Skocz do zawartości
mjasinsk

IFA 2007

Rekomendowane odpowiedzi

<span style="font-size: 12pt; font-family: Arial;">@ AreckiW

Nie byłem, nie mogę polemizować.

ALE:

Pomiędzy HD1 i XL2 jest istotna różnica - inny chip - to apropos juddering'u, nie wiadomo który lepszy, a który gorszy, ale inny, czyli nie można postawić znaku równości, że ten to ma 4 tunery i HDD, a ten nie.

Ogólny mój wniosek patrząc na zdjęcia, tak jak dawno, dawno temu pisałem o Świętym Graalu - 24p - i nikt nie chciał słuchać, bo 60p lepsze, teraz zabawię się znowu w Kasandrę - Edytowane przez TOmeKK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
przecież to widać wyraźnie - NAJNOWSZY BAJER - oprócz 100 Hz, to:

10 bit processing

Kaaaaaaaażdy będzie to chciał mieć, i mam nadzieję, że przy w miarę rozsądnym sygnale, nie będzie już posteryzacji. a będzie licytacja, kto ma więcej. Oczywiście punkt zerowy to 8 bit.

Proszę pisz o dalszych przemyśleniach,

Pozdr.

EDIT - sorry coś się doopczy z forum - nie mieściła się cała treść. Edytowane przez TOmeKK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
AreckiW na twoje oko który tv grał lepiej: Samsung F86 czy Toshiba z serii Z ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='MMP' post='58580' date='03.09.2007, 16:51 ']AreckiW na twoje oko który tv grał lepiej: Samsung F86 czy Toshiba z serii Z ?[/quote]

mówiąc uczciwie, to Samsung wydawał się czarniejszy, z lepszym kontrastem (pewnie to przez tą szybę, która IMHO bardzo pomaga, i mi się podoba), ale bez postawienia ich obok siebie, nie jestem w stanie powiedzieć który dla mnie "lepszy", jakiejś szczególnej różnicy w odbiorze nie widziałem.
Na pewno poziom w LCD bardzo się wyrównał, już nie tylko Sharp, ale też Samsung, Toshiba, Sony, nawet LG mają to wszystko, co niezbędne w ciekłych kryształach. Philips zaś wyspecjalizował się w.....ramkach i Ambilajcie...no i wstawia w ramki brylanty od Swarowskiego :rolleyes: .

P.S. Co do Sony, zwróćcie uwagę, że ogłosili nową serię 3000/3500 (różnią się ramkami), a tu proszę [url="http://www.lcd-compare.com"]www.lcd-compare.com[/url] wysyp z nowymi seriami V,W,X z rozszerzeniem 5000/5050, a 70" to X7000. I ponoć już od września w sprzedaży w Europie. ?????
Nie ma to jak profesjonalny PR w Sonym. Kto tam, kuźma, pracuje nad wizerunkiem ????? Pewnie wszyscy dumają co zrobić, żeby sprzedać więcej PS3, nie obniżając ceny, bo HD DVD ma przewagę technologiczną (płyty w pełni funkcjonalne, z Picture in Picture) i cenową (dużo tańsze). A jak Toshiba zacznie wstawiać seryjnie napędy HD DVD do wszystkich swoich laptopów od 1000 EUR i dodawać 5 płyt do każdego odtwarzacza stacjonarnego HD DVD, to za rok będziemy mieć stosunek 10:1 na korzyść HD DVD w ilości sprzętu na świecie. Chyba w końcu Sony to zrozumiało i stąd ta panika w obozie BR i decyzje Paramountu.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='TOmeKK' post='58566' date='03.09.2007, 15:00 ']przecież to widać wyraźnie - NAJNOWSZY BAJER - oprócz 100 Hz, to:

10 bit processing

Kaaaaaaaażdy będzie to chciał mieć, i mam nadzieję, że przy w miarę rozsądnym sygnale, nie będzie już posteryzacji. a będzie licytacja, kto ma więcej. Oczywiście punkt zerowy to 8 bit.[/quote]

Ograniczeniem w LCDkach na pewno nie jest elektronika a sama matryca LCD. Wystarczy porównać gradację kolorów w monitorze CRT i LCD. Widzisz w CRT jakąś posteryzację? Poza tym przypominam że nie ma żadnych źródeł które by dawały 10-cio bitowy kolor. Kolejny chwyt marketingowy i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='TOmeKK' post='58566' date='03.09.2007, 15:00 ']przecież to widać wyraźnie - NAJNOWSZY BAJER - oprócz 100 Hz, to:

10 bit processing

Kaaaaaaaażdy będzie to chciał mieć, i mam nadzieję, że przy w miarę rozsądnym sygnale, nie będzie już posteryzacji. a będzie licytacja, kto ma więcej. Oczywiście punkt zerowy to 8 bit.

EDIT - sorry coś się doopczy z forum - nie mieściła się cała treść.[/quote]

a tak w realu to co to daje ?
większą % paletę odtwarzanych kolorów ? będzie widać
delikatne przejścia kolorów bez ząbków ( "tak po chłopsku" )

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='km1' post='58587' date='03.09.2007, 18:48 ']a tak w realu to co to daje ?
większą % paletę odtwarzanych kolorów ? będzie widać
delikatne przejścia kolorów bez ząbków ( "tak po chłopsku" )

pozdr[/quote]
Kiedyś mówiono, jaki % gamut, ile milionów kolorów, itd, teraz moda jest na 10 bitowy processing. :rolleyes:

8-mio bitowy daje 256, a 10-cio bitowy 1024 gradacji jasności i odcieni. W rezultacie mamy 16 milionów lub ponad miliard kolorów.
Cytat z netu o HQV:
[color="#000080"]10-bit data paths provide 1024 steps of brightness and color.) The result is the ability to render over 1 billion colors. In comparison, conventional video processors that only have 8-bit data paths result in the ability to render only 16 million colors. Simply put, by maintaining more bits in the data, HQV products can preserve all the fine detail and dynamic range found in the original source.[/color]

Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='Sober' post='58585' date='03.09.2007, 17:48 ']Ograniczeniem w LCDkach na pewno nie jest elektronika a sama matryca LCD. Wystarczy porównać gradację kolorów w monitorze CRT i LCD. Widzisz w CRT jakąś posteryzację? Poza tym przypominam że nie ma żadnych źródeł które by dawały 10-cio bitowy kolor. Kolejny chwyt marketingowy i tyle.[/quote]

Zgadza się, że to marketing, ale w dobrym kierunku chyba, bo kolejne wersje kontrastu - tego nie widać.
na crt i lcd widać -black crush - czyli czarna plama bez textury - czy to nie posteryzacja?
nie chodzi chyba o źródła, tylko processing i odwzorowanie kolorów.
Cytat porównujący 32 bit floating do 10 bit processing ( masz tam o zmniejszeniu posteryzacji :rolleyes: ):
<font color="#000080">
Surpass traditional 10-bit standards with 32-bit floating point video processing. Take advantage of greater color range for more vivid colors, reduced gradient banding and posterization for smoother color transitions, linear light capability for optically correct compositing, and many other precision enhancements."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tutaj macie troche zdjatek z Ifa

[url="http://www.hdforum.pl/showthread.php?t=1400"]http://www.hdforum.pl/showthread.php?t=1400[/url]

Pozdrawiam

braavoo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej,

Patrzac na statystyki ogladalnosci moich zdjec najwiekszym powodzeniem cieszy sie TV LG z technologia MPEG4 oraz hostessy :P)))))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='braavoo' post='58624' date='04.09.2007, 02:40 ']Tutaj macie troche zdjatek z Ifa

[url="http://www.hdforum.pl/showthread.php?t=1400"]http://www.hdforum.pl/showthread.php?t=1400[/url]

Pozdrawiam

braavoo[/quote]

Cześć Braavoo,

możesz coś napisać więcej o tunerach sat?

Wiem, że soft do Kathreina jest opóźniony o kilka tyg. - ten do HDD po usb

Nie widziałem Kathreina na żywo. Jak obraz, na tobie można polegać :P

Co o TF 77 PVR?

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

jeszcze na goraco z IFA, ze stoiska LG :) :

- najlepszy obraz z wyswietlaczy: plazma Pioneer KURO fullHD, premiera pazdziernik 2007, cena ok. 4500 EUR za 50 cali
- najlepszy pokaz wystawy: JBL Synthesis z projektorem RUNCO 3xDLP full HD, najlepszy obraz i dzwiek jaki kiedykolwiek widzialem i slysyalem
- cienkie LCD Sharpa sa super
- pokaz panela LG grajacego 1080/60p - bajka przy ruchomym obrazie.
- jak zwykle tylna projekcja JVC fullHD LCoS rzadzi :P
- dwusystemowy Samsung (BD i HD-DVD) dopiero na poczatku przysylego roku
- brak nowych odtwarzaczy BD od Panasonica
- nowy BD od SONY z numerkiem 500
- wreszcie BD player Pioneera 70 z literka A potrafi wreszcie wypuscic po HDMI 1.3 bitstream w nowych formatach audio (to samo HD-DVD Toshiba z numerkiem 35) :P
- podobno (nie widzialem, podaje za gazeta IFA) dostepny jest juz Dreambox DM8000 - z dwoma tunerami HDTV, S i C, opcja HDD.

Pozdrawiam z targow.

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witaj pmcomp,

widzę, że masz podobne odczucia do moich :P

JBL Synthesis rules, widziałeś, każdy głośnik ma swój oddzielny wzmacniacz, sam projektor 120.000 EUR, a cała sala 500.000 EUR.
A siedziałeś u nich na stoisku w Fordzie Mustangu Shelby GT 520 ? Ja sobie nawet zdjęcie zrobiłem :P

podpytaj na stoisku Panasa, bo ogłosili dzisiaj, że wypuszczają nową serię plazm PZ750, czy akceptują już 24p i co z tym kontrastem i filtrem szarobrunatmnym ? Toż to porażka !!!

zobacz też pokaz najnowszego projektora Mitsubishi HC6000 (hala 26), za 4000 EUR masz zajefajną czerń, tryb 24p, 19 dB.

pozdrowienia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='AreckiW' post='58660' date='04.09.2007, 12:00 ']zobacz też pokaz najnowszego projektora Mitsubishi HC6000 (hala 26), za 4000 EUR masz zajefajną czerń, tryb 24p, 19 dB.[/quote]

Tego Mitsubishi nie widzialem, ale widzialem Epsona TW2000 fullHD, 3xLCD, 1600 ansilumenow i kontrast 50.000:1 (oczywiscie dynamiczny, sic!, prawdziwy ok. 2000:1 co tez robi wrazenie).

Znakomity, bardzo "kinowy" obraz. Zabil go tylko Runco z pokazu JBL-a ale to inna liga.

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='pmcomp' post='58690' date='04.09.2007, 16:51 ']Tego Mitsubishi nie widzialem, ale widzialem Epsona TW2000 fullHD, 3xLCD, 1600 ansilumenow i kontrast 50.000:1 (oczywiscie dynamiczny, sic!, prawdziwy ok. 2000:1 co tez robi wrazenie).

Znakomity, bardzo "kinowy" obraz. Zabil go tylko Runco z pokazu JBL-a ale to inna liga.

Pozdro.[/quote]

A jakie będą sugerowane ceny detaliczne Mitsubishi HC6000 i Epsona TW2000?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='nowy66' post='58409' date='02.09.2007, 19:08 ']6. a. największe rozczarowanie : Panasonic 37" LCD.[/quote]

Możesz napisać dlaczego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='MMP' post='58713' date='04.09.2007, 18:42 ']Możesz napisać dlaczego?[/quote]

Oczywiście - czerń najwyżej taka sobie, wyraźny juddering (brak gładkich poprzecznych linii). Mimo reklamowanego 100Hz smużenie i skoki obrazu. Najbardziej to było widać na materiale z (chyba) ChampCars : dopóki samochody jechały na pierwszym planie to OK, ale jak "ginęły" za publiką (tak w głębi) to od razu skoki, smużenie. Tak jakby w szczegółach się gubił, jakby nie "nadążał" za sytuacją. To chyba był materiał porównawczy pomiędzy włączonym systemem 100Hz i bez niego - ale mogę się mylić - tyle tego było. Postałem , popatrzyłem i poszedłem dalej zniesmaczony. :P

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi