Skocz do zawartości
Gmeru

Test przełomowego Samsung OLED S95B. Najlepszy telewizor OLED na rynku!

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 10.11.2022 o 23:31, Gmeru napisał:

No to jak mega jasno to jeszcze powinno być gorzej ;) Jakby to była masakra to nikt by się nie zachwycał nad tymi telewizorami. Referencji nie daje się masakrom 😜 Skoro padają ciągle pytania np. o ten aspekt to naprawdę mam wrażenie, że nie każdy obejrzał ten film. Wiem, że ma 30min ale po to go nagraliśmy by rozwiać jak najwięcej wątpliwości. Także tych związanych z powłoką...W nim też jest pokazane, że brak Dolby Vision na Samsungu nie robi żadnej różnicy. Jeżeli nie każdy mógł dotrzeć na wykład i pokaz na audio video show to ten film naprawdę wiele wyjaśnia. Plus oczywiście kanał Vincenta który zawodowo nagrywa filmy (my tylko w wolnych chwilach): https://www.youtube.com/c/hdtvtest

Podsumowując moje doświadczenia z QD-OLED oraz zwykłymi OLED na WRGB:

1. Jak ktoś chce mieć najlepszy obecnie telewizor na rynku do wieczornych seansów to QD-OLED ma o klasę wyższe parametry względem najlepszych OLED TV jakie do tej pory były dostępne i są. HDR i kolory dużo lepsze. Czerń wieczorem taka sama jak na WRGB OLED.

2. Jak ktoś ogląda filmy w słońcu albo przy mocnym świetle to czerń na QD-OLED jest nieco słabsza. Nie polecam takich warunków NIGDY do oglądania jakiegokolwiek telewizora czy to LCD, czy też obojętnie jakiego OLED TV. QD-OLED przypomina mi trochę plazmę ;) Magia zawsze pojawia się przy wieczornych seansach. Czyli w dzień nieco lepiej sprawdzi się WRGB OLED ale będzie miał sporo słabszy HDR oraz węższy gamut kolorów (ale jednak nadal 100 DCI-P3 czyli 99% obecnie dostępnych materiałów filmowych).

Tylko QD Oled!

Lekko wypłowiała czerń w dzień?

To nie problem!

Irytuje mnie agresywny ABL przy szczytowej jasności, dlatego jasność szczytowa ustawiona na "sredni" i podciągnięte na kontraście tylko do 45, bo powyżej tej wartości biel w SD staje się chłodna. W końcu to tv 4K i pod ten format jest konstruowany.

I jeszcze jedno.

Ktoś tam wcześniej napisał, że szara czerń to nie dla mnie itd. To nie kupuj! Przestań się [beeep], za przeproszeniem.

Kup sobie szare komórki i ułóż je sobie chronologicznie, może oprzytomniejesz.

Pozdrawiam

• Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem w tym, że kwestia z ta szarą czernią w dzień to podobnie jak wypalenia, silnie rozdmuchany problem.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do braku DV na pokladzie i twierdzenia, ze nie jest potrzebny bo bardzo jasna matryca   … teoria skwapliwie podchwycona przez Samsunga i zwolennikow Samsunga.
Proponuję na wlasne oczka porownac na filmach z HDR+. Czyli HDR10 vs. HDR+ (zwany tez HDR10+) … tylko bryszczaty na jedno oko nie zobaczy roznicy. Ja porownalem.
Tylko ze standardem jest DV a nie HDR+. A Samsung zaluje paru dolcow na licencje bo myslal ze to on wprowadzi standard, bedzie nim HDR+ i konkurencja z DV na pokladzie dostanie po doo-pie. Stalo sie odwrotnie. Tylko nie kazdy potrafi sie przynac do porazki. Ot taka koreańska natura.
 .
Ale marketing wciaz jest: https://www.samsung.com/pl/tvs/tv-buying-guide/what-is-hdr-tv/ , he, he, he. A filmow jak na lekarstwo.
Jak dla mnie to lepiej wyglądają filmy w HDR 10, niż w HDR 10+.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
47 minut temu, raf7705 napisał:
9 godzin temu, pmcomp napisał:

Co do braku DV na pokladzie i twierdzenia, ze nie jest potrzebny bo bardzo jasna matryca emoji4.png  … teoria skwapliwie podchwycona przez Samsunga i zwolennikow Samsunga.
Proponuję na wlasne oczka porownac na filmach z HDR+. Czyli HDR10 vs. HDR+ (zwany tez HDR10+) … tylko bryszczaty na jedno oko nie zobaczy roznicy. Ja porownalem.
Tylko ze standardem jest DV a nie HDR+. A Samsung zaluje paru dolcow na licencje bo myslal ze to on wprowadzi standard, bedzie nim HDR+ i konkurencja z DV na pokladzie dostanie po doo-pie. Stalo sie odwrotnie. Tylko nie kazdy potrafi sie przynac do porazki. Ot taka koreańska natura.
emoji4.png .
Ale marketing wciaz jest: https://www.samsung.com/pl/tvs/tv-buying-guide/what-is-hdr-tv/ , he, he, he. A filmow jak na lekarstwo.

Jak dla mnie to lepiej wyglądają filmy w HDR 10, niż w HDR 10+.

Problem się zaczyna jak porównasz HDR10 z DV,

co to kwestii, ze firmy w HDR10 wyglądają lepiej niż w +, to mówiąc eufemistycznie bardzo kontrowersyjne  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na moim telewizorze tak to właśnie wygląda.
W HDR 10 +, telewizor coś "cuduje", lekko ściemnia cały obraz, przy jaśniejszych scenach, nie wiem po jaką cholerę.

O DV się nie wypowiadam, bo nie posiadam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, raf7705 napisał:

Na moim telewizorze tak to właśnie wygląda.
W HDR 10 +, telewizor coś "cuduje", lekko ściemnia cały obraz, przy jaśniejszych scenach, nie wiem po jaką cholerę.

O DV się nie wypowiadam, bo nie posiadam.

u mnie nie zauwazylem takiej przypadlosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 3.02.2023 o 13:03, krempla napisał:

Fajnie, by było odpowiedzieć w temacie, merytorycznie, a nie ślizgać się na bezsensownych skrótach myślowych

No widzę że kolega rozkręca się merytorycznie, naprawdę podziwiam.

16 godzin temu, krempla napisał:

Kup sobie szare komórki i ułóż je sobie chronologicznie, może oprzytomniejesz.

A oto przykład

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 godziny temu, pmcomp napisał:

Co do braku DV na pokladzie i twierdzenia, ze nie jest potrzebny bo bardzo jasna matryca :)  … teoria skwapliwie podchwycona przez Samsunga i zwolennikow Samsunga.

:) .

Mnie nie musisz przekonywać, że Dolby Vision robi robotę :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Macie widzę trudne sprawy.

U mnie prosta robota.

Pytałem się o rozmiar od dolnej krawędzi ekranu do pierwszej śruby montażowej. W internetach dla 65 cali wyczytałem 9cm. Zakładam że dla 55 cali będzie podobnie. Chciałem w miarę precyzyjnie wymierzyć, żeby rama łóżka nie przesłaniała ekranu.

Rozmiar śrub M8 do montażu wyczytałem 28-30mm. Ze wieszakiem przyszły 35 ale znalazłem w domu 30 mm. Wìęc coś się dopasuje.

Wieszak wziąłem regulowany, nie będzie problemu z podpięciem urządzeń do portów(jest możliwość odsunięcia od ściany na 30cm).

O ile coś tam podepnę bo do oglądania Netflixa, Hbo Max i Disneya wystarczy. Drugiego dekodera cyfry z multiroom (mam jeszcze 2 niezależne karty cameleon) nie podpinam w razie czego będzie canal+online. Konsola Ps3 kurzy się w piwnicy, młody się wyprowadził w tym roku i zabrał Ps5.

Czekam na TV.

e667be5e27df556d1d40fc1e00157c22.jpg&key=066d9d7688030b19aa0cff069944c61014dae5ffad54aa373f73feda150207b7

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, afflux napisał:

No widzę że kolega rozkręca się merytorycznie, naprawdę podziwiam.

A oto przykład

Dokładnie. Dużo nauki przede mną w tym temacie. Postanowiłem jednak, że będę łamać reguły,i pójdę z  głównym nurtem. To nawet fajne jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak u was z awaryjnością? U mnie pierwsza fota z 30 Grudnia (1,5 miesiąca po zakupie), drugie foto z przed kilku dni - dokładnie 2 tygodnie po wymianie matrycy :) Na szczęście skorzystałem z rękojmi więc teraz wleci pewnie LG 65C2. 

20230101_211505.jpg

20230207_211903.jpg

Edytowane przez mecenas-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słabo to wyglada, wymieniłeś na może słabszej jasności, ale wyżej jakości TV 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brawo Samsung.!!!

Rownacie do chińskiego Philipsa.

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie przesadzałbym, na forach wszystko jest rozdmuchane. Każda seria, każda marka ma jakiś % fuckupów 😉 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, qazar napisał:

Nie przesadzałbym, na forach wszystko jest rozdmuchane. Każda seria, każda marka ma jakiś % fuckupów 😉 

No popatrz ... o Panasonicach na forach jakoś źle nie piszą. O usterkach czy chorobach wieku dziecięcego cisza. Gdyby SONY nie weszło w androida to też raczej z nimi nie ma kłopotów.

A Philips, LG, Samsung ... do wyboru do koloru. Inne marki w telewizorach "nie istnieją".

A reszta? Widać i słychać :) .

No to jak jest?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile się sprzedało tego Samsunga czy LG a ile tego Panasonica? 

Ty wiesz i ja wiem, jak wygląda rzeczywistość 🙂 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Tutaj na forum nikt Panasonica z seri lz nie ma i jest wielka cisza fakt tv kosztuje trochę ale chyba jest bardzo dobry bo na angielskim forum bardzo go chwalą Każdy tv posiada jakieś wady ale Samsung to już tragedia Ciekawe nowe tv od Samsunga czy też będą takie wadliwe Zobaczymy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, qazar napisał:

Ile się sprzedało tego Samsunga czy LG a ile tego Panasonica? 

Ty wiesz i ja wiem, jak wygląda rzeczywistość 🙂 

Prawdziwa jakość jest tylko dla wybranych :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eee c’mon ja już takich komunałów nie łykam, za stary jestem. Płacisz furę kasy i dostajesz badziew…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 11.02.2023 o 16:27, Sk_uter napisał:

Ja akurat mam Sony A95K i jestem zadowolony, ale kuzyn chce spróbować Samsunga ewetualnie będziemy jak Ty w późniejszym czasie korzystać z reklamacji i wymiany na nowszy model.

Czy zamawiałeś kalibrację? Ciekaw jestem różnicy przed i po. 

Edytowane przez maty5ek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jestem w trakcie zamawiania

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, maty5ek napisał:

Ogromna. 

Przede wszystkim czernie w czerniach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, pmcomp napisał:

Ogromna. 

Mi głównie rozbija się o hmmm ostrość obrazu. A ściślej o jego płynność. Wg info które uzyskałem od firmy skalibruj.tv są w stanie również ogarnąć te wkurzające mnie artefakty wokół postaci czy "klatkowy" obraz. Co do kolorów, to aż takich zastrzeżeń nie mam. Aczkolwiek jeśli będą lepsze to się nie obrażę ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, pmcomp napisał:

Ogromna. 

Zgadza się.

28 minut temu, maty5ek napisał:

Mi głównie rozbija się o hmmm ostrość obrazu. A ściślej o jego płynność. Wg info które uzyskałem od firmy skalibruj.tv są w stanie również ogarnąć te wkurzające mnie artefakty wokół postaci czy "klatkowy" obraz. Co do kolorów, to aż takich zastrzeżeń nie mam. Aczkolwiek jeśli będą lepsze to się nie obrażę ;)

Nie licz na to.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
32 minuty temu, krempla napisał:

Nie licz na to.

Na stronie skalibruj.tv jest taki o to opis: "...Sprzętowa ingerencja w funkcje kalibracyjne niejednokrotnie potrafi zmienić nasze zdanie o telewizorze, eliminując irytujące problemy takie jak: przesycone barwy, nienaturalne odcienie skóry, niewidoczne detale w czerniach, problemy z płynnością, czy też pikselizacje na konturach."

Jeśli ta kalibracja nie przyniesie pożądanych efektów o które mi chodzi, to zawsze można skorzystać z innego hasła na tej stronie a mianowicie: "Jeśli nie zauważysz różnicy nie poniesiesz kosztów"  

Aczkolwiek chciałem poznać opinie osób posiadających ten konkretny model które skorzystały z tej usługi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi