Skocz do zawartości
Dariusz Wąsiewicz

LG C2 a może jednak Sony A80K lub Philips 806?

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie, w tym momencie mamy Panasonica FZ800. Telewizor służy głównie do oglądania filmów. Moje główne obawy są związane z ruchem. W Panasonicu mamy ustawione ręcznie upłynniacz na połowę i bardzo nam to odpowiada. Czy LG poszedł tak do przodu, że powinniśmy być zadowoleni? Sony mogę kupić prawie w tej samej cenie co LG. Dajcie znać dlaczego akurat LG a nie Sony :) z góry dzięki za pomoc!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zostańcie przy tym co macie. A80K ani 806 nie będzie znacząco lepszy od posiadanego przez was FZ800, chyba że matryca w waszym już nie jest w najlepszym stanie. Jeśli mogę spytać ile ma godzin przebiegu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Dariusz Wąsiewicz napisał:

Jak w temacie, w tym momencie mamy Panasonica FZ800. Telewizor służy głównie do oglądania filmów. Moje główne obawy są związane z ruchem. W Panasonicu mamy ustawione ręcznie upłynniacz na połowę i bardzo nam to odpowiada. Czy LG poszedł tak do przodu, że powinniśmy być zadowoleni? Sony mogę kupić prawie w tej samej cenie co LG. Dajcie znać dlaczego akurat LG a nie Sony :) z góry dzięki za pomoc!

Darku LG obrazowo jest  gorszym tv (i to znacznie) niż posiadany przez Ciebie Panas. Nie przeczytasz o tym w żadnym teście, artykule, zestawieniu. Sony lepszy niż LG, ale i tak jak idzie o obraz/kolory/kalibrację po wyjęciu z pudła nijak ma się do starego Panasonica.

PS. Sam uplynniacz lepszy w nowych tv.

• Plusik 1
  • Lubię 1
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Xisiek napisał:

Darku LG obrazowo jest  gorszym tv (i to znacznie) niż posiadany przez Ciebie Panas. Nie przeczytasz o tym w żadnym teście, artykule, zestawieniu. Sony lepszy niż LG, ale i tak jak idzie o obraz/kolory/kalibrację po wyjęciu z pudła nijak ma się do starego Panasonica.

PS. Sam uplynniacz lepszy w nowych tv.

Problem jest taki, że Panasonic to 65 a potrzebujemy 77 bo mamy teraz dużą odległość od telewizora :(

Powiem tak, nie jestem znawcą jeżeli chodzi o kolory czy referencyjny obraz itp. ale Panasonic jest dla mnie idealny, kolory np. "Intensywne kolory: włączony", "Color Remaster Rec 2020: włączony", "Temperatura barwowy: ciepły", są idealne, nie są za mocne ani za słabe, zawsze ten obraz jak dla mnie dobrze wygląda.

Bawiłem się QLED i nie mogłem znaleźć trybu dla siebie, a jak podbijałem kolory to były za intensywne, opcje z podbiciem jasności kontrastu męczyły a w Panasonicu jest opcja żeby wymusić lepszą jasność w HDR i jest to przyjemne.

Bawiłem się Sony w sklepie i tam jest trzystopniowa skala płynności ruchu, nie mogę dla siebie dobrać nic, muszę jeszcze raz pojechać i zobaczyć. Kolory czy tryby chyba ciekawsze w Sony.

Mam straszny problem i nie wiem co zrobić, dzięki za wypowiedź! :)

5 godzin temu, Waldo94 napisał:

Zostańcie przy tym co macie. A80K ani 806 nie będzie znacząco lepszy od posiadanego przez was FZ800, chyba że matryca w waszym już nie jest w najlepszym stanie. Jeśli mogę spytać ile ma godzin przebiegu ?

Tak jak już odpisałem @Xisiek potrzebujemy 77 cali :( Matryca jest ok, tylko my oglądamy lub słuchamy przy pracy i tak nawet z 10 godzin może działać codziennie ale po prawie 2 latach wymienianą miałem matrycę na nową bo pojawiła się pozioma linia. Wrażenie mam, że jest ciemniejszy niż jak był nowy. Szwagier ma Philipsa najtańszy OLED 65 i miałem wrażenie jakby lepiej świecił, mocniej, lepszy efekt HDR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do nowej serii się nie wypowiem. Ale miałem C1, a teraz mam A80J i z Sony jestem bardziej zadowolony jeśli chodzi o jakość obrazu, kolory, szczegółowość czy ilość detali w ciemnych obszarach. Sam ruch też wolę w Sony. Dla mnie Motionflow na 1 i jest idealnie.

Tylko niestety pamiętaj o potencjalnej loterii z panelami oled, która dotyka większość modeli. Chyba, że w najdroższych jest lepsza kontrola jakości.

ja zacząłem rok temu od CX, który szybko został wymieniony na C1 przez spore wady matrycy :) tego miałem prawie rok, ale miał różowy tint z lewej strony (problem z warstwą antyrefleksyjną). I jakieś 2 tyg temu wymieniłem na Sony. Generalnie ok, ale odkryłem przy bardzo ciemnych scenach jak jest ciemno w pokoju jakiś problem z niektórymi odcieniami szarości. Wpadają w czerwony/różowy odcień również przy lewej krawędzi. Mogę go jeszcze zwrócić. Ale póki co zgłosiłem reklamacje do Sony, bo akurat kilka dni temu jak zgłaszałem, to nie było już w sklepach :)

https://imgur.com/a/kSQTaZu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 6.08.2022 o 10:32, mati_luk napisał:

Co do nowej serii się nie wypowiem. Ale miałem C1, a teraz mam A80J i z Sony jestem bardziej zadowolony jeśli chodzi o jakość obrazu, kolory, szczegółowość czy ilość detali w ciemnych obszarach. Sam ruch też wolę w Sony. Dla mnie Motionflow na 1 i jest idealnie.

Tylko niestety pamiętaj o potencjalnej loterii z panelami oled, która dotyka większość modeli. Chyba, że w najdroższych jest lepsza kontrola jakości.

ja zacząłem rok temu od CX, który szybko został wymieniony na C1 przez spore wady matrycy :) tego miałem prawie rok, ale miał różowy tint z lewej strony (problem z warstwą antyrefleksyjną). I jakieś 2 tyg temu wymieniłem na Sony. Generalnie ok, ale odkryłem przy bardzo ciemnych scenach jak jest ciemno w pokoju jakiś problem z niektórymi odcieniami szarości. Wpadają w czerwony/różowy odcień również przy lewej krawędzi. Mogę go jeszcze zwrócić. Ale póki co zgłosiłem reklamacje do Sony, bo akurat kilka dni temu jak zgłaszałem, to nie było już w sklepach :)

https://imgur.com/a/kSQTaZu

Znowu byłem w sklepie ale nie miałem za dużo czasu. Na LG ustawiam 5/10 lub 6/10 i np. The Umbrella Academy Sezon 2 odcinek 1, sam początek jak wszyscy już wylądowali, scena przed wybuchem bomby, na LG jest płynna a na Sony biorę 1 lub 2 na 3 i cały czas miałem wrażenie, że strasznie szarpie. Możesz zobaczyć jak u Ciebie wygląda ta scena? Ja strasznie nie lubię jak obraz się tnie/szarpie czy jak to się nazywa. Wiem, że to kwestia filmów a nie wina telewizora i można to poprawiać upłynniaczami ale właśnie LG jak to robi bardziej mi odpowiadało w sklepie niż Sony. Muszę chyba jeszcze raz podjechać jak będzie więcej czasu. Tylko, że do jutra mam A80K w cenie C2. Co robić.... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja pamiętam, że w Lg na wyłączonym upłynniaczu mocno szarpało jak dla mnie. Fajne efekty dawało np 3/10. Bez efektu opery mydlanej. Ale znów pojawiały się artefakty przy szybko ruszających się obiektach. Skończyłem chyba z ustawieniem 1/10.

Ja lubię bardzo delikatne działanie uplynniacza. Przy 2/3 w Sony już trochę zaczyna mi trącać efektem opery. 1/3 mi spasowało bardzo dobrze.

Na A80J już nie sprawdzę. Spakowałem go i jutro zwrot. Trafiłem mega dobrą okazję w sobotę na 77 A80k i postanowiłem dołożyć do większej przekątnej ;) ma przyjść we wtorek. Mogę sprawdzić tą scenę, o której napisałeś.

też celujesz w 77 cali?

Edytowane przez mati_luk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, mati_luk napisał:

Ja pamiętam, że w Lg na wyłączonym upłynniaczu mocno szarpało jak dla mnie. Fajne efekty dawało np 3/10. Bez efektu opery mydlanej. Ale znów pojawiały się artefakty przy szybko ruszających się obiektach. Skończyłem chyba z ustawieniem 1/10.

Ja lubię bardzo delikatne działanie uplynniacza. Przy 2/3 w Sony już trochę zaczyna mi trącać efektem opery. 1/3 mi spasowało bardzo dobrze.

Na A80J już nie sprawdzę. Spakowałem go i jutro zwrot. Trafiłem mega dobrą okazję w sobotę na 77 A80k i postanowiłem dołożyć do większej przekątnej ;) ma przyjść we wtorek. Mogę sprawdzić tą scenę, o której napisałeś.

też celujesz w 77 cali?

Tak, 77 :) A jak miałeś ustawiony "tryb kliszy"? w angielskim menu jako "film mode"

Nie wiem dlaczego moje oczy nie widzą efektu opery mydlanej ale jak przedobrze z upłynniaczem to artefakty już rzucają się w oczy :D

Wiesz może czy ten tryb kliszy ustawiony maksymalnie nie przyciemnia obrazu?

Jutro jadę do sklepu jeszcze raz rzucić okiem na sonego, ustawię 2/3 wrzucę jeden z materiałów, porównam do LG, zobaczymy

Co do panelu, doczytałem, że 77A80J ma nowszy panel niż 65A80J. Jak narazie ja znalazłem tylko że raty 0% 77A80J - 12200 zł, 77A80K - 15500 zł, 77C2 - 15000 zł. Kompletnie nie wiem co zrobić, żeby później nie narzekać :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tryb kliszy zostawiłem chyba domyślnie na „duży” dla wszystkich źródeł poza nvidie Shield, gdzie mam ustawione dopasowanie klatek. Dla tego źródła miałem wyłączony. Ale nie eksperymentowałem dużo z tym ustawieniem :)

„czystość” przyciemnia obraz. To chyba odpowiednik BFI z Lg.  To miałem wyłączone.

Mi się udało trafić A80k 77 za 14857zl :) i dziś jest zdjąć ostatni dzień na kupno, żeby skorzystac z cashbacku na ten model 2000zl.

No to już musisz pod swoje preferencje wybrać model :) ale może to kwestia przyzwyczajenia ? Jak rok temu zmieniłem plazmę na oleda Lg, to potrzebowałem czasu. Ruch wydawał mi się gorszy niż na plazmie.

I jeszcze udało Ci się gdzieś znaleźć A80J 77? Nieotwierany czy z ekspozycji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMHO uplynniacz bardziej płynny w LG, dla kogoś kto to lubi, acz w Sony bardziej prawdziwy. 👌

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, krzysiojaworzno napisał:

za 14 tysięcy poszedłbym chyba w mniejszy ekran i coś z QD-OLED

Rozumiem tok myślenia. Też się przez chwilę zastanawiałem, zwłaszcza że Samsunga 65 cali teraz za ok 13k można mieć.

Ale jednak ciężko byłoby mi wydać tyle kasy na 65 cali. Dla mnie kwota ponad 12k to już terytorium 77 cali. Sporo czytałem też wątków gdzie np. ludzie pytali czy 65 A90j czy 77 A80J. Raczej większość była za większą przekątną.

Dziś przyszedł mi 77 A80k. I jako posiadacz przez ostatnie 15 miesięcy oledów 65 cali, mogę powiedzieć, że przeskok jest ogromy. Dla mnie jakość obrazu i jasność jest na bardzo dobrym poziomie, ale wrażenia o wiele lepsze. Przy moim układzie mam ok 3,5m od oczu do tv. Wiele filmów ma mniejsze lub większe czarne pasy, które dodatkowo zabierają trochę powierzchni. Testowałem dziś kilka godzin różne treści. Trochę gry na ps4. Banan nie schodzi z twarzy :) poprzednie oledy też dawały bardzo dobry obrazek i fajne wrażenia (pomijając wady poszczególnych paneli). Ale przeskok w rozmiarze przekątnej to zupełnie inna bajka.

W dniu 7.08.2022 o 23:16, Dariusz Wąsiewicz napisał:

Znowu byłem w sklepie ale nie miałem za dużo czasu. Na LG ustawiam 5/10 lub 6/10 i np. The Umbrella Academy Sezon 2 odcinek 1, sam początek jak wszyscy już wylądowali, scena przed wybuchem bomby, na LG jest płynna a na Sony biorę 1 lub 2 na 3 i cały czas miałem wrażenie, że strasznie szarpie. Możesz zobaczyć jak u Ciebie wygląda ta scena? Ja strasznie nie lubię jak obraz się tnie/szarpie czy jak to się nazywa. Wiem, że to kwestia filmów a nie wina telewizora i można to poprawiać upłynniaczami ale właśnie LG jak to robi bardziej mi odpowiadało w sklepie niż Sony. Muszę chyba jeszcze raz podjechać jak będzie więcej czasu. Tylko, że do jutra mam A80K w cenie C2. Co robić.... :)

Mógłbyś napisać dokładnie od której do której minuty? Włączyłem dziś ten odcinek. Obejrzałem kawałek do wybuchu bomby jak pisałeś :) i dla mnie było ok. Motionflow na 1 i tryb kliszy wysoki.

Jak po rozpakowaniu puściłem dziś jakiś program przyrodniczy na Netflixie, to bawiłem się trochę suwakami płynności. I zauważyłem, że jak tryb kliszy jest wysoki i Motionflow na 1, to jest płynniej, ale mogą się jakieś drobne artefakty trafić. Jak tryb kliszy dałem niski albo wyłączony, to bardziej skokowy ruch. Trzeba poeksperymentowała. Na razie zostawiłem właśnie z trybem kliszy na wysoki. Zobaczę jak się trochę przyzwyczaję. I tak mi się wydaje, że na lg było więcej artefaktów jak za mocno podkręcałem płynność. I mówię oczywiście o wbudowanej apce.

Odpalilem też jakieś treści z Plexa na shieldzie i tam mam ustawiony framerate, żeby ustawiał się w tv taki jak ma film. I ruch wydawał się lepszy niż netflixa. Nawet jak zostawiłem tryb kliszy na duży. Chyba niezle działa i w tym wypadku nie udzielał się za bardzo albo w ogóle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Dariusz Wąsiewicz - jestem ciekaw czy zdecydowałeś się w końcu na któryś model?

Ja przez pierwsze dni tak jak pisałem, miałem włączony tryb kliszy na duży i Motionflow na 1. Ale Czasem trafiły się jakieś drobne artefakty. Teraz włączam na wszystkich trybach Motionflow na Min i zobaczę czy na dłuższą metę będzie ok. W tych samych scenach gdzie suwak był na "1" i były artefakty, przy "Min" nie ma. Na pierwszy rzut oka ruch wydaje się akceptowalnie płynny dla mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 9.08.2022 o 18:44, krzysiojaworzno napisał:

za 14 tysięcy poszedłbym chyba w mniejszy ekran i coś z QD-OLED

Dzięki za propozycję ale chcemy minimum 77 :( Jakby był ten nowy OLED w 77 to zdecydowałbym się

W dniu 8.08.2022 o 07:37, mati_luk napisał:

Tryb kliszy zostawiłem chyba domyślnie na „duży” dla wszystkich źródeł poza nvidie Shield, gdzie mam ustawione dopasowanie klatek. Dla tego źródła miałem wyłączony. Ale nie eksperymentowałem dużo z tym ustawieniem :)

„czystość” przyciemnia obraz. To chyba odpowiednik BFI z Lg.  To miałem wyłączone.

Mi się udało trafić A80k 77 za 14857zl :) i dziś jest zdjąć ostatni dzień na kupno, żeby skorzystac z cashbacku na ten model 2000zl.

No to już musisz pod swoje preferencje wybrać model :) ale może to kwestia przyzwyczajenia ? Jak rok temu zmieniłem plazmę na oleda Lg, to potrzebowałem czasu. Ruch wydawał mi się gorszy niż na plazmie.

I jeszcze udało Ci się gdzieś znaleźć A80J 77? Nieotwierany czy z ekspozycji?

Kilka razy byłem w sklepie i za każdym razem ten ruch na Sony za bardzo szarpie, przy 2/3 dalej lekko szarpie i pojawia się więcej artefaktów niż w LG ustawione na 5,6/10

Był A80J nowy ale widocznie jedna sztuka bo był i za parę godzin jak chciałem wyklikać to zniknął :(

W dniu 9.08.2022 o 23:53, mati_luk napisał:

Rozumiem tok myślenia. Też się przez chwilę zastanawiałem, zwłaszcza że Samsunga 65 cali teraz za ok 13k można mieć.

Ale jednak ciężko byłoby mi wydać tyle kasy na 65 cali. Dla mnie kwota ponad 12k to już terytorium 77 cali. Sporo czytałem też wątków gdzie np. ludzie pytali czy 65 A90j czy 77 A80J. Raczej większość była za większą przekątną.

Dziś przyszedł mi 77 A80k. I jako posiadacz przez ostatnie 15 miesięcy oledów 65 cali, mogę powiedzieć, że przeskok jest ogromy. Dla mnie jakość obrazu i jasność jest na bardzo dobrym poziomie, ale wrażenia o wiele lepsze. Przy moim układzie mam ok 3,5m od oczu do tv. Wiele filmów ma mniejsze lub większe czarne pasy, które dodatkowo zabierają trochę powierzchni. Testowałem dziś kilka godzin różne treści. Trochę gry na ps4. Banan nie schodzi z twarzy :) poprzednie oledy też dawały bardzo dobry obrazek i fajne wrażenia (pomijając wady poszczególnych paneli). Ale przeskok w rozmiarze przekątnej to zupełnie inna bajka.

Mógłbyś napisać dokładnie od której do której minuty? Włączyłem dziś ten odcinek. Obejrzałem kawałek do wybuchu bomby jak pisałeś :) i dla mnie było ok. Motionflow na 1 i tryb kliszy wysoki.

Jak po rozpakowaniu puściłem dziś jakiś program przyrodniczy na Netflixie, to bawiłem się trochę suwakami płynności. I zauważyłem, że jak tryb kliszy jest wysoki i Motionflow na 1, to jest płynniej, ale mogą się jakieś drobne artefakty trafić. Jak tryb kliszy dałem niski albo wyłączony, to bardziej skokowy ruch. Trzeba poeksperymentowała. Na razie zostawiłem właśnie z trybem kliszy na wysoki. Zobaczę jak się trochę przyzwyczaję. I tak mi się wydaje, że na lg było więcej artefaktów jak za mocno podkręcałem płynność. I mówię oczywiście o wbudowanej apce.

Odpalilem też jakieś treści z Plexa na shieldzie i tam mam ustawiony framerate, żeby ustawiał się w tv taki jak ma film. I ruch wydawał się lepszy niż netflixa. Nawet jak zostawiłem tryb kliszy na duży. Chyba niezle działa i w tym wypadku nie udzielał się za bardzo albo w ogóle.

Dokładnie początek pierwszego odcinka, drugiego sezonu, od razu jak młody zlatuje na ziemie i widzi wojnę

Miałem jeszcze coś takiego, że jak miałem okazję porównywać A90J do FZ800 to na A90J bardziej widoczne było ziarno w filmach na Netflix, może kwestia ustawień. Teraz mam to samo jak testuje w sklepie, że bardziej wieczne jest ziarno.

Teraz jak 77 wróciło do normalnych cen to bardziej myślimy nad 83...

Kolory i szczegóły w cieniach lepiej wypadają na Sony bez kalibracji. W LG tylko gamma zmieniona delikatnie i pojawiły się szczegóły choć nie wiem czy tak powinno się robić

LG przekonuje mnie ruchem, Sony kolorami i szczegółami. Przy 83 Sony kosztuje tylko co LG.

Chyba zamówimy to co po prostu pierwsze pojawi się na jakieś lepszej promocji.

W dniu 9.08.2022 o 17:43, Xisiek napisał:

IMHO uplynniacz bardziej płynny w LG, dla kogoś kto to lubi, acz w Sony bardziej prawdziwy. 👌

Kilka razy już byłem w sklepie i za każdym razem przyjemniej ogląda się LG jeżeli chodzi o ruch, natomiast widzę, że kolory czy szczegóły w ciemnych miejscach są bardziej wieczne w Sony. Np. jest jasna scena, jest w jakimś miejscu cień, na LG wygląda jakby nic tam nie było, a w Sony dostrzegamy wszystkie rzeczy, które leżą pod np. schodami.

Pytanie do lepiej znających się ode mnie :)

Czy możliwe, żeby ziarno w serialach czy filmach na Netflix było bardziej widoczne na Sony niż LG?

Czy kolor sam będę w stanie doprowadzić do takich jak są w Sony? Oczywiście mniej więcej bo wiadomo, że profesjonalnej kalibracji sam nie zrobię. Jest wiele ustawień w internecie wrzucanych przesz testerów.

Czy stare filmy remasterowane do HD, np. gwiezdne wojny będę lepiej wyglądać na Sony czy producenci już tak skalują, że nie zobaczę gołym okiem różnicy?

@mati_luk Jakie masz ustawienia w części "Jasność"? Bo jest to dużo opcji do podbicia jasności

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obejrzałem jeszcze raz tą scenę i dla mnie wygląda ok. Aktualnie mam Kliszę na max i Motionflow na Min. Fakt, czasami przy przesuwaniu lewo/prawo jakiś pionowych krawędzi jest trochę bardziej skokowo niż na Motionflow "1", ale nie ma artefaktów. Na razie ustawiłem tak. Dla mnie taki ruch jest bardzo filmowy. Na pewno jest trochę lepsza płynność jak suwak na "1", ale właśnie kosztem drobnych artefaktów. Może ja też nie jestem aż taki czuły na ruch, albo zdążyłem się przez rok przyzwyczaić do odwzorowania ruchu oleda. Bo na początku w C1 bardziej na to zwracałem uwagę.

Co do ziarna, to wcześniej gdzieś o tym czytałem, że Sony ma go trochę więcej. Ale dla mnie też to takie oznaki "filmowości" :) może jest trochę więcej niż było na LG, ale nie przeszkadza mi to.

LG i Sony trochę inaczej podchodzą do pokazywania detali w ciemnych miejscach. Akurat na tle ostatnich roczników LG, to C1, którego miałem był chyba najgorszy w tej kwestii. Strasznie się z tym męczyłem. Zamiast detali były czarne plamy. Pod koniec sam trochę podbiłem jasność na poszczególnych progach, żeby tylko poprawić świecenie właśnie w niskich jasnościach i udało się to poprawić. Sony za to idzie trochę w drugą stronę, co mogę potwierdzić. Ale już chyba wolę taki stan rzeczy. Po kilkudziesięciu godzinach grania i jednym ręcznym cyklu odświeżania zauważyłem poprawę w wyrównaniu matrycy na niskich jasnościach i tv jakby zaczął też trochę jaśniej świecić. I czasem rzeczy "prawie" czarne były trochę podbijane. Ustawiłem teraz na wszystkich trybach poziom czerni na 49. Ale nie mam tak jak na LG, że patrzę na jakiś fragment i wiem, że tam powinno coś być widać, a nie me tego. Tutaj mnóstwo detali widać. Vincent fajnie to pokazuje w tym filmiku ok 3 minuty:

I też dla ustawienia SDR eksperymentuje z gammą. Najpierw ustawiłem wszędzie 0, ale wczoraj przestawiłem testowo jednak na -2 jak było domyślnie. Lepsze czernie dzięki temu. Ew idealnym kompromisem może być gamma -1.

I nawiązując do tego, że tv wraz z używaniem gra lepiej i pytaniem o ustawienia jasności - pierwszego dnia jak testowałem różne materiały, to stwierdziłem, że DV ciemny jest stanowczo za ciemny, a dla HDR ustawiłem preferencje jasności (preferencja gradacji też wydała mi się minimalnie za ciemna). I na drugim trybie dodatkowo kontrast dynamiczny na średni jakbym potrzebował jeszcze jaśniejszego obrazka. Teraz po niecałym tygodniu wróciłem do ustawienia preferowanej gradacji dla HDR10. I nawet kilka rzeczy widziałem w DV ciemnym i było ok. Jedno to jakiś horror z Netflixa w ciemnym pokoju. A drugie to dokument o Elonie Musku z 2022 r. Wiadomo, że dokumenty są raczej inaczej masterowane i jaśniejsze. Ale włączyłem pod wieczór i miałem ustawiony DV ciemny. Nie czułem potrzeby jaśniejszego obrazka, a jak na moment ustawiłem, to aż raziło po oczach :) Wczoraj kończyłem ok 18-19 i nie zasłoniłem okna, które mam centralnie za kanapą. Spokojnie na DV ciemnym fajnie się oglądało. I nawet ten fragment Umbrella Academy pięknie wygląda w DV ciemnym. Na pewno dużo zależy od tego jak materiał jest przygotowany. Ale też pokazuje, że matrycy trzeba dać trochę czasu na "dotarcie".
Także obecnie w sekcji "Jasność" mam default, czyli wszystko wyłączone dla SDR i luminacja matrycy na średni. Poziom czerni 49, tymczasowo gamma -2 i w zależności od materiału jasność35-45.
Dla HDR i DV gamma 0, reszta ustawień takie jak standardowo, czyli dla HDR10 w mapowaniu preferowana gradacja, a dla DV off.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłem jeszcze raz w sklepie Sony. Nie mogę przyzwyczaić się do płynności ruchu w telewizorach Sony. W moim Panasonic, ustawioną mam płynność 5/10. Obraz nie ma drgań, nie szarpie a w Sony ustawiam 2/3 i tryb kliszy na duży, po pierwsze dalej ruch nie jest tak płynny jak w Panasonic a po drugie tworzy się bardzo dużo artefaktów. Przykład El Camino od mniej więcej 15:38 przy ustawieniach jak wyżej w Sony powstają widoczne artefakty. Panasonic mogę ustawić 8 a nawet 10/10 i nie ma takich artefaktów jak Sony. Nie mówiąc o tym, że przy 5/10 ruch jest płynny i nie ma drgań jak to bywa w OLED przy filmach np. z Netflixa. LG 77 cali jest tylko w sklepie LG, jeszcze raz jadę przetestować ale tam ustawiając mniej więcej 5/10 ruch jest płynny i nie ma takiej ilości artefaktów jak Sony. Nie lubię jak obraz drży, zacina się, wiem, że tak po prostu jest ale wolę jak tego nie ma przy zachowaniu jak najmniejszej ilości artefaktów. Jak w Sony podbije do 3/3 jest lepiej ale wtedy artefaktów jest więcej. Oglądałem sporo porównać i wychodzi na to, że upłynniacz z LG C2 działa dużo lepiej niż w poprzednich modelach LG. Niestety nie mam jak tego porównać w tym momencie ale jak kiedyś miałem taką możliwość kupując Panasonic, przy kiepskich materiałach najlepiej radził sobie Panasonic, następnie prawie identycznie Sony a na końcu LG, tylko, że to było 4 lata temu. Czy w tym momencie są jakieś różnice przy materiałach gorzej jakości pomiędzy Sony a LG? Zależy mi aby obraz był jak najlepszej możliwej jakości przy gorszych materiałach. W większych telewizorach może ta różnica być jeszcze większa. Gdyby nie moje obawy o jakość kiepskich materiałów, kolory po wyjęciu z pudełka jak również szczegóły w cieniach to wybrałbym LG. Przeczytałem, że weszła nowa aktualizacja dla LG C2, która poprawia szczegóły w ciemnych scenach. Dokładnie "Wzmocnienie oprogramowania układowego zapewnia Dolby Vision IQ Precision Detai". LG wychodzi 3000 zł mniej niż Sony :) Chętnie zakupiłbym LZ2000e ale to wydatek 11000 zł więcej niż C2 :)

Poniżej w teście jest informacja o lepszym skalowaniu, tylko jak to wypada w porównaniu do Sony? Patrząc na dwa filmy, porównanie C1 do C2 jak również G1 do A90J, plansza w C2 i A90J wygląda na podobną gdzie C1 wygląda po prostu jak G1.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi