Skocz do zawartości
nowy66

Sharp seria XL2 (42/46/52) - opinie właścicieli/użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ seria XL2 zdaje się zagości na dłużej - pozwalam sobie otworzyć oddzielny wątek poświęcony opiniom/pytaniom/wątpliwościom użytkowników tego modelu. Już za kilka dni (za dni parę) stanę się jednym z nich!

Proszę o wpisy użytkowników z ustawieniami, działaniem pod różnymi urządzeniami peryferyjnymi, problemami

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W piątek/sobotę się tu zapiszę. :lol::lol::lol: 52 cale.

pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem zdziwiony, tytułem wątku. :lol: czyżby były panele 32/37" XL2 ?

Edytowane przez mystic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='nowy66' post='71679' date='05.12.2007, 13:34 ']Ponieważ seria XL2 zdaje się zagości na dłużej - pozwalam sobie otworzyć oddzielny wątek poświęcony opiniom/pytaniom/wątpliwościom użytkowników tego modelu. Już za kilka dni (za dni parę) stanę się jednym z nich!

Proszę o wpisy użytkowników z ustawieniami, działaniem pod różnymi urządzeniami peryferyjnymi, problemami

pzdr[/quote]

Witam,
ja również bardzo zastanawiam się nad Sharpem 46XL2E i mam ten sam problem - jeśli ktoś może mógłby pomóc to będę wdzięczny.
P.S.
Oczywiście w serii Sharpa XL2 - są tylko dwa panele 46 i 52 "

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dwa na pewno nie bo jest jeszcze 42", ale 32 i 37 nie widziałem. No chyba że są w drodze, a ja nie wiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przepraszam za nieopaczne wprowadzenie w błąd - moja pomyłka - zapędziłem się. Oczywiście tylko 42-46-52. [Niższe dla X20]. Nie potrafię zmienić tytułu wątku. Admina proszę o zmianę tytułu poprzez usunięcie 32 i 37 - coby nie było wątpliwości.

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='mystic' post='71748' date='05.12.2007, 21:30 ']No i wszystko jasne ;) , każdemu się zdarzyć może ;)[/quote]
Witam,
jak sądzę zakup modelu 46" za przyzwoitą kwotę czyli 8.000 zł w sklepach internetowych jest niemożliwy. Do końca roku nie przyjmują zamówień.
Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj wieczorem miałem kilka chwil aby go pooglądać. Tak dokładnie - pooglądać a nie testować. Pierwsze wrażenia są takie, że jest to kawał dużego solidnego telewizora. Miałem 46XD1 a teraz 52XL2 - więc pierwszy raz mogę porównać te dwa odbiorniki. Na początek tylko wrażenia dotyczące zewnętrznych aspektów (bez obrazu).

1. Zrozumiałem co znaczy NIE widzieć ramki podczas oglądania TV. Gdy oglądałem 46XD1 ciągle wydawało mi się, że jest ciut za mały. Taki, OK, duży - ale za mały :) Teraz tego wrażenia nie mam. Obraz wypełnia przestrzeń i jest doskonale! Ludzie nie bójcie się kupować większych przekątnych.

2. Moim zdaniem zawężanie ramki jest świetnym chwytem - robi efekt. Przypuszczam, że (jak już wyjdzie - albo jeżeli ... ) 52ZF Toshiby będzie jeszcze milszym odczuciem (poza oczywiście obrazem - bo wolę Sharpa niż ... Samsunga :D)

3. Stojak/podstawa - dla mnie - pomyłka. Design - nawet ładny - zwłaszcza bardzo elegancki motyw cienkiej, srebrnej listwy na podstawie, którą widać .... dopiero jak się blisko podejdzie. Ot taki akcencik. Natomiast stabilność podstawy ... hmmm .... staram się trzymać w bezpiecznej odległości od niego i nie dopuszczać za blisko synka :P Niby jak sie nim delikatnie "pokiwa" to sie trzyma, ale takie jakieś..... Dla 42" (zwłaszcza, że jest obrotowa) to jest fajne rozwiązanie; i już wiem dlaczego 52 nie jest obrotowe. Podsumowując : podwójna noga w 46/52XD1 robi znacznie trwalsze i pewniejsze wrażenie. Najwyraźniej jest on (TV) przygotowany do ... powieszenia. Ale .... patrz 4.

4. Zamiana kabli to może być horror - raz zamontować i dziękujemy. Rozbicie w trzech (!!) grupach wejść - nie jest dobrym rozwiązaniem. Rozumiem względy rozmieszczenia wewnątrz odpowiednich złączy, ale... przerzucanie nerwów na klienta nie jest miłe. U mnie wyglądało to tak : skręciłem, postawiłem wziąłem kable do ręki .... odłożyłem, żeby poczytać gdzie co jest... poszukałem ...jeszcze raz przeczytałem ... odchyliłem klapkę z wejściem do HDMI (bo jedno można przez otwór wycięty w tej klapce zamontować!) i ... już. Uff. Ale czepiam się tylko.

5.Pilot : długi i wąski z wieloma funkcjami. Rozbudowany - bo może być uniwersalny. Podświetlana klawiatura miłe, okienko z wybrana funkcją rónież. Działanie klawiszy kończy się takim małym jakby kliknięciem - dobrze wyczuwa się kiedy już jest koniec, opór. Lepiej działa i wygląda niż w XD1 - to pewne. (nawet taka mała imitacja skóry - jakby już sam pilot sugeruje, że to jest model mimo wszystko z wyższej półki. Nie podoba mi sie to, że klawisze się zlewają, nie są wyraźnie od siebie oddzielone, jakby zlane w masę. OK za dnia ale wieczorem...? Powinno to być bardziej intuicyjne.

To są drobiazgi...

.... Ale za to obraz..... hmm.... z nawiązką rekompensuje te (niby, tak naprawdę do bardzo niby) problemy.

Ale o tym potem. Podłączę Kathreina (na reszcie z 1.04), DVD z upscalem 1080p i popatrzymy dłużej i bliżej ...

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mój stoi w pudełku, przyjechał wieczorem. Data 710..., ciekawe od jakiej daty są nowe softy, ale wgranie to pendrive i usb.

pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Pierwsze podłączenia.

Soft w XL2E jest inny niż w XD1 zdecydowanie.

Pozytywy:

Na uwagę zwraca automatyczne wykrywanie sygnału - jak coś jest podłączone, to automatycznie Sharp sie na to przełącza, może niewiele, ale mniej klikania.

Automatyczna instalacja rozdzielczości i rodzaju sygnału, nic nie trzeba ustawiać

Można pominąć nieaktywne wejścia w menu - są zaszarzone.

Ustawienia WSS - automatyczny format obrazu, jeżeli nadawca go ma.

Każde wejście ma zapamiętane ustawienia obrazu oczywiscie i dodatkowo rozbudowane ustawienia dźwięku, wszystko dla każego profilu.

Posteryzacja.
Minimalnie była obecna w xd1, to teraz nic. Najgorsze źródła SD - są makrobloki, ale nie ma posteryzacji

Black crush - to jeszcze trzeba sprawdzić - najgorsza rzecz w TV - brak szczegółów w cieniu, ciemności. Jedyna metoda sprawdzenia to porównanie do czegoiśc innego na tym samym sygnale. oglądałem trudny materiał film WTC - dużo scen w ciemnościach - gdy są zasypani ludzie - na pewno brak posteryzacji - ale mnimalny black crush jest.

Płynnośc ruchu - 100 Hz włączone - i wszystko poza podejrzeniem, jak żona Cezara

Skalowanie - zupełnie inne niż w xd1 - jest inny chip, nie mówię że lepsze, czy gorsze, inne, TF 7700 zupełnie inne rezultaty w 576i i 576p, 1080 p - porównywalne.

Czerń - super - kąty 176 st czy ileś tam to bajki u wszystkich - tak samo wszystko dobre jak w xd1, żadnych różowych odcieni czy fioletów nie ma.

Obraz HD perfekt - z TF- 1080i

Obraz SD - bardzo dobry nawet przy kasztanach typu Cinemax, niemieckie SD wygląda jak HD.

Ustawienia (na razie), na płycie dvd po komponencie i na prem HD - lektor i miła pani, w praktyce to samo co ma tytuł postu "Burosch - ściągnij sobie" - założyłem taki temat kiedyś - używa tego premiere hd wieczorem przed emisją filmu i jako edukacja narodu.

Użytkownik (oczywiście)
Podśw +2
kontr +31
Jasn -2
kol 0
barwa0
temp śr-niska

Ustawinie będzie się zmieniać, nie jest takie oczywiste optimum

Taraz minusy.

Banding - poziomy, jest mnimalny na szarej planszy 30% - nie do zauważenia w normalnym oglądaniu, to samo co w xd1 po zmianie

Stuck pixele - mam kilka - widać z odl 10-15 cm - na krawędziach i 1-2 cm od, trzeba jeszcze ruszać głową w lewo prawo - jasne punkty wiekości szplilki - nie widac NIC na planszach kolorowych tylko na czarnym tle.

Clouding - nie ma

Buzzing, buczenie - absolutnie nic

Jedyny bug chyba w sofcie to identyfikacja sygnału RGB na EXT1 jako CVBS i PAL też, obraz jednak jest RGB, więc może tylko nazwa.

Podstawa - jak pisał Nowy - stabilna, ale na pierwsze wrażenie się chwieje.

Pilot - dziwny, ale to kwesta przyzwyczajenia - ładny na pewno jest i ciężki, solidny.

Softy - najnowsze- tak są dwa- matryca i bebechy - data prod. TV to 710.....

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Praktycznie TOmeKK wyczerpał temat jeśli chodzi o opis pewnych elementów grania XL2.

Mój egzemplarz 708xxxx - czyli z sierpnia br. Numeru softu nie sprawdzałem. Przyjdzie czas to zaktualizuję - tak na wsiakijpożarnyjsłuczaj. ( :( )

Ja dodam tylko wrażenia z mojego podłączenia :

1. Ogólnie

a.dead i bad pixeli - nie zaobserwowano - starałem się coś znaleźć - bez rezultatu. Dzisiaj dalej będę szukał( :P )

b. banding - jest i pionowy i poziomy - ale tylko na 30% szarości - więcej niknie. Na materiale kolorowym (plansze czerwona, niebieska, żółta,.. ) brak.
Na materiale bieżącym (sat, dvd) nie do zauważenia. No chyba, że ktoś usilnie poluje żeby zobaczyć.
c. co do możliwości ustawień - TomeKK opisał prawie wszystko - ja tylko dodam, że brak jest regulacji (która była w XD1) rodzaju sygnału po HDMI 4-2-2 albo 4-4-4. Teraz nie ma wyboru. Czyżby stwierdzono, że nie ma sensu wybierać? Pewnie tak.

d. płynność ruchu - doskonała. 100Hz działa z boku - niezauważalnie tzn że nie widać, żeby TV się męczył przetwarzając obraz. Idealnie to można zobaczyć na materiale Astra promo (mecze)

e. to co zdarzało się czasami na w XD1 - zachwiana płynność przejścia tonalnego kolorów - tutaj praktycznie nie występuje. Praktycznie, bo w stałej tablicy widać a w obrazie ruchomym - nie. Dla mnie ważniejsza jest ta druga właściwość. A może to jest problem nadawcy? NIe wiem - tak czy inaczej - wzorcowa jakość.

f. czerń można ustawić doskonałą. Nie widzę problemu z kątami -jak każdy TV z boku traci jakość - ale jest to od poziomu kąta realnie uniemożliwiającym komfortowe oglądanie programu.

g. trudno jest ustawić kolor biały tak aby dostać odpowiedni kolor czarny - taka mała zagwozdka.

h. buzzing - BRAK!!! wreszcie wiem jak to jest jak nic nie buczy. Widać przyzwyczaiłem się do poziomu buczenia w XD1 ( :):) ) -teraz jest ciiiiiiiszzzzzzaaaaaa.

i. jak ktoś chce to może sobie regulować poziom OPC (od -16 do +16 maksy i min)

2. poprzez HDMI Kathrein UFS910

a.SD - skaler w tunerze na pewno gorszy (co nie jest dziwne) niż w Sharpie - znaczy trzeba kupić dobry component, żeby powiększać obraz do rozmiaru TV. Kathrein robi to byle jak. Odległość od TV ma znaczenie : dla 46XD1 mogłem być bliżej - bez ryzyka utraty nerwów od widocznych błędów przekazu. Teraz te 1.8-2.0 metra to jest minimum. Mówię o słabym sygnale. Dobry sygnał (stacje niemieckie, TVN24,..itp) można być bliżej - bez problemu.

b. HD - to jest obłęd!! Popatrzcie sobie (kto może) na HD Suisse - ABSOLUTNA REWELACJA!!! Zero problemów z płynnością, zero cloudingu, banding - brak, ilość szczegółów (jak to było? aha!) porażająca. [b]To jest wielkość i TV do HD absolutnie stworzony![/b] Oglądałem ponad 1.5h i szukałem słabych punktów - nie znalazłem. A program nadawany jest naprawdę wyselekcjonowany i można sobie spokojnie pooceniać TV (ruch wody, kamera z prawej na lewą, szybkie ruchy kamery, zmiany kolorów i cieni, zbliżenia i oddalenia,.... smaczki jak fale rozchodzące się po wodzie i przejście z prawej na lewą..... Polecam jako test HD)

3. DVD po HDMI (panasonic DMR-EH57) - jeszcze nie testowałem - na razie tylko przechodnio (jak synek oglądał Opowieści z Narnii) - Dzisiaj popatrzę na dłużej. I dopiszę w editcie.

Moje ustawienia :

Użytkownik
Podświetlenie -2/-1
Kontrast +31
Jasność -2/-3
kolory 0
barwa 0
ostrość +3
OPC wyłączone
Active Contrast włączony
3D-YC standard
100Hz włączone
Temp kolorów - średnia/średnia wysoka

Różnice są bo zależy to od wyjścia i sygnału (DVD czy SAT HD)

regulacja xvYCC - jest zarezerwowana dla sygnałów, które coś takiego przekazują (BD, HD DVD)

Po kilkudniowym użytkowaniu - mogę powiedzieć, że krok do przodu względem XD1 został zrobiony i to w dobrym kierunku. Wbrew początkowym obawom CAŁY TV (lub jako całość) jest po prostu lepszy. Dla większości użytkowników (oglądanie z 2.5-3.0 metra) polecałbym jednak 46". Ja nie żałuję, że mam 52.

pzdr

Edytowane przez nowy66

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jestem wlascicielem LC-46XL2E od 10 dni.Pierwsza trudnosc z jaka sie spotkalem to wpiecie do gniazda w telewizorze kabla zasilajacego.Wtyczka poprostu nie pasuje do gniazda .Narazie wcisnalem troche na sile i boje sie,ze w ktoryms momencie wypadnie.W komplecie dostalem rowniez kabel brytyjski (po co ?) i ten pasuje,ciekawostka.Mialem troche problemow z gwarancja,bo w paczce z instrukcjami byl druk "only for residents UK".Na szczescie kupilem w sklepie w moim miescie (przez internet-bo znacznie taniej) i po ponad tygodniowym codziennym upominaniem sie przez telefon wreszcie dostalem ta wlasciwa polska.
Teraz ogladam telewizje na nastawieniach fabrycznych,nic nie zmienialem.Czekam na zainstalowanie anteny satelitarnej,bo chce miec high definition.To co ogladam to analogowy sygnal.Wiekszosc kanalow jest niezla.Jedynie kanaly niemiecko-jezyczne sa wyjatkowo marne.Domyslam sie,ze upscalling dziala,lecz z wujatkowo marnym sygnalem nie daje sobie rady.Uwazam,ze to normalne.Automatyka dziala wyjatkowo dobrze.Mam porownanie,bo sasiad kupil sobie Samsunga F86,tez najnowszy model i u niego tez dziala,ale nie tak skutecznie jak u mnie w Sharpie.
Dalsze wrazenia opisze po zainstalowaniu n-ki.Ciekawi mnie jak bedzie z tym HD?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
GRATULACJE !!!

wprawdzie to temat dla posiadaczy, a ja nim nie jestem, ale mam nadzieję, że mi wybaczycie...

XL2, tak jak już pisałem, to świetny LCD, top klasa, nie to, co IMHO przeciętny XD1....

po raz kolejny jest dowód, że milisekundy na papierze nie mają znaczenia, w LCD liczy się 100 Hz !!!

bardzo ładny design, cienka ramka, dodają lekkości temu TV, misie podoba...

pozdrowienia Edytowane przez AreckiW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zgodzę się z tobą, XD1e to bardzi dobry tv, miałeś zastrzeżenia do głośników, to rozumiem, ale 100 Hz - na demo to gimmick tylko - dla ludu - nie da się jednocześnie zrobić pół ekaranu z 100 Hz a pół bez tego, to jest tylko prezentacja, dałeś się nabrać ;):lol: .

Oba tv są podobne, a 46xd1 za 6400,- to naprawdę dobry deal. Podwojna cena nie usprawiedliwia tych 100 hz, wierz mi mam/miałem oba w domu.
Ale cieszy mnie, twoje pozytywne podejście.

[u]Sprostowanie w stos do CVBS.[/u]

Jest regulacja, nie ma bug'u.
Nie byłem na EXt1 jak chciałem regulować, za nieporozumienie przepraszam.

W:
menu - opcja - wybór sygnału,

można ustawić Y/C (dwie składowe, czyli tzw.S-video), CVBS (1 składowa czyli tzw. PAL, albo composit) i RGB (czyli 3 składowe, czyli tzw.component).

Sharp działał automatycznie anyway, nie widzę różnicy po ustawieniu RGB, ale tak dla porządku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='TOmeKK' post='72491' date='09.12.2007, 18:51 ']Nie zgodzę się z tobą, XD1e to bardzi dobry tv, miałeś zastrzeżenia do głośników, to rozumiem, ale 100 Hz - na demo to gimmick tylko - dla ludu - nie da się jednocześnie zrobić pół ekaranu z 100 Hz a pół bez tego, to jest tylko prezentacja, dałeś się nabrać :lol::lol: .

Oba tv są podobne, a 46xd1 za 6400,- to naprawdę dobry deal. Podwojna cena nie usprawiedliwia tych 100 hz, wierz mi mam/miałem oba w domu.
Ale cieszy mnie, twoje pozytywne podejście.[/quote]

Tomek,

pisałem o pozytywach na podstawie własnych "testów" i wrażeń, które są zupełnie inne, niż przy XD1,
mojej opinii o XD1 nie zmienię, to dla mnie poprawny, przeciętny LCD,
nie pisałem też swojej opinii o XL2 na podstawie demo, czy dzielenia obrazu na pół, miałem możliwość porównania obu TV side by side, z tych samych źródeł i przy użyciu plansz testowych do testowania ruchu, XL2 jest znacznie lepszy i działanie 100 Hz ja widzę,
nie ma też takiej fioletowawej matrycy, jak XD1 i obraz nie jest taki komputerowy jak w XD1,
poprawił się też trochę odbiór SD, może to skutek poprawnego działania 100 Hz, ???
powtarzam, to są moje odczucia, przy mojej percepcji, nie odpowiadało mi to co widziałem w XD1, natomiast nie mam takich odczuć przy XL2 i dlatego mi się podoba,
nie napisałem też tego dlatego, żeby się podlizać komukolwiek, po prostu piszę to, co widzę, i dzielę się własnymi odczuciami, a że człowiek nie zawsze jest doskonały, więc może moje odczucia nie są tak wysublimowane... ;)
ważne, że Wy jesteście zadowoleni i widzicie poprawę, a ja Wam jeszcze raz gratuluję zadowolenia i dobrego wyboru,
pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Arecki,

Not at all, świat idzie do przodu, wszystko wyjdzie w praniu jeszcze.

To jest dobry komentarz ;) , obraz mniej komputerowy - odbieram to jako bardziej filmowy-kinowy, mniej 3D czy komputerowy, potwierdzam, dzięki.

Pozdr, ale dalej jesteś za Kuro, tak się domyślam, chociaż do sypialni weź LCD? :lol:

Napisz na priv gdzie ten dom twój jest, pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='AreckiW' post='72398' date='09.12.2007, 00:23 ']GRATULACJE !!!

wprawdzie to temat dla posiadaczy, a ja nim nie jestem, ale mam nadzieję, że mi wybaczycie...

XL2, tak jak już pisałem, to świetny LCD, top klasa, nie to, co IMHO przeciętny XD1....

po raz kolejny jest dowód, że milisekundy na papierze nie mają znaczenia, w LCD liczy się 100 Hz !!!

bardzo ładny design, cienka ramka, dodają lekkości temu TV, misie podoba...

pozdrowienia[/quote]

Tak jak kiedyś pisałem model XD1E jest o wiele lepszy od XL2E pod względem jakości wyświetlanego obrazu. Na XD1E obraz bardziej naturalny , lepsze odwzorowanie barw i co bardzo istotne biały jest naprawdę biały a nie z poświatą różową.

Twierdzisz, że XL2E to świetny LCD, to zobacz jaka otrzymał ocenę w teście model 46XL2E (słabiutko)

..http://reviews.cnet.co.uk/televisions/0,139102141,1,00.htm

Dlatego ja wybrałem Philipsa 52PFL9632D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Do białego się nie można przyczepić. Nie mam różowego. To jak z fioletowym w XD1 - nie ma fioletowego w 46-52 Xd1, nie ma różowego w 46-52 XL2e.
To jest thread użytkowników. Czy ktoś z użytkowników ma różowy?

pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[b]Pilips to tez nie za dobry model mialem 42plf 9732 przereklamowany za co ta nagroda ... za kase.. samsunga F sharpa itp bije na leb Toshiba 46ZF czekam na wersje 40 to jest tv bije wszystkie tv zz tej pulki.[/b]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote]Pilips to tez nie za dobry model mialem 42plf 9732 przereklamowany za co ta nagroda ... za kase.. samsunga F sharpa itp bije na leb Toshiba 46ZF czekam na wersje 40 to jest tv bije wszystkie tv zz tej pulki.[/quote]

[quote]Tak jak kiedyś pisałem model XD1E jest o wiele lepszy od XL2E pod względem jakości wyświetlanego obrazu. Na XD1E obraz bardziej naturalny , lepsze odwzorowanie barw i co bardzo istotne biały jest naprawdę biały a nie z poświatą różową.[/quote]

@artsat i @trops55

Ja rozumiem Panów, że nie przepadacie za Sharpem - wasz wybór. Ale do tej pory nie znalazłem [b]użytkowników[/b], którzy by byli zawiedzeni posiadaniem XL2 (czy wcześniej XL1 albo XD1).
Jak TOmeKK uprzejmie zauważył - jest to thread dla [b]użytkowników[/b] najnowszej serii Sharpa - i jeśli ktoś chce oceniać (bo przecież ma takie prawo, którego w żadnym stopniu nie neguję) to niech założy oddzielny thread np. pod tytułem

" Och, jak ja nie znoszę sharpa -mimo, że go nie miałem i mam .... [tu wpisać co potrzeba : Philipsa, Toshibę, Sony,Samsunga...]" albo " Właśnie dostałem dyspozycję od szefa, żeby dyskretnie poreklamować na forum ... [i tu tez wpisać odpowiednią markę]" ;):P;) Naturalnie niczego nie sugeruję - bo byłoby to nadużycie semantyczne.

A co do różu ... hmmm ....moim zdaniem po właściwym ustawieniu odpowiednich wejść (w zależności od sygnału) nie zauważyłem tego zjawiska. Natomiast tzw redpush w niektórych ocenach XD1 pojawiał się - chociaż - znowu - w moim 46XD1 nie widziałem tego. Dla mnie to jest wyłącznie kwestia odpowiedniego ustawienia parametrów.

W XL2 zmiany następują w sposób zdecydowanie bardziej zdecydowany (przepraszam za zbitkę) niż w XD1 jeśli chodzi o temperaturę kolorów : gradacja jest wyraźniejsza imo, co utrudnia ustawienie - ale nie jest tak , że tego nie umożliwia!

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='trops55' post='72528' date='09.12.2007, 21:02 ']Tak jak kiedyś pisałem model XD1E jest o wiele lepszy od XL2E pod względem jakości wyświetlanego obrazu. Na XD1E obraz bardziej naturalny , lepsze odwzorowanie barw i co bardzo istotne biały jest naprawdę biały a nie z poświatą różową.

Twierdzisz, że XL2E to świetny LCD, to zobacz jaka otrzymał ocenę w teście model 46XL2E (słabiutko)

..http://reviews.cnet.co.uk/televisions/0,139102141,1,00.htm

Dlatego ja wybrałem Philipsa 52PFL9632D[/quote]

no !!!, i o to mi chodzi, każdy ma własne odczucia i spostrzeżenia i nie mam zamiaru z tym polemizować,
dla mnie jest zupełnie odwrotnie, to XL2 jest bardziej naturalny, taki mniej komputerowy, a ja mam fioła na punkcie naturalności obrazu, dlatego wolę plazmy z ich oganiczeniami, subiektywnie...
P.S. Ten Philips to też świetny LCD, jeden z najlepszych, jakie widziałem, uwielbiam Natural Motion, w końcu mam i korzystam z tego od ponad 6 lat,

P.S.2 Tomek, jasne że KURO, teraz urabiam małżonkę, aby udzieliła wotum zaufania dla LX6080D, a dom jest w Łomiankach na ul. Chopina, późną wiosną parapetówa dla znajomych HD Maniaków, szykuj się...planuję też HD catering...
sorry za OT i pozdrowienia Edytowane przez AreckiW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='TOmeKK' post='72544' date='09.12.2007, 22:04 ']Do białego się nie można przyczepić. Nie mam różowego. To jak z fioletowym w XD1 - nie ma fioletowego w 46-52 Xd1, nie ma różowego w 46-52 XL2e.
To jest thread użytkowników. Czy ktoś z użytkowników ma różowy?

pozdr.[/quote]

Witam :D

Jako nieużytkownik ( ale potencjalny może ) opiszę w krótkich słowach przyczynę ( jak mi się wydaję ) opini opisywanej na forach o "różowej bieli" w modelu XL2

Będąc osobistym uczestnikiem testu porównawczego SHARPA modeli XD1 , X20 , XL2 oraz HD1 nie dostrzegłem podobnie jak INNI efektu dominacji różowego w modelu XL ( może lekką zieleń w XD ) i w sobotę będąc przejazdem z ciekawości wpadłem do Saturna w Arkadii popatrzeć i naocznie zobaczyć co ludzie widzą

I oto na stoisku Sharpa stoją XD X20 i XL i puszczane jest demo AQUOS w który to są przez chwilę pokazywane białe niedźwiedzie w zimie a moje oczy ( wady nie mam okularów nie noszę ) widzą różowy śnieg - osobną sprawa to jakość dema tragiczna

Niestety czy sprzedawcy „zarobieni” czy prowizja w Sonym obok większa ( tam demko HD żyletka kolory super ) efekt dla wyczulonego klienta jest widoczny ale nie dlatego że ten typ tak ma tylko TV [u]tak „fabrycznie” ustawiony i nie skorygowany lub celowo poprzestawiany [/u]

Podsumowując (i nie przeszkadza mi że może to niektórzy odczytają to jako reklamę – i tak nie jestem z branży ) [b]Sharp nie świeci na różowo[/b][u][/u] chyba że kierując się subiektywnym odczuciem tak go ustawimy :)

Dla porównania w modelu HD1 tego efektu nie było no ale dlaczego to już inna historia :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='km1' post='72688' date='10.12.2007, 16:21 ']Witam :D

Jako nieużytkownik ( ale potencjalny może ) opiszę w krótkich słowach przyczynę ( jak mi się wydaję ) opini opisywanej na forach o "różowej bieli" w modelu XL2

Będąc osobistym uczestnikiem testu porównawczego SHARPA modeli XD1 , X20 , XL2 oraz HD1 nie dostrzegłem podobnie jak INNI efektu dominacji różowego w modelu XL ( może lekką zieleń w XD ) i w sobotę będąc przejazdem z ciekawości wpadłem do Saturna w Arkadii popatrzeć i naocznie zobaczyć co ludzie widzą

I oto na stoisku Sharpa stoją XD X20 i XL i puszczane jest demo AQUOS w który to są przez chwilę pokazywane białe niedźwiedzie w zimie a moje oczy ( wady nie mam okularów nie noszę ) widzą różowy śnieg - osobną sprawa to jakość dema tragiczna

Niestety czy sprzedawcy „zarobieni” czy prowizja w Sonym obok większa ( tam demko HD żyletka kolory super ) efekt dla wyczulonego klienta jest widoczny ale nie dlatego że ten typ tak ma tylko TV [u]tak „fabrycznie” ustawiony i nie skorygowany lub celowo poprzestawiany [/u]

Podsumowując (i nie przeszkadza mi że może to niektórzy odczytają to jako reklamę – i tak nie jestem z branży ) [b]Sharp nie świeci na różowo[/b][u][/u] chyba że kierując się subiektywnym odczuciem tak go ustawimy :)

Dla porównania w modelu HD1 tego efektu nie było no ale dlaczego to już inna historia :)

Pozdrawiam[/quote]

Bardzo jest przewrotna Twoja opinia o różowej poświacie w XL2E. Raz piszesz, że widzisz różowy śnieg a w podsumowaniu piszesz, że nie świeci na on różowo. Piszesz także, że demo jest tragiczne, ale to nie ma najmniejszego znaczenia. Dlaczego na tym samym sygnale na XD śnieg był biały a w XL2E nie. Byłem w tym sklepie i żadne zmiany w ustawieniach temperatury koloru nie wyeliminowało tej różowej poświaty. Sztuką jest wyświetlić super obraz na TV ze słabego sygnału, bo z sygnału HD uzyskamy super obraz na wszystkich LCD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='trops55' post='72702' date='10.12.2007, 18:09 ']Bardzo jest przewrotna Twoja opinia o różowej poświacie w XL2E. Raz piszesz, że widzisz różowy śnieg a w podsumowaniu piszesz, że nie świeci na on różowo. Piszesz także, że demo jest tragiczne, ale to nie ma najmniejszego znaczenia. Dlaczego na tym samym sygnale na XD śnieg był biały a w XL2E nie. Byłem w tym sklepie i żadne zmiany w ustawieniach temperatury koloru nie wyeliminowało tej różowej poświaty. Sztuką jest wyświetlić super obraz na TV ze słabego sygnału, bo z sygnału HD uzyskamy super obraz na wszystkich LCD.[/quote]

I tu się mylisz :)
Byłem posiadaczem XD1 (nadal uważam go za b.dobry TV choć miał kilka niedoskonałości – ale o tym w innym wątku )

Wiem jak wyświetlał zarówno SD jak i HD ( nie mówię tu o współpracy z kompem i konsolą bo nie używałem ) to na tamte czasy rok temu ( a może i teraz biorąc stosunek jakości do ceny ) był naj. LCD ale niestety dla Nas użytkowników czas robi swoje i rozwój tej technologii postępuje ( w jednych firmach szybciej w drugich wolniej ) co w przypadku samego Sharpa miało miejsce i objawiło się modelem HD1 który to TV zaprojektowany na IF-ę 2006 ( z tunerem HD i twardym dyskiem oraz dodaną czwartą składową koloru – zielenią między innymi oczywiście ) objawiał się i do tej pory jest reklamowany jako [b]topowy model [/b](czarna czerń) – poczytaj posty na forach ( [b]dla reprodukcji barw [/b]- ale nie dla ceny w stosunku do wyposażenia – według mnie )

Po tym przydługim wstępie rozumiem Twoje rozczarowanie jako byłego ? posiadacza XD1 bo sam to przeżywam (patrz moje poprzednie posty i chęć zakupu naj. TV – w domyśle to miał być HD1 ) ale niestety ( albo dla Nas klientów na szczęście) inne firmy dogoniły Sharpa i tu ubolewam podwójnie bo pomysł z dodatkowym wyposażeniem jest OK ( ale nie za taką cenę ) po warunkiem że topowy tzn jest najlepszy ( proszę o niekorygowanie w ramach definicji książkowych :) ) na daną chwilę i powolne wycofywanie tego TV z rynku przez „Japan marketing” świadczy o zrozumieniu iż bycie liderem w danej technologii ( nie o sprzedaż mi chodzi ) obliguje do najlepszych rozwiązań. :)

A jeśli chodzi o to co napisałem i TY napisałeś to :

po ustawieniach wszystkich modeli ( dla przypomnienia w tym wątku [url="http://hdtvpolska.com/index.php?showtopic=7276"]http://hdtvpolska.com/index.php?showtopic=7276[/url] ) za pomocą plansz testowych ( nie pamiętam może INNI uczestnicy Ci podpowiedzą ) „ biały był biały a czarny czarny ” cokolwiek to dla każdego znaczy ale w XL2 nie było odcienia różowego ( co widziałem to opisuję zarówno w jednym jak i w drugim przypadku – i nie będę tu się odnosił do „przewrotności opinii” – własne subiektywne odczucia )

Co się tyczy demo to Twoje „ wytłumaczenie ” różnego poziomu jakości na sąsiadujących ze sobą TV jest troszkę zastanawiające ( polecam osobiste spojrzenie w sklepie czytających ten wątek na tą jak to pisze trops55 „demo jest tragiczne, ale to nie ma najmniejszego znaczenia” ale tam jest różnica widoczna gołym okiem na rzecz Sony – chyba że Saturn - Sony też czyta fora i zdołają zdecydują się coś zmienić :) )

Nie siliłem się na zmianę ustawień ( czy tylko temperatura kolorów ma wpływ na obraz to wiedzą sami posiadacze ) [b][u]bo wiem że odpowiednie ustawienia nie dają podstaw do opinii o różowym odcieniu XL2 [/u][/b][u][/u]– robię to dla Sharpa gratis :)

Pozdrawiam

Edytowane przez km1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi