Skocz do zawartości
Gmeru

Test Sony A80L OLED Google TV - nowy hit cena / jakość ?

Rekomendowane odpowiedzi

Test Sony A80L OLED Google TV - nowy hit cena / jakość ?

Wiosna już w pełni, a to znaczy, że najwyższa pora na testy nowych modeli! Do naszej redakcji zawitał reprezentant tegorocznej rodziny modeli Sony BRAVIA XR OLED. Modele serii ósmej są skierowane do odbiorców, którzy szukają bardzo dobrej jakości obrazu do kina domowego. Testowany telewizor wyposażono w matrycę o przekątnej 55", która względem modelu zeszłorocznego doczekała się całkiem sporej ilości usprawnień i funkcji. Od 3 lat sercem najwyższych serii od Sony jest superinteligentny procesor obrazu "Cognitive Processor XR" który znajdziemy w omawianym modelu. Ma on za zadanie przetworzyć obraz i dźwięk do sposobu, w jaki widzi i słyszy człowiek. Za wyświetlanie obrazu w Sony OLED A80L odpowiada nowa seria matryc OLED EX charakteryzująca się nieco wyższą jasnością. Tegoroczne modele Sony doczekały się również dwóch zupełnie nowych funkcjonalności. Pierwszą z nich jest ukłon w stronę graczy poprzez dodanie dedykowanego panelu gracza. Drugą jest funkcja "Eco Dashboard" pozwalająca na dostosowanie ustawień oszczędzania energii. Nowy produkt japońskiego producenta za sprawą jakości obrazu i wszechstronności chce udowodnić, że będzie idealnym rozwiązaniem dla każdego. Czy tak będzie? Przekonajmy się! Zapraszamy do testu!

Przeczytaj całość

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O jakiej aplikacji mowa do otwierania większych plików?

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Sk_uter napisał:

O jakiej aplikacji mowa do otwierania większych plików?

Cześć,

Nie chcieliśmy robić reklamy ;) Dwie najpopularniejsze to jednak KODI bądź VLC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Cześć,
Nie chcieliśmy robić reklamy  Dwie najpopularniejsze to jednak KODI bądź VLC
I dają radę z remux 4k? Bo w A95K ciężko mu to idzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sony i taka kiepska kalibracja 🤭 Jestem w szoku 😯 A ludzie piszą 🖋 dopłać do Sony, bo nie trzeba kalibrować 🤣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od kiedy ktoś tak pisze? Nie ma generalnie czegoś takiego jak "kalibracja fabryczna" tylko są predefiniowane tryby fabryczne. Takie informacje można było słyszeć tylko i wyłącznie w przypadku Panasonica i to tylko modelu topowego OLEDa 2000 gdzie telewizory były "dostrajane" i rzeczywiście coś tam producent wpływał nieco na ten aspekt już na etapie fabryki (nadal można tam wiele jednak poprawić później już w domu). Całkowicie normalne, że fabrycznie tak to może wyglądać jak w teście. W każdym też modelu np. tego A80L będzie to trochę inne. Każdy telewizor nadaje się do kalibracji jeżeli chcesz mieć idealny obraz zgodny z wizją reżysera (oczywiście na ile pozwoli telewizor ale zazwyczaj pozwala na bardzo dużo, nawet te sporo tańsze).

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kalibracja producenta 😁 Ktoś chyba musiał skalibrować te tryby? 😅 Dostosować je do modelu? 😉 No to im marnie wyszło 😛 Po za tym dużo monitorów przychodzi z raportem kalibracyjnym 😏

Tak wgl Sony są bdb znane z tego, że pchają niebieski i rozjaśniają wartości przy czerni, ale takiego całego rozjaśnienia EOTF i blue tinta w tak mocnym stopniu na fabryce po prostu nie spodziewałem się 😆 

Edytowane przez Outfit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Buhahaha 😹 No i kolejny raz Gmeru pochwalił się swoją rozległą wiedzą w temacie 🤣 

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem kim jesteś bo zarejestrowałeś się we wtorek ale polecam zgłębić dział i skończyć trolować bo rusza mnie to tyle co🤣: https://hdtvpolska.com/forum/forum/73-kalibracja-ekranów/

Polecam też przeczytać ostatnie testy telewizorów (co najmniej 5 lat wstecz)

Masz jakieś 10 lat do poczytania i wtedy możemy podejmować dyskusję😂

9 godzin temu, jaczar napisał:

Telewizory MASTER Series są precyzyjnie kalibrowane w fabrykach, dzięki czemu balans bieli i jednolitość obrazu spełniają wymagania profesjonalnych twórców i zapewniają niezwykle wysoką jakość.

https://www.sony.pl/electronics/master-series#Calibration

Sony A80L to nie Master Series. Pomijam oczywiście marketing wszystkich firm a przecież testowaliśmy WSZYSTKIE Master Series jakie wyszły w historii i ten link podawaliśmy i o tym pisaliśmy. Na pewno pięknie to brzmi ale od zawsze wiadomo (ile to już robiliśmy relacji z fabryk itd...), że fizycznie jest to nie możliwe (pomiary, kalibracja to kilka godzin pracy na jednym (!) modelu telewizora). Fabryka = taśmowa produkcja. Nie ma czegoś takiego jak fabryczna kalibracja obrazu co przecież ZAWSZE widac po fabrycznych pomiarach w testach - zawsze da się wiele zrobic by poprawic obraz w stronę wizji reżysera. Serio po 16 latach jeszcze takie rzeczy trzeba tutaj pisać? Litości... Ja temat kończę ale poprosiłem by w razie potrzeby pojawili się tutaj spece od kalibracji bo ja się tym tematem nie zajmuję.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Gmeru napisał:

Nie wiem kim jesteś bo zarejestrowałeś się we wtorek ale polecam zgłębić dział i skończyć trolować bo rusza mnie to tyle co🤣: https://hdtvpolska.com/forum/forum/73-kalibracja-ekranów/

Sony A80L to nie Master Series. Pomijam oczywiście marketing wszystkich firm a przecież testowaliśmy WSZYSTKIE Master Series jakie wyszły w historii i ten link podawaliśmy i o tym pisaliśmy. Na pewno pięknie to brzmi ale od zawsze wiadomo (ile to już robiliśmy relacji z fabryk itd...), że fizycznie jest to nie możliwe (pomiary, kalibracja to kilka godzin pracy na jednym (!) modelu telewizora). Fabryka = taśmowa produkcja. Nie ma czegoś takiego jak fabryczna kalibracja obrazu co przecież ZAWSZE widac po fabrycznych pomiarach w testach - zawsze da się wiele zrobic by poprawic obraz w stronę wizji reżysera. Serio po 16 latach jeszcze takie rzeczy trzeba tutaj pisać? Litości... Ja temat kończę ale poprosiłem by w razie potrzeby pojawili się tutaj spece od kalibracji bo ja się tym tematem nie zajmuję.

Jest dokładnie tak, jak mówisz. Jeżdżąc do klientów mamy styczność z naprawdę dużą ilością serii Master od Sony. KAŻDA sztuka wymagała mniejszej bądź większej ingerencji. Chociaż wizja setek kalibratorów w fabryce byłaby dość utopijna ;) 

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, jaczar napisał:

Telewizory MASTER Series są precyzyjnie kalibrowane w fabrykach, dzięki czemu balans bieli i jednolitość obrazu spełniają wymagania profesjonalnych twórców i zapewniają niezwykle wysoką jakość.

https://www.sony.pl/electronics/master-series#Calibration

14 godzin temu, Outfit napisał:

Buhahaha 😹 No i kolejny raz Gmeru pochwalił się swoją rozległą wiedzą w temacie 🤣 

Nieco zabawny jest fakt, że dla udowodnienia tezy cytujesz informacje ze strony producenta. Z tej samej strony, gdzie jeszcze niedawno kontrast podawany był w milionach, a odświeżanie w 200/400/800 hertzach, co oczywiście nie było nawet blisko prawdy. Na tej samej stronie producent nie podaje Ci realnej luminancji w HDR, SDR, ani pokrycia palety barw. Te informacje czytasz w naszym teście, by niejako "odczarować" rzeczywistość stworzoną przez producenta. Tak samo jest w poruszonym przez Ciebie temacie kalibracji - są konkretne dane pomiarowe w testach i widać, że nie jest to skalibrowany telewizor nawet jeśli producent napisał, żę tak jest (i to nie jest w żadnym stopniu szokujące w świetle wspomnianych przed chwilą rzeczy).

Widać też, że nie jest ustawiony kompletnie przypadkowo, jednak do referencji jest daleko. To nie dziwne, bo uruchomienie i wygrzanie matrycy, aby osiągnęła stabilność, wymaga czasu liczonego w godzinach, podczas, gdy na taśmie produkcyjnej liczą się sekundy. A to jest podstawowy warunek sensownej kalibracji.

W wypowiedzi widzę brak konsekwencji, bo jednak jesteś czytelnikiem testu, więc ufasz naszemu portalowi, ale jednak wybiórczo pomimo, że wszystko jest czarno na białym.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli sprawa jasna - jak są jakieś problemy z obrazem (biały nie jest biały lub za bardzo zlewa się czerń itd itp) to wzywa się serwis gwarancyjny i przyjeżdzają panowie do ponownej kalibracji :)

• Plusik 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 27.04.2023 o 06:24, Gmeru napisał:

A po co czytać 📖 w kółko jedno i to samo 😆 Kopiuj wklej, kopiuj wklej 🤣

Ja temat kończę ale poprosiłem by w razie potrzeby pojawili się tutaj spece od kalibracji bo ja się tym tematem nie zajmuję.

Skoro Maciej jest zbyt zajęty swoim biznesem to może warto zatrudnić kogoś do testów kto ma pojęcie o tv 😅

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 26.04.2023 o 05:52, Gmeru napisał:

Od kiedy ktoś tak pisze? Nie ma generalnie czegoś takiego jak "kalibracja fabryczna" tylko są predefiniowane tryby fabryczne. Takie informacje można było słyszeć tylko i wyłącznie w przypadku Panasonica i to tylko modelu topowego OLEDa 2000 gdzie telewizory były "dostrajane" i rzeczywiście coś tam producent wpływał nieco na ten aspekt już na etapie fabryki (nadal można tam wiele jednak poprawić później już w domu). Całkowicie normalne, że fabrycznie tak to może wyglądać jak w teście. W każdym też modelu np. tego A80L będzie to trochę inne. Każdy telewizor nadaje się do kalibracji jeżeli chcesz mieć idealny obraz zgodny z wizją reżysera (oczywiście na ile pozwoli telewizor ale zazwyczaj pozwala na bardzo dużo, nawet te sporo tańsze).

Fabryka = taśmowa produkcja. Nie ma czegoś takiego jak fabryczna kalibracja obrazu co przecież ZAWSZE widac po fabrycznych pomiarach w testach - zawsze da się wiele zrobic by poprawic obraz w stronę wizji reżysera. Serio po 16 latach jeszcze takie rzeczy trzeba tutaj pisać?

Buhahaha 😹 16 lat być w branży i nie wiedzieć o fabrycznej kalibracji 😂 

https://youtu.be/IodF38kO8UY?t=56

• Plusik 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Swoją drogą, zakładając, że portal ma jakieś kontakty z Sony, chętnie bym przeczytał wywiad opisujący przebieg tej fabrycznej kalibracji w serii master.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Przecież naczelny twierdzi, że nie 🙅 ma czegoś takiego jak kalibracja faktyczna 😅 Jak więc można opisać przebieg czegoś, co nie istnieje? 😼

W dniu 27.04.2023 o 15:17, klaus71 napisał:

czyli sprawa jasna - jak są jakieś problemy z obrazem (biały nie jest biały lub za bardzo zlewa się czerń itd itp) to wzywa się serwis gwarancyjny i przyjeżdzają panowie do ponownej kalibracji :)

Skoro każda jedna sztuka jest kalibrowana to szansa na to że tv będzie rozkalibrowany jest wręcz niemożliwa 😆

Edytowane przez Outfit
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 27.04.2023 o 06:49, Maciej Koper napisał:

Jest dokładnie tak, jak mówisz. Jeżdżąc do klientów mamy styczność z naprawdę dużą ilością serii Master od Sony. KAŻDA sztuka wymagała mniejszej bądź większej ingerencji. Chociaż wizja setek kalibratorów w fabryce byłaby dość utopijna ;) 

Taki rozstrzał to jednak słabo świadczy. Nikt nie jest w stanie zrobić w miarę powtarzalnego produktu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

To oczywiste, że masz rozstrzał między rocznikami, jakoś następca musi się różnić od starego 😆

W dniu 27.04.2023 o 07:49, Maciej Koper napisał:

Lol 😂 Mają maszyny od tego 

Edytowane przez Outfit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 19.05.2023 o 20:54, Outfit napisał:

Lol 😂 Mają maszyny od tego

Co za bzdury, może podrzuć link jak wygląda taka "maszyna" do kalibracji bez udziału człowieka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wyłączany tv pożera 20-25w, czy da się coś zmienić w ustawieniach ?  Mam tez model A80J i też pożera tyle prądu. Czy to przez jakieś ustawienia stand by ? prowałem odłączyć wiifi tylko po kablu i też tyle wciąga na wyłączeniu .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi