Skocz do zawartości
SlawekR

Kupujemy telewizor - czyli poradnik co kupować i jak kupować

Rekomendowane odpowiedzi

Dnia 30.10.2019 o 05:37, Patryk Mistrz napisał:
Cytat

Ja na twoim miejscu wybrałbym, albo Sony xf9005 (jest bardzo dobrze skalibrowany już po wyjęciu z pudełka, świetny stosunek ceny do jakości, przeczytaj sobie test na hdtv)

Czy posiada hdmi 2.1. Bo czytam dziś przypadkowo i nie dowierzam, że bez tego 100/120Hz na materiałach UHD/4K HDR mogę nie odbierać z tym odświeżaniem, a co najwyżej 60 Hz. Dzięki. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Czy posiada hdmi 2.1. Bo czytam dziś przypadkowo i nie dowierzam, że bez tego 100/120Hz na materiałach UHD/4K HDR mogę nie odbierać z tym odświeżaniem, a co najwyżej 60 Hz. Dzięki. Pozdrawiam.
Ten TV nie ma hdmi 2.1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
26 minut temu, Dobry, Zły i Brzydki napisał:

Przecież filmów nigdy nie będzie w 120Hz, a na pewno nie prędko, bo nawet 48Hz było tylko testowane w Hobbicie. HDMI 2.1 na chwile obecną przyda się tylko w grach i 8K.

Edytowane przez Musichunter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, Dobry, Zły i Brzydki napisał:

Czyli że odświeżanie matrycy 100 lub 120Hz tak ale tylko TV kablowa, przez HDMI mniejsze niż 2.1 już nie ?

Odświeżanie matrycy nie jest zależne od HDMI. Po prostu mając HDMI 2.1 byłbyś w stanie podać sygnał 4K i 120 Hz, ale obecnie nie ma praktycznie źródeł, oprócz gier z komputera.
Matryca 120Hz umożliwia Ci wyostrzenie ruchu, mówiąc w skrócie.

Edytowane przez Musichunter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, czy tv 75' na matrycy VA oglądany z 2m metrów to dobry pomysł, głównie filmy i gry siedząc na wprost, czy mogę łapać kąty?Planowałem 65 ale mogę dostać samsunga 75 nu8002 po bardzo dobrej cenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, Śpioch napisał:

Witam, czy tv 75' na matrycy VA oglądany z 2m metrów to dobry pomysł, głównie filmy i gry siedząc na wprost, czy mogę łapać kąty?Planowałem 65 ale mogę dostać samsunga 75 nu8002 po bardzo dobrej cenie.

Kątów nie będziesz łapał. A czy to dobry pomysł to już zależy od Twoich preferencji, ale dla większości osób przyzwyczaić się do większego ekranu to nie problem. Ja co prawda mam trochę inne preferencje i dla mnie to już byłoby za dużo.

Edytowane przez Patryk Mistrz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.Mam zamiar kupić w najbliższym czasie tv , w grę w zasadzie wchodzą dwa modele:

LG 55SM8600 lub Philips 55PUS8804/12.Wiem czy się różnią oba modele, jednak nurtuje mnie jedno zagadnienie.W LG podswietlenie to EDGE LED w Philipsie Direct led.

I tu nasuwa się pytanie, na którym z modeli uzyskamy lepszą czerń.Oba to matryca IPS ale czy będzie zauważalna różnica między nimi w " czarnej czerni" :).

A może polecicie jakiś inny model w cenie około 3500.Oglądam głównie Netflix , HBO, trochę sportu- nie jestem fanem piłki nożnej więc matryca 100 Hz niekoniecznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich, planuje zakup tv.  Wymagania:

Jeśli możecie doradzić w temacie byłbym wdzięczny - pzdr

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 20m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 4,5m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1-2
4. Siedzę na wprost ekranu, kąty widzenia mile widziane 
5. Telewizor do zawieszenia
6. Jak słońce świeci w pokoju ? świeci ;)
7. Jaki masz obecnie telewizor ? 42" .... mały się wydaje
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? płynny obraz, dobry hdr ...
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? 4k FHD, i HD
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ?Głośniki 2.1
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 6 godz
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ?  >/<
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Filmy/Info
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Mało
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? NIE
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Wieczorami/Dzień
17. Preferencje co do wielkości? 65 cali tylko
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? Awaryjność NOWYCH TV
19. Preferencje co do marki ? Sony / Lg /Samsung - Obecnie mam LG 42" i Sharp 32" Technologia niepsujących się TV latają już 10 lat BEZAWARYJNIE !!!
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 4500-5000 MAX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 20m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2,5m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1-2-3-4
4. Siedzę na wprost ekranu+ 20-30 stopni czasami
5. Telewizor do zawieszenia
6. Jak słońce świeci w pokoju ? centralnie na ekran (okna z roletami na południe)
7. Jaki masz obecnie telewizor ? 50" PLAZMA LG
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? ogólnie dobry TV do oglądania.
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD )  aktualnie SD, docelowo kablówka lub coś pokroju Netii, Nc+.
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora - nic - najlepiej TV  z dobrymi głośnikami.
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 3-5 godz ( w weekendy dłużej)
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? matowa.
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Filmy z TV, programy informacyjne, rzadko sport, czasami film z internetu (Netflix itp).
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Mało
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? NIE
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? w tygodniu wieczory, w weekendy - dzień i wieczór.
17. Preferencje co do wielkości? najlepiej 55" to max, (opcjonalnie 50")
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? Nic.
19. Preferencje co do marki ? Mam upatrzone 3 modele:

- Samsung Qled 55" Q70 - ze względu na najlepszą jakość do ceny.

- Sony 55"serii XF9000 - o chyba daje najwięcej z jakości obrazu (ale cena trochę powyżej pułapu).

- TCLe. Seria EC78 - (bo najtańszy i ma najlepsze głośniki). Opcjonalnie staruszek QLED X2 (seria 9006) - bo w tej cenie Qleda z takimi parametrami nie znajdę.

OLEDY - odpuszczam, boje się wypaleń, w marketach kilku sprzwdawców powiedziało mi, że to nadal niedporacowana technologia. Jak mi któryś z synów ogląda bajki lub inne programy na okrągło to znaczek kanału pewnie zostanie po pół roku na ekranie.
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 4000PLN max

Który wybrać?

• Plusik 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich. Jak w temacie - stoję przed wyborem nowego TV. Mnogość recenzji, testów i podpowiedzi Panów w sklepach spowodowały, że postanowiłem zwrócić się o pomoc do Was ... Do niedawna na placu boju były 2 modele - oba SONY - 55XF9005 lub 55XG9505. Rozterki dotyczyły głównie tego czy dostrzegę różnicę w obrazie przy założeniu UPC jako gł. żródła, czy nie będzie to tylko zakup XG9505 wyłącznie jako nowszego modelu. Ostatnio jednak dzięki kilku sugestiom zacząłem przyglądać się Samsung QE55Q70RAT... I koniec końców zdecydowałem się poprosić forumowiczów o pomoc....

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? ok 22 m2 - w kształcie litery L - pokój z wnęką - TV stoi po środku podstawy L
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 1,5 do 4,5m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1-3
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Także bokiem ale myślę o uchylnym uchwycie
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju ?  Od strony widza - z prawej strony w godzinach do południa
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Plazma  Panasonic TX-P42G20E 
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? min 100 hz matryca, jak najszerszą paletę kolorów (WCG), trwałość,
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? Głównie HD i opcjonalnie 4K z NETFLIXA i YT
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? UPC Mediabox, YOU TUBE, BR, rzadziej Netflix, HBO GO + ew. w ciągu roku być może konsola - ale to nie priorytet
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 4-6  (w weekendy dłużej)
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? -
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? NG, DISCOVERY, filmy - sygnał jw, sport, programy informacyjne, inne programy TV
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? okazjonalnie tak
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? na chwilę obecną nie - opcjonalnie w przyszłości
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? popołudnie i wieczór 
17. Preferencje co do wielkości? max 55"
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? smużenie, nienaturalne barwy, krótka żywotność, wypalenia, wolny soft, programy informacyjne
19. Preferencje co do marki ? jw - ale jestem otwarty na propozycje...
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? nie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 5000

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? poważnie się zastanawiam...

OLEDY odpuszczam, nie mam zaufania co do trwałości matryc.

Edytowane przez kris.traffic
  • Plusik 2
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, oszolom napisał:

2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2,5m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1-2-3-4
4. Siedzę na wprost ekranu+ 20-30 stopni czasami
6. Jak słońce świeci w pokoju ? centralnie na ekran (okna z roletami na południe)
7. Jaki masz obecnie telewizor ? 50" PLAZMA LG
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? ogólnie dobry TV do oglądania.
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD )  aktualnie SD, docelowo kablówka lub coś pokroju Netii, Nc+.
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora - nic - najlepiej TV  z dobrymi głośnikami.
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 3-5 godz ( w weekendy dłużej)
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? matowa.
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Filmy z TV, programy informacyjne, rzadko sport, czasami film z internetu (Netflix itp).
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Mało
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? NIE
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? w tygodniu wieczory, w weekendy - dzień i wieczór.
17. Preferencje co do wielkości? najlepiej 55" to max, (opcjonalnie 50")
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? Nic.
19. Preferencje co do marki ? Mam upatrzone 3 modele:

- Samsung Qled 55" Q70 - ze względu na najlepszą jakość do ceny.

- Sony 55"serii XF9000 - o chyba daje najwięcej z jakości obrazu (ale cena trochę powyżej pułapu).

- TCLe. Seria EC78 - (bo najtańszy i ma najlepsze głośniki). Opcjonalnie staruszek QLED X2 (seria 9006) - bo w tej cenie Qleda z takimi parametrami nie znajdę.

OLEDY - odpuszczam, boje się wypaleń, w marketach kilku sprzwdawców powiedziało mi, że to nadal niedporacowana technologia. Jak mi któryś z synów ogląda bajki lub inne programy na okrągło to znaczek kanału pewnie zostanie po pół roku na ekranie.
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 4000PLN max

Który wybrać?

Jeżeli nie grasz w gry to myślę, że najlepszym wyborem będzie Sony. Ma świetny stosunek ceny do jakości, obsługuje technologie Dolby VIsion, świetną jakość obrazu oraz jest bardzo dobrze skalibrowany już po wyjęciu z pudełka. Samsung ma za to lepszy smart os i fajne opcje do grania w gry. Poczytaj sobie, są testy obu tych telewizorów tu na portalu. Mała uwaga jeszcze co do ceny, bo chyba źle sprawdziłeś. Samsung Q70R jest droższy od Sony xf9005. Sony spokojnie znajdziesz do 4000, samsung to raczej cena bliżej 4500 z jakiegoś większego elektromarketu.

Edytowane przez Patryk Mistrz
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Patryk Mistrz napisał:

Jeżeli nie grasz w gry to myślę, że najlepszym wyborem będzie Sony. Ma świetny stosunek ceny do jakości, obsługuje technologie Dolby VIsion, świetną jakość obrazu oraz jest bardzo dobrze skalibrowany już po wyjęciu z pudełka. Samsung ma za to lepszy smart os i fajne opcje do grania w gry. Poczytaj sobie, są testy obu tych telewizorów tu na portalu. Mała uwaga jeszcze co do ceny, bo chyba źle sprawdziłeś. Samsung Q70R jest droższy od Sony xf9005. Sony spokojnie znajdziesz do 4000, samsung to raczej cena bliżej 4500 z jakiegoś większego elektromarketu.

Hej.

Dzięki to się muszę zastanowić, bo w zależności czy zdecyduję się wydac wiekszą kasę - mocniej śliniłem się na QLEDA.

Widziałem wczoraj w Markecie w akcji Sony XF9000 i Samsunga Q70.....cieżki wybór, obydwa daja super obraz, jedynie Sony strasznie mi klatkowało przy zlonionej scenie, ale to chyba od złych ustawień (mam nadzieję).

Widzę, że TCLa X2 w ogóle nie wziąłeś pod uwagę.....jest to dla mnie opcja "budżetowa" i jeśli stwierdzę, że ten około 1000pln. potrzebuje na coś innego, to wtedy będzie jedyny słuszny wybór. Tylko gdzie zobaczyć w akcji tego TCLa....

W każdym  bądź razie dzięki za odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Hej.

Dzięki to się muszę zastanowić, bo w zależności czy zdecyduję się wydac wiekszą kasę - mocniej śliniłem się na QLEDA.

Widziałem wczoraj w Markecie w akcji Sony XF9000 i Samsunga Q70.....cieżki wybór, obydwa daja super obraz, jedynie Sony strasznie mi klatkowało przy zlonionej scenie, ale to chyba od złych ustawień (mam nadzieję).

Widzę, że TCLa X2 w ogóle nie wziąłeś pod uwagę.....jest to dla mnie opcja "budżetowa" i jeśli stwierdzę, że ten około 1000pln. potrzebuje na coś innego, to wtedy będzie jedyny słuszny wybór. Tylko gdzie zobaczyć w akcji tego TCLa....

W każdym  bądź razie dzięki za odpowiedź.

Na temat TCLów nie mam zbyt dużej wiedzy, dlatego się nie odnosze do niego. Z tego co się orientuję tylko, to w Polsce na ten moment TCL wprowadza same budżetowce (w przeciwieństwie do USA) i raczej nie mają w swojej gamie modelu o podobnej jakości do dwóch pozostałych. Chociaż tak jak mówie mogę się mylić, bo nie interesowałem się telewizorami TCL jakoś specjalnie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Forum czytam od dłuższego czasu. Ale potrzebuję Waszej porady. Stoję przed zakupem TV wybór padł na QE65Q80RA lub QE75Q60RA . Modele są w zbliżonych cenach do siebie. Tv głownie do Netflix, PS4 - pewnie przyszłościowe PS5, trochę TV i filmy .

Co sądzicie o tych dwóch modelach ?  W którą stronę iść ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Kajetan Kurpisz napisał:

Witam,

Forum czytam od dłuższego czasu. Ale potrzebuję Waszej porady. Stoję przed zakupem TV wybór padł na QE65Q80RA lub QE75Q60RA . Modele są w zbliżonych cenach do siebie. Tv głownie do Netflix, PS4 - pewnie przyszłościowe PS5, trochę TV i filmy .

Co sądzicie o tych dwóch modelach ?  W którą stronę iść ? 

A jak daleko siedzisz od TV? Ja bym wziął Q80 nawet kosztem wielkości. Q60 to najniższa półka qledow, nie ma podejścia do Q80.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Patryk Dubiński napisał:

A jak daleko siedzisz od TV? Ja bym wziął Q80 nawet kosztem wielkości. Q60 to najniższa półka qledow, nie ma podejścia do Q80.

Myślę, że ok 4/5m . Dzięki za sugestię. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć Wszystkim 👋 Niedawno przeprowadziłem się do innego mieszkania i przyszedł czas na zmianę/ wymianę kilku rzeczy, a w tym telewizora.

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 20 m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2-3 m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 4
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Głównie na wprost, ale myślałem o montażu na stelażu z regulacją ustawienia
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Słabo
7. Jaki masz obecnie telewizor ? 10-letni LG 32"
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? przeglądarkę internetową, Netflix
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? HD głównie
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? dekoder tv, router, XBOX
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 7-12
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? matowa
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Seriale, dzieci bajki, trochę programów informacyjnych
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Tak
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Tak, ale raczej okazjonalnie
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Wieczorem
17. Preferencje co do wielkości? 55 cali
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? 
19. Preferencje co do marki ? Brak
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 5000 zł

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Raczej nie

Powstaje oczywiście rozterka Oled czy Qled. Mam świadomość, że przejście ze starego LCD 32" na coś nowego i tak będzie krokiem milowym, ale będę wdzięczny za propozycje. Do tej pory rozważałem LG B9 i Samsunga QE55Q60RA, ale nie wykluczam innych marek. I jeszcze jedno: czekać na Black Friday lub Cyber Monday??? Dzięki za podpowiedzi.

Edytowane przez Kamil Oleksiak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich,

Chcę kupić telewizor, firmy Samsung, 50 cali, do 2500zł, w gry nie gram, reszta ważna (szczególnie filmy i muzyka z tv jak i nośników, fajnie żeby był też dość szybki, nie zacinał etc. (do sportu np.), dodatkowe "bajery" mile widziane), proszę o polecenie któregoś modelu, cena bliżej tych 2500zł, serdecznie dziękuję, pozdrawiam.

Edytowane przez Sebastian Zwirn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, planuję zakup drugiego telewizora (aktualny poleci do sypialni) i potrzebuję trochę pomocy przy wyborze.

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 16 m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2,5-3,5 m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Głównie na wprost - na szerokość kanapy, więc na krawędziach kanapy odległość od dwóch obserwatorów to max 2m.
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Mocno - telewizor wisi dokładnie na przeciwko okien. Nie ma innej możliwości ustawienia i to mój największy problem. Latem nie da się oglądać bez zasłaniania, dlatego koniecznie musi być jasny i nie odbijać się w nim wszystko jak w lustrze.
7. Jaki masz obecnie telewizor ? LG 43" - jakiś budżetowy mający 2 lata i webOS 3.5? chyba tak się ten system nazywa - strasznie mułowaty, ale funkcjonalność wystarczająca.
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Netflix, HBO GO, podoba mi się Ambilight, ale jestem w stanie z tego zrezygnować, jak Philips okaże się słabym wyborem.
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? Mam tylko Netflixa na ten moment podłączonego - nigdy telewizji nie będzie.
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Nic - tylko wifi musi działać, bo nie mam internetu po kablu do telewizora.
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 2h w tygodniu 5h w weekend
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Matową - koniecznie.
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Seriale, filmy, bajki.
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Nie jako przeglądarki - tylko wifi do VOD.
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Nie.
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Różnie - cały dzień jest potrzebny.
17. Preferencje co do wielkości? 55"
18. Co Cię denerwuje w telewizorach? Wolny system operacyjny i odbijanie się od ekranu.    
19. Preferencje co do marki ? Rozpoznawalne marki - żadnych TLC itd.
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie.
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 4000zł - jestem w stanie dołożyć jak będzie coś sensownego, ale jak znajdzie się coś za 3000zł co jest 5% gorsze od innego modelu za 4000zł, to chętnie zaoszczędził, bo nie jestem maniakiem. Zwykły telewizor dla rodziny.

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Na pewno nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie. W związku z tym, że już parę osób poleciło mi Państwa forum - jako miejsca, gdzie siedzą prawdziwi fanatycy i znają się na telewozorach - przy tym myślę, że są bardziej obiektywni od ludzi w sklepach w koszulkach firm sprzedających tv`ki  ;)
Jeśli ktoś z  Was, byłby uprzejmy podzielić się swoją wiedza i udzielić jakiś wskazówek, będzie mi bardzo miło :).
Marzy mi się tv 65 cali w  granicach ok 5k  + - pareset złotych.  pokój mam raczej jasny. - aczkolwiek rzadko kiedy - jedynie rano "razi" słońce.
Jesli już coś na nim działam, to raczej popołudniami lub wieczorem. Z Tv korzystam w ten sposób, że podpinam do niego kompa przez hdmi (niestety w moim LG ekran "smuży" i przesyła obraz z kompa z dużym opóżnieniem . Szczególnie te smużenie przeszkadza.
Oprócz tego lubię sobie zrelaksowac się przy konsoli - grając meczyki przez internet. Kąty oglądania tb, nie są dla mnie istotne, nie oglądam ani filmów ani seriali, smart tv mógłby dla mnie nie istnieć (ze względu na podłączenie do komputera).
Ze względu na tego rodzaju tryb użytkowania, chyba zależało by mi najbardziej, by ten efekt rozmywania i czas reakcji był możliwie najmniejszy.
Po wizycie w sklepach , Pan od Samsunga polecał mi QE65Q67RAT a w innym sklepie Pan z koszulką "Sony" 65XG8596.
Czy z Waszego doświadczenia, kupowalibyście teraz tv`iki czy raczej poczekali jeszcze miesiąc do "swiątecznych promocji"?

Z Góry dziękuje wszystkim za pomoc.

Edytowane przez Pawel Stadnik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, ja również poprosiłbym o pomoc. 

2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 4,5m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2-4
4. Siedzę na wprost ekranu, kąty widzenia mile widziane 
6. Jak słońce świeci w pokoju ? świeci ;)
7. Jaki masz obecnie telewizor ? 32" .... 
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? smart tv, klasycznie, netflix etc. 
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) all
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? konsola ps4, cyfra + 
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 6 godz
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ?  >/<
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Filmy/Info/Sport
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Tak
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Tak, godzinę
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Wieczorami/Dzień
17. Preferencje co do wielkości? 65 cali tylko
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? brak
19. Preferencje co do marki ? Obecnie samsung bezawaryjny od 10 lat 😜
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 4000 MAX

Preterencja osobiste Samsung RU8002 lub QLED 65Q67RAT 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam !

Mam prośbę o poradę przy zakupie telewizora.

1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 35m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 4-5 m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 3
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Nie
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Tak
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Rano przez 1h
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Samsung 45 cali
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Smart tv: Netflix, HBO Go, Youtube, 
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ?4k,HD,SD
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Cyfra+, DVD, Soundbar,Internet
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 3h
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Brak pref.
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Film 80%, Sport 10%, Filmy przyrodnicze 10%
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Nie
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Nie
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Wieczorem głównie.
17. Preferencje co do wielkości? 65 cali
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? Slaby obraz: smugi, brak dobrego odwzorowania szczegółów.
19. Preferencje co do marki ? Samsung,LG,Panasonic
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 4500-5000 PLN

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ?Tak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, szukam tv do swojego jasnego salonu. Będę wdzięczny za pomoc. 

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 25m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3,7m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Na wprost 
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Wisiec
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Mocno
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Plazme Philipsa 47 cali
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Dobra jakość obrazu, podstawowe funkcje smart
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? Dekoder orange, kanały HD
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Dekoder
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 3
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Brak preferencji 
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Filmy/seriale
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Raczej bue
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Bardzo sporadycznie 
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Wieczorami 
17. Preferencje co do wielkości? 70 cali
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? Klatkowanie
19. Preferencje co do marki ? Brak
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 6000 tys, no maks 7000

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Być może 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

Jest to mój pierwszy post. Szukam telewizora do salonu. Będzie służył on głównie do oglądania filmów, seriali i sportu. Rzadko kiedy gry na konsoli. Moją uwagę zwrócił ten telewzor: https://www.mediaexpert.pl/telewizory/telewizor-lg-led-55sm8600,id-1362262

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 25 m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ?  2,5-3 m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2-6 max
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? W zalęzności od ilości osób. Raczej na wprost.
6. Jak słońce świeci w pokoju ?  Pokój jasny, ale głównie oglądane będzie wieczorami.
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Żaden.
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Smart TV, dobra jakość obrazu, 55''
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? 4K, HD.
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Tylko dekoder.
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 6h
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Bez znaczenia
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Filmy, seriale, piła nożna
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Raczej tak
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Nie
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Częściej wieczorami
17. Preferencje co do wielkości? 55''
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ?
19. Preferencje co do marki ? Samsung, LG, Sony?
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 3000-3500

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Nie.

Edytowane przez Robert Kaczmarek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi