Skocz do zawartości
Gmeru

Test przełomowego Samsung OLED S95B. Najlepszy telewizor OLED na rynku!

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Jurek F napisał:

Spróbuj wyłączyć "contrast enhancer" jak masz włączone. U mnie pojawia sie więcej odcieni szarości i kolorów.

Mam wyłączony. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Jurek F napisał:

Dlatego dopytuję .Nagrywanie czasami się przydaje.

Kupiłem w zeszłym roku ale faktyczne jest to model z 2021r. Q60AA. Może dlatego nagrywanie u mnie działa bez problemów. A jeśli chodzi o nagrywanie na S95B to w tym temacie ktoś pisał że trzeba zmienić region. Tylko teraz zastanawiam się czy region przy pierwszym uruchomieniu a czy region w menu serwisowym. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, aleks-1967 napisał:

Tylko teraz zastanawiam się czy region przy pierwszym uruchomieniu a czy region w menu serwisowym. 

Podejrzewam, że nie są to proste sprawy 😉Dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety musimy brać pod uwagę fakt, że technologia się zmienia i idzie do przodu. Gdyby nie to, to pewnie do dzisiaj słuchalibyśmy muzykę za pomocą gramofonu napędzanego korbką. Zawsze się znajdą technologie, które już odchodzą a mają jeszcze swoich zwolenników np. płyty winylowe, kasety magnetofonowe i video, cd, dvd, itd. W tej chwili króluje VOD a co będzie za parę lat ? Niestety każda nowa technologia musi przejść okres testów problem w tym, że modele teraz tak szybko się zmieniają że my konsumenci stajemy się swoistymi testerami co oczywiste nie każdemu może się podobać. Tak więc każdy z nas musi sam zdecydować czy woli stare sprawdzone rozwiązania czy nowe technologie, co jak wiemy wiąże się z ryzykiem. Myślę, że ilość powtarzających się wykrytych usterek może wynikać też z liczby sprzedanych TV w stosunku do konkurencji ale na to nie mam dowodów :) . Ja jestem z tego TV zadowolony, co nie oznacza że pewne rzeczy mnie nie uwierają. Mam podłączony serwer sieciowy (DLNA) i oglądam filmiki nagrane za pomocą kamery cyfrowej, telefonów z androidem iOS . Na ten momenty nie było problemu z odtwarzaniem, natomiast przeglądarce brakuje możliwości przesuwania filmu o dowolny czas jak np. w YT. Muszę nacisnąć przewijanie i czekać, aż dojdzie do szukanego momentu, co czasem trwa zbyt długo (chyba, że macie na to jakiś pomysł). Jeżeli chodzi o obraz to zgadzam się z przedmówcami, którzy uważają, że wszystko można tu dostroić/ustawić do własnych potrzeb i gustu. Natomiast jeżeli chodzi czyszczenie ostatnio się przełamałem i za pomocą miękkiej szmatki na sucho przetarłem matrycę czyszcząc odciski palców pozostawionych od momentu montażu telewizora. Zrobiłem to z wyczuciem i plamy znikły a matryca jest cała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem bug przy HBO MAX. Nie załącza się wygaszacz ekran przy pauzie. Pomogło przeinstalowanie aplikacji. Wygaszacz działa.

Żonka usnęła wczoraj przy serialu. Wróciłem w nocy z pracy i serial wisi czekając na załączenie kolejnego odcinka. Zrobiłem kolację. Wracam i dalej wisi. Zacząłem drążyć temat i odkryłem buga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 15.11.2022 o 11:04, pmcomp napisał:

Zadzwoniłem dzisiaj ponownie na infolinię Samsunga i ... już wiem czemu mój TV nie nagrywa. Ano nie nagrywa ponieważ tego nie potrafi !!! :) :) :) .

I co najciekawsze Samsung uważa, że wszystko jest w najlepszym porządku ponieważ w instrukcji obsługi na stronie 118 widnieje taka informacja:

"Nagrywanie programów

Bieżący program lub przyszłe programy można nagrywać przy użyciu urządzenia USB zamiast nagrywarki wideo.

Ta funkcja może nie być obsługiwana w zależności od modelu lub regionu geograficznego."

Otrzymałem informację, że telewizor na rynek polski nie posiada funkcjonalności nagrywania. Przypominam, że rzeczona instrukcja obsługi nie znajdowała się w pudle wraz z zakupionym telewizorem ani w języku polskim ani w żadnym innym :) .

Na zadane pytanie na jakim rynku ten model telewizora ma taka funkcjonalność Pani odpowiedziała, że ... nie wie i odesłała mnie na strony Samsunga w każdym kraju (sic!). Czyli klient musi sobie sam sprawdzić na np. niemieckiej, włoskiej czy portugalskiej stronie, czy tam oferowany ten telewizor ma nagrywanie. Pani obsługuje tylko rynek polski i nie ma takiej wiedzy. Czyli Samsung nie ma globalnej bazy wiedzy? Ja takich tłumaczeń nie kupuję. Pani wmawiała mi jeszcze, że ten telewizor hardware'owo nie jest identyczny tylko, że na każdy rynek sprzedawany jest ... inny, w innej wersji. Moim zdaniem bzdura totalna, to są identyczne telewizory różniące się oprogramowaniem gdzie region czyli to oprogramowanie zmienia się wybierając kraj instalacji podczas pierwszej instalacji i uruchamiania. Dlaczego? Bo tak się robi na całym świecie.

Wciskają kit. Moim zdaniem po prostu ten TV nie ma tej funkcjonalności, co w dzisiejszych czasach jest kuriozum. To tak jakby auto klasy premium np. BMW, Mercedes czy Audi w swoich topowych modelach nie oferowali np. radia z nawigacją albo klimatyzacji.

Na podstawie tej sytuacji skłaniam się do postawionej wcześnie przez jednego kolegę tezy, że ten TV był projektowany na szybko aby jak SONY wypuścić QD-OLEDa jeszcze w 2022 roku.

Ciekawe czego jeszcze ten TV nie ma, a co jest standardem na rynku ???

Ale jaja :) .

Udało mi się włączyć funkcję nagrywania w s95B:

• Plusik 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli uje z Samsunga SPECJALNIE wyłączyły opcje nagrywania na Polskę.

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 godzin temu, pmcomp napisał:

Czyli uje z Samsunga wyłączyły opcje nagrywania na Polskę.

Podejrzewam, że to zależy od kraju i kwestii prawnych (podobnie było z nagrywaniem rozmów na Androidzie- ludzie wgrywali soft bodajże z Izraela bo tam jest to dozwolone)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jakie są w Polsce kwestie prawne dotyczące akurat tego modelu złoma, skoro inne złomy producenta Samsung funkcje nagrywania mają włączoną fabrycznie ???

Jak widać tu nie trzeba wgrywać żadnego softu tylko ustawić inną lokalizację albo dokonać zmiany w trybie serwisowym jak pokazano w filmie powyżej.

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Otóż to. Pamiętam sytuację w której Samsung znajomemu w modelu telewizora konkurencji, wyłączył jedna z aktualizacji możliwość odtwarzania dźwięku po hdmi arc. Oczywiście na nowych telewizorach działało to bez problemu. Kumpel zadzwonił na infolinię to uzyskał informację, że oni nie gwarantują, że po hdmi arc będzie można odtwarzać na telewizorach konkurencji. 

Teraz macie problem np. z HBO i telefonami Huawei. Kumpel do mnie powiedział tak po tej akcji, kupiłem Apple TV 4k i tv odłączyłem telewizor od neta i żadnego sprzętu od Samsunga już nie kupię. Ja też już nie kupię, po tej akcji z s95b, gdzie serwisy uważają że wszystko jest OK. Mimo tego, że po 10h odłączeniu od prądu obraz jest znowu poprawny. Więc pewnie coś skopane w oprogramowaniu albo konstrukcji samego telewizora i nie chcą się do tego przyznać. Teraz tak apple kiedy popsute mieli klawiatury w swoich laptopach to naprawiali nawet po gwarancji. Szkoda że nie robią tv, bo wybór byłby prosty. Może nie mają pierdyliona obiektywów jak galaktyki ale przynajmniej serwis i polityka producenta stoi na bardzo wysokim poziomie, a dla mnie to najważniejsze. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 21.04.2023 o 18:12, Gregory-86 napisał:

Cały czas pisze ze jest ciemny to się ze mnie śmieją. Zastosuj kalibrację. Ona nic nie da. Bo po wyciągnięciu wtyczki z gniazdka było ok. Przynajmniej do wczoraj. 
Już mam dość tego telewizora. Cały czas z nim jakieś problemy. Serwis oczywiście nic nie widzi. 
wiec powiem tak. Jak masz możliwość to oddaj. Ja bym tak zrobił. Bo jak ci upłynie czas to będziesz pluł w brodę ze tego nie zrobiłeś

w 2 pokoju mam Sony a80j z panelem LG. Wcześniej miałem LG oleda 65b7v. I powiem tak mimo ze oled Sony jest teoretycznie ciemniejszy to widać różnice na korzyść Sony w filmach. W ciemnym pomieszczeniu i w nocnych scenach. Jeśli chodzi o 65b7v to pamietam ten tv. I obraz w ciemnych scenach i w nocy był zdecydowanie czytelniejszy. 
Czy to problem matrycy czy iprogramowania nie wiem. Mam to gdzieś. Już nie mam zdrowia. 
tu nie chidzi o to żeby stosować jakieś tryby inteligentne. Tylko żeby obraz był na akceptowanym poziomie na trybie film i filmmaker a tak nie jest. Oczywiście jak włączę ten tryb to widzę wszystko ale co z tego ze obraz np. Kolory nie do zaakceptowania. 
dodatkowo porownijac np. Procesor obrazu w Sony i w samsungu to w Sony jest zdecydowanie lepiej. Film wydaje się ładniejszy. Każdy to widzi. 
Jeżeli chodzi o brak wsparcia dla polskiego. To nawet tego nie skomentuje. Co z tego ze Samsung ma angielski. Jak angielski nie rozumie np. Nazw polskich miast jak Wrocław. A nie każdy szuka pogody dla Warszawy. Blamaż i tyle. 
jesli chodzi o dostęp do premium 4K HDR to oprócz Apple TV i bravia core ale to działa tylko na sony nie znam innych z lepsza jakością. Ewentualnie płyta. Jeśli masz możliwość. 
takze przez 40 lat życia nie dokonałem tak złego zakupu jak ten telewizor. I jeszcze cały czas się z nim mecze bo serwisy nic nie widza. 
Dla nich to to ze przez 3 min nie można korzystać po włączeniu tv np. Z netflixa bo nie widzi sieci nie jest problemem. 
odwolania nic nie dają. Szkoda słów. 

Nie mają prawa się z ciebie śmiać bo obraz jest ciemny na trybie film i film maker nie wiem co tutaj jest do dyskusji może komuś taki obraz bardziej się podobać czy nie to jak zwykle kwestia gustu, tylko nie wiem czy my się rozumiemy i w czym jest konkretnie problem z twoją sztuką że przez 3 minuty nie widzi sieci za każdym razem jak go włączasz??? Dziwna sprawa, tylko że u mnie są inne problemy tak jak wypisałem, najbardziej widoczne jest to smużenie ekranu zwłaszcza na drugim planie w wybranych scenach widać to najbardziej w telewizji naziemnej ale i też na Apple i YouTube, nie wiem czy w ogóle korzystasz nie wiem jak to się fachowo nazywa coś w rodzaju jakby "efekt ziarna" drugi plan nie jest całkowicie czysty tylko widać jakby ruchome piksele, przy na naziemnej telewizji obraz jest raz lepszy raz gorszy i to bywa bardzo różnie z reguły zauważyłem że jak się przełącza na zewnętrzne źródło na przykład na PS4 pro i później wraca to obraz z naziemnej staje się jakby lepszy nie wiem czy optymalizacja jakoś lepiej działa czy matryca musi się bardziej nagrzać, i ogólnie dosyć widoczny "blooming" czyli na czarnej planszy Biała (bądź inny kolor) poświata wokół liter i brak różnicy w odcieniach czerni ale to może też ich kwestia ustawień No i kalibracji nie sprawdzałem bo mam mało czasu.  Porównujesz go z Sony A80 j raczej słaby dla niego przeciwnik co prawda nie mam go w domu obok siebie żeby zrobić niezależne porównanie ale on jest z matrycy C1 nawet nie matrycy Ex z G1 tak jak a 90 j, to wciąż matryca wrgb brak kropki kwantowej a więc pewnie gorsze kolory mniejsza paleta barw Biały subpiksel który się z czasem będzie zużywał, elektronika Sony oczywiście na duży plus można jej zaufać, mówisz o filmach ale z czego z brawia core tam każdy film będzie wyglądał zaje...  Chodzi o to żeby porównywać to same źródło TV naziemna Netflix Apple TV HBO chyba też patrzeć jak telewizor radzi sobie ze słabym źródłem a nie tylko tym najmocniejszym. Mówisz oddaj tylko wiesz gdzie ja kupię drugi taki telewizor czy nawet lepszy za 4160 zł jeśli miałbym go oddać to musieliby mi zwrócić pełną sumę i musiałbym zachować cashbacka 😁 No sorry co będę ściemniał, moja sytuacja jest nieco specyficzna bo telewizor który brał udział w promocji wrócił do sklepu a ja posiadam telewizor który nie brał udziału w promocji i jego numery seryjne nie są nigdzie zarejestrowane, tylko czy to przejdzie? Miał ktoś kiedyś taką sytuację? No i też pytanie czy będzie kolejna promocja z cashback? Orientuje się ktoś?

W dniu 21.04.2023 o 18:35, Jurek F napisał:

W każdym trybie są dostępne ustawienia eksperckie. Tam można dużo zmienić . Nawet w Twoim ulubionym trybie dynamicznym. Dla przykładu : "contrast enhancer" domyślnie jest ustawiony na wysoko. Zmieniając na "nisko" zaczyna się pokazywać więcej odcieni szarości i kolorów. Widać to dobrze na tej planszy testowej co Ci link zapodałem. Jak wyłączymy,  tych odcieni jest jeszcze więcej. Można próbować zmieniać inne ustawienia i patrzeć co to daje. Może ta plansza z you tuba nie jest wzorcem ale dzięki niej coś tam można wyregulować.  Filmmaker mode jest najbardziej zbliżony do oryginału. Oczywiście po modyfikacjach.  Np tonacja kolorów ciepły 2 dla mnie nie do przyjęcia. "teatr" można ustawić w "ustawieniach wyrazistości obrazu " , ostrość zwiększyć itd.itp.

Spróbuje odpowiedzieć na Twoje pytania 

Ad 1.  Nie wiem co masz na myśli pisząc smużenie. W trybie inteligent mode i dynamicznym na fabrycznych ustawieniach  obraz to jedna wielka porażka. Oczywiście jak dla mnie. Kolory nienaturalne, prześwietlone, jakieś barwne placki. Faktycznie dugi plan się rozjeżdża a kolory się rozłażą. Chyba najlepiej zrobiony film nie pokaże "obrazu żyletę" i szczęka nie opadnie.

Ad 2. Biała poświata. Nie wiem czy o to Ci chodzi ale białe litery na czarnym tle rozjaśnione tak jak w trybach, które lubisz mogą dawać taki efekt. Biel nienaturalnie wyskakuje z tej czerni i wali po oczach.

Ad 3. To jest to co pisałem na początku . Jest jeszcze takie ustawienie "szczegóły cieni" . Tym można pomajstrować

Ad 4. Nie wiem. Mój telewizor jest prosty.

Ad 5. Żeby sprawdzić czy tak powinno być czy nie, to się  nie patrzy  na takie plansze, tylko zapuszczasz np z you tuba jednolity kolor np Test kolorów monitora i TV - CMYK / RGB - YouTube i patrzysz czy są na tym np. przebarwienia. Jeżeli nie ma to wtedy wiadomo, tak ktoś taką plansze wymyślił. że np.  po rogach jest jakieś przebarwienie. Jeżeli na teście jest bardzo nierównomierny kolor to może być coś nie tak  z telewizorem.

Serwisu streamingowego  nie znam.

Robiłem kalibrację . Dla każdego jak widać  co innego jest efektem WOW.  Podejrzewam, że Ty byłbyś niezadowolony. Najbardziej pasują Tobie tryby najodleglejsze od oryginału. Kalibracja robiona jest na filmmaker mode i ten tryb przypomina. Powiem szczerze, że do tej pory oglądałem wszystko w bardziej jaskrawych kolorach ale nie w dynamicznych😉 i balans bieli był chłodniejszy. Po kalibracji przestawiłem  się i teraz żadnego innego nie używam. Obraz cieszy oko. Jest super. No i smużenia nie ma . Przed kalibracją też nie zauważyłem.

Film maker mode jaki film mode są dla mnie za ciemne jakimś dziwnym filtrem fakt oglądałem tylko przez chwilę, to nie jest moim ulubionym kolorem tylko był najlepszy z tych co widziałem obraz najbardziej doświetlony przyjemny dla oka co do "contrast enhancer" mam ustawione na wysoko wydawało mi się że to dobrze ale skoro tak mówisz to spróbuję pobawić się i ustawię na nisko, obraz mam ustawiony na ciepły 1 

Co do odpowiedzi na pytania

1. "Smużenie" takie jakby ruchome piksele, nie wiem czy to się nazywa "efekt ziarna" bo tyle tych nazw, jakby piksele migotały z reguły zawsze na drugim planie ale zdarzają się też i na pierwszym widać to najbardziej na naziemnej telewizji ale widać też i na Apple TV i na filmikach z YouTube tak tych 4K z hdr i są to dema demonstracyjne dla oled LG Sony itp itd. nie wiem chyba bez dowodu się nie da postaram się wieczorem coś wkleić i zobaczyć czy to u was też jest widoczne. 

2. Biała poświata wokół białych liter na czarnej planszy to się chyba nazywa "blooming" 

IMG20230404011845.thumb.jpg.f81f38b40f01631ccb03d42817e3f0a0.jpg

IMG20230404000403.thumb.jpg.2700276e737ff9262e3343d4b319afe4.jpg

IMG20230404011802.thumb.jpg.47736555379b1a3834cab632970d28f4.jpg

3. Okej popróbuję pobawię się ale zdaje się że chyba w tych sztukach ogólnie są problemy z odcieniami czerni i cieni. 

4. Idealnie prosty jak patrzysz pod kątem "jakby wycięty laserem" No nie wiem może mi się tak wydaje. 

5. Z linka nie robiłem zrobię w wolnej chwili bo mało czasu wolnego mam A ogólnie chodziło mi o to czarna kropka na niektórych scenach obrazu 

IMG20230404043625.thumb.jpg.faade82b8a369057523cbd6ce467a437.jpg

Środek ekranu czarna. Nie wiem czy widać dobrze bliżej nie zrobię bo już mi się aparat w telefonie zaczyna rozmywać obraz i jeszcze coś takiego to akurat z filmiku pokazujące możliwości oled na YouTubie 

IMG20230409045223.thumb.jpg.e161e04538522a51ed90c5a21cef4341.jpg

I jeszcze jeden 

IMG20230410181320.jpg

A tutaj nierównomierne odcienie niebieskiego na kolejnym kanale po zakończonej transmisji, czy dobrze widać, prawy górny róg i Dolny lewy

IMG20230404043852.jpg

Co do tematu kalibracji pytałem czy robiłeś kalibrację i porównywałeś go z modelem Sony a95k, na jakiej podstawie twierdzisz że podoba mi się obraz najdalszy od oryginału? Kalibracje robi się na wszystkie tryby W końcu każdy lubi trochę inne kolory temperaturę barw itp itd obraz ma cieszyć oko chyba każdego a nie wyglądać jak niedoświetlony teatr, 

Godzinę temu, MadGamer napisał:

Dla każdego jak widać  co innego jest efektem WOW

Z jednej strony tak z drugiej strony jakoś obrazu po którym opada szczęka raczej zdecydowana większość osób doceni, ten Samsung to telewizor dobry No i właśnie tu chyba polega na cały pic i jest dobry a powinien chyba być zaje... Skoro Dostał referencje brakuje trochę tej głębi tej immersji i czystości obrazu niezależnie od źródła. 

Godzinę temu, MadGamer napisał:

No i smużenia nie ma . Przed kalibracją też nie zauważyłem.

No to nie wiem czy mamy o czym dyskutować. Znajdę czas to posprawdzam i powrzucam te filmiki dowiem się czy ty też je ogólnie widzisz na swoim TV czy tylko ja to widzę i czy to jest naturalny efekt bo to kwestia filmu. Bo Nie wiem zwracać czy nie zwracać? Oto jest pytanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, MadGamer napisał:

1. "Smużenie" takie jakby ruchome piksele, nie wiem czy to się nazywa "efekt ziarna" bo tyle tych nazw, jakby piksele migotały z reguły zawsze na drugim planie ale zdarzają się też i na pierwszym

Jest taka pikseloza widoczna bardziej w ciemnych scenach i z bliska. Ale moim zdaniem to nie jest problem w telewizorze tylko w jakości sygnału docierającego do tv. Na You Tubie wszystko działa super . Może masz w Yoube ustawioną mniejszą rozdzielczość i dlatego taki efekt. Z Apple nie korzystam ale tam chyba też można jakość ustawić

2. Biała poświata wokół białych liter na czarnej planszy to się chyba nazywa "blooming" 

Wygląda to tak jakbyś miał telewizor z podświetleniem LED.  U mnie tego nie ma i wydaje mi się, że w oledzie nie powinno coś takiego występować . Ale może się nie znam.

4. Idealnie prosty jak patrzysz pod kątem "jakby wycięty laserem"

Właśnie sprawdziłem poziomicą 🙂 skoro tak dopytujesz to zwątpiłem  we własne oczy . Ale nic na to nie poradzę. Jest prosto

5. Z linka nie robiłem zrobię w wolnej chwili bo mało czasu wolnego mam A ogólnie chodziło mi o to czarna kropka na niektórych scenach obrazu 

Moim zdaniem martwy piksel w nieciekawym miejscu. Ja bym reklamował.

A tutaj nierównomierne odcienie niebieskiego na kolejnym kanale po zakończonej transmisji, czy dobrze widać, prawy górny róg i Dolny lewy

Tak jak pisałem. Trzeba to sprawdzić na planszy z jednolitym kolorem. Może autor miał taką fantazję .

Co do tematu kalibracji pytałem czy robiłeś kalibrację i porównywałeś go z modelem Sony a95k,

Nie porównywałem go z Sony .Nie mam takiej możliwości. Źle zrozumiałem sory

na jakiej podstawie twierdzisz że podoba mi się obraz najdalszy od oryginału? Kalibracje robi się na wszystkie tryby W końcu każdy lubi trochę inne kolory temperaturę barw itp itd obraz ma cieszyć oko chyba każdego a nie wyglądać jak niedoświetlony teatr,

Pisałeś, że Ci odpowiada najbardziej "Inteligent mode" i Dynamiczny. Te dwa tryby są najbardziej odległe od tego co widać w rzeczywistości i no i przede wszystkim od tego co mówią pomiary przed kalibracją. To, że każdy lubi co innego to ja z tym nie dyskutuję. Pisałem, że sam lubiłem bardziej żywe i nasycone kolory i zimniejszy balans bieli ale nie w trybie dynamicznym, gdzie skóra wygląda jak poparzona w solarium, trawa z zielenią nie występującą w przyrodzie itp itd.

Kalibracje robi się na wszystkie tryby

Chyba nie. U mnie ustawienia kalibracyjne zostały wprowadzone tylko do Filmmaker Mode.

brakuje trochę tej głębi

Tak jak pisałem wcześniej , na Inteligent Mode i dynamicznym  bez dodatkowych regulacji  /przynajmniej u mnie/  brak jest odcieni szarości i odcieni kolorów. I wtedy głębi brak.

czystości obrazu niezależnie od źródła.

Z naziemnej nie spodziewałbym się cudów , chociaż i tak sobie dobrze radzi. Tu bardziej sprawa jakości sygnału docierającego na wejście tv.

Z jednej strony tak z drugiej strony jakoś obrazu po którym opada szczęka raczej zdecydowana większość osób doceni,

Ten telewizor przy jakichś tam brakach to ma. Ale widziałem ludzi zachwyconych marną jakością to  mam wątpliwości  do  tego co napisałeś

3 godziny temu, MadGamer napisał:

No to nie wiem czy mamy o czym dyskutować. Znajdę czas to posprawdzam

Może mamy co innego na myśli. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MadGamer No właśnie. Też tak uważam ze Sony a80j jest dużo gorszym modelem niż Samsung s95b. Pytanie jest inne dlaczego w ciemnych partiach obrazu widać dużo więcej w Sony niż w samsungu W którym wszystko zlewa się w jedna ciemna plamę i obraz jest zdecydowanie ładniejszy. Każdy to widzi. Tylko nie serwisy.  Coś ten szajsung nie radzi sobie z ciemnymi scenami w filmach. 
ja korzystam tylko z vod. Telewizji satelitarnej kablowej naziemnej nie mam wiec nie jestem w stanie z niczym porównać. Yt, Netflix, amazon, hbo, Apple, Disney. Wszędzie jest ciemno. Wiec to nie problem aplikacji dostawcy etc. Tylko i wyłącznie tego złoma. Natomiast kiedy akcja dzieje się na w dzień na dworze to HDR tak wali po oczach ze trzeba ściemniać. Filmów z napisami też oglądać się nie da. Bo cholera jasna tak wali białym ze trzeba ściemnić a wtedy niewiele widać. Jak dzwoniłem na info szajsung Polska to pani mi powiedziała ze za natężenie napisów odpowiada Netflix a nie oni. Cały czas gadka ta sama każdy jest winny tylko nie oni.  

Jurek f. Problem w tym ze infolinia sama proponowała  mi tryb sklepowy i dynamiczny oraz powiedzieli ze najlepiej w tych trybach ustawiać tv. Ja mówię a po co tryb filmaker i film. To pani powiedziała ze one się do netflixa nie nadają. Coś w tym samsungu na jakieś szkolenia jeżdżą z obsługi tego złoma jak nawijać ludziom żeby tv ustawiali. Hallo Samsung tu ziemia oleda  kupuje się do filmu wiec dlaczego z trybu filmmaker korzystać nie moge tylko z dynamicznych. Bo albo nic nie widać i napisy w miarę czytelne bo nie wała po oczach. Albo nie korzystać z napisów i oglądać w dynamicznym  wszystko na maksa. 

Edytowane przez Gregory-86
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli głównie korzystasz z VOD, to może zapodaj jakiś film i wskaż moment w którym jest bardzo ciemna scena i nic nie widać to sobie porównamy 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
31 minut temu, Gregory-86 napisał:

Jurek f. Problem w tym ze infolinia sama proponowała  mi tryb sklepowy i dynamiczny oraz powiedzieli ze najlepiej w tych trybach ustawiać tv

Chyba nie oglądasz w trybie sklepowym ???  Ja bym  się nie sugerował tym co mówi ktoś tam na infolinii. Każdy powinien sobie sam ustawić tv według własnych upodobań. Na tym filmiku jest dobrze wytłumaczone, aczkolwiek też nie ze wszystkim sie  zgadzam  Jak ustawić TV? | PORADNIK | Konfiguracja krok po kroku - YouTube

Co do "ciemności" to wejdź do  menu tv, potem pomoc techn.----konserwacja urządzenia----diagnostyka----test obrazu . Po wyświetleniu pierwszego obrazu odpowiadasz NIE i pokazuje się  plansza z odcieniami szarości. Możesz ją wyświetlać ponownie kilka razy i się przyjrzeć czy widzisz każdy pionowy pasek szarości oddzielnie czy nie. Szczególnie te najciemniejsze. Jeżeli widzisz każdy pasek i nie zlewa się z sąsiednim to znaczy, że wszystko jest ok i więcej odcieni szarości nie ma. Jak jest inaczej to trzeba cos kombinować.

W niektórych ciemnych scenach na filmach, jak przejdę na ustawienia bardziej dynamiczne i wyostrzone to faktycznie jest złudzenie jakby było więcej szczegółów w cieniach. Ale to moim zdaniem sztuczne prześwietlenia.

Z drugiej strony to mój pierwszy oled i przyzwyczajony byłem do  jasnego obrazu w LCD. Miałem tak  ustawione, że zupełna ciemność była szara. Tutaj musiałem się trochę przyzwyczaić bo cały czas miałem wrażenie, że coś w tej ciemności musi jeszcze być. Ale tam nic niema. Tv po kalibracji. Na planszach testowych wszystkie odcienie szarości i odcienie kolorów dobrze widoczne no i wrażenia z oglądania ciemnych scen też pozytywne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
39 minut temu, Jurek F napisał:

Na tym filmiku jest dobrze wytłumaczone, aczkolwiek też nie ze wszystkim sie  zgadzam  Jak ustawić TV? | PORADNIK | Konfiguracja krok po kroku - YouTube

Chyba pierwszy "popularny" materiał o telewizorach, który nie jest bełkotem i właściwie nie ma się do czego przyczepić.

Oczywiście, to tylko fragmencik wiedzy, ale dla poczatkujących bardzo cenny i - co najważniejsze - chyba w 100% merytorycznie poprawny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Jarkow1 napisał:

Jeżeli głównie korzystasz z VOD, to może zapodaj jakiś film i wskaż moment w którym jest bardzo ciemna scena i nic nie widać to sobie porównamy 

To nie jest tak ze nic nie widać. Tylko tak ze obraz jest ciemny. Dużo ciemniejszy niż w innych telewizorach. Np. W tym Sony. Takich filmów jest masa. Praktycznie każdy jest ciemniejszy niż na Sony a80j. Żeby test był rzetelnie przeprowadzony to trzeba byłoby postawić obok kilka tv oled różnych Marek i porównać. Ja tak robię i mówię na sony widać więcej a na samsungu mniej. Natomiast kiedy akcja na zewnątrz w pełnym słońcu to w samsungu HDR wali po oczach a w sony tak nie jest. 
Nie wiem co tam jest nie tak. 

Jurek F

Ja oglądam w trybie filmmaker bo w innym nie jestem w stanie. Tylko wkurza mnie to ze koedy załączę ten sam film na Sony który jest gorszym panelem. Widzę więcej niż na samsungu. To tak samo jakbym miał 2 samochody. Audi rs3 i np. Peugeota 308 gti. I tym peugeotem jeździłoby mi się lepiej niż audi. Chyba rozumiesz o co mi chodzi. Skoro telewizor jest droższy i jak to mówi Samsung najjaśniejszy oled to powinien zapewniać lepszy obraz w ciemnych scenach niż ten Sony. A tak nie jest. Wiec chyba coś jest nie tak. 

Barnaba

Otóż to. Oglądałem materiał Stilgara.  Każdy ustawiamy w trybach filmowych ma racje. Ze standardowy jest bardzo niebieski i inne wskazówki. Widziałem też jego test s95b. I tam też fajnie to wytłumaczył. Hdtv też proponuje filmmaker tylko serwisy upierają się przy tym dynamicznym. Podejrzewam ze większość ludzi i tak nie widzi różnicy. Bo nie maja porównania do innych tv. Ale wydaje mi się też ze problem może dotyczyć części paneli. W niektórych jest w niektórych nie ma. Wcześniej tego nie miałem tylko po ostatniej aktualizacji coś się widocznie skopało. Tak jak mówiłem wcześniej czasowo pomaga odłączenie od prądu. Ale do chol… co ja będę co kilka dni odłączał tv od prądu żeby zapewnić poprawny obraz. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MadGamer taki blooming jak pokazałeś wokół napisów to na widzę ale nie na iphonie ktory jest wyposażony w oled, czy s95b, a80j, czy 65b7v, tylko na ipadzie pro 12,9 z 2022 r. o ile dobrze kojarzę produkcję modelu, w każdym razie z m1 jakby ktoś bardziej doświadczony w apple się wypowiedział i to też w specyficznych warunkach. Tzn. kiedy jest całkowita ciemność i coś oglądamy, ale ten typ panelu tak ma i to nie jest żadna wada. Wiem bo zagłębiałem temat szerze. Ale na ekranie typu oled tego nie zauważyłem, w żadnym sprzęcie. Jeśli to występuje w s95b to pewnie też masz coś skopane. Inaczej tego nie widzę. 

Jeżeli chodzi o smużenie, to też czasami widzę. Oczywiście jeśli włączymy efekt opery mydlanej to jest mniejsze, chociaż serwis uważa że on żadnego smużenia nie widzi, że to jest normalne. Że to kwestia klatkarzu w filmach. Że pretensje to do Hollywood. Wiesz w samsungu to normalne, pretensje do Hollywood, Netflixa, Google, dostawcy prądu czy internetu. Ostatnio zauważyłem że jakby filmy mi się przycinały. co jest dziwne bo mam 500 Mbit/s łącze internetowe. to pani na infolinii powiedziała, że to co pokazuje test to nie musi dopowiadać rzeczywistości. a ja do niej to dlaczego na apple pokazuje to samo. a ona do mnie a testował pan na innym s95b w tym samym routerze, a ja to co mam kupić kolejny. Mówię nie ale robiłem hotspot z Orange i występuje ten sam problem, to ona że jest to problem lokalny w mojej miejscowości i że jeśli będzie się powtarzał to żeby dzwonić i oni wyślą serwis. Normalny dramat. Najchętniej wziąłbym tego oleda i wyp...lił przez okno i kupił coś innego. Teraz nawet kiedy kosztowałby 1000 zł a lg czy sony, philips, panasonic 10 000 to i tak tego złoma bym nie kupił. bo nie ma dnia żeby nie było z nim problemu. a serwis twierdzi że wszystko jest ok. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 23.04.2023 o 17:16, rtp101 napisał:

Udało mi się włączyć funkcję nagrywania w s95B:

Ale to chyba się wiąże z utratą gwarancji  ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 25.04.2023 o 18:00, MadGamer napisał:

Musiałem wcześniej wstać i sprawdziłem. U mnie wygląda podobnie. Zdecydowanie nie jest to jednolity kolor. Dziwnie porobione odcienie niebieskiego we wszystkich rogach bez łagodnych przejść.

Kalibracje robi się na wszystkie tryby

Przy okazji dopowiedzenie. W trybie dynamicznym i standardowym nie ma możliwości ustawienia balansu bieli 20 punktowego. Byłoby trudno skalibrować.

Edytowane przez Jurek F

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 25.04.2023 o 21:10, Jurek F napisał:

Jest taka pikseloza widoczna bardziej w ciemnych scenach i z bliska. Ale moim zdaniem to nie jest problem w telewizorze tylko w jakości sygnału docierającego do tv. Na You Tubie wszystko działa super . Może masz w Yoube ustawioną mniejszą rozdzielczość i dlatego taki efekt. Z Apple nie korzystam ale tam chyba też można jakość ustawić

Właśnie ta pikseloza przeszkadza mi najbardziej w tym telewizorze, no właśnie chyba nie do końca kupiłem dobry kabel do telewizji firmy clicktronic złote końcówki 24k podwójne ekranowanie miedź prawie 100% wiesz itp itd jakość nic to nie dało w dodatku Samsung idealnie włożył że te przewody muszą być zatykane tą plastikową ramką a niestety kabel cliktronic ma plastikowy element który przeszkadza nie można go zwinąć ani ułożyć tak żeby tą ramką plastikową zasłonić, jak tam plastikową ramką i zasłonisz to tam widać dziurki z całą elektroniką jakoś wykonania No amatorka w h.. wyobraź sobie że mam telewizor tyłem tuż przy oknie i teraz jak chcę otworzyć to w zimę na przykład zimne wilgotne powietrze będzie mi wwiewać tuż w tą elektronikę, właśnie wcześniej posiadałem starszy model ten który mi upuścili i tam mimo lekko przegiętej matrycy telewizja z naziemnej dużo lepiej odbierała tej pikselozy też nie zauważyłem, wczoraj na przykład oglądałem na TVN 7 ślepnąc od świateł była tam taka jedna scena seksu na takim jakby w różowym pokoju to jakbym włączył telewizję analogową, na Apple TV też to się zdarza ale dużo rzadziej i trochę mniej widoczne No ale to jest najlepsza powszechna platforma streamingowa ma 40 mb/s bitrade lepsze jest tylko Bravia core ale to tylko na Sony na filmikach z YouTube też się to zdarza puszczę wieczorem jak będę w domu zobaczysz czy też widać u ciebie wszystko mam ustawione w najwyższej jakości 4K z HDR

Wygląda to tak jakbyś miał telewizor z podświetleniem LED.  U mnie tego nie ma i wydaje mi się, że w oledzie nie powinno coś takiego występować . Ale może się nie znam.

Mam oleda Samsunga s95b 😁 nie Leda, być 100% szczery może trochę kamera przekłamuje na samym początku to ta poświata jest jeszcze jaśniejsza ale po chwili mocno się zmniejsza, włącz sobie naziemną telewizję zgaś całkowicie światło żeby były egipskie ciemności i po zakończonym filmie gdy lecą na białe napisy sprawdź czy też coś takiego występuje.

Właśnie sprawdziłem poziomicą 🙂 skoro tak dopytujesz to zwątpiłem  we własne oczy . Ale nic na to nie poradzę. Jest prosto

Poziomicą telewizor 😏 No może mi się to wydaje ale ktoś tam wcześniej chyba pisał że też je krzywo  montują, echh... sam już nie wiem.

Moim zdaniem martwy piksel w nieciekawym miejscu. Ja bym reklamował.

No ale właśnie sęk w tym że to nie jest martwy piksel, martwy piksel to właśnie taka. Która nie znika i jest na każdej planszy i na każdym materiale a to wszystko co pokazałem na zdjęciach wyświetlają się tylko w poszczególnych scenach i to są trzy różne części obrazu nie to samo później postaram się powrzucać te materiały czy może na waszych telewizorach też jest to widoczne powtarzam są to trzy różne części ekranu I wyświetlają się tylko na różnych materiałach.

Tak jak pisałem. Trzeba to sprawdzić na planszy z jednolitym kolorem. Może autor miał taką fantazję .

Wieczorkiem wszystko sprawdzę jak będę miał chwilę naprawdę czas jest u mnie towarem deficytowym w tej chwili.

Nie porównywałem go z Sony .Nie mam takiej możliwości. Źle zrozumiałem sory

Spoko byłem tylko ciekaw czy różnica jest tylko w dobrej kalibracji tak jak mówił Maciej, ale to chyba nie tylko to, procek i elektronika od Sony na pewno robią robotę.

Pisałeś, że Ci odpowiada najbardziej "Inteligent mode" i Dynamiczny. Te dwa tryby są najbardziej odległe od tego co widać w rzeczywistości i no i przede wszystkim od tego co mówią pomiary przed kalibracją. To, że każdy lubi co innego to ja z tym nie dyskutuję. Pisałem, że sam lubiłem bardziej żywe i nasycone kolory i zimniejszy balans bieli ale nie w trybie dynamicznym, gdzie skóra wygląda jak poparzona w solarium, trawa z zielenią nie występującą w przyrodzie itp itd.

Ponieważ telewizory nie odzwierciedlają wszystkiego tak jak w rzeczywistości mają też zadanie czasami sztucznie upiększać coś co nie jest aż tak ładne to trochę jak w fotografii profesjonalnej widzisz kanapkę na talerzu na żywo na własne oczy a później widzisz tą kanapkę na Demie reprezentacyjnym i wygląda tak że natychmiast chciałbyś ją zjeść 😁 A jak widać technologia też nie do końca nadąża aby wszystko było najbliżej rzeczywistości najlepszym tego przykładem jest choćby coraz to więcej wyciskanie hdr-u i coraz większej jasności, prosty przykład spróbuj spojrzeć na jakikolwiek widok przez okno nawet jak będzie jakieś jasne słońce a później spróbuj zobaczyć podobny obraz na telewizorze ten bardzo jasny HDR gdzie nie raz wciskają po 3000 4000 nitów na metr sześcienny obrazu jest zdecydowanie przeciwieństwem tego co widzimy na oczy, a przecież dążeniem do perfekcji powinno być naturalny super głęboki super imersyjny rzeczywisty obraz, taki że patrząc na cokolwiek przykład na dinozaura który biegnie zaczynasz się obawiać czy za chwilę nie przebiję ci cienkiej szyby telewizora i nie wpadnie do ciebie 😃 do tego dąży idealna technologia obrazu. Nie rozpisując się tutaj za bardzo to pewnego rodzaju znalezienie idealnego balansu pomiędzy naturalnym odzwierciedleniem obrazu tak jak chciał tego reżyser a najbardziej przyjemnym dla oka dla mnie tryb film maker i film tego nie oddają, chociaż powtórzę może za krótko oglądałem na tym trybie pooglądam sobie jeszcze trochę na film maker trochę na inteligent trochę na dynamicznym może oczy nie zdążyły mi się przyzwyczaić. 

Chyba nie. U mnie ustawienia kalibracyjne zostały wprowadzone tylko do Filmmaker Mode.

Nie wiem może się mylę nikt mi nigdy żadnej kalibracji nie robił ale jak film maker mi nie będzie odpowiadał to nie wiem czy sens kalibracji będzie robienia. Bo nie dam Sobie później wmówić że taki obraz jest ładniejszy bo taki powinien być! tak jakby szef kuchni wmawiał że kawior powinien  lepiej smakować od kaszanki No ale jak ktoś woli kaszankę a kawioru nie lubi wcale to co znaczy że głupi jest 😉 

Tak jak pisałem wcześniej , na Inteligent Mode i dynamicznym  bez dodatkowych regulacji  /przynajmniej u mnie/  brak jest odcieni szarości i odcieni kolorów. I wtedy głębi brak.

Tak jak pisałem wcześniej nie bawiłem się aż tak ustawieniami ale raczej na 90% to nie kwestia ustawień a raczej matrycy, podobno matryce od LG lepiej sobie z tym radzą ty do tego dodamy zakrzywione matryce to już w ogóle.

Z naziemnej nie spodziewałbym się cudów , chociaż i tak sobie dobrze radzi. Tu bardziej sprawa jakości sygnału docierającego na wejście tv.

Tak jak pisałem wcześniej, No właśnie model który mi uszkodzili naziemną odbierał dużo lepiej a wszystko było na tych samych kablach dwa podwójne antenowe podłączone do gniazdka bo niestety jeden kabel okazał się za krótki, nie zauważyłem też tam takiego smużenia chociaż może i też nie doszukiwałem się aż tak bardzo poświaty czyli ten blooming też był ale jakby mniejszy, sprawdzałem na kablu cliktronic kabel jakości premium niewiele tutaj dało chodzi tak muszę go zwrócić bo tak jak pisałem wcześniej nie mogę zamknąć tej plastikowej pokrywy telewizora A trochę strach trzymać to takie otwarte gdzie w zasadzie są dziurki przez którą widzisz elektronikę. Na koniec dodam jeszcze że to też kwestia elektroniki procesor Sony tutaj chyba sobie znacznie lepiej radzi nawet i z naziemną w kiepskiej jakości sygnału, oczywiście żaden telewizor nawet najlepszy złota z gliny nie zrobi jeśli ma się bardzo słabe źródło obrazu ale smużenie czyli ta pikseloza na Apple TV  czy Google (Netflixa nie sprawdzałem) tutaj już by nie było z tym problemu brak odcieni w czerniach i ciemnych scenach tutaj z opinii Sony sobie też znacznie lepiej radzi.

Ten telewizor przy jakichś tam brakach to ma. Ale widziałem ludzi zachwyconych marną jakością to  mam wątpliwości  do  tego co napisałeś

Rozwiń o co ci chodzi bo zacytowałeś wycięty fragment tego co napisałem, telewizor jest dobry ale nie jest zaje... jak na referencje powinien być jeśli się jeszcze okaże że te wszystkie wady które tu wymieniłem to nie wina mojej konkretnej sztuki ale takie są wszystkie to jeszcze powinniśmy odjąć kolejny duży punkt.

Może mamy co innego na myśli. 

Znów wyciąłeś kawałek mojego cytatu ale pamiętam co pisałem chodziło mi o to że skoro nie widziałeś wcześniej tego smużenia czli tej piksellozy przed kalibracją to w ogóle nie zauważyłeś problemu. Nie Miałem nic złego na myśli absolutnie to nie był żaden atak 😀

14 godzin temu, Jurek F napisał:

Musiałem wcześniej wstać i sprawdziłem. U mnie wygląda podobnie. Zdecydowanie nie jest to jednolity kolor. Dziwnie porobione odcienie niebieskiego we wszystkich rogach bez łagodnych przejść.

Ja tam w tych godzinach to kładę się spać cóż jestem jak to mówią Nocturnal Animal, jak będziesz miał ochotę to sprawdź przy okazji czy ta czarna kropka wyświetla ci się na  kanale alfa tym którym podałem na pierwszym zdjęciu z żółtą planszą to nie jest martwy piksel on się wyświetla w tym miejscu tylko na tym kanale te kropki to w ogóle wyświetlają się w różnych miejscach w zależności od sceny dziwna rzecz.

14 godzin temu, Jurek F napisał:

Przy okazji dopowiedzenie. W trybie dynamicznym i standardowym nie ma możliwości ustawienia balansu bieli 20 punktowego. Byłoby trudno skalibrować.

Być może 🤷 aż tak się nie znam 😀 oczekuję że obraz po kalibracji ma zrobić na mnie efekt WOW  i wywołać efekt banana na mojej twarzy 😃

W dniu 25.04.2023 o 22:28, Gregory-86 napisał:

MadGamer No właśnie. Też tak uważam ze Sony a80j jest dużo gorszym modelem niż Samsung s95b. Pytanie jest inne dlaczego w ciemnych partiach obrazu widać dużo więcej w Sony niż w samsungu W którym wszystko zlewa się w jedna ciemna plamę i obraz jest zdecydowanie ładniejszy. Każdy to widzi. Tylko nie serwisy.  Coś ten szajsung nie radzi sobie z ciemnymi scenami w filmach. 
ja korzystam tylko z vod. Telewizji satelitarnej kablowej naziemnej nie mam wiec nie jestem w stanie z niczym porównać. Yt, Netflix, amazon, hbo, Apple, Disney. Wszędzie jest ciemno. Wiec to nie problem aplikacji dostawcy etc. Tylko i wyłącznie tego złoma. Natomiast kiedy akcja dzieje się na w dzień na dworze to HDR tak wali po oczach ze trzeba ściemniać. Filmów z napisami też oglądać się nie da. Bo cholera jasna tak wali białym ze trzeba ściemnić a wtedy niewiele widać. Jak dzwoniłem na info szajsung Polska to pani mi powiedziała ze za natężenie napisów odpowiada Netflix a nie oni. Cały czas gadka ta sama każdy jest winny tylko nie oni.  

To prawda czarne jest czarny bez żadnego virtual bandingu na którym cierpią wszystkie matryce od LG ale różnice w czerniach są bardzo mało widoczne jak oglądałem rozdzielenie było tam sporo ciemnych scen tak jak pisałem jest czarny i pół czarny, Maciej zeskalibruj TV na filmiku YouTube mówił że w sztuce którą kalibrował było dużo pracy nad dopracowaniem różnicy w czerniach więc ogólnie jest to źle kalibrowane już na etapie produkcji, natomiast HDR ma to do siebie że gdy akcja się zmienia to telewizor robi się jaśniejszy też tak miałem że jak miałem ustawioną jasność na 40 a oglądałem wszystko przy zgaszonym świetle to przy scenie gdy wyszli z jaskini nagle w jasny dzień zaczęło bić po oczach tutaj ogólnie po prostu zmniejszyć jasność w tej chwili mam na 30 powinno być już dobrze to jest też to co pisałem wcześniej Jurkowi F że producenci próbują w coraz więcej wciskać jaśniejsze matryce z hdr-em do trzech czterech tysięcy nitów na co to komu. Jak u ciebie z tym smużeniem etc. pikselozą,  widzisz to w ogóle?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMG20230404011845.thumb.jpg.f81f38b40f01631ccb03d42817e3f0a0.jpg

Niedostępne IMG20230404000403.thumb.jpg.2700276e737ff9262e3343d4b319afe4.jpg

Niedostępne IMG20230404011802.thumb.jpg.47736555379b1a3834cab632970d28f4.jpg

ten telewizor trzeba dobrze ustawić. Ty chyba nie potrafisz. Zamów sobie kalibrację.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 26.04.2023 o 09:14, Gregory-86 napisał:

MadGamer taki blooming jak pokazałeś wokół napisów to na widzę ale nie na iphonie ktory jest wyposażony w oled, czy s95b, a80j, czy 65b7v, tylko na ipadzie pro 12,9 z 2022 r. o ile dobrze kojarzę produkcję modelu, w każdym razie z m1 jakby ktoś bardziej doświadczony w apple się wypowiedział i to też w specyficznych warunkach. Tzn. kiedy jest całkowita ciemność i coś oglądamy, ale ten typ panelu tak ma i to nie jest żadna wada. Wiem bo zagłębiałem temat szerze. Ale na ekranie typu oled tego nie zauważyłem, w żadnym sprzęcie. Jeśli to występuje w s95b to pewnie też masz coś skopane. Inaczej tego nie widzę. 

Może trochę kamera przekłamuje postaram się może wrzucić następnym razem filmik w poprzedniej uszkodzonej sztuce też był ale z tego co pamiętam chyba mniejszy, obstawiam że w waszych modelach też może być wyłączcie światło i sprawdźcie napisy po zakończonym filmie w całkowitej ciemności podejrzewam że też będą. Dlatego też wolę go oddać do sklepu i odstąpienie od umowy bo jak mam reklamowała się na rękojme to i tak procedura jest chyba taka że sklep przyjeżdża i go sprawdza jak powiedzą że są winni to sklep daje mi nowy model A jak powiedzą znowu że to wszystko normalne to mi sklep odrzuci i zostaje tylko sąd narzekają że cashbacka wziąłem No jasne że ku... Wziąłem to był jeden z głównych punktów dla czego miałem go w ogóle kupić, teraz mam być stratny bo pierwszą sztukę mi uszkodzili ludzie z ich firmy transportowej drugą dostałem wadliwą stratny nie zamierzam z tego powodu być odstąpienie zwrot kasy i bogatszy jestem 2k do przodu.

W dniu 26.04.2023 o 09:14, Gregory-86 napisał:

Jeżeli chodzi o smużenie, to też czasami widzę. Oczywiście jeśli włączymy efekt opery mydlanej to jest mniejsze, chociaż serwis uważa że on żadnego smużenia nie widzi, że to jest normalne. Że to kwestia klatkarzu w filmach. Że pretensje to do Hollywood. Wiesz w samsungu to normalne, pretensje do Hollywood, Netflixa, Google, dostawcy prądu czy internetu. Ostatnio zauważyłem że jakby filmy mi się przycinały. co jest dziwne bo mam 500 Mbit/s łącze internetowe. to pani na infolinii powiedziała, że to co pokazuje test to nie musi dopowiadać rzeczywistości. a ja do niej to dlaczego na apple pokazuje to samo. a ona do mnie a testował pan na innym s95b w tym samym routerze, a ja to co mam kupić kolejny. Mówię nie ale robiłem hotspot z Orange i występuje ten sam problem, to ona że jest to problem lokalny w mojej miejscowości i że jeśli będzie się powtarzał to żeby dzwonić i oni wyślą serwis. Normalny dramat. Najchętniej wziąłbym tego oleda i wyp...lił przez okno i kupił coś innego. Teraz nawet kiedy kosztowałby 1000 zł a lg czy sony, philips, panasonic 10 000 to i tak tego złoma bym nie kupił. bo nie ma dnia żeby nie było z nim problemu. a serwis twierdzi że wszystko jest ok. 

Okej czyli to smużenie też u ciebie występuje, na naziemnej jest u mnie źle na Apple TV nie jest aż tak źle raczej jest ogólnie ładnie No ale to ma bitrate 40 MB na sekundę tu nie powinno być żadnego smużenia Netflix Z tego co czytałem to ma chyba 10 mb więc tam pewnie będzie gorzej, ja zwiększyłem transfer internetu bo miałem żałosne 20 megabitów na sekundę, teraz mam 300 mb/s nowy router i działa mi już na sieci 5g LTE dostawca ale z tego co mi powiedzieli działają na sieci plusa jest wszystko powinno być już okej kabel antenowy miałem na cliktronik jakośc premium też specjalnie nie pomogło w naziemnej zresztą muszę go tak zwrócić nie wiem czy zauważyłeś ale kabel trzeba odpowiednio go ułożyć żeby zostawić plastikową ramką A trochę strach zostawiać to otwarte bo tam są dziurki gdzie widzisz już elektronikę, gdyby to cholerne Sony staniało to być może zdecydowałbym się na niego ale za tą cenę to nie ma szans nie zapłacę za 55 cali 10 koła Max 8200 minus cashback 2k i za 6200 zł może bym się skusił, ale nie więcej.

8 minut temu, pmcomp napisał:

ten telewizor trzeba dobrze ustawić. Ty chyba nie potrafisz. Zamów sobie kalibrację.

Co masz na myśli czego niby nie potrafię?! Do kalibracji kolego potrzebne jest odpowiedni sprzęt i wiedza, więc może rozwiń może jak mam go skalibrować ręcznie! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do prawidlowego ustawienia parametrow telewizora potrzebna jest wiedza i doswiadczenie.

Do zrobienia dobrego zdjecia potrzebny jest fotograf, ktory to umie.

A do kalibracji telewizora zamawia sie kalibratora, co ci wyraźnie poleciłem.

:) .

This is the way.

Edytowane przez pmcomp
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam się czy nie wziąć na testy a95k w 55 cal wariancie i zobaczyć jakie roznice w stosunku do samsunga. Oglądałem w Sony center i widać ze ich elektronika bije o lata świetlne samsunga. O systemie już nie wspomnę. 
wlasnie w tym problem ze jest dużo droższy. Samsung ma taniej. Tylko czy biorąc pod uwagę ze jest tyle z nim problemów a serwisy odrzucają reklamacje bo nie widza problemów jest sens się w to pchać. 

MadGammer. U mie na napisach nie ma bloomingu. Tak jak pisałem widzę go od razu ale na iPadzie np. W nocy na dużym podświetleniu. Ale to jest normalne dla tego sprzętu Apple i nic się z tym nie zrobi. 
To twoje pieniądze. Ale ja np. Jakbym mógł zwrócić swojego w ramach odstąpienia to nawet bym się nie zastanawiał. Obecnie czeka mnie tylko sąd bo serwisy nie widza żadnych problemów. Wszystko jest ok. 
zawsze możesz przecież wziąć jakiegoś Sony z matryca LG albo LGka. Ja w życiu już nie wezmę nic od samsunga z uwagi na problemy z egzekwowaniem praw. 

Godzinę temu, pmcomp napisał:

Do prawidlowego ustawienia parametrow telewizora potrzebna jest wiedza i doswiadczenie.

A do kalibracji telewizora zamawia sie kalibratora, co ci wyraźnie poleciłem.

:) .

This is the way.

A ja się z tym nie zgodzę. Ponieważ ustawiałem w życiu na oko wiele tv. W domu i u znajomych i każdy był zadowolony. O w Sony a80j np. Wystarczyło zmienić jeden parametr a mianowicie uplynniacz o 1 pkt w dół. Chociaż kwestia gustu i resztę zostawic w automacie. I żadnych problemów. Obraz świetny. Tryb dolby vision jasny. U kumpla ustawiałem philipsa i wszystko pięknie ustawione. Wcześniej ustawiałem LG oled.  Nie było żadnych problemów. miałem też kilka LCD. Bez problemu. Jedynie ten Samsung jest problematyczny. Wszystko ustawiałem w trybach filmowych. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi