SlawekR 118 Napisano 28 Lipca 2007 (edytowane) [quote name='badej' post='54606' date='28.07.2007, 22:34 ']Takiej odpowiedzi oczekiwałem - dzięki! Jeszcze tylko bezpośrednia konfrontacja obu modeli i kupujemy [/quote] Podczas bezpośredniej konfrontacji zwróć uwagę na następujące cechy: Kąty widzenia. Możliwości obu matryc w oddaniu subtelnych odcieni kolorów w trudnych scenach (bardzo jasne, bardzo ciemne i o niewielkim kontraście). Ogólne nasycenie barw i jednocześnie kontrola nad nimi aby nie były przesadzone. Najlepiej jakbyś miał obok jakąś plazmę do porównania. Zwróć uwagę na odtwarzanie dobrze nasyconego koloru czerwonego i jego odcieni. Oddanie koloru ludzkiej skóry w przekazie studyjnym i przy świetle zastanym. Zachowanie matryc przy powolnym przesuwaniu się całego kadru, w scenach z wyraźnie zaznaczonymi krawędziami obiektów (rwanie obrazu). Zachowanie matryc przy szybkim ruchu niewielkich obiektów w kadrze (smużenie). Radzenie sobie obu TV na wszelkiej maści poruszających się napisach (napisy końcowe w filmach, pasek informacyjny na TVN24). Występowanie artefaktów (zakłóceń) wokół obiektów w ruchu, błędy układów kompensacji ruchu. Naturalność odtwarzania filmu czarno białego, przy takich filmach często wychodzi szydło z worka . Odtwarzanie sygnału Standard Definition o przeciętnej jakości (skalowanie i obróbka obrazu przez elektronikę telewizora). Odtwarzanie dźwięku. Wspominałem już o kątach patrzenia, a ..... wspominałem? . Jak zapewne domyślasz się, wymieniłem akurat te cechy obrazu nieprzypadkowo . Ja wiem jaki będzie wynik porównania, ale nie będę Ci nic sugerował, sam musisz to ocenić . Najlepiej sobie to wydrukuj i będziesz "odfajkowywał" kolejne cechy w teście porównawczym. Na koniec zadaj sobie pytanie które cechy są dla Ciebie najistotniejsze. Ktoś napisze że dobre kąty widzenia nie są ważne bo zawsze można usiąść na wprost.... Więc należy sobie zadać pytanie czy przypadkiem nie będziemy czasem oglądać telewizji w kilka osób i czy ewentualnie te osoby lubią sobie siedzieć na głowach. Jeśli lubią to kąty widzenia faktycznie nie mają znaczenia - to taki właśnie dobry przykład rozważań, które cechy mogą mieć dla nas znaczenie. Pozdrawiam Sławek PS Badej napisałeś setny post w wątku, zasłużyłeś na nagrodę, dostaniesz ciasteczko.... możesz sobie wziąć forumowe cookie z cache przeglądarki . Edytowane 28 Lipca 2007 przez SlawekR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
badej 0 Napisano 28 Lipca 2007 [quote name='SlawekR' post='54610' date='28.07.2007, 23:34 '][...]Na koniec zadaj sobie pytanie które cechy są dla Ciebie najistotniejsze. Ktoś napisze że dobre kąty widzenia nie są ważne bo zawsze można usiąść na wprost.... Więc należy sobie zadać pytanie czy przypadkiem nie będziemy czasem oglądać telewizji w kilka osób i czy ewentualnie te osoby lubią sobie siedzieć na głowach. Jeśli lubią to kąty widzenia faktycznie nie mają znaczenia - to taki właśnie dobry przykład rozważań, które cechy mogą mieć dla nas znaczenie. Pozdrawiam Sławek PS Badej napisałeś setny post w wątku, zasłużyłeś na nagrodę, dostaniesz ciasteczko.... możesz sobie wziąć forumowe cookie z cache przeglądarki .[/quote] Dzięki za tą listę - zanim doczytałem do końca to pomyślałem, żeby to sobie wydrukować i odhaczać, a ty zasugerowałeś to samo w ostatnich zdaniach A co do ciasteczka z przeglądarki to jest to kusząca propozycja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GORDON 0 Napisano 30 Lipca 2007 (edytowane) Niedawno kupiłem ten model. Uwarzam że jest to dobry telewizor. Narazie oglądam tylko TV analogową ale chcę zamówić CYFRĘ+. Mam 2 pytania na które chciałbym uzyskać odpowiedzi przed podpisaniem umowy z CYFRĄ+ ponieważ z takim problemem spotkałem sie na innym forum. 1. Czy to prawda, że jeśli mamy podłączony DEKODER przez port HDMI to za każdym włączeniem telewizora trzeba wybierać źródło obrazu? 2. Nie ma jakiś innych metod aby odrazu po włączeniu telewizor automatycznie znajdował podłączone urządzenie i zmieniał źródło oprazu? Nie wiem ale może( trzeba zmieniać żródło obrazu) tylko jeśli mamy podłączone dwa źródła - tv analogowa i dekoder ? Pozdrawiam i liczę na odpowiedzi!!! Ps. Jeśli chodzi o menu service to czy najlepszy obraz uzyskujemy zmniejszając podświetlenie i zmniejszając kontrast , jasność w porównaniu do trybu kinowego czy dynamicznego? A pozostałych wartości( kolory, ostrość) nie ruszamy ? Edytowane 30 Lipca 2007 przez GORDON Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SlawekR 118 Napisano 30 Lipca 2007 (edytowane) [quote name='GORDON' post='54743' date='30.07.2007, 19:27 ']Niedawno kupiłem ten model. Uwarzam że jest to dobry telewizor. Narazie oglądam tylko TV analogową ale chcę zamówić CYFRĘ+. Mam 2 pytania na które chciałbym uzyskać odpowiedzi przed podpisaniem umowy z CYFRĄ+ ponieważ z takim problemem spotkałem sie na innym forum. 1. Czy to prawda, że jeśli mamy podłączony DEKODER przez port HDMI to za każdym włączeniem telewizora trzeba wybierać źródło obrazu? 2. Nie ma jakiś innych metod aby odrazu po włączeniu telewizor automatycznie znajdował podłączone urządzenie i zmieniał źródło oprazu?[/quote] Telewizor ma jakby 2 tryby pracy, jeden to TV i drugi to AV. Po włączeniu zawsze włącza się w trybie TV, należy wtedy wcisnąć dedykowany klawisz AV, aby przełączył się na tryb podawania sygnału ze źródła zewnętrznego. W trybie AV już nie trzeba kombinować i pamięta ostatnio używane wejście. Tak to działa u mnie i prawdę mówiąc więcej się w to nie wczuwałem, bo nie widziałem specjalnej po temu potrzeby. Co do wejścia Euro to być może przełącza się automatycznie przy podaniu sygnału na wejście, ale nie sprawdzałem tego, bo zasadniczo euro nie używam. [quote name='GORDON' post='54743' date='30.07.2007, 19:27 ']Ps. Jeśli chodzi o menu service to czy najlepszy obraz uzyskujemy zmniejszając podświetlenie i zmniejszając kontrast , jasność w porównaniu do trybu kinowego czy dynamicznego? A pozostałych wartości( kolory, ostrość) nie ruszamy ?[/quote] A to już regulujemy jak kto lubi, znaczy się według własnych preferencji. Ja w trybie serwisowym korygowałem [b]tylko[/b] moc lamp podświetlających i nic więcej, żadnych kolorów, jasności czy też kontrastu z poziomu tego menu nie ruszałem. Resztę doregulowywałem z normalnego menu. I doradzam wielką ostrożność w grzebaniu w menu serwisowym, jak za dużo będziesz zmieniał to trudniej będzie nad tym później zapanować. Ja wszelkich regulacji dokonywałem w odniesieniu do trybu kinowego, lekko go ożywiłem podświetleniem i to zasadniczo tyle w tej kwestii. Edytowane 30 Lipca 2007 przez SlawekR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GORDON 0 Napisano 30 Lipca 2007 Z ostroscią i kolorami to chodziło mi wyłącznie o normalne menu. Ważne było dla mnie czy Zmniejszałeś kontrast i jasnoś w trybie kinowym czy w dynamicznym? Pozdrawiam!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SlawekR 118 Napisano 30 Lipca 2007 (edytowane) [quote name='GORDON' post='54748' date='30.07.2007, 20:16 ']Z ostroscią i kolorami to chodziło mi wyłącznie o normalne menu. Ważne było dla mnie czy Zmniejszałeś kontrast i jasnoś w trybie kinowym czy w dynamicznym? Pozdrawiam!!![/quote] Ponieważ coś nie możemy się dogadać , to może po prostu zobacz na moje ustawienia i po problemie : [url="http://hdtvpolska.com/index.php?s=&showtopic=5809&view=findpost&p=53871"]http://hdtvpolska.com/index.php?s=&sho...ost&p=53871[/url] Masz tam nastawy jakich używam, jak widać w trybie kinowym. Do tego małe zdjęcie z tym co zmieniłem w menu serwisowym. Jeden obrazek zawsze zastąpi 1000 słów . Pozdrawiam również. Edytowane 30 Lipca 2007 przez SlawekR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GORDON 0 Napisano 30 Lipca 2007 Dzięki teraz już wszystko rozumię!!! Pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafcio76r 44 Napisano 1 Sierpnia 2007 Samsunga M71 i Sharpa RD2 mogę polecić..... no właśnie zastanawiam się do czego. Alternatywą, do tego tańszą, dla obu TV są odpowiednio R81 i LX70. Więc nie wiem do czego mógłbym polecić te telewizory, ale może jeszcze coś mi przyjdzie do głowy. Ludziska Sharpa kupują masowo, więc pewnie ma w sobie coś, a może ja tego akurat nie znalazłem . [/quote] Witam, Za ok. miesiąc kupuje Panasa 32 LX70P. O firmie Sharp nawet nie chce słyszeć. Po 3,5 roku chodzenia TV Sharp CRT 32 cale panoramiczny 100 Hz ma tak zjechany kineskop (po okresie gwarancyjnym TV 2 razy już był naprawiany), że w głowie sie nie mieści. Dałem sobie spokój z kosztowną wymianą kineskopu i kupuje wspomnianego Panasa a firmę Sharp omijam szerokim łukiem Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SlawekR 118 Napisano 1 Sierpnia 2007 [quote name='rafcio76r' post='54969' date='01.08.2007, 23:34 ']Witam, Za ok. miesiąc kupuje Panasa 32 LX70P. O firmie Sharp nawet nie chce słyszeć. Po 3,5 roku chodzenia TV Sharp CRT 32 cale panoramiczny 100 Hz ma tak zjechany kineskop (po okresie gwarancyjnym TV 2 razy już był naprawiany), że w głowie sie nie mieści. Dałem sobie spokój z kosztowną wymianą kineskopu i kupuje wspomnianego Panasa a firmę Sharp omijam szerokim łukiem Pozdro[/quote] Znowu nie można popadać w skrajności, generalizowanie na całą firmę po jednostkowym przypadku nie jest chyba jednak wskazane. Mimo wszystko polecam wybierać telewizor przede wszystkim po własnym przyjrzeniu się obrazowi, a nie wyłącznie na podstawie opinii innych. Bo uwzględniając różnice w gustach, można się po prostu rozczarować, a i oczekiwania kogoś kto "jechał" dotychczas na CRTku mogą być nieco inne. Żeby oddać sprawiedliwość, należy wspomnieć iż od czasu kiedy napisałem cytowaną wypowiedź, zmieniła się nieco, na korzyść, sytuacja w kwestii ceny Sharpa, więc tym bardziej wskazana jest bezpośrednia [b]własna[/b] naoczna konfrontacja kilku modeli różnych telewizorów, a nie wybór w ciemno. Uważam, że jest to kluczowa sprawa. Pozdrawiam Sławek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafcio76r 44 Napisano 2 Sierpnia 2007 [quote name='SlawekR' post='54977' date='02.08.2007, 01:07 ']Znowu nie można popadać w skrajności, generalizowanie na całą firmę po jednostkowym przypadku nie jest chyba jednak wskazane. Mimo wszystko polecam wybierać telewizor przede wszystkim po własnym przyjrzeniu się obrazowi, a nie wyłącznie na podstawie opinii innych. Bo uwzględniając różnice w gustach, można się po prostu rozczarować, a i oczekiwania kogoś kto "jechał" dotychczas na CRTku mogą być nieco inne. Żeby oddać sprawiedliwość, należy wspomnieć iż od czasu kiedy napisałem cytowaną wypowiedź, zmieniła się nieco, na korzyść, sytuacja w kwestii ceny Sharpa, więc tym bardziej wskazana jest bezpośrednia [b]własna[/b] naoczna konfrontacja kilku modeli różnych telewizorów, a nie wybór w ciemno. Uważam, że jest to kluczowa sprawa. Pozdrawiam Sławek[/quote] Dzięki Sławku za porady w kwestii sposobu wyboru TV. Oczywiście zdaję sobie sprawę z różnic TV CRT a LCD. Przy wyborze TV LCD nie będę się kierował tylko opiniami zamieszczanymi na forach poświęconych LCD. Ostatecznego wyboru dokonam po obejrzeniu kilku modeli TV "na żywo" w sklepie sprawdzając jak sprawują się na zwykłym sygnale SD, na HD oraz DVD. Nie ukrywam, że kluczową rolę odgrywają dla mnie kąty patrzenia, gdyż TV będę oglądał z różnych części pokoju (kanapa, fotel) i pod różnym kątem. Z opinii wynika, że Sharp ma "liche" kąty patrzenia, w przeciwieństwie do Panasa LX70P. Z kolei Samsungi mają świetną współpracę z kompem, ale niestety problem smużenia nie jest im obcy. Myślałem też nad JVC P80, ale niestety cena powyżej 4 tys. zł skutecznie odstrasza. Panasa 32 cale LX70P na agito można nabyć w cenie poniżej 3400 zł. Wykładanie w tej chwili 5 tysiaków na LCD HD Ready jest dla mnie bez sensu. Wolę nie przepłacać zbytnio, a za kilka lat można sobie pozwolić na "ulepszone" technologicznie LCD już w FullHD. Jeśli chodzi o wykorzystanie TV to w 80% do gier Xbox, filmów DVD oraz DivX, natomiast pozostałe 20% to kablówka (wiadomości i relacje sportowe, głównie piłka nożna). Myślę też nad kupnem N-ki lub Polsatu (na jesieni ma ruszyć w HD Polsat Sport oraz Polsat główny). W kwestii urazy do firmy Sharp z racji trefnego TV CRT, to zdaję sobie sprawę, iż jestem tu subiektywny w ocenie (patrzę przez pryzmat własnej szkody), ale jak jakaś firma Ci "podpadnie" z jakością produktu, to następnym razem podchodzisz do niej z rezerwą i dużą dozą ostrożności. Pozdrawiam:) Rafał Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SlawekR 118 Napisano 2 Sierpnia 2007 [quote name='rafcio76r' post='55060' date='02.08.2007, 20:30 ']Dzięki Sławku za porady w kwestii sposobu wyboru TV. Oczywiście zdaję sobie sprawę z różnic TV CRT a LCD. Przy wyborze TV LCD nie będę się kierował tylko opiniami zamieszczanymi na forach poświęconych LCD. Ostatecznego wyboru dokonam po obejrzeniu kilku modeli TV "na żywo" w sklepie sprawdzając jak sprawują się na zwykłym sygnale SD, na HD oraz DVD. Nie ukrywam, że kluczową rolę odgrywają dla mnie kąty patrzenia, gdyż TV będę oglądał z różnych części pokoju (kanapa, fotel) i pod różnym kątem. Z opinii wynika, że Sharp ma "liche" kąty patrzenia, w przeciwieństwie do Panasa LX70P. Z kolei Samsungi mają świetną współpracę z kompem, ale niestety problem smużenia nie jest im obcy. Myślałem też nad JVC P80, ale niestety cena powyżej 4 tys. zł skutecznie odstrasza. Panasa 32 cale LX70P na agito można nabyć w cenie poniżej 3400 zł. Wykładanie w tej chwili 5 tysiaków na LCD HD Ready jest dla mnie bez sensu. Wolę nie przepłacać zbytnio, a za kilka lat można sobie pozwolić na "ulepszone" technologicznie LCD już w FullHD. Jeśli chodzi o wykorzystanie TV to w 80% do gier Xbox, filmów DVD oraz DivX, natomiast pozostałe 20% to kablówka (wiadomości i relacje sportowe, głównie piłka nożna). Myślę też nad kupnem N-ki lub Polsatu (na jesieni ma ruszyć w HD Polsat Sport oraz Polsat główny). W kwestii urazy do firmy Sharp z racji trefnego TV CRT, to zdaję sobie sprawę, iż jestem tu subiektywny w ocenie (patrzę przez pryzmat własnej szkody), ale jak jakaś firma Ci "podpadnie" z jakością produktu, to następnym razem podchodzisz do niej z rezerwą i dużą dozą ostrożności. Pozdrawiam:) Rafał[/quote] Ja to oczywiście rozumiem, moją intencją było złagodzenie nieco Twojej wypowiedzi i pokazanie iż gniew niekoniecznie musi być dobrym doradcą . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafcio76r 44 Napisano 3 Sierpnia 2007 [quote name='SlawekR' post='55080' date='02.08.2007, 22:26 ']Ja to oczywiście rozumiem, moją intencją było złagodzenie nieco Twojej wypowiedzi i pokazanie iż gniew niekoniecznie musi być dobrym doradcą .[/quote] Tak, nerwy nie są dobrym doradcą Dziś miałem okazję porównać w sklepie Sharpa 32 RD2E. Philipsa 32PFL7332 oraz Panasonica 32 LX70P. Największę wrażenie wywarł na mnie Panasonic. Nie miałem tylko możliwości sprawdzić jak Panas radzi sobie z relacjami piłki nożnej Mam więc do Ciebie pytanko. Czy piłka przemieszcza się po boisku płynnie bez smug czy tzw. "szarpania" przy szybkim ruchu kamery?? Jak to wygląda podczas meczu na sygnale ze zwykłej kablówki?? (N-kę lub Polsat zakupie dopiero w październiku). Drugie pytanko. Jak ten Panasonic sprawuje się na tle JVC G80 pod kątem płynności obrazu i elininacji smużenia. Nie miałem możliwości zobaczyć w akcji JVC G80, ale może Ty go widziałeś. Z tego co słyszałem to ten JVC ma lepsze formatowanie, ale nie ma z kolei układu 100 Hz tylko 50 Hz. No i jak wypadają na nim kąty patrzenia?? Na Panasie kąty widzenie są super Pozdrawiam:) Rafał Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SlawekR 118 Napisano 3 Sierpnia 2007 (edytowane) [quote name='rafcio76r' post='55232' date='04.08.2007, 00:43 ']Tak, nerwy nie są dobrym doradcą Dziś miałem okazję porównać w sklepie Sharpa 32 RD2E. Philipsa 32PFL7332 oraz Panasonica 32 LX70P. Największę wrażenie wywarł na mnie Panasonic. Nie miałem tylko możliwości sprawdzić jak Panas radzi sobie z relacjami piłki nożnej Mam więc do Ciebie pytanko. Czy piłka przemieszcza się po boisku płynnie bez smug czy tzw. "szarpania" przy szybkim ruchu kamery??[/quote] Powiem, że w kwestii przemieszczania się piłki zero zastrzeżeń, na VODzie był niedawno film Wimbledon. Tam latała piłka do tenisa po korcie jak oszalała, a że mogłem sobie do woli sceny cofać i przewijać na dysku, to i mogłem dokładnie przeanalizować ruch piłki . [quote name='rafcio76r' post='55232' date='04.08.2007, 00:43 ']Jak to wygląda podczas meczu na sygnale ze zwykłej kablówki?? (N-kę lub Polsat zakupie dopiero w październiku).[/quote] Nie wiem, nie używam kablówki. Raz przełączyłem się na telewizję naziemną i też było dobrze. Ale ogólnie używam głównie N-boxa do "zwykłej" telewizji. [quote name='rafcio76r' post='55232' date='04.08.2007, 00:43 ']Drugie pytanko. Jak ten Panasonic sprawuje się na tle JVC G80 pod kątem płynności obrazu i elininacji smużenia. Nie miałem możliwości zobaczyć w akcji JVC G80, ale może Ty go widziałeś. ...[/quote] Nie widziałem tego modelu JVC w akcji, więc się nie wypowiadam. Nie będę zmyślał . [quote name='rafcio76r' post='55232' date='04.08.2007, 00:43 ']Z tego co słyszałem to ten JVC ma lepsze formatowanie,[/quote] Wiesz nieraz czytam o "lepszym formatowaniu" w jakimś telewizorze, ale w sumie nie wiem co ludziska mają na myśli to pisząc. Że proporcje obrazu lepiej ustawia? Bo z tym mi się kojarzy słowo "formatowanie". A może, że pikselki są krąglejsze? . Może im chodzi o skalowanie obrazu, usuwanie przeplotu i tym podobne rzeczy, sam już nie wiem... Ponieważ nie wiem o so chozii, więc pozostawię to bez komentarza . [quote name='rafcio76r' post='55232' date='04.08.2007, 00:43 ']ale nie ma z kolei układu 100 Hz tylko 50 Hz.[/quote] No i "masz babo placek". Powiem tak, nigdy więcej telewizora LCD bez porządnego układu 100Hz, nie jestem już w stanie zaakceptować 50Hz w LCD . Taka jest moja odpowiedź . [quote name='rafcio76r' post='55232' date='04.08.2007, 00:43 ']No i jak wypadają na nim kąty patrzenia?? Na Panasie kąty widzenie są super Pozdrawiam:) Rafał[/quote] Już sam sobie odpowiedziałeś w kwestii kątów. Panas -> IPS -> najlepsze kąty patrzenia, dostępne na LCD. No chyba, że ten JVC też jest na IPSie, to wtedy można faktycznie dyskutować . Pozdrawiam również Sławek Edytowane 3 Sierpnia 2007 przez SlawekR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafcio76r 44 Napisano 4 Sierpnia 2007 [quote name='SlawekR' post='55233' date='04.08.2007, 00:58 ']Powiem, że w kwestii przemieszczania się piłki zero zastrzeżeń, na VODzie był niedawno film Wimbledon. Tam latała piłka do tenisa po korcie jak oszalała, a że mogłem sobie do woli sceny cofać i przewijać na dysku, to i mogłem dokładnie przeanalizować ruch piłki . Nie wiem, nie używam kablówki. Raz przełączyłem się na telewizję naziemną i też było dobrze. Ale ogólnie używam głównie N-boxa do "zwykłej" telewizji. Nie widziałem tego modelu JVC w akcji, więc się nie wypowiadam. Nie będę zmyślał . Wiesz nieraz czytam o "lepszym formatowaniu" w jakimś telewizorze, ale w sumie nie wiem co ludziska mają na myśli to pisząc. Że proporcje obrazu lepiej ustawia? Bo z tym mi się kojarzy słowo "formatowanie". A może, że pikselki są krąglejsze? . Może im chodzi o skalowanie obrazu, usuwanie przeplotu i tym podobne rzeczy, sam już nie wiem... Ponieważ nie wiem o so chozii, więc pozostawię to bez komentarza . No i "masz babo placek". Powiem tak, nigdy więcej telewizora LCD bez porządnego układu 100Hz, nie jestem już w stanie zaakceptować 50Hz w LCD . Taka jest moja odpowiedź . Już sam sobie odpowiedziałeś w kwestii kątów. Panas -> IPS -> najlepsze kąty patrzenia, dostępne na LCD. No chyba, że ten JVC też jest na IPSie, to wtedy można faktycznie dyskutować . Pozdrawiam również Sławek[/quote] Dzięki Sławku za rzeczową odpowiedź Pozdrawiam:) Rafał Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
badej 0 Napisano 5 Sierpnia 2007 (edytowane) No więc dokonałem swojego wyboru, a jaki on jest to można wywnioskować z faktu, iż pragnę pochwalić się nim w tym oto wątku . Dokonałem porównania między Samsungiem m86, a Panasoniciem LX70P, zwróciłem uwagę na te aspekty, które wskazał SlawekR i nie wahałem się ani chwili. Panasonic górą! Oglądam go z odległości 1,5m. Mam w domu zwykłą kablówkę, która nawet na CRT 21 cali pokazywała średniawy obraz i co? Ano na LX70 wygląda to wszystko zwyczajnie dobrze. Można spokojnie bez krzywienia się oglądać program. Co innego po podłączeniu komputera po VGA. Obraz wymiata! Trailery w HD czy HD ripy wyglądają super! Naczytałem się o średniej współpracy tego TV z komputerem i pozytywnie się rozczarowałem . Podłączenie MacBooka wymagało jednorazowego ustawinia obrazu i voila! Ostatnia rzeczą, która sprawdzałem było podłączenie DVD Samsunga hd870 przez HDMI i włączenie upskalowania. Filmy DVD wyglądają lepiej niż dobrze, a w specyficznych ujęciach można niemal pomylić je z HD. Jeśli chodzi natomiast o odczucia co do samego TV to jestem nim zachwycony. Zaskoczyło mnie szybkie przełączanie pomiędzy programami oraz wejściami sygnału. Kolory jakie reprodukuja ta matryca są bardzo naturalne, podobnie ma się sprawa z płynnościa ruchu. Sławek dobrze to ujął pisząc iż jest to pierwszy LCD, który daje wrażenie obocowania z ekranem CRT! Doznałem tego wrażenia nie tylko podczas oglądania, ale również po zajrzeniu do ustawnień obrazu Jest ich tyle co w zwyczajnym kineskopowcu. Ja odbieram to za zaletę, gdyż nigdy nie lubiłem bawić się suwakami Inna sprawa, że nastawy jakie oferuje ten TV są wystarczające i pozwalają na uzyskanie bardzo dobrego obrazu, dopasowanego pod siebie. Jedyne co bym chciał zmeinić to podświetlanie - i tu prośba do Ciebie Sławku, mógłbyś uśmechnąć sie do mnie na priv i zdradzić magiczną kombinację? Swoją drogą dzięki za ten temat, bo gdyby nie ty to myśle, że nie zwróciłbym uwagi na ten model. W sklepach, gdy stoi on w towarzystwie samsungów to sprawia słabe wrażenie. Tamte odbiorniki jadą na sterydach i masakują oczy obrazem - inna sprawa, że w domu nie da sie na to patrzeć. Te wszystkie dynamiczne nastawy są dobre do sklepu, gdzie mamy jasne światło. Wtedy obraz sprawia wrażenie nasyconego. Jednak przekonałem się, że z naturalnością ma to mało wspólnego, a LX70P gra właśnie bardzo naturalnie. Ostatnią kwestią jest design. Mnie bardzo przypadł on do gustu. W domu prezentuje się bardzo elegancko. Świecące obudowy wiekszości obecnie sprzedawanych TV nie podobają mi się, a poza tym są koszmarne w utrzymaniu czystości. Mam kilka sprzętów w kolorze fortepianowej czerni, więc wiem czym to grozi Edytowane 5 Sierpnia 2007 przez badej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cylob 0 Napisano 5 Sierpnia 2007 Wiecie co, ja też się przekonałem do tego telewizorka. Za dwa tygodnie kupuje TX-32LX700 i myślę że się nie zawiodę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SlawekR 118 Napisano 5 Sierpnia 2007 [quote name='badej' post='55348' date='05.08.2007, 11:49 ']No więc dokonałem swojego wyboru, a jaki on jest to można wywnioskować z faktu, iż pragnę pochwalić się nim w tym oto wątku . Dokonałem porównania między Samsungiem m86, a Panasoniciem LX70P, zwróciłem uwagę na te aspekty, które wskazał SlawekR i nie wahałem się ani chwili. Panasonic górą! Oglądam go z odległości 1,5m. Mam w domu zwykłą kablówkę, która nawet na CRT 21 cali pokazywała średniawy obraz i co? Ano na LX70 wygląda to wszystko zwyczajnie dobrze. Można spokojnie bez krzywienia się oglądać program. Co innego po podłączeniu komputera po VGA. Obraz wymiata! Trailery w HD czy HD ripy wyglądają super! Naczytałem się o średniej współpracy tego TV z komputerem i pozytywnie się rozczarowałem . Podłączenie MacBooka wymagało jednorazowego ustawinia obrazu i voila! Ostatnia rzeczą, która sprawdzałem było podłączenie DVD Samsunga hd870 przez HDMI i włączenie upskalowania. Filmy DVD wyglądają lepiej niż dobrze, a w specyficznych ujęciach można niemal pomylić je z HD. Jeśli chodzi natomiast o odczucia co do samego TV to jestem nim zachwycony. Zaskoczyło mnie szybkie przełączanie pomiędzy programami oraz wejściami sygnału. Kolory jakie reprodukuja ta matryca są bardzo naturalne, podobnie ma się sprawa z płynnościa ruchu. Sławek dobrze to ujął pisząc iż jest to pierwszy LCD, który daje wrażenie obocowania z ekranem CRT! Doznałem tego wrażenia nie tylko podczas oglądania, ale również po zajrzeniu do ustawnień obrazu Jest ich tyle co w zwyczajnym kineskopowcu. Ja odbieram to za zaletę, gdyż nigdy nie lubiłem bawić się suwakami Inna sprawa, że nastawy jakie oferuje ten TV są wystarczające i pozwalają na uzyskanie bardzo dobrego obrazu, dopasowanego pod siebie. Jedyne co bym chciał zmeinić to podświetlanie - i tu prośba do Ciebie Sławku, mógłbyś uśmechnąć sie do mnie na priv i zdradzić magiczną kombinację? Swoją drogą dzięki za ten temat, bo gdyby nie ty to myśle, że nie zwróciłbym uwagi na ten model. W sklepach, gdy stoi on w towarzystwie samsungów to sprawia słabe wrażenie. Tamte odbiorniki jadą na sterydach i masakują oczy obrazem - inna sprawa, że w domu nie da sie na to patrzeć. Te wszystkie dynamiczne nastawy są dobre do sklepu, gdzie mamy jasne światło. Wtedy obraz sprawia wrażenie nasyconego. Jednak przekonałem się, że z naturalnością ma to mało wspólnego, a LX70P gra właśnie bardzo naturalnie. Ostatnią kwestią jest design. Mnie bardzo przypadł on do gustu. W domu prezentuje się bardzo elegancko. Świecące obudowy wiekszości obecnie sprzedawanych TV nie podobają mi się, a poza tym są koszmarne w utrzymaniu czystości. Mam kilka sprzętów w kolorze fortepianowej czerni, więc wiem czym to grozi [/quote] "Średnia" współpraca z komputerem po D-sub nie oznacze że jest źle, a tylko tyle że konkurencja może na tym polu więcej. I nie tyczy się to zasadniczo jakości obrazu, a zwyczajnej funkcjonalności wejścia D-sub. Nie mamy na ten przykład porządnego autdopasowania parametrów. Wszystko trzeba poustawiać ręcznie, ale oczywiście da się to zrobić. No i chciałoby się aby po HDMI dało się pracować w trybie DVI. Ale już jakości samego obrazu z komputera nie ma się co czepiać. Można uzyskać skalowanie 1:1, a to najważniejsze. W trybie komputerowym jest też dostępna regulacja gammy, co już nie jest taką typową i często spotykaną funkcją. Jakość samej matrycy, też robi swoje i w samym trybie komputerowym, jak i każdym innym zresztą. Więc ogólnie źle nie jest po d-subie. Jest po prostu średnio, albo jak kto woli normalnie . Niczego złego specjalnie z tej strony obawiać się nie należy. Jakby coś było nie tak, na pewno bym o tym wspomniał. Co do magicznej kombinacji, to wystarczy zajrzeć do mojego profilu i uważnie się rozejrzeć . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
simonbl 0 Napisano 6 Sierpnia 2007 Mam takie pytanie do Ciebie Sławku. Otóż sprawdzałem podświetlenie matrycy w trybie serwisowym i dla każdego trybu wyświetlania ( czy to kinowy, normalny, dynamiczny) mam taką samą wartość bodajże 276. Ty wcześniej pisałeś, że w trybie dynamicznym jest znacznie wyższa wartość. Jak to jest możliwe - bo różnicę w wyświetlaniu widać między trybami - przy tych samych ustawieniach kontrastu, jaskrawości i kolorów. Co robię nie tak, że nie wyświetlają mi się prawidłowe wartości podświetlenia? pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SlawekR 118 Napisano 6 Sierpnia 2007 [quote name='simonbl' post='55427' date='06.08.2007, 10:10 ']Mam takie pytanie do Ciebie Sławku. Otóż sprawdzałem podświetlenie matrycy w trybie serwisowym i dla każdego trybu wyświetlania ( czy to kinowy, normalny, dynamiczny) mam taką samą wartość bodajże 276. Ty wcześniej pisałeś, że w trybie dynamicznym jest znacznie wyższa wartość. Jak to jest możliwe - bo różnicę w wyświetlaniu widać między trybami - przy tych samych ustawieniach kontrastu, jaskrawości i kolorów. Co robię nie tak, że nie wyświetlają mi się prawidłowe wartości podświetlenia? pozdrawiam.[/quote] Sprawdzę jak będę w domu jak to wygląda, a co do różnic w podświetleniu matrycy w różnych trybach, to są one widoczne gołym okiem więc na pewno podświetlenie nie jest na tym samym poziomie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
simonbl 0 Napisano 7 Sierpnia 2007 Oczywiście też różnicę zauważyłem, ale w ustawieniach podświetlenia matrycy różnic nie ma. Wcześniej pisałeś, że wartość podświetlenia 406 (taka jak Ty ustawiłeś) zaledwie zbliża się do podświetlenia matrycy w trybie dynamicznym - ale jak wchodzę w menu serwisowe to przy ustawieniu dynamicznym mam tak jak przy pozostałych 276. Proszę o odpowiedź, pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
km1 2 Napisano 14 Sierpnia 2007 [quote name='simonbl' post='55427' date='06.08.2007, 10:10 ']Mam takie pytanie do Ciebie Sławku. Otóż sprawdzałem podświetlenie matrycy w trybie serwisowym i dla każdego trybu wyświetlania ( czy to kinowy, normalny, dynamiczny) mam taką samą wartość bodajże 276. Ty wcześniej pisałeś, że w trybie dynamicznym jest znacznie wyższa wartość. Jak to jest możliwe - bo różnicę w wyświetlaniu widać między trybami - przy tych samych ustawieniach kontrastu, jaskrawości i kolorów. Co robię nie tak, że nie wyświetlają mi się prawidłowe wartości podświetlenia? pozdrawiam.[/quote] Witam Potwierdzam podobny przypadek ale dla modelu lx 700 Zaciekawiony możliwością zmiany podświetlenia i " poprawienia " jakości ( i tak moim zdaniem obraz jest b.dobry ) wszedłem do menu serwisowego i [b]potwierdzam[/b][u][/u] ustawione podświetlenie dla wymienionych wyżej trybów jest na poziomie 276 ( a przecież róznicę widać gołym okiem ) Podniesienie poziomu do wartości 406 troszkę trwało ( po drodze wartości to nie są tylko liczby ale i liczby z cyframi - może to jest różnica w oprogramowaniu? i wskazówka dla kolegi SławkaR na wyjaśnienie zainteresowanym różnic ) Sławku czekamy cierpliwie aż odpoczniesz ( chyba urlop ? ) i odczytasz nasze prośby o wyjaśnienie różnic pomiędzy wartościami podświetlenia czy to w modelach lx 70p czy też lx 700 Jest to tym bardziej intrygujące iż sugerowane przez Ciebie ustawienia w menu głównym nie wiele zmieniają tryb kinowy ( wiem każdy ma " inne spojrzenie " ) ale na pewno nie można przy takich nastawach mówić o efekcie " trzeciego wymiaru " Mam nadzieję iż Twoja chęć w zgłębianiu tajników softu dla poprawienia jakości obrazu i cierpliwość w przekazywaniu jej nam pozwoli też tym "innym" posiadaczom zoptymalizować ustawienia Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
A'tomek 0 Napisano 17 Sierpnia 2007 Po przeczytaniu recenzji na TwojePC i obejrzeniu screenów z menu mam jedno nurtujące pytanie, na które nie znalazłem odpowiedzi w tym wątku: czy to prawda, że ten telewizor rozciąga 4:3 na 16:9 i nie da się tego wyłączyć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
badej 0 Napisano 17 Sierpnia 2007 [quote name='A'tomek' post='56297' date='17.08.2007, 08:32 ']Po przeczytaniu recenzji na TwojePC i obejrzeniu screenów z menu mam jedno nurtujące pytanie, na które nie znalazłem odpowiedzi w tym wątku: czy to prawda, że ten telewizor rozciąga 4:3 na 16:9 i nie da się tego wyłączyć?[/quote] Jest kilka trybów formatowania obrazu, jeśli ustawisz TV na opcję AUTO, to wtedy dopasowuje on rozmiar obrazu to rozmiaru ekranu. Poza trybem AUTO są jeszcze: 4:3, 16:9, 14:9, Zoom 1, Zoom 2, Zoom 3 (chyba to wszystko - piszę z pamięci ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
A'tomek 0 Napisano 20 Sierpnia 2007 (edytowane) A gdzie to się ustawia? Na screenie [url="http://twojepc.pl/html/panasonic_tv_lcd/013.jpg"]http://twojepc.pl/html/panasonic_tv_lcd/013.jpg[/url] nie znajduję takiej opcji, a jest ona dla mnie niezwykle istotna. EDIT: doczytałem, że do tego służy przycick ASPECT na pilocie, hurra! Tym samym Panasonic wraca do gry Edytowane 20 Sierpnia 2007 przez A'tomek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
herman78 0 Napisano 20 Sierpnia 2007 (edytowane) [quote name='SlawekR' post='55370' date='05.08.2007, 20:44 ']"Średnia" współpraca z komputerem po D-sub nie oznacze że jest źle, a tylko tyle że konkurencja może na tym polu więcej. I nie tyczy się to zasadniczo jakości obrazu, a zwyczajnej funkcjonalności wejścia D-sub. Nie mamy na ten przykład porządnego autdopasowania parametrów. Wszystko trzeba poustawiać ręcznie, ale oczywiście da się to zrobić. No i chciałoby się aby po HDMI dało się pracować w trybie DVI. Ale już jakości samego obrazu z komputera nie ma się co czepiać. Można uzyskać skalowanie 1:1, a to najważniejsze. W trybie komputerowym jest też dostępna regulacja gammy, co już nie jest taką typową i często spotykaną funkcją. Jakość samej matrycy, też robi swoje i w samym trybie komputerowym, jak i każdym innym zresztą. Więc ogólnie źle nie jest po d-subie. Jest po prostu średnio, albo jak kto woli normalnie . Niczego złego specjalnie z tej strony obawiać się nie należy. Jakby coś było nie tak, na pewno bym o tym wspomniał. Co do magicznej kombinacji, to wystarczy zajrzeć do mojego profilu i uważnie się rozejrzeć .[/quote] Mam takie zapytanie... bo rozdzielczość matrycy na tym TV to 1366x768. Jeśli piszesz o skalowaniu 1:1 to oznacza że można uzyskac taka rozdzielczośc po D-sub? bo z artykułu na twojePC.pl wychodzi że ... [quote name='TwojePC']Wiele osób może się jednak zawieść na tym, że nie wykorzystamy pełnej rozdzielczości matrycy przy połączeniu PC. Maksymalna rozdzielczość jaką uda się puścić na wejście VGA to XGA (skompresowane SXGA), czyli nie więcej jak 1280x1024. Obraz można jednak rozciągnąć do proporcji 16:9, choć oczywiście spadek jakości będzie zauważalny. Jednak nie ma się czym przejmować. Gracze chcąc skorzystać z natywnej rozdzielczości matrycy będą musieli podłączyć np. konsolę do portu HDMI. [img]http://twojepc.pl/html/panasonic_tv_lcd/019.jpg[/img][/quote] A dodam jeszcze że na tym forum ktoś opisał działanie że trailery HD i filmy smigają przez PC super... a coś nie wydaje mi sie aby było super na rozdzielczości 1280x1024 tym bardziej rozciągniety na 16:9... Edytowane 20 Sierpnia 2007 przez herman78 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach