😅

Telewizor będzie służył głównie do konsoli i netflixa. Tak wyglądają moje preferencje, generalnie nie napalam się na PS5 w ciągu najbliższych 2 lat, zastanawiam się tylko co będzie lepsze: "mocniejsze" 4K czy słabszy QLED. Zastanawiam się też czy przy 43 calach w QLEDzie w ogóle zauważę różnicę w obrazie. Biorę pod uwagę 2 marki, Samsung i Sony, żona jest przywiązana do tych marek a ja w zasadzie z obecnego samsunga jestem całkiem zadowolony, chociaż TV Sony na wystawkach też zrobiły na mnie wrażenie pod kątem obrazu. I teraz moje pytanie czy brać któryś z modeli które wypisałem, czy czekać na inne promocje (bo nie wiem czy teraz jest dobry czas na zmianę TV czy lepiej bliżej black friday itp.), czy w ogóle brać zupełnie inny model. Z góry dzięki za odpowiedź, będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? 25 m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 2,7m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne? 90% na wprost ale z boku też oglądam choć nie jest to priorytet
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? Ma wisieć.
6. Jak słońce świeci w pokoju? Z boku, od rana do późnego popołudnia.
7. Jaki masz obecnie telewizor? Samsung UE50ES63000S
8. Co chcemy aby telewizor posiadał? Smart TV (Netflix, HBO GO, Amazon)
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD )? 4K, HD (SAT)
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora? Konsola XO, Soundbar, Dekoder SAT
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor? 7-12h
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą?  Nie wiem
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Sport, Filmy, Seriale
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora? Netflix, HBO GO, Amazon, YouTube
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? max 1h
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? Późnym popołudniem, wieczorem (generalnie mogę zrobić prawie pełne zaciemnienie w dzień)
17. Preferencje co do wielkości? >= 65 cali
18. Co Cię denerwuje w telewizorach? Niska jasność, słaba czerń, złe podświetlenie, smużenie
19. Preferencje co do marki? Sony, Samsung, LG
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie, pasywne czy aktywne? Nie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? ~5000

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu? Tak

Generalnie potrzebuję więcej jak 50 cali i skupiam się na modelach, które pozwolą mi się cieszyć z 4K na Netflix, HBO GO, Amazon, czy YouTube i przede wszystkim podczas oglądania wydarzeń sportowych. Z tego co poczytałem to powinienem rozglądać się za matrycą VA jeśli się mylę to mnie poprawcie. Co do HDR vs Dolby Vision to nie mam zdania. Skupiałem się tylko na Samsungach ale wolę cieszyć się z jakości niż z marki więc przyjmę propozycje innych marek również jeśli faktycznie są warte kupna. Obecnie korzystam z wszelkiego VOD poprzez konsolę XO i chciałbym to obejść za pomocą samego TV, tym bardziej że nie wspiera ona 4K.
Dziękuję z góry za poświęcony czas.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

panowie jak wygląda sytuacja między 85" q80t, a xh9096? Z rtings wynika, ze q80t na europe są wysyłane słabsze i odpowiednik do us jest wersja 85t. Tv będzie oglądane tylko wieczorami, co będzie lepsze tylko do seansów? Wiem, że samsung nie ma dv, ale z tego co czytalem ma lepszy i tak hdr od sony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 20m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1-4
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Obojętnie
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Od boku aczkolwiek są rolety w oknach
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Brak
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Dobry stosunek ceny do jakości, Android TV 
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? 4K
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Dekoder
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 3-5
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ?  Obojętnie
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Netflix
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Tak 
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Nie 
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Wieczorami
17. Preferencje co do wielkości? min. 50 cali
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? Nic
19. Preferencje co do marki ? Brak
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 3000-3500

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Tak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 15m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2,5m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1-2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Od boku
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Brak
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? HDMI 2.1. Telewizor pod PS5/XBOX Series X
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? 4K
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Konsola i dekoder tv
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 3
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ?  Obojętnie
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Sportowe + netflix
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Raczej tylko w konsoli
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Telewizor będzie w 90% używany do grania na konsoli i oglądania meczów
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Wieczorami
17. Preferencje co do wielkości? Do 55 cali max
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? brak
19. Preferencje co do marki ? Brak
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? Max 3500

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Tak

Szukam w miarę taniego telewizora pod konsole nowej generacji. Telewizor ma wisieć i mieć max 55 cali bo chyba ciężko o coś większego do takiego pokoju.

W tym przedziale cenowym wpadły mi w oko LG LED 49NANO867NA i Samsung QLED QE55Q77TAT. Czy któryś z nich jest warty zakupu?

Jeśli nie to co innego polecacie w moich kryteriach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam od dłuższego czasu bardzo męczy mnie czy zamienić swoją starą Plazmę panasonic TX-P50VT50E na oleda czy lcd. Dodam że odległość od tv ok. 3m i max rozmiar to 55 cali bo mebli nie zmienię, pokój jest słoneczny ale oglądam głównie wieczorem i lubię filmy sci-fi oglądam również programy informacyjne a zimą sporty związane z nartami. Kuszą mnie dwa modele Sony 55 Oled AG9 i Sony LCD XH9505. Boję się że paski info oleda uszkodzą i że jasność w dzień będzie za słaba. Dodam że wiem dźwięk w Ag9 lepszy ale ja głównie urzynam na filmach średniej półki kina domowego. Proszę o pomoc może ktoś mi trochę rozjaśni w głowie.

Edytowane przez Zbigniew Tomanek
błąd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi