Skocz do zawartości
Wulfen

Samsung S90D

Rekomendowane odpowiedzi

Czy wszystkie modele samsunga S90D 65 calowe są z kropką kwantową? Wiem że w europie 55 i 77 calowe s90d są na matrycy LG. 65 calowy jest już podobno z QD, ale znalazłem tylko jedno źródło,  które by o tym mówiło i mam trochę obawy czy nawet w 65 calach nie ma jakiejś loterii matrycy. 

Cena w niektórych sklepach kusi, ale obawiam się czy nie dostanę matrycy LG :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Witam.

Pytanie powinno być   inne. W którym telewizorze samsunga jest matryca OLED LG. Z panelami OLED Samsunga jest problem  , uszkadza się powłoka antyrefleksyjna po czyszczeniu.. jakość   paneli samsuga.Wyglada że  powłoka jest "z cukru"

large?v=v2&px=999

Można o tym przeczytać  na forum   samsunga.

https://eu.community.samsung.com/t5/telewizory/samsung-qe55qn91aat-powłoka-antyrefleksyjna/td-p/4524887/page/4

Lub  "tęczowe odbicia"

https://eu.community.samsung.com/t5/tv/anti-glare-screen-problem-ceiling-light-reflections/td-p/15593

Na angielskim avforums jest dużo postów i zdjęć na   ktory dotyczy uszkodzeń powłoki antyrefleksyjnej.

https://www.avforums.com/threads/anti-glare-on-samsung-q9fn-tv-issue.2228167/page-8

Proponuje  kupić telewizor OLED z panelem LG . Czyli  Sony ,PANASONIC z panelem LG. Koniecznie sprawdzić  na stronie

https://www.displayspecifications.com/

czy w telewizorze  jest panel LG.Jeśli jest  panel samsunga to nie kupować.

We wszystkich telewizorach samsunga nie ma paneli OLED samsunga.Przykład w linku.

https://www.displayspecifications.com/en/model/ade83c5c

Edytowane przez grundig
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Wiem że jest problem z powłoką, ale głównie oglądam tv w ciemnym pomieszczeniu, więc powłoka nie ma dla mnie znaczenia. Koniecznie musi być qd-oled. 

Edytowane przez Wulfen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Mam już od kilku dni S90D 65 cali. Są 3 subpiksele ułożone w trójkąt typowe dla matryc samsunga.

Przy okazji chciałbym się podzielić taką mini recenzją/opinią i porównaniem do mojego poprzedniego TV LG C9.

Przed zakupem S90D naczytałem się że qd oledy mogą mieć problem z nasyceniem kolorów w okolicach czerni oraz lekki black crash (jest o tym np w recenzji s95d) i tego się obawiałem. I tutaj bardzo pozytywne zaskoczenie, nie dopatrzyłem się żadnej desaturacji w cieniach a detale  i przejścia tonalne są wyraźnie lepsze niż na skalibrowanym  LG C9(testowanie na różnego rodzaju planszach i scenach z filmów). Ogólnie pierwsze wrażenie bardzo pozytywne, bo spodziewałem się problemów w okolicach czerni i że może być pod tym względem gorzej od poprzedniego, skalibrowanego TV, a jest wyraźnie lepiej nawet bez kalibracji. Sposób wyostrzania obrazu czy  upłynniacz też na plus względem LG C9. Zaskoczyły mnie też kolory. Zazwyczaj samsung w fabrycznych trybach przesyca kolory w swoich TV, a w s90d są bardziej stonowane, przynajmniej w trybie filmmaker. W trybie SDR na pierwszy rzut oka kolory są  podobne do skalibrowanego C9, jest bardzo dobrze nawet bez kalibracji, na oko może minimalnie balans bieli skręca w stronę żółci. W HDR  zalecałbym trochę podbić kolory, bo w fabrycznym filmmaker niektóre średnio nasycone kolory wydają się mniej nasycone niż na LG C9, ale już jasne kolory są wyraźnie lepsze w s90d(jak wiadomo qd oled ma lepszy color volume). Ja u siebie ustawiłem lekkie wzmocnienie koloru i jest rewelacja.

Podsumowując Obraz jest lepszy od LG C9 pod wieloma względami - lepszy color gamut(to widać szczególnie w grach) i color volume, lepsze przejścia tonalne, więcej detali w cieniach, większa jasność, lepsze odwzorowanie ruchu(upłynniacz daje mniej artefaktów), game motion plus. Jedyne czego mi brakuję to pilota LG :( A i jest problem z odtwarzaniem filmów w HLG, to znaczy nie przełącza się w tryb HDR a odtwarza film w SDR, tutaj minus względem LG który nie miał z tym problemu :( To jest większy minus niż brak dolby vision.

Jakby ktoś się zastanawiał między 65 calowym LG C4 a s90D to zdecydowanie polecałbym S90D, tym bardziej że jest znacznie tańszy od C4.

Edytowane przez Wulfen
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Wulfen napisał:

W HDR  zalecałbym trochę podbić kolory, bo w fabrycznym filmmaker niektóre średnio nasycone kolory wydają się mniej nasycone niż na LG C9, ale już jasne kolory są wyraźnie lepsze w s90d(jak wiadomo qd oled ma lepszy color volume). Ja u siebie ustawiłem lekkie wzmocnienie koloru i jest rewelacja.

Gratuluję "recenzji" ;)

Jakby ktoś się zastanawiał nad wyborem tv, to absolutnie nie polecam powyższej procedury.

ps.

ja się kiedyś zachwycałem lampowym Rubinem - jak się poruszało suwakami, to kolory nasycały się, że hej!

• Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Wiadomo że najlepiej skalibrować przy użyciu odpowiedniego sprzętu. To tylko taka rada dla tych którzy nie chcą wydawać kasy na kalibrację a chcą mieć bardziej poprawny obraz.

Tak jak pisałem wyżej, porównywałem do skalibrowanego C9(skalibrowanego przez skalibruj.tv), więc miałem dobry punkt odniesienia i widać było mniejsze nasycenie w s90d. Zresztą nawet na porównaniach na YT widać że kolory w fabrycznym trybie s90d są słabsze niż pozostałych TV.

Edytowane przez Wulfen
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podsumowując, porównałeś telewizor z 2023 roku z telewizorem z 2019 i na tej podstawie stwierdziłeś że jest lepszy od telewizora z 2024? 

• Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co? Jaki telewizor z 2023? Ja nic o żadnym telewizorze z 2023 roku nie pisałem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt, pomyliło mi się że model D jest zeszłoroczny. Co nie zmienia faktu że trochę telewizory LG się zmieniły od 2019 roku, nie wiem jak na podstawie modelu C9 chcesz oceniać C4. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrząc na recenzje choćby na rtings czy u Vincenta, widzę że seria C niewiele się zmieniła przez  5 lat. Jakieś 150-200 nitów więcej i to tylko w trybie filmowym, bo w trybie gry jest wyraźnie ograniczony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No fakt, LG czy tam LGD, odcinało tylko kupony a jak pojawiła się konkurencja w postaci QDOLED trzeba było zmienić podejście i rozwijać produkt. I drgnęło 😊
Dla nas konsumentów to zawsze dobra wiadomość. 

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 hours ago, Wulfen said:

Patrząc na recenzje choćby na rtings czy u Vincenta, widzę że seria C niewiele się zmieniła przez  5 lat. Jakieś 150-200 nitów więcej i to tylko w trybie filmowym, bo w trybie gry jest wyraźnie ograniczony.

No ale nie porównujesz tylko luminancji ale też upłynniacze, odwzorowanie kolorów blisko czerni i wyostrzanie obrazu. Mówisz że one również się nie zmieniły? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, silverrobert napisał:

No ale nie porównujesz tylko luminancji ale też upłynniacze, odwzorowanie kolorów blisko czerni i wyostrzanie obrazu. Mówisz że one również się nie zmieniły? 

Oczywiście, że się zmieniły. największy progres zaliczyła seria C4. I tu się zgadzam z @Xisiek , że to wpływ QD-OLED , gównie serii 90

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie widzę progresu zbytnio, upłynniacz w najnowszej serii  LG C4, cytat z testu:

Zależność ostrości obrazów ruchomych od wybranych opcji TruMotion przedstawia się następująco:

wyłączony – 300 linii (na maks. 1080 linii TVL);

ruch filmowy – 650 linii;

naturalny – 650 linii;

płynny ruch – 650 linii;

WU – 650 linii;

WU + OLED Motion – 650 linii.

Opcja WU + OLED Motion daje spadek jasności i spore migotanie, w związku z czym trudno ją polecić zwykłemu użytkownikowi.

Kiedys, bodaj CX, było 1080 linii. To chyba regres się nazywa.

Jak jest gorzej po poprawkach niż było wcześniej.

• Haha 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj kogoś rzeczywistość zabolała, dziwne ot zwykły fakt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi