Skocz do zawartości
SlawekR

Panasonic TX-32LX70P

Rekomendowane odpowiedzi

Mam jeszcze pytanie z podobnej beczki co herman78: próbował ktoś podłączać kompa przez DVI->HDMI, ale nie w 1:1 (wiadomo, nie działa), tylko ustawiając na PC 1280x720?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowałem się na tego Panasonica, chcę go zamówić w przyszłym tygodniu i planuję założyć nTV (ale bez nbox recordera). Z tego co wyczytałem to ten TV trzeba połączyć innymi kablami z nboxem. Mógłby mi ktoś wyjaśnić jakie kable konkretnie mam dokupić (jaki rodzaj) aby w pełni cieszyć się z telewizji HD? (i udowodnić narzeczonej, że zakup telewizora za 3,5k zł się opłacił :P )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='Fixxxer1' post='56646' date='20.08.2007, 14:01 ']Zdecydowałem się na tego Panasonica, chcę go zamówić w przyszłym tygodniu i planuję założyć nTV (ale bez nbox recordera). Z tego co wyczytałem to ten TV trzeba połączyć innymi kablami z nboxem. Mógłby mi ktoś wyjaśnić jakie kable konkretnie mam dokupić (jaki rodzaj) aby w pełni cieszyć się z telewizji HD? (i udowodnić narzeczonej, że zakup telewizora za 3,5k zł się opłacił :P )[/quote]

Witam

Z racji posiadania lx700 oraz podobieństw obu modeli od siebie mogę powiedzieć iż posiadam boxa N-ki podłączonego kablem HDMI do Panasa w trybie DVI ( zmiana " przesyłu " dżwięku odzielnym kablem - do uzyskania poprzez naciśnięcie i przytrzymanie klawisza RES na boxie przez ok 5 sek pojawia się komunikat )
Pełne HDMI z dżwiękiem w tych modelach jak na razie nie do uzyskania ( chyba iż zmienią "coś" w oprogramowaniu boxa lub Panasa ( a może trzeba i tu i tu )
Druga możliwość to component i dżwięk jak wyżej

Obraz bardzo dobry ale czekam na podpowiedź SławkaR i optymalizację obrazu w menu serwisowym ( jak było już napisane dostępne dla wersji na rynek amerykański z poziomu menu użytkownika )
Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='A'tomek' post='56638' date='20.08.2007, 12:12 ']Mam jeszcze pytanie z podobnej beczki co herman78: próbował ktoś podłączać kompa przez DVI->HDMI, ale nie w 1:1 (wiadomo, nie działa), tylko ustawiając na PC 1280x720?[/quote]

Odpowiem sam sobie, może komuś się przyda.

Otóż po włożeniu wtyczki HDMI do TV system (Win XP SP2) sam poznał model i po ustawieniu trybu klonowania (nVidia) dla dwóch monitorów wszystko zaczęło działać. Nie było więc jakichś strasznych problemów o których gdzieśtam kiedyśtam czytałem. Były małe kłopoty ze skonfigurowaniem rozdzielczości, ale po restarcie PC zaczęło to działać jak trzeba i TV rozpoznawał pecetowy sygnał jako 1080p.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak więc zakupiłem tego Panasa TX-32LX70P z Agito.pl za 3.383zł (cena w sklepie podobno "nie dla idiotów" ~4.300zł). Jest on po prostu REWELACYJNY!! Jak na razie podłączyłem tylko zwykłą kablówkę (poczekam do września, może będzie ta nowa promocja w nTV), niedługo podłącze PC pod niego i pogram w NfS'a :) Dzięki Panowie za namówienie mnie na ten model, pokombinuję teraz z tymi ustawieniami od Sławka ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='Fixxxer1' post='57680' date='30.08.2007, 08:30 ']Dzięki Panowie za namówienie mnie na ten model, pokombinuję teraz z tymi ustawieniami od Sławka :P[/quote]

Gratulacje za dobrą decyzję
fajnie jak można pomóc i jesteś zadowolony :)

ale SławekR się nie odzywa ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe tylko co teściowa powie jak zobaczy taki telewizor na ścianie :D:P
Jeszcze muszę dokupić kabelki do podłączenia pod PC - pomożecie? Bezpieczna długość (żebym spokojnie biurko w pokoju ustawił) to chyba 5m. Cena - rozsądna :) Na coś takiego warto zwracać uwagę?
DVI/HDMI
[url="http://idg.allegro.pl/show_item.php?item=224222127"]http://idg.allegro.pl/show_item.php?item=224222127[/url]
minijack/2xcinch
[url="http://www.allegro.pl/item228257428_kabel_wt_3_5_str_minijack_2xrca_digital_hq_5m.html"]http://www.allegro.pl/item228257428_kabel_...ital_hq_5m.html[/url]
?
Czy lepsze są te z filtrami (co one filtrują)?
[url="http://www.allegro.pl/item227073509_kabel_hdmi_dvi_3m_hq_hdtv_pozlacane_wtyki_filtry.html"]http://www.allegro.pl/item227073509_kabel_...yki_filtry.html[/url]
A Sławek odpisał mi na PM, nie wiem dlaczego w tym temacie nic teraz nie pisze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='Fixxxer1' post='57699' date='30.08.2007, 10:55 ']A Sławek odpisał mi na PM, nie wiem dlaczego w tym temacie nic teraz nie pisze...[/quote]
w powyższej kwesti nie pomogę

a jak troszkę popłaczę to mi przejdzie :P

a tak poważnie to i tak LX 700 wyświetla SD i HD b.dobrze ale jeśli można by poprawić ideał to czemu nie :D

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie to masz rację :P Tylko że jak pojadę do sklepu, to żeby sprzedawca mnie nie zbajerował na jakieś kable za kilkaset zł :):D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='Fixxxer1' post='57710' date='30.08.2007, 11:39 ']W sumie to masz rację ;) Tylko że jak pojadę do sklepu, to żeby sprzedawca mnie nie zbajerował na jakieś kable za kilkaset zł :P:D[/quote]

najlepiej weż odliczoną gotówkę :P:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kupiłem kabel DVI/HDMI do tego Panasa, podłączyłem pod PC (karta ATI Radeon X800GTO) i na TV nie pokazuje mi całego pulpitu, zmiana rozdzielczości nic nie daje... Monitor mam ustawiony na 1280x1024 100Hz a Panasa na 1280x720 60Hz... Bawię się tymi rozdzielczościami ale nie mogę ustawić obrazu 1:1 Edytowane przez Fixxxer1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc i ja doczekałem się swojego LX70P.

Kupiony w Agito, pochwały dla sklepu za dobrą dostawę, cenę i kontakt.

Podłączony do kablówki Aster (analogowo i do dekodera tzw cyfrowego przez Scart) oraz do DVD przez HDMI. Zastąpił 29 calowego Sony 50Hz.

Obraz zkablówki - zaskakująco dobry. Są pewne programy, odbierające gorzej, ale to chyba norma. TVP1, TVN, nawet Polsat - dla mnie zupełnie zadowalająco.

Obraz z dekodera - znakomity. Podłączony dobrym kablem Euro Profigolda, oglądałem mecz ligi polskiej na C+Sport - świetna jak dla mnie jakość obrazu.

DVD po HDMI - bajka. Pytań brak.

Nieco zaskakujące schody jeśli chodzi o współpracę z PC.

Podłączyłem laptopa Toshiby z kartą graficzną Intela 945GM. Zainstalowałem najnowsze (kwieceiń 2007) sterowniki ze strony producenta. Podłączyłem VGA-VGA.

I....w zasadzie gucio (:. Bez użycia (czego jeszcze nie próbowałem) PowerStripa nie da się wymusić na tym laptopie rozdzielczości natywnej Panasonica , a konkretnie 1360x768. Nie występuje ona w rozdzielczościach dostępnych do wyboru dla monitora zewnętrznego.

Co ciekawe - nie mam mozliwości wyboru rozdzielczości w menu TV w "Ustawieniach PC", a zgodnie z instrukcją powinna być (WXGa, SXGa, etc....). Menu to zaczyna się od "Zegar". Natomiast owszem - kiedy ustawię na laptopie 1280x1024, na TV pojawia się info o trybie SXGA.

Innymi słowy - jest u mnie dokładnie tak, jak pisał recenzent TV na portalu TwojePC.
[url="http://twojepc.pl/artykuly.php?id=pa...v_lcd&strona=4"]http://twojepc.pl/artykuly.php?id=pa...v_lcd&strona=4[/url], a co stanowczo negował Slawek RR :huh:

Notabene - sądząc po obrazku, recenzent posługiwał się laptopem podobnym do mojego . sadze więc, że to raczej wina chipsetu graficznego lapka, a nie Panasonica.

Zresztą - tak naprawdę Divx puszczony w tym trybie wcale nie jest taki zły. Może ja po prostu mam małe wymagania. Ew spróbuję się jeszcze pobawić PowerStripem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
taka mała podpowiedź... informatyczna... a bardziej z obsługi windows....
w [ustawieniach ekranu] jest funkcja... [ustawienia zaawansowane] a tam jest zakładka [monitor]
a tam jest ptaszek zaznaczony... [ukryj tryb, których ten monitor nie może wyświetlić] - co nie oznacza że napewno ich nie wyświetli...
czy ktoś próbował odznaczyć go... aby zmusić PC do wysłania do tego tv sygnał 1366x768... nic sie nie stanie bo jak sie nie wyśiwtli to po 20 sekundach obraz wraca na stare ustawienia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='km1' post='57688' date='30.08.2007, 09:14 ']Gratulacje za dobrą decyzję
fajnie jak można pomóc i jesteś zadowolony :huh:

ale SławekR się nie odzywa :P[/quote]

SławekR jak wrócił z urlopu to zasuwa po 14 godzin na dobę :). Cierpliwości, wiem że mam jakieś wiadomości w skrzynce, ale sorry, nawet nie mam ich chwilowo kiedy czytać i odpowiadać. Ale co jest w skrzynce PM to nie zginie, będę miał trochę więcej czasu to odpiszę.

Pozdrawiam

Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='km1' post='56099' date='14.08.2007, 09:30 ']Witam :huh:

Potwierdzam podobny przypadek ale dla modelu lx 700

Zaciekawiony możliwością zmiany podświetlenia i " poprawienia " jakości ( i tak moim zdaniem obraz jest b.dobry ) wszedłem do menu serwisowego i [b]potwierdzam[/b][u][/u] ustawione podświetlenie dla wymienionych wyżej trybów jest na poziomie 276 ( a przecież róznicę widać gołym okiem )

Podniesienie poziomu do wartości 406 troszkę trwało ( po drodze wartości to nie są tylko liczby ale i liczby z cyframi - może to jest różnica w oprogramowaniu? i wskazówka dla kolegi SławkaR na wyjaśnienie zainteresowanym różnic )

Sławku czekamy cierpliwie aż odpoczniesz ( chyba urlop ? ) i odczytasz nasze prośby o wyjaśnienie różnic pomiędzy wartościami podświetlenia czy to w modelach lx 70p czy też lx 700

Jest to tym bardziej intrygujące iż sugerowane przez Ciebie ustawienia w menu głównym nie wiele zmieniają tryb kinowy ( wiem każdy ma " inne spojrzenie " ) ale na pewno nie można przy takich nastawach mówić o efekcie " trzeciego wymiaru "

Mam nadzieję iż Twoja chęć w zgłębianiu tajników softu dla poprawienia jakości obrazu i cierpliwość w przekazywaniu jej nam pozwoli też tym "innym" posiadaczom zoptymalizować ustawienia

Pozdrawiam[/quote]

Odpowiadam

Tak urlop był :)

Tak, faktycznie we wszystkich trybach była ta sama wartość, sądzę że początkowo ta wartość jest jakaś domyślna podpowiadana, a nie rzeczywista. Dopiero regulacja i zapamiętanie wartości jakby ten stan rzeczy zmieniało. Pisząc o wyższej wartości podświetlenia w trybie dynamicznym, miałem na myśli wartość postrzeganą, czyli to co widziały moje oczy i to całkiem wyraźnie i bez wątpliwości. W każdym razie zmiana podświetlenia matrycy działa, to było dla mnie najważniejsze, więcej się nie wczuwałem. Instrukcja serwisowa, której nie posiadam :P, nic na ten temat dodatkowo nie mówi.

Wartości liczbowe w menu serwisowym składają się z cyfr i liter, ponieważ są to zapisy w trybie szesnastkowym, a nie dziesiętnym i to cała tajemnica jest :P.

Co do "trzeciego wymiaru" to trudno mi się wypowiadać. Pojęcie w tym przypadku jest dość płynne, każdy może je inaczej rozumieć no i każdy ma inny gust i postrzega obraz w sposób indywidualny, więc trudno tu mówić o jakimś zaszufladkowaniu odczuć.

Poza tym nie czuję się jakimś guru żeby wyrokować jaka wartość podświetlenia jest najlepsza dla każdego. Więc nie traktuj tego 406 jako jakiegoś wyznacznika, bo już spotkałem się z sygnałami, że niektórzy postrzegają taką wartość za zbyt dużą. I przypominam, że podawane przeze mnie nastawy tyczyły się trybu pracy telewizora z N-boxem po HDMI. Dla kablówki, TV naziemnej, czy Cyfry po scarcie, optymalne nastawy mogą być całkiem inne.

Pozdrawiam
Sławek

Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='SlawekR' post='58098' date='01.09.2007, 00:20 ']Odpowiadam

Tak urlop był :)

Tak, faktycznie we wszystkich trybach była ta sama wartość, sądzę że początkowo ta wartość jest jakaś domyślna podpowiadana, a nie rzeczywista. Dopiero regulacja i zapamiętanie wartości jakby ten stan rzeczy zmieniało. Pisząc o wyższej wartości podświetlenia w trybie dynamicznym, miałem na myśli wartość postrzeganą, czyli to co widziały moje oczy i to całkiem wyraźnie i bez wątpliwości. W każdym razie zmiana podświetlenia matrycy działa, to było dla mnie najważniejsze, więcej się nie wczuwałem. Instrukcja serwisowa, której nie posiadam :D, nic na ten temat dodatkowo nie mówi.

Wartości liczbowe w menu serwisowym składają się z cyfr i liter, ponieważ są to zapisy w trybie szesnastkowym, a nie dziesiętnym i to cała tajemnica jest :).

Co do "trzeciego wymiaru" to trudno mi się wypowiadać. Pojęcie w tym przypadku jest dość płynne, każdy może je inaczej rozumieć no i każdy ma inny gust i postrzega obraz w sposób indywidualny, więc trudno tu mówić o jakimś zaszufladkowaniu odczuć.

Poza tym nie czuję się jakimś guru żeby wyrokować jaka wartość podświetlenia jest najlepsza dla każdego. Więc nie traktuj tego 406 jako jakiegoś wyznacznika, bo już spotkałem się z sygnałami, że niektórzy postrzegają taką wartość za zbyt dużą. I przypominam, że podawane przeze mnie nastawy tyczyły się trybu pracy telewizora z N-boxem po HDMI. Dla kablówki, TV naziemnej, czy Cyfry po scarcie, optymalne nastawy mogą być całkiem inne.

Pozdrawiam
Sławek[/quote]

Witam
Gratuluję wypoczynku ale nie ma to jak po urlopie odrabiać zaległości :rolleyes:

W moim rozumieniu wartość podświetlenia matrycy ustawiona fabrycznie w Twoim TV była wyższa niż 276 czy tylko postrzegałeś ją jako wyższą ? (bo 276 nie jest wyższe niż 406 chyba iż tak jak piszesz w trybie szesnastkowym jest inaczej )
i jeśli podciągniemy do poziomu 406 jaki to będzie miało wpływ na żywotność TV

Oczywiście zgadzam się z Tobą efekt odbieranego obrazu to są Nasze subiektywne odczucia ale jak napisałem powyżej chciałbym poprawić ideał ;) i Twoje sugestie nie tylko mnie mogą pomóc i stąd moja prośba o informacje i wyjaśnienia

Podobnie jak Ty TV mam podłączony kablem HDMI z boxem N-ki a mogę też i spróbować z Cyfrą

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam tańszą wersję Panasonic TX32LE7 (ale ma za to regulacje podświetlenia w normalnym menu :P ). Mam pytanie czy w modelu 32LX70P też w instrukcji przy podłączeniu HDMI macie informację że "używanie go dla komputera osobistego nie jest przewidziane." ?
Mimo wszystko podłączyłem kompa do tv kablem DVI-HDMI i wszystko gra.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='km1' post='58574' date='03.09.2007, 15:57 ']Witam
Gratuluję wypoczynku ale nie ma to jak po urlopie odrabiać zaległości :)

W moim rozumieniu wartość podświetlenia matrycy ustawiona fabrycznie w Twoim TV była wyższa niż 276 czy tylko postrzegałeś ją jako wyższą ? (bo 276 nie jest wyższe niż 406 chyba iż tak jak piszesz w trybie szesnastkowym jest inaczej )
i jeśli podciągniemy do poziomu 406 jaki to będzie miało wpływ na żywotność TV

Oczywiście zgadzam się z Tobą efekt odbieranego obrazu to są Nasze subiektywne odczucia ale jak napisałem powyżej chciałbym poprawić ideał :) i Twoje sugestie nie tylko mnie mogą pomóc i stąd moja prośba o informacje i wyjaśnienia

Podobnie jak Ty TV mam podłączony kablem HDMI z boxem N-ki a mogę też i spróbować z Cyfrą

pozdrawiam[/quote]

Nie pamiętam jaka była wartość początkowa w menu serwisowym, ale z tego co pamiętam to była ona identyczna jak podana w instrukcji serwisowej. Wartość ta (wizualnie) była niższa niż w trybie dynamicznym, podkreślam słowo [b]wizualnie[/b] czyli porównując na oko. Po dokonanej regulacji skorygowałem ją w górę, a i tak nie dociągnąłem jej do tej jaka jest fabrycznie w trybie dynamicznym. To znowu porównanie na oko, a nie cyferkowe.

A skoro tak, to nie ma się co obawiać o żywotność matrycy, skoro dociągnąłem podświetlenie do poziomu i tak mniejszego niż [b]fabryczne[/b] ustawienie w innym normalnym trybie pracy tego telewizora. Weź też pod uwagę iż amerykańska wersja tego telewizora ma regulację podświetlenia matrycy w menu użytkownika, więc widać że regulacja tego parametru nie jest krytyczna dla urządzenia.

Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='Pawel85' post='58661' date='04.09.2007, 12:10 ']Ja mam tańszą wersję Panasonic TX32LE7 (ale ma za to regulacje podświetlenia w normalnym menu :) ). Mam pytanie czy w modelu 32LX70P też w instrukcji przy podłączeniu HDMI macie informację że "używanie go dla komputera osobistego nie jest przewidziane." ?
Mimo wszystko podłączyłem kompa do tv kablem DVI-HDMI i wszystko gra.[/quote]

Inne wersje mają taką regulację faktycznie, ale mają też inną matrycę (MVA), gdzie taka regulacja jest praktycznie niezbędna do prawidłowej i komfortowej pracy telewizora.

W instrukcji LX70 nie ma nic takiego o podłączeniu TV do komputera.

A tak naprawdę tekst ten w LE7 oznacza, że telewizor ten nie pracuje w trybie HDMI jako typowy monitor komputerowy, a jest identyfikowany jako telewizyjny odbiornik HDTV, czyli po HDMI działają tryby 720p i 1080i i zasadniczo żadne inne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='SlawekR' post='58694' date='04.09.2007, 17:12 ']W instrukcji LX70 nie ma nic takiego o podłączeniu TV do komputera.[/quote]

Jest, także się na to natknąłem. Wg. instrukcji peceta powinno podłączać się tylko przez D-Sub, co nie zmienia faktu, że DVI->HDMI działa bez większych problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='SlawekR' post='58693' date='04.09.2007, 17:07 ']Nie pamiętam jaka była wartość początkowa w menu serwisowym, ale z tego co pamiętam to była ona identyczna jak podana w instrukcji serwisowej. Wartość ta (wizualnie) była niższa niż w trybie dynamicznym, podkreślam słowo [b]wizualnie[/b] czyli porównując na oko. Po dokonanej regulacji skorygowałem ją w górę, a i tak nie dociągnąłem jej do tej jaka jest fabrycznie w trybie dynamicznym. To znowu porównanie na oko, a nie cyferkowe.

A skoro tak, to nie ma się co obawiać o żywotność matrycy, skoro dociągnąłem podświetlenie do poziomu i tak mniejszego niż [b]fabryczne[/b] ustawienie w innym normalnym trybie pracy tego telewizora. Weź też pod uwagę iż amerykańska wersja tego telewizora ma regulację podświetlenia matrycy w menu użytkownika, więc widać że regulacja tego parametru nie jest krytyczna dla urządzenia.[/quote]

Dzięki za info ale w modelu lx 700 jest chyba inaczej ( podczepiłem się pod ten wątek bo odzielnego tematu nie ma ale myślę że posiadacze mojego TV też są zainteresowani )

Po wejściu do menu serwisowego wartość podświetlenia matrycy we wszystkich trybach [u]jest jednakowa [/u] ( a możesz podać jaka jest wartość w instrukcji serwisowej dla Lx70p ) cyferkowo ale nie wizualnie i wynosi 276 ( wizualnie rzeczywiście widać różnice ) czyli w trybie dynamicznym najbardziej " naświetlonym" i jest mniejsza niż proponowane 406 i ustawione [b]fabrycznie[/b] ( może jeszcze jest inny element sterujący podświetleniem ??? )

I stąd moje obawy o wpływ na żywotność TV

Pomijam oczekiwany efekt dla kazdego z Nas bo może być on inaczej postrzegany

Sławku czy możesz ( masz takie możliwości ??) pogrzebać w LX 700 ustawiając podświetlenie matrycy ( lub innym elemencie ) dla zoptymalizowania ustawień najlepszych dla Ciebie ( jak dla mnie to Panas w tym TV inaczej ten parametr reguluje )

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='km1' post='58784' date='05.09.2007, 08:29 ']Dzięki za info ale w modelu lx 700 jest chyba inaczej ( podczepiłem się pod ten wątek bo odzielnego tematu nie ma ale myślę że posiadacze mojego TV też są zainteresowani )[/quote]

Faktem jest, że instrukcja serwisowa traktuje tylko o całej serii LX70, nie wspominając nic o LX700. Z czego można wysnuć wnioski, iż LX700 jest jednak nieco inną konstrukcją.

[quote name='km1' post='58784' date='05.09.2007, 08:29 ']Po wejściu do menu serwisowego wartość podświetlenia matrycy we wszystkich trybach [u]jest jednakowa [/u] ( a możesz podać jaka jest wartość w instrukcji serwisowej dla Lx70p ) cyferkowo ale nie wizualnie i wynosi 276 ( wizualnie rzeczywiście widać różnice ) czyli w trybie dynamicznym najbardziej " naświetlonym" i jest mniejsza niż proponowane 406 i ustawione [b]fabrycznie[/b] ( może jeszcze jest inny element sterujący podświetleniem ??? )[/quote]

Napisałem że w trybie kinowym, po podciągnięciu podświetlenia do wartości proponowanej 406, podświetlenie i tak [b]jest mniejsze[/b] jak w trybie dynamicznym.

Co do dodatkowych elementów sterujących, to być może w trybie dynamicznym działa dodatkowo czujnik oświetlenia zewnętrznego, dodatkowo wpływając na podświetlenie matrycy, ale tego nie sprawdzałem. Docelowo tryb dynamiczny był poza zakresem moich zainteresowań, jako całkowicie nieprzydatny.

[quote name='km1' post='58784' date='05.09.2007, 08:29 ']I stąd moje obawy o wpływ na żywotność TV[/quote]

Skoro w trybie kinowym i tak nie osiągneliśmy wartości z trybu dynamicznego (postrzeganej, a nie cyferkowej), to powyższe obawy nie są uzasadnione.

[quote name='km1' post='58784' date='05.09.2007, 08:29 ']Pomijam oczekiwany efekt dla kazdego z Nas bo może być on inaczej postrzegany
Sławku czy możesz ( masz takie możliwości ??) pogrzebać w LX 700 ustawiając podświetlenie matrycy ( lub innym elemencie ) dla zoptymalizowania ustawień najlepszych dla Ciebie ( jak dla mnie to Panas w tym TV inaczej ten parametr reguluje )

Pozdrawiam[/quote]

Nie mam dostępu do LX700 więc nie mogę się w tym zakresie wypowiedzieć. Faktem jest, że słyszałem już sygnały (na innym boardzie), iż zachowuje się on inaczej przy regulacji w menu serwisowym, co by oznaczało że nie są to identyczne telewizory. Więc na pewno doradzam ostrożność we wszelkich tego typu działaniach.

Pozdrawiam również. Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='SlawekR' post='58798' date='05.09.2007, 10:22 ']Nie mam dostępu do LX700 więc nie mogę się w tym zakresie wypowiedzieć. Faktem jest, że słyszałem już sygnały (na innym boardzie), iż zachowuje się on inaczej przy regulacji w menu serwisowym, co by oznaczało że nie są to identyczne telewizory. Więc na pewno doradzam ostrożność we wszelkich tego typu działaniach.

Pozdrawiam również.[/quote]

OK dzięki

Pozostaje czekać z nadzieją iż ktoś dopracuje ideał :P i podzieli się tą wiedzą

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dzięki @SlawekR i @A'tomek za odpowiedź. Bałem się że być może podłączenie kompa do tego tv może źle na niego wpłynąć ale widocznie chodzi o to że podłączenie DVI-HDMI nie jest najlepsze do tego żeby ten tv służył za monitor do pracy na kompie typu przeglądanie internetu czy praca z dokumentami. Jednak filmy czy gry wyglądają bardzo dobrze.
A moje obawy wzięły się z tego że jak kiedyś zacząłem podłączać mój stary kineskopowy telewizor do kompa, jeszcze zwykłym kabelkiem do przesyłu video, to coś porobiło się w tym tv z geometrią. Ale tak naprawdę nie wiem czy to był przypadek czy nie w końcu tv już miał swoje lata, a cały proces następował powoli, no ale zbiegł się w czasie właśnie z podłączaniem go do kompa. Edytowane przez Pawel85

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='Pawel85' post='58851' date='05.09.2007, 15:58 ']Dzięki @SlawekR i @A'tomek za odpowiedź. Bałem się że być może podłączenie kompa do tego tv może źle na niego wpłynąć ale widocznie chodzi o to że podłączenie DVI-HDMI nie jest najlepsze do tego żeby ten tv służył za monitor do pracy na kompie typu przeglądanie internetu czy praca z dokumentami. Jednak filmy czy gry wyglądają bardzo dobrze.
A moje obawy wzięły się z tego że jak kiedyś zacząłem podłączać mój stary kineskopowy telewizor do kompa, jeszcze zwykłym kabelkiem do przesyłu video, to coś porobiło się w tym tv z geometrią. Ale tak naprawdę nie wiem czy to był przypadek czy nie w końcu tv już miał swoje lata, a cały proces następował powoli, no ale zbiegł się w czasie właśnie z podłączaniem go do kompa.[/quote]

Niektóre stare CRT źle znosiły podłączanie komputerów, ale w LCD nie ma obaw, one są wręcz stworzone do takich zastosowań. Oczywiście nie mylić z plazmami :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi