Skocz do zawartości
  • 0
mpluto17

Czyszczenie matrycy LG OLED C1

Pytanie

Witam serdecznie. Od dwóch dni jestem posiadaczem oled lgC1 i mam pytanko. Czyszczenie matrycy odbywa się automatycznie po 4h po wyłączeniu ekranu. Jako, ze moje „posiedzenia” odbywają się krócej, niz wspomniane 4h, to zaleca się robienie ręczne czyszczenie matrycy? Jak tak, to co jaki czas mniej więcej? Z góry bardzo dziękuje za odpowiedz i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

23 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Może zacytuję z instrukcji:

"Odświeżanie można też wykonać ręcznie, gdy zauważalny jest ślad po obrazie lub gdy pojawia się komunikat „Panel refresh did not finish…” (Odświeżanie panelu nie zakończyło się).
Funkcji tej nie należy jednak używać częściej niż raz w roku, ponieważ może to wpłynąć na okres eksploatacji panelu."

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
13 godzin temu, mpluto17 napisał:

Witam serdecznie. Od dwóch dni jestem posiadaczem oled lgC1 i mam pytanko. Czyszczenie matrycy odbywa się automatycznie po 4h po wyłączeniu ekranu. Jako, ze moje „posiedzenia” odbywają się krócej, niz wspomniane 4h, to zaleca się robienie ręczne czyszczenie matrycy? Jak tak, to co jaki czas mniej więcej? Z góry bardzo dziękuje za odpowiedz i pozdrawiam.

Są dwa rodzaje odświeżania matrycy, jedno po 4h pracy, nie można go włączyć samodzielnie, włącza się automatycznie, trwa ??? około 7-9min, czas się sumuje, wiec jeśli w jeden dzień oglądasz np. 3godz, to odświeżanie się nie włączy, jeśli np. następnego dnia włączysz tv na 2h, to 3h + 2h = włączenie standardowego krótkiego odświeżania matrycy, po czym licznik czasu restartuje i po kolejnych 4h pracy TV włącza się kolejny cykl krótkiego odświeżania matrycy.

Ważne jest aby nigdy nie wyłączać TV z prądu po skończonym oglądaniu.

Drugie odświeżanie matrycy włącza się po 1000h i trwa około 1h, to odświeżanie można włączyć ręcznie, tak jak to przytoczył kolega w poście powyżej.

Edytowane przez Nygus
  • Plusik 1
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

A te szybkie odświeżanie matrycy przy wyłączeniu tv jest jakos komunikowane? Bo ja już ze spokojem grałem łącznie ponad 10h i nic poza czarnym ekranem po wyłączeniu nie zauważyłem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
12 minut temu, mpluto17 napisał:

A te szybkie odświeżanie matrycy przy wyłączeniu tv jest jakos komunikowane? Bo ja już ze spokojem grałem łącznie ponad 10h i nic poza czarnym ekranem po wyłączeniu nie zauważyłem. 

Wizualnie się nic nie dzieje, nic się nie zmienia. Podobno po zakończeniu cyklu jest słyszalne ??? delikatne ciche pikniecie kiedy tv kończy cykl, ja tego jednak nigdy nie słyszałem.

W trakcie tego długiego odświeżania matrycy, które trwa 1h mogą być widoczne białe linie na krawędzi TV, tez tego nie widziałem, ale w sumie nie przyglądałem się i nie szukałem.

Edytowane przez Nygus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Ja swoje tv Sony już 2 razy „przyłapałem” na tym kliknięciu. Polecam kupić sobie miernik. U mnie przy kompensacji matrycy pobór prądu wzrasta do około 50 watów. (Np taki miernik)

8afac39df8f2e68ae533769a5d7e2954.jpg&key=8b3c1cf7a6e830144a63f7bef86a8578870f746f3716e2a02596e99d1fa50d1b

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Ja mam podłączony dysk zewnętrzny z diodą led, dioda gaśnie dopiero gdy tv całkowicie się wyłączy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Ja niczego nie mam dodatkowo podłączonego do tv, nie wiem kiedy się wyłącza całkowicie i w sumie nie interesuje mnie to, jedyne na co staram się zwrócić uwagę to to, aby nie włączyć tv zaraz po wyłączeniu i nie przerwać ewentualnego cyklu odświeżania matrycy.

Edytowane przez Nygus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Jestem również posiadaczem C1 i firma, która robiła mi kalibracje obrazu zaleciła aby raz na 2 tygodnie wykonać samemu reczne czyszczenie bo jest dużo lepsze jak to z automatu. Nie wspominała nic o tym, że może to mieć zły wpływ na okres eksploatacji panelu. I komu teraz wierzyć? Instrukcji czy fachowcom?

Edytowane przez Gnomon85

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

W Sony (matryca lg) czyszczenie robi się z automatu po 2000 godzin. Piszą o tym w instrukcji i oprogramowaniu ze nie jest zalecane częściej niż raz w roku. Tego się trzymam a nie słowom jakiegoś serwisanta. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Czyli niezalecane jest. Może to celowy zabieg aby szybciejdojechac matrycę i żeby znów się spotkać po tych 2 latach gwarancji po kupno kolejnego tv :)

Z tego co pamiętam to w tym C1 automatyczne czyszczenie miałobyc załączane co 4 wyłączenie tv ale to może chodziło o 4h :)

Nygus wyżej napisal:

"Drugie odświeżanie matrycy włącza się po 1000h i trwa około 1h, to odświeżanie można włączyć ręcznie, tak jak to przytoczył kolega w poście powyżej."

To chyba jeszcze inny tryb czyszczenia matrycy bo ten co mi pokazał serwisant trwa Góra 10min.

Edytowane przez Gnomon85

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

No to już zgłupiałem. Poniżej wrzucam treść z poradnika który dostalem:

"Każdy telewizor w technologii OLED posiada systemową funkcję czyszczenia matrycy, która uruchamia się co 4 cykl (włączenie i wyłączenie) i wykonywana jest w tle, jeśli sprzęt ma dostęp do prądu.
Dodatkowo można uruchomić tą funkcję zdalnie z pozycji menu użytkownika, jest ona wtedy bardzo dokładna i zaleca się wykonywanie takiego procesu mniej więcej raz na dwa tygodnie." 

Czy dodatkowe uruchomienie funkcji czyszczenia matrycy to to samo co napisał Nygus? Ponownie napisze że takie czyszczenie trwa max 10min a nie ok 1h jak napisal Nygus :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
23 minuty temu, Gnomon85 napisał:

No to już zgłupiałem. Poniżej wrzucam treść z poradnika który dostalem:

"Każdy telewizor w technologii OLED posiada systemową funkcję czyszczenia matrycy, która uruchamia się co 4 cykl (włączenie i wyłączenie) i wykonywana jest w tle, jeśli sprzęt ma dostęp do prądu.
Dodatkowo można uruchomić tą funkcję zdalnie z pozycji menu użytkownika, jest ona wtedy bardzo dokładna i zaleca się wykonywanie takiego procesu mniej więcej raz na dwa tygodnie." 

Czy dodatkowe uruchomienie funkcji czyszczenia matrycy to to samo co napisał Nygus? Ponownie napisze że takie czyszczenie trwa max 10min a nie ok 1h jak napisal Nygus :)

Przeczytaj dokładnie jeszcze raz to co napisałem;

W dniu 17.11.2021 o 09:14, Nygus napisał:

Są dwa rodzaje odświeżania matrycy, jedno po 4h pracy, nie można go włączyć samodzielnie, włącza się automatycznie, trwa ??? około 7-9min, czas się sumuje, wiec jeśli w jeden dzień oglądasz np. 3godz, to odświeżanie się nie włączy, jeśli np. następnego dnia włączysz tv na 2h, to 3h + 2h = włączenie standardowego krótkiego odświeżania matrycy, po czym licznik czasu restartuje i po kolejnych 4h pracy TV włącza się kolejny cykl krótkiego odświeżania matrycy.

Drugie odświeżanie matrycy włącza się po 1000h i trwa około 1h, to odświeżanie można włączyć ręcznie, tak jak to przytoczył kolega w poście powyżej.

Edytowane przez Nygus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Pozwole sobie również wtracic sie do watku z tego ze również jestem szczęśliwym Posiadaczem Oleda ale 65B1 . I to moj pierwszy i wiem nie ostatni Oled :) Ciekawi mnie również to czyszczenie matrycy wiem ze automatycznie sie robi po 4h ogladania i slysze po wylaczeniu te cykanie :) ale zastanawia mnie jedno te manualne czyszczenie co trwa ~`1h . Niby nie zaleca sie tego robic manualnie ale czy to prawda?

P.s  Mialem ostatnio dziwny problem  zauważyłem , ze nie swieci sub-pixel prawej stronie matrycy (świeci na wszystkich planszach kolorów oprócz bieli i szarości )  dzwonilem do LG i powiedzieli mi ze mam zrobić właśnie manualne odświeżenie matrycy które trwa 1h , ze może pobudzi to sub-pixela , przekazałem tej osobie,  ze niby to czyszczenie katuje matryce z tego co wyczytałem na forach i yt a on powiedzial ze nic sie nie dzieje z matryca i powinno sie to manual czyszczenie robic co jakis czas wiec sam nie wiem o co chodzi :D

Edytowane przez predipall2015

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
14 minut temu, predipall2015 napisał:

Pozwole sobie również wtracic sie do watku z tego ze również jestem szczęśliwym Posiadaczem Oleda ale 65B1 . I to moj pierwszy i wiem nie ostatni Oled :) Ciekawi mnie również to czyszczenie matrycy wiem ze automatycznie sie robi po 4h ogladania i slysze po wylaczeniu te cykanie :) ale zastanawia mnie jedno te manualne czyszczenie co trwa ~`1h . Niby nie zaleca sie tego robic manualnie ale czy to prawda?

P.s  Mialem ostatnio dziwny problem  zauważyłem , ze nie swieci sub-pixel prawej stronie matrycy (świeci na wszystkich planszach kolorów oprócz bieli i szarości )  dzwonilem do LG i powiedzieli mi ze mam zrobić właśnie manualne odświeżenie matrycy które trwa 1h , ze może pobudzi to sub-pixela , przekazałem tej osobie,  ze niby to czyszczenie katuje matryce z tego co wyczytałem na forach i yt a on powiedzial ze nic sie nie dzieje z matryca i powinno sie to manual czyszczenie robic co jakis czas wiec sam nie wiem o co chodzi :D

Pewnie dlatego, że tak do końca to nikt nie wie jak to ma wyglądać... różne firmy przekazują różne informacje, Tobie podali, żeby "manual robić co jakiś czas" a inne inne firmy, np. sony oficjalnie podaje, że ręczne włącznie czyszczenia matrycy nie częściej niż raz w roku.

Edytowane przez Nygus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Panowie. Telewizor OLED sam się czyści co kilka godzin oraz jak jest wyłączony (co wyżej już padło w postach). To jest kluczowe by zachować "higienę" i sprawność. Nie odłączać od prądu - to jest bardzo ważne! Resztę polecam zostawić w spokoju i nie przeginać z tvn24 😜

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Ja przy oledzie skutecznie wyleczyłem się z tvn24. Ten kanał oglądam z aplikacji c+ na iPadzie. Teraz śpię spokojnie 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Ważne jest aby nigdy nie wyłączać TV z prądu po skończonym oglądaniu.

Przeczytałem jeszcze raz i chyba coś jest pomieszane w tym co napisałeś. Dlaczego? Ponieważ pierwsze odświeżanie trwa ok 7-9min i niby wg ciebie nie można go włączyć a drugie trwa 1h i jego już można włączyć manualnie ale się nie zaleca. To mam pytanie, napisz mi proszę, które odświeżanie ja włączam w swoim C1? Pierwsze czy drugie? Podpowiem, moje manualne odświeżanie trwa ok 7-9min. Jeżeli pierwsze to jakim cudem to robię skoro wg ciebie nie można go włączyć?

Znalazłem na yt filmik jak koleś odradza robić manualne odświeżanie powołując się na stronę LG i SONY. Dodatkowo przetoczył to samo co napisał Nygus że manualne odświeżanie trwa ok 1h i w tym momencie zdebiałem. To czemu jak robię manualne odświeżanie to u mnie proces trwa do 10min? Czy mam wadliwy model?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
55 minut temu, Gnomon85 napisał:

Podpowiem, moje manualne odświeżanie trwa ok 7-9min

Manualne odświeżanie trwa około godziny. Mam LG B9 od około roku i telewizor sam wyświetlił mi komunikat aby zrobić odświeżanie pikseli informując mnie iż na końcu odświeżania może pojawić się biały pas biegnący wzdłuż ekranu ( pewnie ilość przepracowanych godzin wymusiła tą czynność). Zrobiłem co zalecał komunikat, miałem poczekać godzinę. Niestety zapomniałem że TV robi odświeżanie pikseli i po około 40 minutach włączyłem telewizor. Pojawił mi się komunikat że przerwałem  czynność odświeżania pikseli i muszę ją wykonać ponownie. Zrobiłem to drugi raz i pod koniec faktycznie pojawił się biały pas który przesuwał się z góry na dół. Więc albo przerywasz odświeżanie pikseli ale telewizor nie widzi potrzeby aby Cię poinformować o tym aby je dokończyć (zbyt mała ilość przepracowanych godzin), albo coś jest nie tak z Twoim TV.

Na marginesie dodam że w innym wątku, gdzie na kilkuletnim OLED pojawiły się powidoki, autoryzowany serwis LG z którym się skontaktowałem polecił wykonać 5 razy pod rząd odświeżanie pikseli w takim wypadku (powidoki), twierdząc że może to "uratować" matrycę.

Pozdrawiam.

Edytowane przez afflux

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Godzinę temu, Gnomon85 napisał:

Przeczytałem jeszcze raz i chyba coś jest pomieszane w tym co napisałeś. Dlaczego? Ponieważ pierwsze odświeżanie trwa ok 7-9min i niby wg ciebie nie można go włączyć a drugie trwa 1h i jego już można włączyć manualnie ale się nie zaleca. To mam pytanie, napisz mi proszę, które odświeżanie ja włączam w swoim C1? Pierwsze czy drugie? Podpowiem, moje manualne odświeżanie trwa ok 7-9min. Jeżeli pierwsze to jakim cudem to robię skoro wg ciebie nie można go włączyć?

Znalazłem na yt filmik jak koleś odradza robić manualne odświeżanie powołując się na stronę LG i SONY. Dodatkowo przetoczył to samo co napisał Nygus że manualne odświeżanie trwa ok 1h i w tym momencie zdebiałem. To czemu jak robię manualne odświeżanie to u mnie proces trwa do 10min? Czy mam wadliwy model?

Jedno i drugie odświeżanie włącza się automatycznie po określonym czasie, raczej mało kto wyłącza tv i włącza po chwili, tak aby trafić i przerwać pierwsze krótkie ??? 9 min odświeżanie, które się włącza po 4h pracy, mi się to zdarzyło tak zrobić raz czy dwa razy i żadnego komunikatu nie widziałem, najwyżej czyszczenie odbędzie się po kolejnym cyklu pracy, po następnych 4h czy 5 lub 6h zależy jak długo tv jest włączony, nie jest to jakiś długi okres pomiędzy czynnościami serwisowymi, można powiedzieć, że jeśli ktoś nie włącza tv na 1h czy 2h dziennie to krótkie czyszczenie jest wykonywany raz dziennie po zakończeniu pracy tv. Natomiast drugie czyszczeni, które trwa1h, jest włączane po ?? teraz już sam nie wiem 1000h, 2000h czy 4000h pracy więc jest to dość długi okres i czyszczenie to z zajmuje 1h godzinne wiec prawdopodobieństwo przerwanie procesu jest dużo większe a okres do kolejnego czyszczenie jest duuuuuużo dłuższy i pewnie dlatego można a nawet trzeba to włączyć jeśli jest taka potrzeba.

Przez ponad 3 lata raz się zdarzyło po włączeniu TV zobaczyć komunikat, ze czyszczenia ekranu zostało przerwane i trzeba je włączyć ręcznie (w opinie tej opcji też chyba jest informacja o czasie trwania).

Nieczęsto zaglądam do opcji włączania odświeżania, jednak jest tam tylko jedna opcja włączenia odświeżania a nie dwie. Sprawdź instrukcje, sprawdź wszystkie opcji, może zaszła jakaś zmiana w systemie LG.

Edytowane przez Nygus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Może warto uderzyć z tym pytanie do samego LG? Ostatnie manualne odświeżanie robiłem w ten  Pn i też przez przypadek włączyłem tv po 5min i otrzymałem komunikat że  przerwalem proces więc zrobiłem ponownie odświeżanie i tv włączył się sam po ok 10min (nie po 1h). 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
57 minut temu, Gnomon85 napisał:

Może warto uderzyć z tym pytanie do samego LG? Ostatnie manualne odświeżanie robiłem w ten  Pn i też przez przypadek włączyłem tv po 5min i otrzymałem komunikat że  przerwalem proces więc zrobiłem ponownie odświeżanie i tv włączył się sam po ok 10min (nie po 1h). 

Pytaj LG, ja nie mam z tym problemu. Co prawda mam jeszcze C8 ale to już jako drugi tv i nie bardzo się nim przejmuję :)

Może się coś zostało zmienione w LGOS i teraz możne włączyć obydwa rodzaje odświeżania, może jest to dostępne tylko dla nowszych modeli, takich jaki Ty masz. Jak już mówiłem obydwa procesy się włączają automatycznie, krótkie po min 4h nieprzerwanej pracy, wiec pewnie raz dziennie, strata spowodowana przerwaniem jest niewielka, bo w najgorszym wypadku odświeżanie zostanie zrobione na drugi dzień.

Edytowane przez Nygus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Witam.

Moja przypadłość jest odrobinę inna. Telewizor po wyłączeniu rozpoczyna odświeżanie pikseli i po upływie 1h włącza się sam i pokazuje komunikat "telewizor zbyt wcześnie uruchomiony przerwane odświeżanie" . Nawet się do niego nie dotykałem. Pod koniec tej godziny powinien pokazać się biały pasek na ekranie, którego u mnie nie ma. Ręczne odświeżanie przynosi ten sam efekt. Podpowiedzcie coś bo pomysłów brak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi