Śmiały 0 Napisano 16 Października 2025 Dzien dobry bardzo proszę o poradę szukam telewizora max do 10 tys 75 cali szukam realistycznego koloru nie przekłamania, szukam do oglądania filmow, netflixa, youtube, hbo max głównie co polecacie czy nowy TCl C8K spełni moje referencje oczywiście jezeli sie zmieszczę w budżecie to wziąłbym profesjonalna kalibracja, bardzo proszę o poradę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysiojaworzno 187 Napisano 16 Października 2025 możesz polować na okazje LG 77C5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marciniozo 71 Napisano 16 Października 2025 C8K jest OK, nada się do Twoich potrzeb. Możesz też tak jak napisał Kolega wyżej zainteresować się LG C5. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysiojaworzno 187 Napisano 16 Października 2025 jak już tak bardzo chce LEDa, to w tym budżecie zmieści się też na serie C9 od TCL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Śmiały 0 Napisano 16 Października 2025 A co innego niż leda mógłbym dostać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysiojaworzno 187 Napisano 16 Października 2025 OLEDa, np tego co wymieniłem wcześniej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 746 Napisano 16 Października 2025 7 godzin temu, Śmiały napisał: Dzien dobry bardzo proszę o poradę szukam telewizora max do 10 tys 75 cali szukam realistycznego koloru nie przekłamania, szukam do oglądania filmow, netflixa, youtube, hbo max głównie co polecacie czy nowy TCl C8K spełni moje referencje oczywiście jezeli sie zmieszczę w budżecie to wziąłbym profesjonalna kalibracja, bardzo proszę o poradę? A z jakiej odległości oglądasz, jakie warunki, kiedy najczęściej, na wprost czy pod katem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Śmiały 0 Napisano 17 Października 2025 15 godzin temu, krzysiojaworzno napisał: OLEDa, np tego co wymieniłem wcześniej No tak ale to juz jest 11 koła a tcl 8k kupie za 7 jest rożnica jeżeli znaczącej rożnicy nie zobacze to po co przepłacać? 15 godzin temu, Xisiek napisał: A z jakiej odległości oglądasz, jakie warunki, kiedy najczęściej, na wprost czy pod katem? Teraz ogladam z telewizora 65 cali w odległosci okolo 2.5m zaniedługo sie przeprowadzam i odlegość bedzie podobna natomiast chce 75 cali, najczesciej ogladam na wprost tam bedzie podobnie lub pod małym kątem, najczesciej oglądam albo gram popoludniu i wieczorem Jak kupie taniej telewizor to dożuce do niego profesjonalna kalibracje i dokupie do niego porządny sounbar 16 godzin temu, krzysiojaworzno napisał: jak już tak bardzo chce LEDa, to w tym budżecie zmieści się też na serie C9 od TCL A jakiś hisense też słyszałem że ponoć dobre telewizory mają ? Czy lepszą opcją bedzie tcl badź LG? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marciniozo 71 Napisano 17 Października 2025 Hisense 75U8Q. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 746 Napisano 18 Października 2025 W dniu 17.10.2025 o 11:24, marciniozo napisał: Hisense 75U8Q. Na papierze i w testach sieciowych rewelacja, oglądałem już jedna sztukę na żywo (myśle o kupnie) ale jakoś dziwnie przetwarzała/ingerowała w obraz, czasem wymazując detale. Może problemy z jakością tej sztuki, nie wiem co myśleć. W dniu 17.10.2025 o 10:19, Śmiały napisał: No tak ale to juz jest 11 koła a tcl 8k kupie za 7 jest rożnica jeżeli znaczącej rożnicy nie zobacze to po co przepłacać? Teraz ogladam z telewizora 65 cali w odległosci okolo 2.5m zaniedługo sie przeprowadzam i odlegość bedzie podobna natomiast chce 75 cali, najczesciej ogladam na wprost tam bedzie podobnie lub pod małym kątem, najczesciej oglądam albo gram popoludniu i wieczorem A jakiś hisense też słyszałem że ponoć dobre telewizory mają ? Czy lepszą opcją bedzie tcl badź LG? Idź do sklepu i rzuć okiem własnym na wszystkie propozycje. Może wybór Ci się zmieni. PS. Za 13,9 można kupić 98 od TCL (przeciętna marka) w wersji C7 ale relacja przekątna/jakość obrazu/cena kosmiczna. Tylko do tego już albo dedykowany pokój albo konkretny salon, potrafi przytłaczać pomieszczenie nawet 35-40m2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysiojaworzno 187 Napisano 18 Października 2025 Póki co TCL stoi wyżej od Hisense. Mówi póki co, bo kwestia kilku lat i przegonią Sony i Samsunga. Już dziś flagowce od Hisense i TCL są tańsze od Bravii 5 którą wręcz miażdżą, a to też daje do myślenia. I raczej do myślenia za co Sony sobie tyle liczy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 746 Napisano 19 Października 2025 Nie wiem kto wyżej, dla mnie maja dostęp do tego samego dostawcy - ich prawie flagowce są baaardzo bliskie jak chodzi o bebechy. Co do Sony w pelni sie zgadzam, odlecieli z cenami, praktycznie w każdej półce. Tv maja niezłe, ale ceny kosmicznie zawyżone wzgledem tego co dają w zamian. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Śmiały 0 Napisano 20 Października 2025 A HISENSE U78Q Pro 75 ? lub ten co wyżej pisaliście ? Czy tcl co pisałem bedzie najlepszy z tych propozycji ? I rozumiem pełna kalibracja obrazu robi dużą rożnice ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysiojaworzno 187 Napisano 20 Października 2025 jak nie masz dużo słońca i okien, to OLEDa nic nie przebije. Choćby Samsung S90F za 9999 zł. Budżet niby 10k masz. To taki prawie LG C5, tyle że bez Dolby Vision jak każdy Samsung Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Śmiały 0 Napisano 21 Października 2025 Wiesz co obok telewizora bede mial 3 szyby z wyjsciem na taras po przeciwnej stronie co telewizor okno narozne czyli dodatkowo 2 i jeszcze 1 niedaleko obok wiec troche bedzie doświtlony salon polaczony z jadalnia i bok otwarta kuchnia, sam salon z jadalnia bedzie mial 35m2 okna tarasowe na strone południową Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysiojaworzno 187 Napisano 21 Października 2025 Czyli już wiesz, że OLED odpada Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Śmiały 0 Napisano 22 Października 2025 14 godzin temu, krzysiojaworzno napisał: Czyli już wiesz, że OLED odpada tzn nie poradzi sobie w zbyt dużym oświetleniu? To co proponujesz ten TCL czy cos innego żebym był zadowolony do doświetlonego salonu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirek 59 172 Napisano 22 Października 2025 Jeśli Oled to tylko Samsung 95 F 😉 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysiojaworzno 187 Napisano 22 Października 2025 lepszy będzie Sony z taką samą matrycą, na równi jest też LG G5. Tyle że w tym rozmiarze to musiałby dopłacić sporo do tych 10k którymi dysponuje 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 746 Napisano 22 Października 2025 W dniu 20.10.2025 o 09:25, Śmiały napisał: A HISENSE U78Q Pro 75 ? lub ten co wyżej pisaliście ? Czy tcl co pisałem bedzie najlepszy z tych propozycji ? I rozumiem pełna kalibracja obrazu robi dużą rożnice ? Nie robi. Kalibracja to raczej jest dla zawodowców albo pasjonatów, przecietny Kowalski najpewniej nawet nie ogarnie/zauważy ze coś ma lepiej, może ze nieco inaczej. To oczywiście tez zależy od klasy tv, paradoksalnie najtańsze modele mogą zyskać więcej niż te drogie 👍 Jeśli wiesz czym jest bike fitting to kalibracja jest czymś podobnym w świecie tv, przy czym tutaj równamy parametry do wzorca a nie konkretnego widza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Śmiały 0 Napisano 26 Października 2025 W dniu 22.10.2025 o 12:57, mirek 59 napisał: Jeśli Oled to tylko Samsung 95 F 😉 Ale czy w dobrym oswietlonym salonie sprawdzi sie ? Bezposrednio swiatlo nie bedzie na niego padac tak jak napisalem wyzej ? W dniu 22.10.2025 o 16:33, krzysiojaworzno napisał: lepszy będzie Sony z taką samą matrycą, na równi jest też LG G5. Tyle że w tym rozmiarze to musiałby dopłacić sporo do tych 10k którymi dysponuje A LG C4 to jest wczesniejsza seria rownie dobra bedzie ? Czyli z oledow jskie np 3 propozycje proponujesz ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 746 Napisano 26 Października 2025 Nowe oledy są już bardzo jasne, oszywiscie nie te najtańsze i nie na 100% bieli ekranu, ale poczynając od C5 z LG jest sporo jaśniej niż było. Osobiscie uważam, ze za dużo teorii i hipotez masz Śmiały w tym wątku - pora pójść do sklepu i zacząć oglądać, myśle ze nie zdajesz sobie sprawy jak wszystkie te tv są zaawansowane dziś i podobne do siebie dla zwykłego Kowalskiego przynajmniej. 🙂 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirek 59 172 Napisano 26 Października 2025 Mam sporo światła i S95F sprawdza się idealnie aż sam jestem zaskoczony 🫢👍 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Śmiały 0 Napisano 27 Października 2025 22 godziny temu, Xisiek napisał: Nowe oledy są już bardzo jasne, oszywiscie nie te najtańsze i nie na 100% bieli ekranu, ale poczynając od C5 z LG jest sporo jaśniej niż było. Osobiscie uważam, ze za dużo teorii i hipotez masz Śmiały w tym wątku - pora pójść do sklepu i zacząć oglądać, myśle ze nie zdajesz sobie sprawy jak wszystkie te tv są zaawansowane dziś i podobne do siebie dla zwykłego Kowalskiego przynajmniej. 🙂 W sklepie to wszystkie telewizory pięknie świecą bo sa ustawione na żywych kolorach wiadomo że różnice to dopiero później sie zobaczy na białych kolorach i na czerni itp dlatego też szukam jakiegoś kompromisu bo po co mam wydawać ponad 10 tysi i za dużej różnicy nie zobaczę bo nie jestem super ekspertem, C5 LG super ma cienką ramkę jak duzy tablet ale to środek sie przede wszystkim liczy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marciniozo 71 Napisano 27 Października 2025 Wiadomo, że w sklepie to sobie można ogólnie zobaczyć ją dany TV wygląda a wszystko wychodzi w domu. Jednak tak jak kolega napisał, nowe generacje OLED są jaśniejsze od swoich poprzedników. Kup przez internet, przetestuj w domu. Jak Ci nie będzie pasować zwrócisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach