Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam uprzejmie

13 godzin temu, Kaiduss napisał:

Odtwarzacz przyszedł i wszystko w porządku, ale mam dość poważny problem (chyba). Otóż chce żeby odtwarzał mi i przekazywał do wyświetlacza natywną rozdzielczości i liczbę klatek danego pliku wideo. W ustawieniach zmieniłem na "Switch frame rate and resolution", ale mam wrażenie że ta opcja nie działa. Jeśli w HDMI mode ustawię auto (3840x2160 60 Hz) to nawet przy odpaleniu wideo 1920x1080 24 fps w lewym górnym rogu wyświetla mi się 3840x2160 60 Hz więc zakładam że właśnie w takim formacie wyświetla? Tak jak wspomniałem chcę przekazywać oryginalne wideo do wyświetlacza, bez żadnego upscalingu, czy też tym bardziej zmiany klatkażu. W przypadku HDR mam też ustawione na auto i przy wideo SDR pojawia się po lewej ikonka VS10 Dolby Vision i telewizor odczytuje Dolby Vision. Akurat w przypadku ten opcji myślę o jej pozostawieniu jak jest, ale też chciałbym się tutaj skonsultować czy są jakieś minusy przetwarzania obrazu z SDR na Dolby Vision. Wydaje mi się, że nie ma, a przynajmniej nie byłem w stanie ich zauważyć. 

Kolejna sprawa to że nie daje mi dostępu do wszystkich ustawień napisów w przypadku seriali (odtwarzane czy to z media center czy poster wall). Pozwala ustawić pozycje, wielkość, kolor i kodowanie, ale na przykład opcji zmiany czcionki już nie ma. W przypadku filmów nie ma żadnego problemu z tym i menu ustawień napisów jest w pełnej krasie. Czym to może być spowodowane? 

Masz najnowszy firmware Beta?

Z9X
v6.3.92
http://apidl.zidoo.tv/Z9X/v6.3.92/Z9X_P_v6.3.92_202203292025_ota-package.zip
MD5: CA78105440E5A056B32DE35622A4CD94

v6.3.92_G (GOOGLE PLAY)
http://apidl.zidoo.tv/Z9X/v6.3.92/Z9X_P_v6.3.92_G_202203300941_ota-package.zip
MD5: 73A0102D931C32ED6BCD9E74FAF33AB7

Z poważaniem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można pobierać i testować nowy firmware na Z9X

Z9X
v6.3.98
http://apidl.zidoo.tv/Z9X/v6.3.98/Z9X_P_v6.3.98_202204292046_ota-package.zip
MD5: ED5DAF6D69D3CA0BD26F10FF5034722D
----------------------------
v6.3.98_G http://apidl.zidoo.tv/Z9X/v6.3.98/Z9X_P_v6.3.98_G_202204292056_ota-package.zip
MD5: FEE514D84E31C72C7937675C788BC38B

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam prośbę do entuzjastów tego pudełeczka...

Poinformujcie mnie proszę, gdy zostaną definitywnie rozwiązane problemy z synchro AV.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, Barnaba napisał:

Poinformujcie mnie proszę, gdy zostaną definitywnie rozwiązane problemy z synchro AV.

@Barnaba, osobiście nigdy ich nie miałem więc nie pomogę w tym temacie.

Jedyne co u mnie nie działa (lub zacina się w trakcie) od wersji firmware 3.50 (gdzie było idealnie) to trailery internetowe.

A w zwiastuny lokalne, itp nie chce mi się bawić. Aż tak mi na tym nie zależy.

Edytowane przez Groszek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zdanych problemów z synchro nie widzę u siebie (mówię o Z1000 pro).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi się już przy pierwszym filmie (struktura UHD Dolby Vision) rozjechało na jakieś 2 sekundy. I wcale mi nie poprawiło humoru, że kolejne odpalenie było poprawne ;)

Niesmak pozostał, tym bardziej, że czytałem nawet tu, że są z tym jakieś problemy, więc nic nie wydumałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrzyłeś czy nie masz przypadkiem ustawionego audio offset w ustawieniach audio ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, szewi napisał:

Patrzyłeś czy nie masz przypadkiem ustawionego audio offset w ustawieniach audio ?

Nie zdążyłem tam zajrzeć przed zwrotem ;) Zresztą kolejne odpalenie tego samego filmu było już poprawne.

Nie wyobrażam sobie jednak użytkować sprzęt i ciągle drżeć, czy będzie dobrze, czy nie:

W dniu 26.03.2022 o 12:53, VAMET napisał:

Jest już najnowsza Beta .90. Wciąż nie poprawili opóźnienia w dźwięku po pauzie i przeskoku.

Może powyższe problemy dotyczą konkretnej wersji sprzętowej Z9X, a Z1000Pro jest ok?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Witam uprzejmie

19 godzin temu, Barnaba napisał:

Może powyższe problemy dotyczą konkretnej wersji sprzętowej Z9X, a Z1000Pro jest ok?

Nie wiem. Do tej pory Developerzy byli głusi na ten problem. Zainteresowała się tym osoba, która jest teraz Super Adminem i testerem Beta. Prześledził problem i stwierdził, że od konkretnego FW zaczął się problem. Także jest szansa, że znajdą przyczynę. Zazwyczaj dotyczy to wszelkiego dźwięku od Dolby.

Co do Z9X, każdy kupuje dla siebie i jak mu nie odpowiada, to ma możliwość wzrostu. Ja uważam, że do tej kwoty, Z9X jest niezastąpiony. Można zjechać z ceny i kupić NVIDIA SHIELD, ale nie miałem już, jak była możliwość odtwarzania DV z mkv, także się nie wypowiadam. Na ponad 200 obejrzanych filmów, seriali, sytuacja, o której mówisz, miała miejsce przy 2-3 filmach i tylko z DV. Problem znika tak, jak zauważyłeś po ponownym włączeniu filmu i już nigdy nie pojawia, tak jakby cache'ował sobie coś tam. Czasami ponowne włączenie od razu nie pomaga, trzeba dać mu czas i obejrzeć zrypany film przez parę minut 1-2 i przeskoczyć do innej części filmu np. naciskając na pilocie od 0-9, wtedy przenosi nas procentowo 4-40%, 7-70% filmu. Zatrzymać i odpalić, voila... Podobnie jest przy olbrzymiej ilości filmów, jak się zrobi scrappowanie i ludzie marudzą, że przy scrollowaniu doładowuje im okładki. Wystarczy przescrollować raz wszystkie filmy, żeby cache zadziałała i już więcej tego problemu nie ma. To jak na Windowsie katalog z plikami video, mnóstwo i sporej wielkości, doczytuje thumbnail, ale jak już to zrobi, to kolejny raz już wejście nie generuje problemów przy słabym kompie. No nic, jednemu będzie to przeszkadzało i wymieni, inny może z tym jednorazowym problemem żyć. 2-3 filmy z DV przy pierwszym odpaleniu robią problemy, na 355 filmów z tego 1/3 z DV, to jest poświęcenie, na które jestem gotów.

Nie mam zamiaru bronić producentów, ale wersje stabilne może były 3. Cały czas pojawiają się nowe Bety. Może to dzisiaj taki myk, wygodny dla Developerów, nazwijmy wszystko Beta, żeby nie mogli się przypier...

Z poważaniem

Edytowane przez VAMET

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nvidia shield pro 2019- tańsza, obsługa DV mkv (również ze streamowanych torrentów) , pełna obsługa wszystkich serwisów streamingowych, brak jakichkolwiek problemów z dzwiękiem (w tym również w formatach bezstratnych).Umozliwia oparcie na jednym urządzeniu  całego centrum multimedialnego i obsługi całości jednym pilotem.Moim zdaniem Zidoo jednak jest zastępowalne.😉

Edytowane przez somerset

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam uprzejmie

43 minuty temu, somerset napisał:

Nvidia shield pro 2019- tańsza, obsługa DV mkv (również ze streamowanych torrentów) , pełna obsługa wszystkich serwisów streamingowych, brak jakichkolwiek problemów z dzwiękiem (w tym również w formatach bezstratnych).Umozliwia oparcie na jednym urządzeniu  całego centrum multimedialnego i obsługi całości jednym pilotem.Moim zdaniem Zidoo jednak jest zastępowalne.😉

Byłem posiadaczem NVIDIA SHIELD 2017 i 2019 Pro. Bardzo dobry sprzęcik, ale na czas posiadania, nie miał wsparcia DV mkv i pewnie nie ma pełnego wsparcia bez zabawy w zmodyfikowany Kodi na te potrzeby - przynajmniej na czas, kiedy się tym tematem interesowałem ;) Szczerze mówiąc Z9X mnie wystarcza w zupełności do tego, do czego potrzebuję. Nie ma idealnego sprzętu dla każdego jednego człowieka, ale krojony pod potrzeby danej osoby. Mnie podpasował na tyle, że utęsknieniem czekam na jego następcę z kolejnym prockiem Relateka już na Android 11. Z9X robi dla mnie to, co miał robić i tyle...

Z poważaniem

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, VAMET napisał:

Nie mam zamiaru bronić producentów, ale wersje stabilne może były 3. Cały czas pojawiają się nowe Bety. Może to dzisiaj taki myk, wygodny dla Developerów, nazwijmy wszystko Beta, żeby nie mogli się przypier...

Pisane było już tysiące razy, że żyjemy w czasach "beta". Najgorsze jest to, że coraz częściej musimy płacić za beta bety :( (nie wiem, czy można to nazwać "alfa"?).

Ten Z9X naprawdę jest kawałkiem fajnego sprzętu i chętnie bym go widział, jako uzupełnienie mojego oppo dla różnych fikuśnych formatów.

Fajnie @VAMET, że tak wyczerpująco wyjaśniłeś niuanse :)

Podtrzymuję prośbę o informację, jak uporają się z problemem synchronizacji AV.

Godzinę temu, VAMET napisał:

Mnie podpasował na tyle, że utęsknieniem czekam na jego następcę z kolejnym prockiem Relateka już na Android 11.

Oj, ja bym wolał, żeby tego nie robili. Skończy się jak zwykle: starego porzucą, a w nowym będzie kupa błędów. I tak w koło Macieju...

Jest jakieś uzasadnienie twojej niecierpliwości? Jakieś nowe formaty, kodeki, funkcje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może to kwestia innego modelu, albo coś się gryzie z innymi urządzeniami - u mnie działa na tyle dobrze że nie tęsknię do OPPO a funkcjonalnościa wg mnie przewyższa 203.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, szewi napisał:

Może to kwestia innego modelu, albo coś się gryzie z innymi urządzeniami - u mnie działa na tyle dobrze że nie tęsknię do OPPO a funkcjonalnościa wg mnie przewyższa 203.

To bardzo ciekawe, bo wydawałoby się, że różnią się obudową i zestawem złączy...

Kupowałeś w PL? Ma jakiś symbol/nr poza marketingową nazwą?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z1000 Pro ma inna obudowe, inny interfejs graficzny HT wbudowana kieszeń na dysk, jest też inny firmware. Zasadnicza kwestia jest ekranowany mocniejszy zasilacz z wtyczką z uziemieniem. Nie wiem jest jeszcze kilka zmiennych. Używasz NAS ? Jak jest podpięty ? Może tu jest problem z opóźnieniem.

Może na forum Zidoo coś piszą na ten temat i jest jakiś prosty fix lub kwestia ustawien? W jednym z wątków na szybko znalazłem coś o audio offset.
Może lepiej niech w temacie się wypowiedzą użytkownicy Z9x.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
31 minut temu, szewi napisał:

inny firmware

to chyba wyjaśnienie

31 minut temu, szewi napisał:

Używasz NAS ? Jak jest podpięty ? Może tu jest problem z opóźnieniem.

Nie przypuszczam. Stabilne połączenie lan. Zresztą jakość połączenia nie powinno wpływać na synchronizację, tak na logikę... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, szewi napisał:

Może lepiej niech w temacie się wypowiedzą użytkownicy Z9x.

Ja się mogę tylko powtórzyć. U mnie na Z9X ani razu nie miałem problemu z offsetem. A używam Z9X  już naprawdę długo. Bezproblemowo i z dużym zadowoleniem dodam przy okazji ;)

Z tego co napisał @VAMET,  u niego jest to sporadyczne (2-3 razy na 200filmów) i jednorazowe. Nie jest jakieś uciążliwe (w takim układzie dla mnie również by nie było).  Podejrzewam, że pewnie znaleźlibyśmy użytkowników  dowolnych firm obecnie produkujących/sprzedających odtwarzacze/playery, którzy mają jakieś problemy. Zawsze ktoś ma jakieś problemy - jest mnóstwo konfigów sprzętowych, plików, połączeń, potrzeb, itd.  Coś może pójść nie tak. Ciekawe jak reagują supporty tych firm?  Bo osobiście miałem  przypadki z playerami  zacnych firm (Zappiti, Popcorn Hour, Apple), które użytkowników mają w czterech literach. Kupiłeś i do widzenia!

W przeciwieństwie dla powyższych dla mnie team/support Zidoo działa super.   Z taką szybkością działania, słuchaniem potrzeb/problemów klienta, dodawaniem funkcjonalności,  i nastawieniem pro konsumenckim nigdy się nie spotkałem. Pewnie w miarę szybko znajdą rozwiązanie dla tych którzy mają problem z offsetem.

P.S.

Przed wysłaniem tego posta sprawdziłem kilka filmów z DV/DA na Z9X chcąc wygenerować problem - bezskutecznie. Wszystko jest ok. Dla mnie ten problem nie istnieje, jak mi się przytrafi nie omieszkam napisać ;)

• Plusik 1
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaraz wrzucam.
Ps fajnie działają te updaty.
Ściągam na telefon, wrzucam na NAS i Zidoo sobie pobiera update z NASa, nie trzeba się bawić z patykami na USB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ej no właśnie. Teraz ja mogę to przez nas to robić. Faktycznie.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam uprzejmie

Poprawili audio delay przy pauzowaniu i resumowaniu, teraz opóźnienie mniej niż 1 sekunda, ale wciąż nie poprawili dla skoków do fragmentu filmu od 0-90% - dalej 1-2 sekundy. No ale to już jakiś krok w dobrą stronę...

Z poważaniem

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowy soft 6.4.06 tutaj 6.4.06

Ekipa działa na pełnych obrotach. :)

Do pobrania online (w urządzeniu  trzeba zaznaczyć "odbierz wersję testową")

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Testował ktoś z was może HDMI IN i nagrywanie?

Potrzebuje dowiedzieć się jak wygląda sprawa detekcji wykrywania fpsów materiału źródłowego i audio w jakim formacie może być nagrywane.

Edytowane przez prodarek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy u Was na projektorach system Dolby Vision Low Latency też nie jest aktywny? Mogę go wybrać tylko jak używam tv. Na proju max jest Dolby Vision VS10. Czy to normalne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi