Skocz do zawartości
SlawekR

Kupujemy telewizor - czyli poradnik co kupować i jak kupować

Rekomendowane odpowiedzi

Chcę kupić TV

1. 12 m2 sypialnia
  2. 3-3,5m
  3. 2-3 os.
  4. na wprost ekranu
  5. raczej stać
  6. okno obok TV, mało słońca, najczęściej zasłonięte.
  7. obecnie brak  TV
  8. zestaw aplikacji, netflix, youtube; przyzwoity/dobry dźwięk, HDR+;Dolby vision, ambilight/odpowiednik
  9. tylko internet- netflix4k
  10. router, czasem telefon/laptop
  11. 2-3 godz./ tydzień
  12. matowa
  13. filmy, seriale, programy przyrodnicze
  14. tak
  15. raczej nie, jeśli kiedyś to bez napinki
  16. większość wieczorem
  17. 55-65 cali
  18. nienaturalny dźwięk,
  19. brak szczególnych preferencji
  20. nie
  21. maks 3500
  22. raczej nie.

Mam nadzieję że moje odpowiedzi nie wskazują na zupełny brak orientu, choć tak się czuję widząc wielkość wyboru.

Zapewne cena nie daje szerokiego wachlarza możliwości, ale jestem w stanie poczekać na jakieś promocje, upusty żeby kupić dobry tv, oczywiście liczę że jeśli moje oczekiwania oderwane są od rzeczywistości to mi o tym powiecie :)

pozdrawiam Karol

Polecam Philipsa Pus73x4 w tej cenie dostaniesz 55" i 65", posiada  HDR oraz DOLBY. Systemu Ambilight nie zamienisz, jeżeli chodzi o opcje dostosowania pod obraz. Najmocniejsza średnia półka. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 9.05.2020 o 00:26, bronislaw84 napisał:

Chcę kupić TV

1. 12 m2 sypialnia
  2. 3-3,5m
  3. 2-3 os.
  4. na wprost ekranu
  5. raczej stać
  6. okno obok TV, mało słońca, najczęściej zasłonięte.
  7. obecnie brak  TV
  8. zestaw aplikacji, netflix, youtube; przyzwoity/dobry dźwięk, HDR+;Dolby vision, ambilight/odpowiednik
  9. tylko internet- netflix4k
  10. router, czasem telefon/laptop
  11. 2-3 godz./ tydzień
  12. matowa
  13. filmy, seriale, programy przyrodnicze
  14. tak
  15. raczej nie, jeśli kiedyś to bez napinki
  16. większość wieczorem
  17. 55-65 cali
  18. nienaturalny dźwięk,
  19. brak szczególnych preferencji
  20. nie
  21. maks 3500
  22. raczej nie.

Mam nadzieję że moje odpowiedzi nie wskazują na zupełny brak orientu, choć tak się czuję widząc wielkość wyboru.

Zapewne cena nie daje szerokiego wachlarza możliwości, ale jestem w stanie poczekać na jakieś promocje, upusty żeby kupić dobry tv, oczywiście liczę że jeśli moje oczekiwania oderwane są od rzeczywistości to mi o tym powiecie :)

pozdrawiam Karol

Cześć Karol, zwróć uwagę na model 7334/7304 od Philipsa. Telewizor całkowicie pasuje do Twoich preferencji. Dodatkowo procesor obrazu, który m.in odpowiada za kontras czy ostrość obrazu. Jedyny dylemat to wielkość. Osobiście wybrałbym 65 cali, również ze względu na atrakcyjne ceny. Natomiast jesli nie lubisz siedzieć tak blisko tv, to 55 też będzie ok. 

https://www.mediaexpert.pl/telewizory-i-rtv/telewizory/telewizor-philips-led-55pus7334-uhd-4k-hdr-android-ambilight-3-tv-procesor-p5?utm_source=Internal&utm_medium=link&utm_campaign=2019.07.00_Internal&utm_content=373cb8cd58cad5f1309b31c56e2d5a83

https://www.mediaexpert.pl/telewizory-i-rtv/telewizory/telewizor-philips-led-65pus7304-uhd-4k-hdr-android-ambilight-3-tv-procesor-p5?utm_source=Internal&utm_medium=link&utm_campaign=2019.07.00_Internal&utm_content=373cb8cd58cad5f1309b31c56e2d5a83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie, zamierzam zmienic obecny TV stary samsung 32" na coś 49-50' najlepiej ewentualnie 55' jesli doplata jest mala i warto, choc nie wiem czy nie bedzie za duzy.

1.16m2
2.2,5m
3.2-3
4.na wprost chyba ze siedzimy przy stole wtedy pod katem okolo 30-40stopni
5.stać
6.oba okna znajdują się po bokach
7.32cali jakiś stary samsung
8.Nie zacinające się SmartTV(chyba najlepiej byłoby by był z Android TV)
9.Laptop podłączony z którego puszczana jest telewizja internetowa i filmy, ewentualnie gdyby telewizor obslugiwal Kodi, Netflix, YT, więc HD.
10.soundbar planuję dokupić za jakiś czas, i laptop jak wyżej nie posiadam telewizji w żadnej odmianie wszystko przez internet.
11.4-8h w zależności.
12.Myślę że matowa, błyzcząca może powodować odbicia a światła u mnie nie brakuje.
13.YouTube, Kodi, rzadko Netflix.
14.Tak, dlatego smartTV lub Android TV i aby to działało płynnie są wymogiem będę korzystał głównie z internetu.
15. Może jak podepnę laptopa i będę używał TV jako monitora do gier, konsoli póki co nie posiadam.
16.Zarówno w dzień jak i wieczorami.
17.47-50 cali choć 55 chyba też może być nie wiem jedynie czy nie będzie ciut za duży problem w tym że ciężko przewidzieć jak to będzie wyglądało czy nie siedzimy za blisko.
18.Zamulający SmartTV, albo oglądając film przez przeglądarke w TV i komuniakt o braku pamięci (sytuacja z TV u teścia który ma jakiegoś LG z 2016r. z webOS).
19.Byle nie jakieś chińskie Manty i inne widziwy wolę coś sprawdzonego.
20.z 3D nie korzystalem nigdy ale raczej jest to zbedny bajer.
21.2500-3000zł kupuję telewizor za granicą gdzie mam przeceny obecnie wiec planuje wydac nie wiecej jak 600-700euro (telewizory ktore mam do wyboru w Polsce kosztują nieco więcej choć patrząc na kurs euro może być podobnie. za Sony muszę dać przykładowo 500euro, ten sam w Polsce kosztuje około 2300-2500zł dlatego taki przedział).
22.Póki co nie bo cena takiego zabiegu bedzię zapewne zaporowa (kilkadziesiąt euro jak nie więcej).

Jeśli mogę coś dodać, kupuję w konkretnym sklepie i tylko w nim, dlatego mój wybór jest dosyć ograniczony jeśli wolno podam poniżej listę TV jakie mam dostępne i są w moim pedziale cenowym.

Do wyboru mam.

Sony KD49XG8096BAEP

Samsung UE55RU7179

Samsung UE50RU7179 LED-Fernseher

Philips 50PUS6804

Philips "The One" 55PUS7304/12

LG 55UM7510PLA

Philips "The One" 50PUS7304/12

Philips 55PUS6804

Sony KD55XG8096BAEP

Samsung UE55RU7099UXZG

LG 49SM8500PLA

Samsung Premium GQ49Q70RGTXZG - tutaj troche wyzsza cena wstawiam ze jest do wyboru i musialbym dorzucic ale wolalbym cos ciut tanszego bo mysle nad dokupieniem soundbara jeszcze.

LG 55SM8500PLA

Samsung GQ49Q60RGTXZG - tutaj podobnie jak wyzej tez troche dorzucic.

LG 55SM82007LA

Philips Premium 50PUS8804/12 - podobnie jak w przypadku Samsungow Premium.

Sony KD55XG8505 - tak jak wyzej

Sony KD55XG7005BAE

Sony KD49XG7005BAEP

LG 49SM82007LA

Serdecznie dziękuję za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Proponuję zawęzić wybór do Samsungów seri 70xx i Sony 80xx./85xx (te końcówki gdzie wstawiłem xx nie są takie istotne bo to oznaczenia decydujące o sprawach kosmetycznych typu kolor podstawki albo dla jakiej sieci sklepów model jest przeznaczony). Poczytaj testy i zdecyduj.

Sam mam od kilku lat Sony XD8088 (na matrycy VA nie IPS jak to Sony chyba obecnie często stosuje w tych modelach) i jestem zadowolony. Brat ma Samsunga 71xx lub 72xx i też nie narzeka. Phillipsy omijaj bo z nimi są częściej problemy z oprogramowaniem i kiepski serwis gwarancyjny a LG poza OLED to już robi głównie lipe z LCD ;/ Pod względem jakości obrazu to jeszcze Panasonic jest niezły.

Edytowane przez LV426

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dobrej cenie i dobrej jakości jest obecnie Philips 73x4  , w wersji 55’’ jest VA a w 50’’ jest ips . Przy 30-45 stopniach nada się jeszcze VA. 
W tym modelu mamy Android TV, HDR oraz dolby więc prawie wszytko co możemy chcieć od tv. Telewizja naziemna dostępna przez apk wppilot oraz kodi i reszta aplikacji. Fajna cena i fajna jakoś. 

ewentualnie
Lg sm8200

sony xg80 

w jednym i drugim przypadku możliwości tv są takie jak w Philipsie. 

odrzuciłbym na pewno serie 71 samsunga

2 hours ago, Maks Patryk said:

Witam serdecznie, zamierzam zmienic obecny TV stary samsung 32" na coś 49-50' najlepiej ewentualnie 55' jesli doplata jest mala i warto, choc nie wiem czy nie bedzie za duzy.

1.16m2
2.2,5m
3.2-3
4.na wprost chyba ze siedzimy przy stole wtedy pod katem okolo 30-40stopni
5.stać
6.oba okna znajdują się po bokach
7.32cali jakiś stary samsung
8.Nie zacinające się SmartTV(chyba najlepiej byłoby by był z Android TV)
9.Laptop podłączony z którego puszczana jest telewizja internetowa i filmy, ewentualnie gdyby telewizor obslugiwal Kodi, Netflix, YT, więc HD.
10.soundbar planuję dokupić za jakiś czas, i laptop jak wyżej nie posiadam telewizji w żadnej odmianie wszystko przez internet.
11.4-8h w zależności.
12.Myślę że matowa, błyzcząca może powodować odbicia a światła u mnie nie brakuje.
13.YouTube, Kodi, rzadko Netflix.
14.Tak, dlatego smartTV lub Android TV i aby to działało płynnie są wymogiem będę korzystał głównie z internetu.
15. Może jak podepnę laptopa i będę używał TV jako monitora do gier, konsoli póki co nie posiadam.
16.Zarówno w dzień jak i wieczorami.
17.47-50 cali choć 55 chyba też może być nie wiem jedynie czy nie będzie ciut za duży problem w tym że ciężko przewidzieć jak to będzie wyglądało czy nie siedzimy za blisko.
18.Zamulający SmartTV, albo oglądając film przez przeglądarke w TV i komuniakt o braku pamięci (sytuacja z TV u teścia który ma jakiegoś LG z 2016r. z webOS).
19.Byle nie jakieś chińskie Manty i inne widziwy wolę coś sprawdzonego.
20.z 3D nie korzystalem nigdy ale raczej jest to zbedny bajer.
21.2500-3000zł kupuję telewizor za granicą gdzie mam przeceny obecnie wiec planuje wydac nie wiecej jak 600-700euro (telewizory ktore mam do wyboru w Polsce kosztują nieco więcej choć patrząc na kurs euro może być podobnie. za Sony muszę dać przykładowo 500euro, ten sam w Polsce kosztuje około 2300-2500zł dlatego taki przedział).
22.Póki co nie bo cena takiego zabiegu bedzię zapewne zaporowa (kilkadziesiąt euro jak nie więcej).

Jeśli mogę coś dodać, kupuję w konkretnym sklepie i tylko w nim, dlatego mój wybór jest dosyć ograniczony jeśli wolno podam poniżej listę TV jakie mam dostępne i są w moim pedziale cenowym.

Do wyboru mam.

Sony KD49XG8096BAEP

Samsung UE55RU7179

Samsung UE50RU7179 LED-Fernseher

Philips 50PUS6804

Philips "The One" 55PUS7304/12

LG 55UM7510PLA

Philips "The One" 50PUS7304/12

Philips 55PUS6804

Sony KD55XG8096BAEP

Samsung UE55RU7099UXZG

LG 49SM8500PLA

Samsung Premium GQ49Q70RGTXZG - tutaj troche wyzsza cena wstawiam ze jest do wyboru i musialbym dorzucic ale wolalbym cos ciut tanszego bo mysle nad dokupieniem soundbara jeszcze.

LG 55SM8500PLA

Samsung GQ49Q60RGTXZG - tutaj podobnie jak wyzej tez troche dorzucic.

LG 55SM82007LA

Philips Premium 50PUS8804/12 - podobnie jak w przypadku Samsungow Premium.

Sony KD55XG8505 - tak jak wyzej

Sony KD55XG7005BAE

Sony KD49XG7005BAEP

LG 49SM82007LA

Serdecznie dziękuję za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Znowu Kiki riki-tiki... Chyba obroty spadają, że ze swojego firmowego wspaniałego forum tu przyszedł i spamuje z multikont o tych "wspaniałych" Phillipsach (które sprzedaje). Taki to zaradny przedsiębiorca 🙃

Edytowane przez LV426
  • Plusik 2
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, tentyp napisał:

W dobrej cenie i dobrej jakości jest obecnie Philips 73x4  , w wersji 55’’ jest VA a w 50’’ jest ips . Przy 30-45 stopniach nada się jeszcze VA. 

VA bez szerokich kątów nadaje się do oglądania jak kąty niejsze od 20-25stopni, 30-45 to pewnie max dla IPSa lub VA z szerokimi kątami, a powyżej to tylko oled 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Troszkę muszę zweryfikować moje pytanie z kwietnia co do TV. Tam było do wyboru Samsung Q90R i LG C9. Nie zmienia się co będzie oglądane, czyli sport (szybki jakkolwiek to brzmi), Netflix i PS4. Na tą chwile i tak raczej zostanie będe wybierał między:

Samsung 65Q85R

LG 65SM9800

Sony 65XG9505

Panasonic TX-65HX940E

Szybki sport, czyli jak największa płynność. Pozdrowionka, i myślę że już nie będe truł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, LV426 napisał:

Proponuję zawęzić wybór do Samsungów seri 70xx i Sony 80xx./85xx (te końcówki gdzie wstawiłem xx nie są takie istotne bo to oznaczenia decydujące o sprawach kosmetycznych typu kolor podstawki albo dla jakiej sieci sklepów model jest przeznaczony). Poczytaj testy i zdecyduj.

Sam mam od kilku lat Sony XD8088 (na matrycy VA nie IPS jak to Sony chyba obecnie często stosuje w tych modelach) i jestem zadowolony. Brat ma Samsunga 71xx lub 72xx i też nie narzeka. Phillipsy omijaj bo z nimi są częściej problemy z oprogramowaniem i kiepski serwis gwarancyjny a LG poza OLED to już robi głównie lipe z LCD ;/ Pod względem jakości obrazu to jeszcze Panasonic jest niezły.

Dzięki serdecznie za odpowiedzi na innych forach można czekać i czekać :D a wydają się być dużo większe.

Teraz pytanie jak wygląda sytuacja ze smart TV, nie powiem Android TV z Google Store jest chyba nieco lepsza opcją no i możliwość instalacji różnych aplikacji i otwartości pytanie czy ktoś może porównać te 2 systemy kto miał z nimi styczność?

I ostatnia kwestia zauwazylem ze są 2 modele XG8096 is XH8096 ten ostatni ma Bravia czy roznica jest znaczna i warta dolozenia kolo 300euro? No i kolejna sprawa jak to jest z tymi matrycami wlasnie ponoc 55" ma IPS a 49' VA gdzies mi sie obilo o oczy, i w tych IPS'ach widzialem na forum Sony ze ludzie mieli problem z dziwnymi pasami pionowymi ktore bylo widac nawet na zdjeciach bez problemu.

No i czy to prawda ze z Android TV sa problemy? Zacinajacy się system, asystent google nie reagujacy na glos itp.

DO wyboru mam jeszcze TCL kilka modeli i 1 Panasonic TX-50GXW804 z tym ze ponoc ten smartTV jest mega ograniczony i najbardziej podstawowy ze wszystkich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obecnie Android w tv u Sony w nowszych modelach XG i tegoroczne XH jest już w porządku bo w końcu producent stosuje trochę bardziej wydajne SoC (procesory), choć to nadal tylko MediaTek czyli budżetowe rozwiązanie. W działaniu jest jednak znaczna poprawa względem lat poprzednich. Tym bym się nie martwił. 

Moim zdaniem nie warto dopłacać do modelu XH bo tam chyba nic takiego nie wprowadzono, a dopłaca się za sam fakt że jest to nowszy model. Cena i tak za kilka miesięcy znacząco spadnie. 

Modele na matrycach VA to zdecydowanie lepszy kontrast co szczególnie widać w zaciemnionym pomieszczeniu. Na IPS zamiast czerni (pasy w filmach choćby) będzie raczej szarość/granat widać, a w zamian będą znaczenie lepsze kąty widzenia (dla mnie mało istotne bo oglądam zawsze na wprost ekranu). 

Android TV działa sprawnie na odpowiednio wydajnej platformie sprzętowej i w przypadku Sony raczej nie ma większych błędów o czym napisałem wyżej (u Phillipsa ponoć z tym jest gorzej). W Sony są czasami problemy z ARC, tzn. współpracą z soundbarami. U mnie jest w porządku z belką od Samsunga. 

Opinia o kiepskim androidzie w tv wzięła się z lat poprzednich i widzę że ciągnie się do teraz. Z asystenta głosowego Google skorzystałem może kilka razy tylko i zawsze działało to poprawnie a mam model tv jeszcze z tych lat kiedy Sony używło ledwie wystarczające procesory. Po wyłączeniu zbędnych mi funkcji/aplikacji jest w miarę dobrze. 

Według tego co wiem to jest tak jak piszesz w przypadku Panasonic. Świetny obraz ale ograniczony system. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Również posiadam Tv z serii XF na androidzie 7 system lagował jak na telefonach za 500 zł w wersji 8.0 jest dobrze . Wszedłem w ustawienia zaawansowane wyłączyłem zbędne bajery i jest wszystko w porządku . XH to dłuższe wsparcie producenta i w sumie Na internecie jest sporo testów porównawczych także każdy powinien ją podjąć indywidualnie . 😃 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, LV426 napisał:

Obecnie Android w tv u Sony w nowszych modelach XG i tegoroczne XH jest już w porządku bo w końcu producent stosuje trochę bardziej wydajne SoC (procesory), choć to nadal tylko MediaTek czyli budżetowe rozwiązanie. W działaniu jest jednak znaczna poprawa względem lat poprzednich. Tym bym się nie martwił. 

Moim zdaniem nie warto dopłacać do modelu XH bo tam chyba nic takiego nie wprowadzono, a dopłaca się za sam fakt że jest to nowszy model. Cena i tak za kilka miesięcy znacząco spadnie. 

Modele na matrycach VA to zdecydowanie lepszy kontrast co szczególnie widać w zaciemnionym pomieszczeniu. Na IPS zamiast czerni (pasy w filmach choćby) będzie raczej szarość/granat widać, a w zamian będą znaczenie lepsze kąty widzenia (dla mnie mało istotne bo oglądam zawsze na wprost ekranu). 

Android TV działa sprawnie na odpowiednio wydajnej platformie sprzętowej i w przypadku Sony raczej nie ma większych błędów o czym napisałem wyżej (u Phillipsa ponoć z tym jest gorzej). W Sony są czasami problemy z ARC, tzn. współpracą z soundbarami. U mnie jest w porządku z belką od Samsunga. 

Opinia o kiepskim androidzie w tv wzięła się z lat poprzednich i widzę że ciągnie się do teraz. Z asystenta głosowego Google skorzystałem może kilka razy tylko i zawsze działało to poprawnie a mam model tv jeszcze z tych lat kiedy Sony używło ledwie wystarczające procesory. Po wyłączeniu zbędnych mi funkcji/aplikacji jest w miarę dobrze. 

Według tego co wiem to jest tak jak piszesz w przypadku Panasonic. Świetny obraz ale ograniczony system. 

Posiedziałem troche na forach + reddit, i zdecydowanie większość ludzi w tym budżecie polecałoby Samsunga z Serii Q70R. Różnica w cenie między Sony XG 8096 a Samsungiem Q70R to około 200euro. Natomiast Samsungow Serii 7000 i 8000 nie polecają z racji nie opłacalności. Można zgłupieć kupując TV, zresztą ze wszystkim tak jest, a ja należę do osób które muszą przeczytać tony informacji zanim coś kupią i to jest przekleństwo z jednej strony bo człowiek w pewnym momencie już sam nie wie co kupić. TV będzie oglądany z około 25-35stopni przez 20-25% czasu reszta to na wprost.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
4 minuty temu, Maks Patryk napisał:

Posiedziałem troche na forach + reddit, i zdecydowanie większość ludzi w tym budżecie polecałoby Samsunga z Serii Q70R. Różnica w cenie między Sony XG 8096 a Samsungiem Q70R to około 200euro. Natomiast Samsungow Serii 7000 i 8000 nie polecają z racji nie opłacalności. Można zgłupieć kupując TV, zresztą ze wszystkim tak jest, a ja należę do osób które muszą przeczytać tony informacji zanim coś kupią i to jest przekleństwo z jednej strony bo człowiek w pewnym momencie już sam nie wie co kupić. TV będzie oglądany z około 25-35stopni przez 20-25% czasu reszta to na wprost.

Dlatego też czasami  warto poczytać kilka opinii Ale bez większego rozmyślania  . Wybrać się do sklepu samemu się pobawić telewizorem  . Odtworzyć jakiś materiał ma YouTube i kupić i korzystać .

Edytowane przez Damianos19932

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj na forum ktoś pisał, że Q70 nie był zbyt dobry i dopiero po wymianie tego tv na Q80 był zadowolony. Najlepiej zobaczyć na żywo i sobie porównać. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, krzysiojaworzno napisał:

Witam

Troszkę muszę zweryfikować moje pytanie z kwietnia co do TV. Tam było do wyboru Samsung Q90R i LG C9. Nie zmienia się co będzie oglądane, czyli sport (szybki jakkolwiek to brzmi), Netflix i PS4. Na tą chwile i tak raczej zostanie będe wybierał między:

Samsung 65Q85R

LG 65SM9800

Sony 65XG9505

Panasonic TX-65HX940E

Szybki sport, czyli jak największa płynność. Pozdrowionka, i myślę że już nie będe truł

LG 9800 upatrzyłeś gdzieś w dobrej cenie? JAkiś czas temu był na promocji za 7.7k, ale normalnie coś koło 9 sobie za niego wołają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
49 minut temu, LV426 napisał:

Tutaj na forum ktoś pisał, że Q70 nie był zbyt dobry i dopiero po wymianie tego tv na Q80 był zadowolony. Najlepiej zobaczyć na żywo i sobie porównać. 

Właśnie czytałem rano, ludzie skarżą się na klatkowanie szybszych tresci, ghosting ponoć czasem sie pojawia i stutterng,

Myślę czy jednak faktycznie nie lepiej zostać z Android TV przez większą ilość możliwości (kodi np.) i zawęzić wybór do Sony KD49XG8096 i KD55XG8505. 8505 ma AV matrycę nie mogę znależć informacji o 49" 8096, w 55 calach sa IPS a w 49 niby AV. Chyba jestem bardziej skłoniony ku 8505 tym bardziej że nie znalazłem póki co w necie większych problemów z tym TV, z 8096 (co prawda z 55 cali IPS) były właśnie te problemy z tymi pasami, gdyby u mnie się coś takiego pojawiło to by mnie krew zalała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Część wszystkim. Zamierzam kupić TV do salonu i potrzebuje pomocy. Nie jestem w stanie samodzielnie ogarnąć tematu. 

Za błędy ortograficzne i inne przepraszam😉, nie jestem polakiem.

1. 27m2
2. 2.6m-2.8m
3. 1-4
4. na wprost 
5. wisieć
6. Dużo słońca, podwójne drzwi balkonowe w stronę południową 
7. Oglądam na telefonie(5'') i laptopie (13'')
8. Realistyczne kolory, w miarę jasny, żeby oglądać nawet, jak jest słonecznie, smart tv, które ni zamula, Ethernet, air play.
9.  Opcjonalne telewizja satelitarna.
10. Do telewizora z androidem żaden, do innych Xiaomi Mi Box 4K.
11. 4-5 godzin
12. Bez znaczenia
13. Seriale, filmiki YT, audycje.
14. Wyłącznie w aplikacjach
15. Tak, ale dopiero za parę lat.
16. Wieczorami
17. 55''
18. jak zamulają. 
19. brak preferencji.
20. nie
21. Jeżeli nie da się zmieścić w 5000 to zrezygnuje z zakupu, natomiast wole wydać 2000 i resztę przepić. 

22. Tak, jeśli nie potrafię samodzielnie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
LG 9800 upatrzyłeś gdzieś w dobrej cenie? JAkiś czas temu był na promocji za 7.7k, ale normalnie coś koło 9 sobie za niego wołają.
Na Ceneo za model 65 calowy SM9800 wyskakuje pierwszy sklep z Łodzi za 6199 zł

Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, tak się złożyło, ze przez moja zgrabność jestem winien teściom tv:) ogolnie tv do sypialni na wieczorne oglądanie przed snem z perspektywy sypialnianego łóżka, poniżej wypełniona ankieta:

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor: duże ale dzielone wiec jeśli chodzi o strefę gdzie znajduje się telewizor to myśle ze ok 20m
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Głównie pozycja leżąca, ew oparta o ramę łóżka 
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Stać 
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Pomieszczenie zaciemnione 
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Brak
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Żywotność:) netflixa
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? Cyfra plus HD
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Tylko dekoder cyfrowy 
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? Ok 3-4
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Obojętnie
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Filmy/seriale
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Raczej mocno okazyjnie, żeby włączyć netflixa czy yt
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Nie
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Wieczorami
17. Preferencje co do wielkości? 55’
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? Brzydki obraz, długie uruchamianie, wolne menu
19. Preferencje co do marki ? Samsung Sony Sharp ale nie są to wyznaczniki, po prostu przez lata nie zawodziły 
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 3200

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Raczej nie

ogolnie nie wymagam cudów żadnych, ot co przyjemny prosty i co ważne bez częstej awaryjności tv z ew łatwo dostępnymi częściami serwisowymi:) 

pozdrawiam serdecznie 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

48 minutes ago, Tommy323 said:

Witam, tak się złożyło, ze przez moja zgrabność jestem winien teściom tv:) ogolnie tv do sypialni na wieczorne oglądanie przed snem z perspektywy sypialnianego łóżka, poniżej wypełniona ankieta:

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor: duże ale dzielone wiec jeśli chodzi o strefę gdzie znajduje się telewizor to myśle ze ok 20m
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Głównie pozycja leżąca, ew oparta o ramę łóżka 
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Stać 
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Pomieszczenie zaciemnione 
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Brak
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Żywotność:) netflixa
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? Cyfra plus HD
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Tylko dekoder cyfrowy 
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? Ok 3-4
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Obojętnie
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Filmy/seriale
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Raczej mocno okazyjnie, żeby włączyć netflixa czy yt
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Nie
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Wieczorami
17. Preferencje co do wielkości? 55’
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? Brzydki obraz, długie uruchamianie, wolne menu
19. Preferencje co do marki ? Samsung Sony Sharp ale nie są to wyznaczniki, po prostu przez lata nie zawodziły 
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 3200

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Raczej nie

ogolnie nie wymagam cudów żadnych, ot co przyjemny prosty i co ważne bez częstej awaryjności tv z ew łatwo dostępnymi częściami serwisowymi:) 

pozdrawiam serdecznie 

Idealnym pomysłem byłby zakup Philipsa, a dokładniej 55PUS7334. 

Telewizor jest na Android TV, więc z wszelakimi aplikacjami nie będzie problemu.Jest na centralnej obrotowej stopie. Przy wieczornym oglądaniu dużą role odegra system Ambilight. W tym momencie można go zakupić za 2600 więc sporo poniżej kwoty, a świetnie poradzi sobie z każdym materiałem na Netflixie, ponieważ posiada HDR oraz Dolby Vision. 

Tu go znajdziesz : https://www.mediaexpert.pl/telewizory-i-rtv/telewizory/telewizor-philips-led-55pus7334-uhd-4k-hdr-android-ambilight-3-tv-procesor-p5?utm_source=Internal&utm_medium=link&utm_campaign=2019.07.00_Internal&utm_content=373cb8cd58cad5f1309b31c56e2d5a83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, krzysiojaworzno napisał:

Na Ceneo za model 65 calowy SM9800 wyskakuje pierwszy sklep z Łodzi za 6199 zł

To jakiś mało znany sprzedawca, opinie na necie o nim podzielone. Niby jak wszystko działa to ok, ale przy próbie zwrotu etc już się trzeba przepychać.

Cena nie wydaje Ci się podejrzana? w całych internetach  i promocjach cena nocna to 7.4k, a u nich normalnie 6 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na allegro ma niby dobre opinie. Negatywną jedną, że telewizor który sprzedał jest na rynek austriacki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, waham się między modelami samsung qe55q80r, sony 55xg9505 i lg oled 55c9pla. Czy może nie ma sensu tak drogich i lepiej coś tanszego z tych marek lub np tcl 55ep640 lub xiaomi led 55 4s. A może jakiegoś philipsa? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
On 5/12/2020 at 7:10 PM, premier88 said:

Witam, waham się między modelami samsung qe55q80r, sony 55xg9505 i lg oled 55c9pla. Czy może nie ma sensu tak drogich i lepiej coś tanszego z tych marek lub np tcl 55ep640 lub xiaomi led 55 4s. A może jakiegoś philipsa? 

Premier88 z podanych modeli wybrał bym 55xg95 z powodu np jasności matrycy oraz Android TV. Natomiast jeżeli bierzesz pod uwagę tv oled to c9 jest fajnym pomysłem , ale tu zastanowił bym się na Philipsem 804/854 tu go znajdziesz

https://www.mediaexpert.pl/telewizory-i-rtv/telewizory/telewizor-philips-oled-55oled854-uhd-4k-hdr-android-ambilight-3-tv-procesor-p5?utm_source=Internal&utm_medium=link&utm_campaign=2019.07.00_Internal&utm_content=373cb8cd58cad5f1309b31c56e2d5a83

Porównanie oledow pod względem osiągów to jedno,ale duże znaczenie ma Twoje odczucie z oglądania dlatego odsyłam również do ślepego testu Tv oled  gdzie 804 wygrał.

https://hdtvpolska.com/philips-oled804-najlepszy-tv-slepe-testy/

• Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi