Skocz do zawartości
SlawekR

Kupujemy telewizor - czyli poradnik co kupować i jak kupować

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli lekko przekroczyć możesz budżet ( o 250 zł) to do twoich celów na chwilę obecną nie znajdziesz nic lepszego niż lg 65sk9500. Taniej ale też bardzo dobry to lg 65sk8500 - jeżeli oglądasz w świetle to odnośnie czerni nie zobaczysz różnicy między tymi tv ale sk9500 ma mocniejszy hdr więc też będzie lepszy. Poczytaj test na forum tego tv i zważ że obecnie lg poprawił nierównomierne matryce co było jedyną wcześniejszą wadą. System, łatwość obsługi, pilot wszystko to niedostępne u konkurencji a obrazowo najlepszy tv na matrycy ips a w rankingach czołówka tv LCD.  Jedyne co możesz obecnie kupić lepszego to oled ale trochę mały budżet.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie, 

Z racji, że nie otrzymałem odpowiedzi w sprawie 32" tv i w sumie się nie dziwie, bo wybór i produkty nędzne, więc rozmiar rośnie do 43". Uprzejmie proszę o pomoc.

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ?
16m2

2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? Xm
2m +

3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 
2-3

4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? 
Na wprost, telewizor wyżej o metr niż linia wzroku.

5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ?
Stojący

6. Jak słońce świeci w pokoju ? 
Słońce zza telewizora ze strony południowej. Okna z zasłonami za tv.

7. Jaki masz obecnie telewizor ? 
CRT

8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? 
Netflixa, Youtube i stabilny system
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ?
Cyfrowa naziemna, Netflix

10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ?
opcjonalnie DVD po scart, ale nie jest to

11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 
4-5
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ?
bez preferencji
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? 
Seriale, wiadomości

14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ?
Niekoniecznie.

15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? 
nie

16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? 
wieczorami

17. Preferencje co do wielkości? 
43" z nogą po środku (np 43lk6100plb czy 43uk6470plc mają nogę 70cm szerokości co jest max wymiarem, bo stolik pod tv ma 69cm szerokości)

18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? 
Zawieszanie, zrywanie wifi, nietrzymanie ustawień

19. Preferencje co do marki ? 
Brak.

20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? 
Nie.
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ?
1600-1800zł

Z góry dziękuję za pomoc i sugestie czy rady!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobry wieczór,
czy ktoś z Was ma wiedzę czym się różnią poniższe TV Samsunga ?

UE65NU8002
UE65NU8042
UE65NU8072

Podobno 42 ma pilota aluminiowego

Dzisiaj jeszcze znalazłem:

UE65NU8052

Już zgłupiałem. Może ktoś pomoże, bo jestem na kupnie.

Z góry dziękuję za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obrazowo to praktycznie to samo. Ale to jest jasne od zawsze. Wszystko powyżej NU8002 posiada aluminiowego pilota, inny kolor ramki (Carbon Silver a NU8002 ma Eclipse Silver)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Chcę kupić TV , naoglądałem się poradników , naczytałem i dalej nie umiem się zdecydować , założyłem że max chciał bym wydać 20 tys. ale czy warto ?

Myślałem najpierw o tv oled ale ponoć słaba żywotność , przy statycznym obrazie jakieś cienie mogą być ? ,denerwuje mnie np. w Lg ich menu i poruszanie się po aplikacjach , miałem LG i menu mi się kompletnie nie podoba , w samsungu jest to o niebo lepiej, jak dla mnie niemal idealne , więc obecnie rozważam jakiś Qled  może 6 , 7 , 8 , 9? czy warto płacić tyle za 9 ? jak duże różnice w odbiorze będą ? czy cena idzie proporcjonalnie razem ze wzrostem odbioru/jakości obrazu ? może q6 mnie całkowicie zadowoli ? różnica w cenie między 9 a 6 to 10 tysięcy prawie, a może 7 ? a może 8 ? potrzebuj porady experta , bo ci w salonach mediamarkt czy tym podobne , zazwyczaj mają plakiety z logo jakiejś firmy i tą firmę promują .po za tym  w jednym salonie nie znalazłem , aby np. była możliwość postawienia 6,7,8,9 obok siebie bo zazwyczaj nie mają w tym samym rozmiarze wszystkich tych modeli .

A może jakiś inny model TV samsunga ? a może sony ? 

cale to minimum 75

Proszę o Pomoc .

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ?ok 47 m2 ,szerokość ok. 4,8m na długość ok 9 m
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? obecnie 4,3m al mogę zmniejszyć jak by były takie zalecenia 
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 4
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? raczej na wprost 
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? może i wisieć i stać 
6. Jak słońce świeci w pokoju ? mam zaciemnienie 
7. Jaki masz obecnie telewizor ? obecnie nie mam 
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? 4 k  , nie zamierzam naziemnej tv podłączać 
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? kino domowe 
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? max 6 h 
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? bez różnicy chyba , ale może matowa wydaje się lepsza ?
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? filmy , krajobrazy , teledyski , sport

14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? w 95% czasu oglądania  
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Nie 
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? wieczorem 
17. Preferencje co do wielkości? myślałem na 75 cali , mniejszy nie wchodzi w grę 
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? [beeep]ny obraz 
19. Preferencje co do marki ? samsung
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? z tego co wiem to 3d się kończy , pieśnią przeszłości się staje więc chyba nie 
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 20 tys

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ?NA 1000%

Edytowane przez gott

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, doradzi ktoś, którymi modelami powinienem się zainteresować biorąc pod uwagę poniższe "parametry"? Zastanawiałem się nad Panasonic 49fx700e.

1.     Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 15m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2,3m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 3
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Na  wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Okna na wschód
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Brak
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Wifi, bluetooth, hdmi,
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? dekoder UPC
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Konsola, tablet
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 2-3 h
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Matowa
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Sportowe, filmy, natura
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Jako przeglądarki nie, jedynie aplikacje
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Konsola, bardzo rzadko
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Popołudniu i  Wieczorem
17. Preferencje co do wielkości?  Max 49 cali
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? 
19. Preferencje co do marki ? Panasonic, Samsung, LG, Sony (w tej kolejności)
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 3000 zł

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Nie

Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panasonic ma ofertę tylko na IPS-ach

Z Samsunga spróbuj dołożyć do 55NU80x2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 18.01.2019 o 13:44, Adrian Żakowski napisał:

Dzięki, ale potrzebuję czegoś nie większego niż 49cali.

Do 49" i do ogladania kablówki to proponuję dołożyć 300 zł i kupić Sony 49xf8596. Mocny procesor X1, funkcja - łagodna gradacja - to lekarstwo na problem posteryzacji obrazu. Matryca va 100 Hz zapewni przyjemne oglądanie filmów wieczorem i płynny obraz transmisji sportowych. No i jeszcze triluminos display zapewni szerszą gamę kolorów.

• Plusik 1
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Jestem świeżakiem na forum bo nie ukrywam, że potrzebuję Waszej pomocy w wyborze sprzętu. Urządzam mieszkanie i teraz przyszło na telewizor. Po wielu wizytach w salonach i poszukiwaniach w internecie...wiem troszkę więcej niż wcześniej ale nie mogę ostatecznie się zdecydować. Poniżej parametry preferencyjne ale oczywiście nie wykluczam propozycji o zbliżonych wartościach?, będę wdzięczny za pomoc!

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? ~22 m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2/3m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Głównie na wprost ale ze względu na kształt sofy czasami i bokiem (patrząc w prawo)
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Okna na wschód
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Brak
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? HDMI, Wifi, Netflix, Youtube, Bluetooth (podłączenie z głośnikiem)
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? 4K, HD
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Orange TV, Xbox One, Stereo/Kino domowe
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? do 5 godzin
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Mat bardziej przypada mi do gustu
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Seriale/filmy (netflix), sport
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Tak
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Tak, Xbox One, ciężko określić % dziennie, natomiast w skali tygodnia będzie to do 10%
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Późnym popołudniem/wieczorem
17. Preferencje co do wielkości? 65 cali
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? Brzydki obraz i duże ramki
19. Preferencje co do marki ? LG
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie ma potrzeby
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 5000 zł

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Nie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
26 minut temu, radosuaf napisał:

Wygląda na to, że IPS-ik... Zerknij na LG SK9500.

Dzięki za odpowiedź. 

Z LG właśnie SK8100 65 cali najbardziej mi podchodził. Ten SK9500 w 65 calach przekracza mój budżet, 55 cali jest osiągalne. Natomiast jaka jest przewaga na korzyść 9500, że akurat jego poleciłeś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

System podświetlenia - 8100 to krawędziówka, a 9500 to podświetlenie strefowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z Panasonic tylko seria FX780 - 65 cali jest za 5.999 zł. Z Sony seria XF85 - 65 cali za 5.179 zł. Samsung nie ma IPS-ów w 65 calach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

z racji że zmieniam mieszkanie postanowiłem odświeżyć również TV (obecnie plazma Panasonic TX46S10E). Moje typy to Sony 65XF90 lub LG SK9500 65 cali.

Poniżej odpowiedzi na ankietę:

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 32m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2,5 - 2,7
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 4
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? głównie na wprost ale raczej kąty nie są bardzo istotne
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju ?  okna od południa
7. Jaki masz obecnie telewizor ? plazma Panasonic TX46S10E
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? DTS, odtwarzanie filmów z USB lub dysku zewnętrznego 
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? kablówka, netflix, hbo go 
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? xbox one
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 3-4
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? bez znaczenia
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? bajki i filmy
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? tak
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? tak,  2 godziny
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? w tygodniu wieczorami ale w weekend również w dzień
17. Preferencje co do wielkości?  65 cali
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? słaba widoczność w dzień
19. Preferencje co do marki ? brak
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? nie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 6500 pln

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? nie

Tak jak wcześniej napisałem moje obecne typy to Sony 65XF90 lub LG SK9500 65 cali. Za Sony przemawia matryca VA a LG WebOs. Byłbym wdzięczny za podpowiedź który model byłby lepszy w moim przypadku ewentualnie polecenie jakiejś alternatywy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy tej odległości zastanów się, czy byś jednak nie wolał 55", ale OLED. Piszę to jako właściciel XF90 i plazmy Panasonica, który siedzi 2,6 metra od ekranu :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź.

Rozważam jeszcze LG b8 55 cali ale jakoś nie widzę dużego zysku z przewagi oled nad lcd w moim przypadku. Będę jedyna osobą z pośród czterech domowników którą będzie widziała tą różnicę. Kusi większa przekątna bo za kanapą mam stół i często będę oglądać też z 4-5 metrów.

Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień dobry :)

Szykuje mi się zakup telewizora. Poniżej wypełniona ankieta i obrazek (czerwone to TV; zielone to główne miejsca skąd się będzie oglądało, najczęściej w sumie z kanapy; czarna strzałka pokazująca kierunek północny).

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 23m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? najczęściej 3,5-4m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? aktualnie 2, planowane więcej ;)
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? najczęściej na wprost, ale również tak jak na rysunku
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? wisieć - uchwyt umożliwiający odchylenie go od ściany "w bok"
6. Jak słońce świeci w pokoju ? wpada przez drzwi balkonowe obok telewizora i okno obok kanapy (na rys. na dole po środku) - planowany montaż rolet
7. Jaki masz obecnie telewizor ? LCD42"
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? HDR, stabilny system, fajnie byłoby jakby było wifi
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? 4K, HD
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? polsat cyfrowy, konsola, kino domowe, komputer
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? średnio ok 6 godz.
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ?  bez większej różnicy
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? telewizję
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? czasami
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? okazjonalnie
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? popołudnia, wieczory, weekend cały dzień
17. Preferencje co do wielkości? 65"
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? gdy za słabo świeci i przez to obraz jest słaby w dzień
19. Preferencje co do marki ? brak
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? nie 
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? żona mówi o 5 tyś., ale myślę że do 8 tyś. powinno się udać wydębić ;) 

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? prawdopodobnie tak

tv.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,
Jestem tu nowicjuszem, gdyż nadeszła wiekopomna chwila na wymianę (ostrzegałem!) mojego emeryta "z pupą" na coś współczesnego :)
Będę niezwykle wdzięczny za wszelaką pomoc. Nie znam się na nowinkach, ale chciałbym dopasować tv do moich potrzeb (filmy i sport).

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 20m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2,5 - 3m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1-2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Na chwilę obecną stać, ale nie wykluczam zawieszenia, bo są do tego warunki
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Ze wschodu
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Samsunga z ery kamienia łupanego
- Odświeżanie gwarantujące brak smużenia podczas oglądania sportu, podobno od 120Hz w górę
- Możliwość nagrywania programów na USB.
- Żeby tv odtwarzał pliki audio-video wszelkiej maści (avi, mpeg-4, mkv, mp4 - z napisami z formacie txt, srt) z USB lub dysku zewnętrznego. Telewizor będzie też podpinany pod komputer stacjonarny.

9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? Tylko tv naziemna
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Komputer stacjonarny, pendrive, dysk zewnętrzny, dvd
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? W tygodniu 3-4h, weekendami 5-6h
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Bez różnicy (generalnie byleby matryca była rodzaju VA, a nie IPS)
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Filmy, sport
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Raczej nie, aczkolwiek może sporadycznie może się zdarzyć
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? W tygodniu w ogóle, weekendami sporadycznie
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Wieczorami, nocą
17. Preferencje co do wielkości? 40-43'
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? Smużenie (głównie przy sporcie), nienaturalny obraz (wrażenie sztuczności głównie przy filmach)
19. Preferencje co do marki ? Philips, Samsung, LG, Panasonic, Sharp, Thomson (w tej kolejności, choć jestem elastyczny i otwarty na propozycje)
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? Max. 1300-1400 zł

Dzięki za przeczytanie i ewentualną analizę.
Pozdrawiam

Edytowane przez Clark Griswold

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, radzioch napisał:

Dzień dobry :)

Szykuje mi się zakup telewizora. Poniżej wypełniona ankieta i obrazek (czerwone to TV; zielone to główne miejsca skąd się będzie oglądało, najczęściej w sumie z kanapy; czarna strzałka pokazująca kierunek północny).

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 23m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? najczęściej 3,5-4m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? aktualnie 2, planowane więcej ;)
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? najczęściej na wprost, ale również tak jak na rysunku

Wolisz większy IPS, VA, czy mniejszy OLED?

1. Za 6 tys. zł masz Panasonica FX780 w 65 calach - szerokie kąty, duży, moim zdaniem optymalny wybór.

2. W okolicach 6,3 -7 tys. OLED 55 cali Panasonic albo Sony.

3. Za 6,2 tys. Sony 70XF8305 - fajny telewizor w dobrej cenie, 70 cali, ale matryca VA, więc da się komfortowo oglądać tylko na wprost.

4. Alternatywa - IPS z FALD, LG 65SK9500 - 6,5 tys. za 65 cali.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie wahałem się między IPS a OLED :) co do rozmiaru to ze względu na wymiary wnęki (na projekcie jej nie ma) 65 cali zostaje rozmiarem przesądzonym :) 

wielkie dzięki za odpowiedź, wychodzi na to, że nowym przyjacielem będzie panasonic ewentualnie jeszcze o tym LG poczytam ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz jeszcze zerknąć na Sony 65XF8505 - - 5,2 tys. Ja osobiście wybrałbym Panasonic. To najwyższa linia LCD Panasa w tym roku (z procesorem HCX z ich OLEDów), z ładnym wzornictwem - Sony waży 26 kg, Panasonic 37 kg (!!!). Sony ma dodatkowo w tym roku kontrowersyjne nóżki ;), a Panasonic jest na ładnej stopie.

Edytowane przez radosuaf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oki, to skupiam się na tej trójce: Panasonic FX780, LG 65SK9500, Sony 65XF8505. Żonę zachwyca możliwość schowania kabli Panasonicu ?

Dziękuję za odpowiedź i podpowiedź i już nie spamuję :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szukam informacji o input lag'u w telewizorze lg50uk6750. ale nie mogę nigdzie znaleść.

W modelu 50uk650 na stronie displayspecifications wyskakuje informacja o poziomie ~10ms, to oznacza ze każdy tv w serii 6 ma na takim samym poziomie ten lag? ( rozumiem ze najniższy input lag otrzymam gdy załączę tryb hdr -gra?)

I jeszcze jedno pytanie, czym rożni się model 6750 od 6950?

Poniżej wysyłam porównanie tych modeli.

https://www.displayspecifications.com/en/comparison/c8c777591

Pozdrawiam i dziękuje za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi