Skocz do zawartości
Gmeru

No i przyszła zewnętrzna nagrywarka Blu-ray/HD DVD od LG !

Rekomendowane odpowiedzi

Ok, najnowszy model to LG BE08LU20

Już bez znaczka HDDVD...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
najnowszy model to BE12 ze złączem USB i eSata

HDDVD jest wywalone - bo i po co to komu dzisiaj ? Niepotrzebne generowanie kosztu produkcji

Nie mogę nic znaleźć na temat BE12 - BE10 to jest nowość, a eSATA można bezpośrednio pociągnąć z napędów wewnętrzych bez zbytecznych kosztów. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki ... czyli model BE10 nie pobył zbyt długo na rynku ... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piszecie o modelach, których de facto (BE12) jeszcze nie ma na rynku. I komu potrzebna prędkość 12x. Zobaczcie jakie są różnice w cenach czystych nośników BD-R 25 GB o prędkościach odpowiednio 2x i 4x.

Zresztą ten BE08 też ma już eSATA. I jest dostępny dla konsumenta.

I szkoda, że wykosili HDDVD :ninja: :

http://www.dvd.co.uk/index_hddvd.htm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

podepnę się pod temat. W najbliższych dniach planuje zakup nagrywarki blu-ray. Nagrywarka docelowo będzie współpracowała z lapkiem wyposażonym w eSATA. Zewnętrzna/wewnętrzna - bez znaczenia (obudowy Welland umożliwiają wrzucenie do środka napędu 5.25'' i podłączenie go do kompa przez USB/eSATA). Zatem moje pytanie brzmi - który model polecacie (sprawdzony) ?

pozdrawiam

azooo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten z najdłuższą gwarancją .... :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Haha, tu mnie zaskoczyłeś, myślałem, że pierwszą odpowiedzią będzie przekonywanie mnie o wyższości NMT nad wypalaniem płyt :(

Wracając do nagrywarki - z gwarancją nie powinno być problemu bo w każdym przypadku wygląda to podobnie. Niestety pojawiło się trochę tego sprzętu na rynku i nie chciałbym wpakować się w jakiś bubel. W innym temacie czytałem, że miał ktoś problem z wypalarką Liteon (nie odtwarza nagranych płyt na stacjonarkach czy ps3) tylko nie wiem czy miał może na to wpływ brak zapisu w UDF 2.50, czy ten model po prostu tak ma... Kasa niby nie duża, ale bawić się w zwroty, reklamacje i inne cuda nie mam zamiaru. Dlatego właśnie wystosowałem powyższe pytanie do osób które pracują na tym sprzęcie już od jakiegoś czasu.

btw. nagrywarka zewnętrzna lg nie jest już dostępna w Polsce. Obdzwoniłem właśnie kilka sklepów i wszędzie słyszałem tą samą odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyższość NMT nad wypalaniem jest oczywiście niekwestionowana ... ale nawracać nie zamierzam ! :P

Tu masz zewnętrzną - http://www.ceneo.pl/3428751

Ale skoro nie boisz się podłączyć do "wewnętrznej" kabli zasilania i kabla SATA-eSATA, to będzie dużo taniej.

Wybierz LG - to spawdzone i dobre palniki z długą gwarancją - w razie skuchy LG wymienia na nowy model.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastosowałem się do sugestii i wybór padł na LG BH10LS30. Trafiła się nawet promocja z 2012 na BD w zestawie ;]

Jeśli chodzi adaptacje z wew. na zew. nie powinno być problemu. Obudowy na napędy 5.25 występują w kilku postaciach - od USB 2.0 po Firewire B (co jest chyba zbędnym luksusem).

Gdy już zbadam sprawę, napiszę krótką notkę dla potomnych.

BTW. zewnętrzna LG figuruje w sklepach ale w magazynach pustki i nie wiedzą nawet czy w ogóle będą jeszcze dostępne.

BoDeX dziękuje za naprowadzenie i rozwianie wątpliwości.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co tu badać, ja mam taką nagrywarkę po USB+ obudowa 5,25 i lata, przecież to tylko nagrywarka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie, czy nagrywał juź ktoś tą nagrywarką płyty BR-R 25 GB, z prędkością x6.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi