qazar 384 Napisano 18 Listopada 2023 Nie słychać radiatora. Tak miał być DV 120Hz, miał być 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sk_uter 40 Napisano 18 Listopada 2023 Wiadomo czemu nie ma? Czy aktualizacją ma to być dodane? Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
silverrobert 173 Napisano 18 Listopada 2023 23 hours ago, jaczar said: Sony od dawna pisze w manuału do kalibracji, żeby skalibrować tryb SDR i te ustawienia przenoszą się odpowiednio na HDR/DV. Że przenoszą się na tryb HDR to wiadomo ale gdzie jest w manualu informacja że ta kalibracja działa też na Dolby Vision? W sekcji poświęconej ewaluacji kalibracji mówią o testowaniu w trybie HDR10 i HLG bez wspominania o Dolby Vision. Ma to znaczenie dlatego że kalibracja Dolby Vision to trochę inna bajka niż kalibracja innych trybów HDR, trzeba wygenerować plik konfiguracyjny który jest potem używany przez blok Dolby Vision. Nie widziałem żeby taki plik był tworzony w trakcie kalibracji, z pamięci USB również nie da rady wgrać. Może coś ominąłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sk_uter 40 Napisano 18 Listopada 2023 To teraz wystarczy zamówić kalibrację SDR i HDR automatycznie się zrobi na jej podstawie? Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
silverrobert 173 Napisano 18 Listopada 2023 Tak, w Braviach tak działa. W Calmanie masz tylko opcję kalibracji SDR. HDR jest generowany z tego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sk_uter 40 Napisano 18 Listopada 2023 No to pierwsze słyszę, zazwyczaj wykorzystali 2 profile jeden do SDR, a drugi do HDR Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qazar 384 Napisano 18 Listopada 2023 Od kiedy jest jeden profil kalibracyjny dla SDR i HDR? 2 godziny temu, Sk_uter napisał: Wiadomo czemu nie ma? Czy aktualizacją ma to być dodane? Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka Oby, bo inaczej Sony znów ściemniało Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 18 Listopada 2023 O Dolby Vision Sony nic nie pisze Calibrate SDR Only You would just have to calibrate BRAVIA in SDR for the following gamma, white balance, and color space targets. Once calibrated for these targets, you are all set for other gamma formulas (e.g. 2.4, and even for HDR) and color spaces. BRAVIA will take care of the rest since it’s all about calculation and conversion. The following values have already been selected as default in CalMAN’s “Options” Page. Color Space Rec. 709 Color Temperature (white point) D65 Gamma Formula Power 2.2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
silverrobert 173 Napisano 18 Listopada 2023 2 hours ago, jaczar said: O Dolby Vision Sony nic nie pisze Calibrate SDR Only You would just have to calibrate BRAVIA in SDR for the following gamma, white balance, and color space targets. Once calibrated for these targets, you are all set for other gamma formulas (e.g. 2.4, and even for HDR) and color spaces. BRAVIA will take care of the rest since it’s all about calculation and conversion. The following values have already been selected as default in CalMAN’s “Options” Page. Color Space Rec. 709 Color Temperature (white point) D65 Gamma Formula Power 2.2 No dobrze ale jak wgrać plik konfiguracyjny i przeprowadzić walidację trybu Dolby Vision? W całym dokumencie nie ma nic o DoVi a jego kalibracja różni się od zwykłej kalibracji telewizora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 18 Listopada 2023 Mnie bardziej interesuje jak czyścić ekran, bo na razie niebieskie plamy po wilgotnej mikrofibrze wyglądają na wadę ukrytą i sprawę dla ukoik Zobaczymy co mi Sony odpowie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qazar 384 Napisano 19 Listopada 2023 Tylko suchą mikrofibirą, żadna woda. Widzę, że to samo co w wątku s95b Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robertos80 0 Napisano 21 Listopada 2023 Jest już nowy firmware Wysłane z mojego SM-A326B przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
VIRUS21 6 Napisano 25 Listopada 2023 TEST https://geex.x-kom.pl/recenzje/recenzja-sony-55a95l/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 26 Listopada 2023 tak Samsung radzi czyścić qd-oled https://innovate.samsungdisplay.com/blog/how-to-clean-a-qd-oled-or-an-oled-screen/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kelloco2 0 Napisano 27 Listopada 2023 Hej podczas oglądania filmów na youtube typu "dead pixel test" zauważyłem przyglądając się z bliska i widać to na dużym powiększeniu, że na krawędziach panelu ostatnii rząd pixeli wyświetlacza ma inny kolor niż reszta. Nie przeszkadza mi to, bo z odległości tego nie widać i domyślam się, że jest to właściwość panelu QD-OLED tj. ułożenia pixeli, lecz chciałbym się upewnić - ktoś wie co to jest i czy u Was na panelach QD-LED jest tak samo? Telewizor to Sony A95L. Z Uszanowaniem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qazar 384 Napisano 28 Listopada 2023 U siebie tego nie zauważyłem, a przyglądałem się różnokolorowym tablicą. Ale jeśli Ci to nie przeszkadza, to bym nie ruszał. Ta generacja QD oled to spory krok w tył i problemy WRGB oledów nawiedziły QD-Oledy 😶 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
morlinek92 0 Napisano 28 Listopada 2023 Zastanawiam się nad kupnem Samsunga 65 S95C vs Sony 65 A95L. Czytałem, że Samsung ma problemy z utrzymywaniem jasności, problemy z zanikami sygnału na złączach HDMI, itp. Cenowo Samsunga można okazyjnie już wyrwać za 9,5/10k. Gdzie Sony to ok 14,5/15k. Więc w cenie Sonego można mieć TV + najlepszy na rynku soundbar Samsung HW-Q990C. Czy brak obsługi Dolby Vision w Samsungu mocno widać vs Sony. Sporo oglądam netflixa, a tam głównie DV jest. Czy miał ktoś okazję testować Q-Symphony samsunga? Warte to jest czy przy takiej klasie soundbara, ten system wcale nie robi różnicy i równie dobrze będzie grał zestaw Samsung HW-Q990C + Sony AL95? Czy na Samsungu na TizenOS dostępne jest Kodi albo VLC tak jak w Sony? Z góry dzięki za odpowiedź Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qazar 384 Napisano 28 Listopada 2023 Czy będziesz grać na konsolach/pc w 120Hz/144hz ? Czy tylko chcesz TV do konsumpcji filmów UHD/seriali/Tv? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kelloco2 0 Napisano 28 Listopada 2023 7 godzin temu, qazar napisał: U siebie tego nie zauważyłem, a przyglądałem się różnokolorowym tablicą. Ale jeśli Ci to nie przeszkadza, to bym nie ruszał. Ta generacja QD oled to spory krok w tył i problemy WRGB oledów nawiedziły QD-Oledy 😶 byłem dzisiaj w media markt przyjrzeć się innemu (mniejszemu) A95L i widzę, że tam jest to samo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
morlinek92 0 Napisano 28 Listopada 2023 1 godzinę temu, qazar napisał: Czy będziesz grać na konsolach/pc w 120Hz/144hz ? Czy tylko chcesz TV do konsumpcji filmów UHD/seriali/Tv? Grać pewnie też czasami będę, ale tylko na konsoli (raczej Xbox, więc nie jest to dla mnie priorytet, może tylko przez chmurę). 90% będą to filmy mkv z NAS po DLNA albo SMB, Netflix i TV (i tu mam trochę obawy o OLED, bo lubię jak mi w tyle coś gra i często puszczam TVN24 Bis, a jak z tymi statycznymi paskami jest to każdy słyszał.) Swoją drogą jak są czarne paski w filmach na dole i u góry przy proporcji obrazu 16:9 to też może się na OLEDzie wypalić, czy jednak jak jest czarne tło to piksele nie są używane i to nie szkodzi? Czy jeżeli Sony obsługuje DV a Soundbar Samsunga nie i podłączone będzie to po eARC to DV będzie działało do momentu, kiedy konsolę i inne urządzenia będę wpinał w HDMI TV? A brak DV będzie na urządzeniach wpiętych bezpośrednio do soundbara Samsunga? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qazar 384 Napisano 28 Listopada 2023 (edytowane) Zdecydowanie kupuj w takim układzie S95C lub S90C. DV na Sony jest na dziś dzień upośledzone i ogólnie oprogramowanie tego tv jest upośledzone. Edytowane 28 Listopada 2023 przez qazar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sk_uter 40 Napisano 28 Listopada 2023 Od czarnego nic się nie dzieje w OLED każdy piksel sam nie z siebie świeci, więc jak jest czarny to się wyłącza Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qazar 384 Napisano 28 Listopada 2023 Ogólnie żeby wypalić Oled to trzeba się starać fest😁 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sk_uter 40 Napisano 28 Listopada 2023 Mi się 2 wypaliły, ale to pierwsze generację A1 i jego następca AF9 jeśli dobrze pamiętam, ale teraz mam A90J i A95K i te sprawują się super Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qazar 384 Napisano 28 Listopada 2023 Mnie się po 3 latach granie nie udało się wypalić 6 generacji oleda 😮 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach