Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, proszę o pomoc w wyborze tv 65 cali do 5000zł.
Po zapoznaniu się z opiniami wytypowałem kilka sztuk (mogą być z 2020, byle obraz cieszył pańskie oko):

Hisense 65U8QF - podobno jest sztuka w sklepie stacjonarnym. Wiem, że matryca jest dobra ale mam obawy co do aplikacji, czy uda się połączyć z komputerem. Obecnie łączę się z wykorzystaniem steam na moim tv samsunga. Jest w cenie 3999zł. Wersja GQ odpada ze względu na matrycę ADS.

Sony 65XH9505 - podobna sytuacja, niby jest jakaś sztuka w markecie. 4990zł. Jak nie ten to który inny sony z dostępnych na rynku, gubię się w ich oznaczeniach?

Sony 65XH9005 - też już widzę braki na rynku

TCL 65C825 - chętnie ale cena jest spora, może na black friday będzie lepsza

TCL 65C815 - nie wiem czy warto

Samsung QE65Q80AAT - proszę o opinię względem powyższych telewizorów.

A może jakiś OLED ??

1. pokój                                                                         20m^2
2. odległość od tv                                                       4 metra
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ?                 2
4. Pozycja                                                                     na wprost
5. Tv będzie                                                                  na ścianie
6. Jak słońce świeci w pokoju ?                               mam zasłony
7. Jaki masz obecnie telewizor ?                             samsung 65nu42 (matryca VA)
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ?                   dobra czerń, żywe barwy, łączyć się z komputerem stacjonarnym bezprzewodowo lub z telefonem
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora:          4k
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? 
- obecnie tylko dekoder polsatu. Zależy mi aby łączyć stacjonarny PC z tv bezprzewodowo. Obecnie używam do tego aplikacji steam po BT, dostępna w tv samsunga.
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ?       do 4h - 8h
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ?         mat
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ?         netflix, programy informacyjne, YT
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ?         Tak, korzystam z przeglądarki
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie?         PC
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ?               wieczór
17. Preferencje co do wielkości?                                       65
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ?                            lagi aplikacji, kiepska jakość podświetlenia, matryce ips (ads) odpadają
19. Preferencje co do marki ?                                            brak, jestem otwarty na nowości
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ?     Nie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ?                                          + /- 5k
22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ?        nie wiem, to zależy

Edytowane przez Mr_Sq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Jesli  mozesz przeznaczyc na telewizor   5000 zl to warto kupic  najlepszy   odbiornik.LCD to nie  jest najlepszy wybor.Lepiej zrezygnowac z ekranu o rozmiarze  65 cali   i kupic najlepszy mozliwy  telewizor  ale o rozmiarze 55 cali czyli  Telewizor PANASONIC TX-55HZ1000E .Rozczarowanie z jakosci obrazu wykluczone.

https://www.tvtest.pl/panasonic-55hz1000-test/

https://www.avforums.com/reviews/panasonic-hz1000-tx-55hz1000-oled-tv-review.17917

Telewizor PANASONIC TX-55HZ1000E  w sklepach MM kosztuje 4499 zl.

65 calowy OLED Panasonic  kosztuje 6799 zl czyli zdecydowanie powyzej  5000zl

• Haha 2
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć @grundig

chyba nie dam rady przestawić się ponownie na 55. Głównie oglądam tv z dekodera, ewentualnie filmy na netflix. Najlepszy odbiornik zostawię dla fana blue-ray.

A co nie najlepszego, ale przyzwoitego mogę kupić w rozmiarze 65 cali ??

Edytowane przez Mr_Sq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żadne TCL czy Hisensy w tym budżecie. Najlepiej Sony XH95 jeśli gdzieś dostaniesz /następca XJ95 to dziś koło 9 tys./ lub Samsung serii 80 wzwyż. Jeżeli materiały HDR nie są szczególnie istotne a liczy się obraz w FHD to bardzo dobra i tania opcja jest Panasonic HX8.. 👍

Edytowane przez Xisiek
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cześć @Xisiek 

XH95 już nie widzę w necie. Są jeszcze XH9005 no i ten samsung QE65Q80AAT. Jaka jest Twoja opinia o tych modelach ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do programów informacyjnych i internetu Oled raczej nie wydaje się najlepszym pomysłem bo wypalenia. Ale jeśli jednak byś chciał, to LG 65A1 jest w okolicy twojego budżetu. Jego główną wadą jest gorsze odświeżanie, ale nie wiem czy przy filmach i "zwykłych" grach to realny problem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 godzin temu, Mr_Sq napisał:

cześć @Xisiek 

XH95 już nie widzę w necie. Są jeszcze XH9005 no i ten samsung QE65Q80AAT. Jaka jest Twoja opinia o tych modelach ?

Oba dobre, kwestia gustu przy wyborze. Polecam ocenę własnym okiem w sklepie. Od siebie mogę podpowiedzieć tak - do HDR raczej Samsung, do zwykłego FHD raczej Sony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
KD-65XH9505 Czy coś innego polecacie w podobnej kwocie

To bardzo dobry tv. Nie wiem czy jeszcze gdzieś znajdziesz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi