yatzeque 1 Napisano 31 Października jestem na etapie zakupu telewizora i jedną z opcji jest miniLED firmy Panasonica. Konkretnie Panasonic TV-55W95A niestety, ale nie można nigdzie obejrzeć tego modelu (i również 65tki) w sklepach, ponieważ producent zdecydował się na sprzedaż tylko internetową ze swojego sklepu. poza dwoma krótkimi recenzjami modelami miniLED firmy z ubiegłego roku, trudno coś więcej znaleźć. Oczywiście można kupić w ciemno i jak się nie spodoba zwrócić, ale to i tak trochę kupowanie kota w worku... Telewizor ma być do oglądania " wszystkiego", głównie Eurosportu, trochę Netflix czy YouTube. Pytanie - ktoś ma może ten model lub mógłby się wypowiedzieć w ogóle na temat miniLED Panasonic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 496 Napisano 31 Października (edytowane) Ten model telewizora ma dobre recenzje.Przykład na filmie. Są pierwsze recenzje w internecie.cytat z recenzji.. W95A ma jedne z najlepszych kątów widzenia, jakich ostatnio doświadczyłem nawet od największych firm z wyświetlaczami QLED. https://gizmodo.com/panasonic-w95a-review-impressive-in-all-the-ways-that-matter-2000501100 Edytowane 31 Października przez grundig Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yatzeque 1 Napisano 1 Listopada filmik porównawczy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barnaba 1 067 Napisano 1 Listopada No cóż - Chińczycy górą. ciekawe, jak to się skończy...nie jestem optymistą. Zerknąłem na recenzje https://www.rtings.com/tv/reviews/panasonic/w95a, oba tv raczej kiepskie i do ogólnego zastosowania domowego średnie (głównie ze względu na słabe kąty widzenia). Jeśli kasa cię ogranicza i chcesz mieć radochę z telewizora, to kup budżetowego oleda np LG 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 496 Napisano 1 Listopada (edytowane) Kiepskie ? chyba nie przeczytałeś całego testu z internetowej strony rtings. Plusy Panasonica W95A . + Panasonic W95A ma świetny czas reakcji, + Ten telewizor ma niewiarygodnie niskie opóźnienie input lag + Telewizor ma znakomitą jednolitą czerń + Telewizor ma wyjątkową dokładność SDR po kalibracji. Wszystkie problemy przed kalibracją zniknęły, a balans bieli telewizora, temperatura barwowa, gamma i dokładność koloru są bliskie doskonałości. +Telewizor ma doskonałą jakość kolorów. Wyświetla szeroką gamę kolorów na wysokim poziomie luminancji, a ciemne nasycone kolory są dobrze wyświetlane ze względu na jego wyjątkowy kontrast. + Panasonic W95A ma dużą jasność HDR, + Panasonic W95A ma znakomity kontrast. Jego natywny kontrast jest świetny, W innym teście napisano Panasonica W95A ma jedne z najlepszych kątów widzenia, jakich ostatnio doświadczyłem nawet od największych firm z wyświetlaczami QLED. + JESZCZE JEDEN DUŻY PLUS DLA Panasonica W95A . to telewizor bardzo dobrze sobie radzi z kiepskim sygnałem niskiej rozdzielczości.Tak napisano w tescie rtings. Czyli np sygnałem z DVD.W telewizorze znajduje się nowy procesor HCX Pro AI MK II.Mogę to potwierdzić bo w moim telewizorze jest starszej generacji procesor czyli HCX PROCESOR/Telewizor bardzo dobrze radzi sobie z kanałami z niskim bitrate. Przez cztery lata pracowałem w chińskiej montowni telewizorów. Przekonałem się jaka jest jakość produktu. Wybrałbym Panasonica lub Sony. W linku niżej nowy przykład.Dotyczy hisense https://hdtvpolska.com/forum/topic/75410-hisense/#comment-588265 Wiadomo jaka jest jakość sygnału na polskich kanałach hd.Kanały maja niski bitrate a procesor Panasonica jest zdecydowanie lepszy od chińskiego produktu. Edytowane 1 Listopada przez grundig Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 498 Napisano 1 Listopada (edytowane) Wow … kupiles juz? Czy nie masz kasy? I mogles paracowac dla tego Chinola ? Gdzie twoej sumienie ? Edytowane 1 Listopada przez pmcomp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yatzeque 1 Napisano 1 Listopada ciekawa recenzja. LG na ten moment odpada - miałem chwilowy epizod i sparzyłem się. Jestem przekonany do obrazu Panasa i niech tak zostanie. MiniLED W95A konkuruje u mnie z OLED Z85A. Czy może odwrotnie... sprawa jest otwarta. Wiadomo co oferuje obraz w OLEDach, ale tv ma być uniwersalny i nie chcę zgrzytać zębami jak będę oglądał kilka godzin codziennie Tour de France, że logo Eurosportu zostanie ze mną na dłużej, czy jak włączy się na dłużej kanał informacyjny. wracając do W95A to na tym filmiku porównawczym kamera przesuwa się często na boki i aż tak źle jak przedstawia recenzja odnośnie kątów to nie wygląda, choć to może być oczywiście jakieś przekłamanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barnaba 1 067 Napisano 1 Listopada Godzinę temu, grundig napisał: Wiadomo jaka jest jakość sygnału na polskich kanałach hd.Kanały maja niski bitrate a procesor Panasonica jest zdecydowanie lepszy od chińskiego produktu. Gdybyś był moim kolegą, to zaprosiłbym cię do mnie i pokazał, jak dobrze wyglądają te kanały na 83" oled na koreańskim, starym procesorze (LG c1). Na mniejszych formatach mogą wyglądać tylko lepiej. Dobra, ja świata nie zbawię i upartych nie mam zamiaru nawracać - oglądajcie sobie te ekrany LCD. Smacznego EOT 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yatzeque 1 Napisano 1 Listopada tylko dyskutujemy... mam pytanie, po prostu nie wiem - czy jeśli telewizor jest 4K, czyli 3840 × 2160 i podamy materiał jakości gorszej niż nawet HD, np. DVD 720x576, to telewizor / procesor przerabia obraz sztucznie na 4K, wprowadzając niejako nowe piksele pośrednie czy po prostu grupuje piksele po kilka, w tym przypadku 5-6 szt. i wyświetla na nich tę samą treść, by z 720 osiągnąć 3840? Zakładam, że to pierwsze i niektóre modele / firmy robią to lepiej, inne gorzej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 496 Napisano 2 Listopada (edytowane) Sygnał musi zostać przeskalowany do rozdzielczości telewizora.Najlepiej z sygnałem z kanałów niskiej rozdzielczości radziły sobie telewizory CRT czyli kineskopowe bo byly one przystosowane do odbioru tylko niskich rozdzielczości.Przeskalowanie sygnału sd , dvd , itp do wyższej rozdzielczości to gorsza jakość obrazu. Najlepszą jakość obrazu uzyskamy w tym przypadku w telewizorze który ma niską rozdzielczość czyli np 850X480.Np w telewizorze plazmowym o takiej rozdzielczości. Obróbka sygnału zajmuje się procesor.Niektóre procesory radzą sobie z tym lepiej lub gorzej.Oczywiście trzeba posiadać możliwość porównania Więcęj informacji na ten temat w linkach. https://www.komputerswiat.pl/aktualnosci/internet/eksperci-porownali-skalowanie-obrazu-w-popularnych-telewizorach-wyniki-nie-zaskakuja/47lchvf https://jambox.pl/blog/slaby-obraz-na-telewizorze-4k/ Wracając do testów z rtings to jeśli napisano że Panasonic czyli procesor w tym telewizorze bardzo dobrze sobie radzi z kiepskim sygnałem niskiej rozdzielczości to musi być bardzo dobrze.Na portalu i testach rtings promowany był głównie samsung.Panasonica nie było nigdy na tym portalu nawet wtedy gdy telewizory panasonica byly dostępne w USA. Panasonic w tym roku ponownie powrócił do sklepów w USA. Edytowane 2 Listopada przez grundig Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yatzeque 1 Napisano 2 Listopada porównałem test dźwięku W95A i podobny test, jaki został zrobiony dla oled Z85A. Co ciekawe wykazali różnice na korzyść tego drugiego, choć na papierze mają to samo nagłośnienie, ten sam system dźwięku przestrzennego. Co prawda oba telewizory różnią się obudową, ale czy to ma wpływ różnice w ocenie czy może dyspozycja dnia testującego...? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 496 Napisano 2 Listopada (edytowane) Mogę coś napisać na ten temat.W telewizorach panasonic jest korektor, dużo osób o tym nie wie.Nawet nie ma o tym informacji w testach.Korektor jest aktywny tylko po wybraniu jednego trybu dzwięku czyli UŻYTKOWNIK.Są jeszcze do wyboru cztery inne tryby dzwięku. W pozostałych trybach dzwięku funkcja korektor nie jest aktywna. Przykładowo w teście avforums który dotyczy telewizora który posiadam otrzymał niskie wyniki audio. Mam inne zdanie na ten temat, tzn trzeba włączyć korektor w telewizorze.Są wtedy niskie i wysokie tony..W gz950 jest sześć glosników, cztery glosniki niskotonowe z tylu telewizora i dwa szerokopasmowe z dołu telewizora. A telewizor otrzymał niska ocenę audio Koncerty to bardzo dobra jakość dzwięku.Soundbar nie jest mi potrzebny. https://www.avforums.com/reviews/panasonic-tx-55gz950-65gz950-gz1000-4k-oled-tv-review.16674/ W telewizorze Panasonic W95A są trzy głośniki, dwa normalne i jeden niskotonowy. W telewizorze Z85A też są trzy głośniki , dwa normalne i jeden niskotonowy. Edytowane 2 Listopada przez grundig Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 688 Napisano 4 Listopada W dniu 2.11.2024 o 13:00, yatzeque napisał: porównałem test dźwięku W95A i podobny test, jaki został zrobiony dla oled Z85A. Co ciekawe wykazali różnice na korzyść tego drugiego, choć na papierze mają to samo nagłośnienie, ten sam system dźwięku przestrzennego. Co prawda oba telewizory różnią się obudową, ale czy to ma wpływ różnice w ocenie czy może dyspozycja dnia testującego...? Testowanie jakość dźwięku z tv to trochę tak jakby jarać się porównaniem dynamiki malucha, cinquecento i seicento. Można ale nie ma to wiekszego sensu 👍 W dniu 2.11.2024 o 00:41, yatzeque napisał: tylko dyskutujemy... mam pytanie, po prostu nie wiem - czy jeśli telewizor jest 4K, czyli 3840 × 2160 i podamy materiał jakości gorszej niż nawet HD, np. DVD 720x576, to telewizor / procesor przerabia obraz sztucznie na 4K, wprowadzając niejako nowe piksele pośrednie czy po prostu grupuje piksele po kilka, w tym przypadku 5-6 szt. i wyświetla na nich tę samą treść, by z 720 osiągnąć 3840? Zakładam, że to pierwsze i niektóre modele / firmy robią to lepiej, inne gorzej. Nie wnikając w szczegóły z gufna bata nie ukrecisz. Na każdym z tv sygnał z DVD wyglada po prostu lipnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yatzeque 1 Napisano 4 Listopada 52 minuty temu, Xisiek napisał: Testowanie jakość dźwięku z tv to trochę tak jakby jarać się porównaniem dynamiki malucha, cinquecento i seicento. Można ale nie ma to wiekszego sensu 👍 oczywiście. chciałem raczej pokazać, że z tą wiarygodnością testów jest / może być różnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 688 Napisano 5 Listopada 21 godzin temu, yatzeque napisał: oczywiście. chciałem raczej pokazać, że z tą wiarygodnością testów jest / może być różnie. Uff, to ok ☺️ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yatzeque 1 Napisano 5 Listopada kolejna recenzja. z tego co wyłapałem prowadzący w tym przypadku wskazuje na słabsze kąty, o czym było w tym wątku. Nie do końca jednak rozumiem do czego to odnieść i jak to będzie "w praktyce"... Mam w domu w sumie budżetowego na ówczesne czasy 10 letniego LEDa i pod sporym kątem można go bez problemu oglądać i obraz jest prawie identyczny do tego jakby oglądać na wprost. Nie licząc tego, że jest znacznie węższy. Czy obecnie produkowane telewizory Led mają gorsze kąty niż te co kiedyś, czy chodzi jednak o coś innego? Czy może to bolączka miniLED? Aż się przejdę do sklepu, bo nie sprawdzałem akurat tego parametru... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zsrr 78 Napisano 6 Listopada (edytowane) Najpierw liźnij tematu czym jest w ogóle mini Led, bo jakby nie patrzeć, to cały czas stare poczciwe LCD, a kąty widzenia w tej technologii zależą od rodzaju zastosowanej matrycy. Posiadasz ineternet, wiec skorzystaj z wyszukiwarki Google. Kilka chwil i wszystko wiadomo. Twój LED to też LCD. Marketingowe nazwy dla Januszy. To tak, jakby napisać, że wcześniejsze telewizory i monitory nie były ekranami LCD tylko CCFL. Edytowane 6 Listopada przez zsrr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yatzeque 1 Napisano 6 Listopada Super, że też na to nie wpadłem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yatzeque 1 Napisano 8 Listopada lektura artykułów, opinii i testów - zgodnie oczywiście z sugestią wykorzystania do tego w/w wyszukiwarki 🙂- prowadzi do wniosku , że matryce LCD LED typu VA mają wąskie kąty widzenia, a co za tym idzie - nie nadają się (czy może bardziej dyplomatycznie : nie są najlepszym rozwiązaniem) do pomieszczenia, gdzie telewizor będzie oglądany nie tylko na wprost, ale również z bocznej kanapy, fotela, itd... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach