Skocz do zawartości
netquest

Cyfra+ w DVB-S2

Rekomendowane odpowiedzi

[quote name='daniel76' post='97163' date='16.04.2008, 00:38 ']maxiuca a teraz C+Film HD też ma 8mbit/s czy juz troszkę więcej i obraz jest jednak lepszy ? :( Po co piszesz , że ma 8 mbit/s skoro dobrze wiesz i o tym trąbią juz tutaj na forum od kilku dni że to nie jest prawdą ? 8 mbit/s to może miał ale juz nie ma :)[/quote]
A gdzie ja napisałem, że ma 8 mbit/s?

[quote name='daniel76' post='97163' date='16.04.2008, 00:38 ']I nawet jak właczą jeszcze 1 kanał HD na tym transponderze to tez nie bedzie miał ... Nie twórzmy niepotrzebnie bajek bo wejdzie ktoś mniej obeznany w temacie i uwierzy w to co piszesz.[/quote]
A gdzie ja napisałem, że jak włączą jeszcze 1 kanał HD to będzie miał 8 mbit/s? Może najpierw przeczytaj ze zrozumieniem a potem sil się na krytykę i złośliwość, ok? Pisałem, że jak dołączą HBO HD i Eurosport HD to wtedy czeka nas powrót do 8 mbit/s.

Fakty o których piszę już któryś raz w tym wątku są następujące:
transponder ma 53 mbits, co daje
- 13 mbit/s na kanał przy 4 kanałach
- 10.5 mbit/s przy 5 kanałach

Jeżeli Eurosport będzie miał wyższe wymagania niż te 10/13 mbit/s (co jest możliwe, bo sport potrzebuje więcej niż 13 mbit/s) to wtedy obniżony zostanie reszty kanałów.

[quote name='daniel76' post='97163' date='16.04.2008, 00:38 ']Wracając jeszcze do jakości C+ i jego odmian w SD - chciałbym żeby wszystkie kanały w SD wyglądały tak jak C+ a szczególnie C+ Film z 16/9 przez 24h/dobę.[/quote]
Zgadzam się, dobrze by było, żeby normalne kanały SD miały jakość C+ czyli jakość DivXa... Ale fajnie też żeby te 3 kanały "Premium" za które płaci się dodatkowo 29 zł/miesiąc miały jakość jak TVN czy Polsat które są w podstawowych pakietach...

Niestety na razie kanały "Premium" wyglądają fatalnie, a reszta SD wygląda jeszcze gorzej i oglądanie tego na czymś większym niż CRT 21 cali jest już groźne dla zdrowia (chyba że ma się VP50 Pro).

Proponuję porównać sobie film z Canal+ Film 16/9 z tym samym filmem na DVD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na HBO/HBO2/COMEDY jakość jest chyba nawet gorsza od divxów starych 3.11. Powiem, że dobry TS z torrentów jest lepszej jakości niz HBO :(. Kanały z paczki Canal+ dają radę, nie jest źle, choć to nadal nie to co każdy oczekuje, ale cóż...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wczoraj wieczorem(15.04) na HBO2 leciał film w 16/9, ten no, Supermen, aż przetarłem oczy ze zdumienia, 16/9 jeszcze tu nie widziałem. Filmu jednak nie obejrzałem. Fatalny obraz przyprawiał o skręt kiszek, to nie żart.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='skarp' post='97191' date='16.04.2008, 09:39 ']Wczoraj wieczorem(15.04) na HBO2 leciał film w 16/9, ten no, Supermen, aż przetarłem oczy ze zdumienia, 16/9 jeszcze tu nie widziałem.[/quote]
Prawdziwe 16/9? Czy 16/9 w 4/3 z pasami czarnymi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='maxiuca' post='97195' date='16.04.2008, 09:03 ']Prawdziwe 16/9? Czy 16/9 w 4/3 z pasami czarnymi?[/quote]

Prawdziwe bez pasów, ale obraz rodem z TELE5, Poloni1 czy Movies24.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='skarp' post='97199' date='16.04.2008, 10:33 ']Prawdziwe bez pasów,[/quote]
Wow... Może jeszcze DD 5.1 dali?
To dzisiaj siedzę i oglądam cały dzień HBO, może uda mi się nagrać takiego rodzynka.

[quote name='skarp' post='97199' date='16.04.2008, 10:33 ']ale obraz rodem z TELE5, Poloni1 czy Movies24.[/quote]
No co Ty, poprawili jakość ? :)

Edytowane przez maxiuca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Czy ktoś wie kiedy będzie można podpiąć dysk zewnętrzny do tunera Philips'a DSR 6201/91 i nagrać coś ?. Podobno we Francji już coś takiego działa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
O w mordę, właśnie na HBO2 coś leci w 16/9, ale BEZ FLAGI!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Już od paru dni HBO2 leci w 16/9. W czerwcu nastąpi zmiana nazwy HBO2 i profilu stacji. Ale co z tego skoro na Cyfrze+ jakość paczki HBO stała się jeszcze gorsza po przeprowadzkach. Proszę mi tylko nie mówić, że to wina wyłącznie HBO bo te kanały na N i CP wyglądają o wiele lepiej. Na 50 calach 3LCD można oglądać bez ciągłego zgrzytania zębami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='arsenal' post='97207' date='16.04.2008, 11:00 ']Już od paru dni HBO2 leci w 16/9. W czerwcu nastąpi zmiana nazwy HBO2 i profilu stacji.[/quote]
Aha, nie oglądam tego badziewia, więc nie zauważyłem :) Tylko czemu bez flagi to nadają? Przecież to jakaś kpina jest. Przecież 90 procent abonentów ma rozciągnięty obraz. A niektórzy pewnie mają jeszcze 'inteligente' rozciąganie 4/3 na 16/9. To już w ogóle to co oglądają musi wyglądać miodzio...

[quote name='arsenal' post='97207' date='16.04.2008, 11:00 ']Ale co z tego skoro na Cyfrze+ jakość paczki HBO stała się jeszcze gorsza po przeprowadzkach. Proszę mi tylko nie mówić, że to wina wyłącznie HBO bo te kanały na N i CP wyglądają o wiele lepiej. Na 50 calach 3LCD można oglądać bez ciągłego zgrzytania zębami.[/quote]
Nie wiem jak na N ale na CP faktycznie lepiej to wygląda ale do ideału to jeszcze daleko. Obraz i tak jest jakiś strasznie miękki i czegoś mu brakuje... Czyli jednak po stronie HBO dużo winy jest, ale faktycznie Cyfra jeszcze dodatkowo psuje obraz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='kazek_krk' post='97203' date='16.04.2008, 09:48 ']Czy ktoś wie kiedy będzie można podpiąć dysk zewnętrzny do tunera Philips'a DSR 6201/91 i nagrać coś ?. Podobno we Francji już coś takiego działa.[/quote]

Ten tunek nie posiada USB2, tak sądze, a po RS-ie faktycznie, może zdoła nagrać coś...swoją drogą niezły film.
Acha, zgapiłem się. Ten tunek to jeden z ostatnich hitów Cyfry. Post proszę uznać za nie były w części dotyczącej nagrywania. Opinia o filmie bez zmian.
pzdr :)

Edytowane przez skarp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='maxiuca' post='97165' date='16.04.2008, 00:52 ']A gdzie ja napisałem, że ma 8 mbit/s?

A gdzie ja napisałem, że jak włączą jeszcze 1 kanał HD to będzie miał 8 mbit/s? Może najpierw przeczytaj ze zrozumieniem a potem sil się na krytykę i złośliwość, ok? Pisałem, że jak dołączą HBO HD i Eurosport HD to wtedy czeka nas powrót do 8 mbit/s.

Fakty o których piszę już któryś raz w tym wątku są następujące:
transponder ma 53 mbits, co daje
- 13 mbit/s na kanał przy 4 kanałach
- 10.5 mbit/s przy 5 kanałach

Jeżeli Eurosport będzie miał wyższe wymagania niż te 10/13 mbit/s (co jest możliwe, bo sport potrzebuje więcej niż 13 mbit/s) to wtedy obniżony zostanie reszty kanałów.

Zgadzam się, dobrze by było, żeby normalne kanały SD miały jakość C+ czyli jakość DivXa... Ale fajnie też żeby te 3 kanały "Premium" za które płaci się dodatkowo 29 zł/miesiąc miały jakość jak TVN czy Polsat które są w podstawowych pakietach...

Niestety na razie kanały "Premium" wyglądają fatalnie, a reszta SD wygląda jeszcze gorzej i oglądanie tego na czymś większym niż CRT 21 cali jest już groźne dla zdrowia (chyba że ma się VP50 Pro).

Proponuję porównać sobie film z Canal+ Film 16/9 z tym samym filmem na DVD.[/quote]

Z twojej wypowiedzi o 8 mbit/s ktoś mógłby wywnioskować , ze właśnie taki bitrate ma C+Film HD a Tobie się to nie podobało więc czytam ze zrozumieniem.
Gdybyś napisał do niedawna 8 mbit/s to wtedy byłoby to dla mnie bardziej zrozumiałe - i dla innych moze wpadających tutaj raz na miesiąc również. Taki mały szczegół a może wprowadzić w błąd. Napisałeś , że Tobie się nie podobał ale nie napisałeś również w czasie przeszłym o bitrate. Sądzę , ze dobrze zrozumiałem jedynie Ty może nie do końca dokładnie się wyraziłeś. Nieważne ... i to nie jest złośliwość tylko dokładność...

Co do jakości C+ to wiem , ze nie jest to idealna jakość i sporo można jeszcze poprawić ale powtórzę jeszcze raz - chciałbym żeby wszystkie kanały SD - chociażby HBO miały taki obraz. Wracając do wczorajszego Supermana - mój Boże ... to była dopiero jakość Super Hiper Ultra High Def. i pomimo 16/9 nie mogłem tego oglądać bo myślałem , że mi oczy wypali... tak wyraźny, szczegółowy obraz , z tak pięknie odwzorowanymi kolorami i płynnością ruchu. Paranoja - no ale to kanał SD a my interesujemy się tylko HD więc może na HBO HD będzie leciał w jeszcze lepszej jakości :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='daniel76' post='97213' date='16.04.2008, 10:18 ']Wracając do wczorajszego Supermana - mój Boże ... to była dopiero jakość Super Hiper Ultra High Def. i pomimo 16/9 nie mogłem tego oglądać bo myślałem , że mi oczy wypali... tak wyraźny, szczegółowy obraz , z tak pięknie odwzorowanymi kolorami i płynnością ruchu. Paranoja - no ale to kanał SD a my interesujemy się tylko HD więc może na HBO HD będzie leciał w jeszcze lepszej jakości :)[/quote]

...tyle tylko, że nie wiadomo czy HD to będzie bezplatny dodatek dla posiadaczy paczki HBO SD czy też extra płatny, jak to drugie to dziękuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='daniel76' post='97213' date='16.04.2008, 11:18 ']Z twojej wypowiedzi o 8 mbit/s ktoś mógłby wywnioskować , ze właśnie taki bitrate ma C+Film HD a Tobie się to nie podobało więc czytam ze zrozumieniem.
Gdybyś napisał do niedawna 8 mbit/s to wtedy byłoby to dla mnie bardziej zrozumiałe - i dla innych moze wpadających tutaj raz na miesiąc również. Taki mały szczegół a może wprowadzić w błąd. Napisałeś , że Tobie się nie podobał ale nie napisałeś również w czasie przeszłym o bitrate. Sądzę , ze dobrze zrozumiałem jedynie Ty może nie do końca dokładnie się wyraziłeś. Nieważne ... i to nie jest złośliwość tylko dokładność...[/quote]
Wiesz patrząc w ten sposób to należałoby w każdym poście dokonywać streszczenia tego co wcześniej zostało powiedziane, bo inaczej ktoś mógłbym coś opacznie zrozumieć. Wątki trzeba czytać od początku a nie wyrywkowo, bo z każdego można wysnuć jakieś dziwne wnioski czytając tylko ostatnie posty.
A w tym wątku zostało już co najmniej 5 razy napisane jaki bitrate ma teraz C+. Więc dla mnie to jest zwykłe i pospolite czepianie się dla samego czepiania się (dowalić moderatorowi, a co), które notabene nie wnosi kompletnie nic nowego do wątku. Już nie wspominając o tym że całe to zdanie, w którym ośmieliłem się skrytykować to, że przez ostatnie kilka miesięcy C+ Film nadawany był w żenującym 8 mbit/s i urazić Cyfra-fanów, było nasycone dużą ironią. Edytowane przez maxiuca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam maxiuca nie mam nic do Ciebie . Pisz sobie co chcesz i jak chcesz. Mam nadzieję, że o tych fanach to żart ? Bo ja jestem od pewnego czasu abo C+ i N więc ... - no i mam możliwość porównania :) Nie zarzucisz mi więc fanbojstwa. Chodziło mi o dokładność w wypowiedziach. Ja wiem o co chodzi ale jak już pisałem ... wpadnie tu ktoś raz na miesiąc - otworzy ostatnie 2-3 strony tematu i dowie się różnych "ciekawych" wiadomości :) Ale z drugiej strony mozę masz rację ... po co się przejmować innymi ... niech czytają wątki od początku ... ważne ze my wiemy o co chodzi :) Ahhh to moje humanitarne podejście do wielu spraw ... :):):)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mam nadzieje, że dzięki Twojej reakcji żaden forumowicz po przeczytaniu kilkunastu postów mówiących o tym, że bitrate jest teraz w okolicah 13-18 mbits, nie wyciągnie pochopnych wniosków że bitrate jest teraz 8 mbit/s, po jednym nasyconym ironią zdaniu sformułowanym w czasie przeszłym... Chyba jednak nie doceniasz inteligencji forumowiczy.
Dla tych 1% którzy nie zrozumieli, sprostowanie: Canal+ Film miał kiedyś bitrate 8 mbit/s i wyglądał żalośnie. Teraz ma większy i wygląda świetnie. I oby wprowadzenie HBO HD i Eurosport HD nie przywróciło stanu sprzed dwóch tygodni. Edytowane przez maxiuca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A żeby już rozluźnić i rozładować atmosferę dodam , iż Admin z oficjalnego forum C+ potwierdził , że niedługo nastąpi zmiana loga na C+ ze względu na coraz więcej głosów niezadowolenia posiadaczy LCD i Plazm. Czyżby półprzeźroczyste :) ? Krok w kierunku normalności :) ? Tego bym sobie życzył :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='maxiuca' post='97227' date='16.04.2008, 12:10 ']Mam nadzieje, że dzięki Twojej reakcji żaden forumowicz po przeczytaniu kilkunastu postów mówiących o tym, że bitrate jest teraz w okolicah 13-18 mbits, nie wyciągnie pochopnych wniosków że bitrate jest teraz 8 mbit/s, po jednym nasyconym ironią zdaniu sformułowanym w czasie przeszłym... Chyba jednak nie doceniasz inteligencji forumowiczy.
Dla tych 1% którzy nie zrozumieli, sprostowanie: Canal+ Film miał kiedyś bitrate 8 mbit/s i wyglądał żalośnie. Teraz ma większy i wygląda świetnie. I oby wprowadzenie HBO HD i Eurosport HD nie przywróciło stanu sprzed dwóch tygodni.[/quote]

Raczej tak się nie stanie. HBOHd dadzą na któryś transponder po TPS-ie. Moim zdaniem tak ppoowinni to rozwiązać że by nie pogorszyć jakośći Canal+ FilmHD i Canal+ SportHD. Pozdro :):)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='daniel76' post='97230' date='16.04.2008, 12:22 ']A żeby już rozluźnić i rozładować atmosferę dodam , iż Admin z oficjalnego forum C+ potwierdził , że niedługo nastąpi zmiana loga na C+ ze względu na coraz więcej głosów niezadowolenia posiadaczy LCD i Plazm. Czyżby półprzeźroczyste :) ? Krok w kierunku normalności :) ? Tego bym sobie życzył :)[/quote]
Heh, no to byłoby pięknie. Jeszcze mogliby się o czeską albo brytyjską licencję na nadawanie postarać, żeby nie musieli tych kretyńskich kółek, trójkącików i kwadracików dawać, ale to niestety zostanie zapewne w sferze marzeń...

Apropos loga Canal+ to jak jakiś czas temu była żałoba narodowa i zrobili loga w skali szarości to były nawet do przeżycia.

Edytowane przez maxiuca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='daniel76' post='97230' date='16.04.2008, 11:22 ']A żeby już rozluźnić i rozładować atmosferę dodam , iż Admin z oficjalnego forum C+ potwierdził , że niedługo nastąpi zmiana loga na C+ ze względu na coraz więcej głosów niezadowolenia posiadaczy LCD i Plazm. Czyżby półprzeźroczyste :) ? Krok w kierunku normalności :) ? Tego bym sobie życzył :)[/quote]

Niech jeszcze te logo z c+flm SD 16/9 i HD przesuną bardziej w górny prawy róg...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zapraszam na oficjalne forum Canal+ - tam można wszystkie sugestie wpisywać. Spodziewam się, że szybciej tam to zauważą i wezmą pod uwagę niż wpisy na tym forum... niestety ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie wiem jak to rozumieć. Właśnie na C+ Sport HD leci audycja (Niezły kanał) i obraz wyświetlany jest bez logo stacji i info o wieku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='skarp' post='97559' date='18.04.2008, 11:48 ']Nie wiem jak to rozumieć. Właśnie na C+ Sport HD leci audycja (Niezły kanał) i obraz wyświetlany jest bez logo stacji i info o wieku.[/quote]
hmmm może dlatego, ze "Niezły Kanał" to jest taka cwana reklama (niby nie reklama) a zasadniczo podczas bloków reklamowych żadna stacja nie wyświetla swojego loga ani tym bardziej info o wieku??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Czy u was też na C+Film HD tak średnio co pół godziny występują 2 sekundowe zacięcia obrazu i dźwięku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi