Pawel10 0 Napisano 5 Grudnia 2021 (edytowane) Hej, Mam pokój 4x6m jak na obrazku. Zielony obszar to ekran z projektora. Ponieważ nie chcę nic montować na przedniej ścianie (obraz jest wyświetlany na ścianie) zostaje mi do użycia tylna ściana i kawałek jednej bocznej (czerwnony obszar). Miejsce oglądania/słuchania (kanapa) na niebiesko.Szukam zestawu głośników do takiego setupu, czy jest to możliwe bez przednich i tylko na tylnich głośnikach? Nie potrafiłem takiego rozwiązania znaleźć, tylko tyle, że soundbar za użytkownikiem to zły pomysł, a tutaj mogę wykorzystać tylko przestrzeń albo ponad kanapą, albo z boków - czy da się z tego zrobić coś co najmniej przeciętnego w budżecie do 1500zł? Nie jestem profesjonalnym słuchaczem, zestaw będzie używany głónie do TV i filmów. Bazowym rozwiązaniem jest zwykły głośnik przy projektorze (bezpośrednio nad słuchaczem) ale mam nadzieję, że uda się zrobić coś dużo bardziej sensowniejszego. Z góry dziękuję za pomoc i przepraszam jeśli to nieodpowiedni dział. Paweł Edytowane 5 Grudnia 2021 przez Pawel10 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 688 Napisano 5 Grudnia 2021 A jaki problem dać małe monitory z przodu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nygus 375 Napisano 5 Grudnia 2021 Można na czas oglądania ustawiać głośniki na właściwe miejsca i po seansie je usuwać, np. jakieś głośniki na ? stojakach. A najprościej będzie używać słuchawek i odpada problem z umieszczeniem głośników… Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pawel10 0 Napisano 6 Grudnia 2021 Słuchawki są jedną z opcji, szukam jednak czegoś dostępnego dla wszytkich domowników co będzie stałym setupem, a nie tylko na poszczególne sesje. Z tego powodu perfekcja rozwiązania nie jest wymagana. Więc pozostaje pytanie: Czy da się uzyskać coś nie okropnego wykorzystując tylko głośniki po bokach/ z tyłu? Czy też aby osiągnąć cokolwiek to kanał centralny przedni musi istnieć, inaczej się nie da i świat nie zna takich rozwiązań? Czemu nie planuję dawać niczego w okolice ekranu? Mam tam gołą ścianę i podłogę, jest to wolna przestrzeń na której nie chcę mieć żadnych kabli i urządzeń. Mam w domu małe dziecko więc stojaki z przodu też odpadają, jedyna sensowna opcja to zaznaczony na rysunku obszar, ewentualnie głośnik również po lewej stronie kanapy (symetrycznie do czerwonego obszaru na prawej ścianie). Pytanie pomocnicze: Czy są systemy które są w stanie zrobić auto tune na podstawie ustawienia? Tzn. czy po ustawieniu głośników w pewnej pozycji i mikrofonu w miejscu potencjalnego odbioru taki system sam się skonfiguruje by odbiór był poprawny? Jeśli coś takiego jest to mógłbym ustawić głośniki gdzie mogę i zostawić reszę oprogramowaniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 7 Grudnia 2021 Spróbować można dać głośniki stereo, po bokach kanapy.Nie mam pojecia jak to będzie grać... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 688 Napisano 7 Grudnia 2021 To tak dla porządku - będzie amplituner czy jakaś inna metoda podłączenia głośników ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pawel10 0 Napisano 8 Grudnia 2021 20 hours ago, Xisiek said: To tak dla porządku - będzie amplituner czy jakaś inna metoda podłączenia głośników ? Planuję mieć to tak proste jak tylko się da. Ponieważ źródłem sygnału będzie smart box (prawdopodobnie Nvdia Shield TV) - będę miał audio zintegrowane w HDMI. Teraz mogę albo puścić sygnał przez amplituner który musi mieć HDMI 2.0b (lub lepiej) IN i OUT albo skorzystać z wyjścia audio w projektorze (Epson 7000) - i to drugie rozwiązanie chyba jest preferowane by minimalizować ilosć potrzebnego sprzętu. Projektor ma też bluetootha więc to też jest opcja, ale jak szukam głośników BT to tylko przenośne wyskakują, a nie jakieś poważne na stały setup. Tak więc w kolejności preferencji: 1) Bluetooth 2) Stereofoniczne wyjście audio mini-jack 3) HDMI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 688 Napisano 8 Grudnia 2021 Jeśli można po BT wyekspediować sygnał i możesz kupić sobie jakieś sensowne głośniki w tym systemie to od tego bym zaczął i polatał z nimi po pokoju 👍 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pawel10 0 Napisano 9 Grudnia 2021 19 hours ago, Xisiek said: po BT (...) jakieś sensowne głośniki w tym systemie No właśnie, jest coś takiego? Z tego co szukałem to tylko bezprzewodowe (mobilne) a więc niefajne na stabilny setup (przecież nie będę tego codziennie ładował) lub ultra high end, nic sensownego do 1000-1500zł nie widziałem, a proszę o polecenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
prodarek 85 Napisano 9 Grudnia 2021 (edytowane) Odpuść temat BT, albo dobra dam ci jakieś tropy.. Apple tv 4k do tego np dwa głośniki MusicCast 20 połączone w parę, a do oglądania solo słuchawki bezprzewodowe MEE Audio Matrix Cinema. ...albo głośniki homePod mini lub HomePod. Edytowane 9 Grudnia 2021 przez prodarek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach