Grafii 44 Napisano 14 Stycznia 2022 Chyba zepsuł mi się pilot… nie chce obsługiwać kablówki (nic nie działa), poza tym zniknął kursor nawet w menu TV. Miał ktoś coś podobnego?Próbowałem zresetować ustawienia pilota uniwersalnego, wybrać ponownie dekoder, itp ale nic z tego. Wnioskuje ze pilot padł, bo pokrętło (to na środku) nie działa i nie ma kursowa ekranowego. Coś słaba ta jakość LG. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grafii 44 Napisano 15 Stycznia 2022 Dziś już wszystko działa. Nic nie robiłem, naprawiło się samo. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 688 Napisano 15 Stycznia 2022 W dniu 10.01.2022 o 18:30, Grafii napisał: Moje spostrzeżenia i porównanie LG OLED G1 do starej plazmy Panasonica TX-P46S10E, może komuś się przyda. OLED jakość obrazu - super. Porównując z plazmą…. duży krok na przód. Kablówka (Netia) wyglada bardzo dobrze (jak na sygnał HD), Netflix, HBO, Apple TV dzięki 4K oraz HDR to inna bajka. Obraz bardzo plastyczny i przyjemny dla oka. Jaśniejszy niż plazma w jasnych scenach, a w mrocznych scenach dużo ciemniejszy, kontrast tez większy (nawet w kablówce), tak że wszystko na plus. Mam bardo duże okno i pokój jest naturalnie oświetlony, nie ma problemu ze tv jest za ciemny. Plazma dla mnie była Ok, a ten jest jaśniejszy. Na plus…. Jakość obrazu i montaż na ścianie jak obraz. Kolory bardzo dobre, ludzka skóra wyglada naturalnie. Czerń jest doskonała (absolutna), kontrast potężny. Z jednej strony ekran potrafi być bardzo jasny (np światło wpadające przez okno, lub zapalona świeczka), z drugiej ciemny (np mroczny pokój). Efekt gwiazd na niebie…. obłędny. Ekran jest absolutnie czarny, a świecą tylko gwiazdy. Coś takiego nieosiągalne na żadnym LCD (bynajmniej ja takiego nie znam, a trochę ich oglądałem) ze strefami podświetlenia itp, ani żadnej plazmie (na plazmie czarny nie był aż tak dobitny). OLED ma dużo wspólnego z plazmą tzn „nie swieci po oczach” jak LCD ale to raczej zrozumieją tylko posiadacze plazm. Bardzo fajnie, ze opisałeś swoje wrażenia! 👍 Niemniej widzę tu kilka „nieścisłość”. Przede wszystkim żaden dobrze ustawiony elcedek nie „ swieci po oczach” , to jakiś mit z dawnych lat nie mający wiele wspólnego z faktami. I pisze to jako wieloletni zaawansowany użytkownik plazm, lcd i oled. Należy także baaardz mocno podkreślić, ze plazma plazmie nierówna, a ta która wymieniasz to absolutny zabytek nie mający wiele wspólnego z obrazem jaki dawały ostatnie wypusty (seria 60 Panasonica). Wiec różnica między G1 a S10 jest mniej więcej taka jak między 550 KM biturbo w BMW a wolnossącym 100 KM Mercedesem sprzed ćwierć wieku 🙂 Efekt gwiazd na niebie, jasne lepiej wyglada na oled, ale jeżeli mamy treść nie HDR i wysokiej klasy lcd (dobrze ustawiony) tez spokojnie można miło to oglądać. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grafii 44 Napisano 17 Stycznia 2022 To tylko moja opinia. Plazmy były fajne i chętnie bym kupił następną, ale wycofali z produkcji. Z tego co kojarzę to skończyły się na 65” i nigdy nie były w 4k, a nowe TV to 4k i dostępne w większych rozmiarach. Sądzę zatem że nawet wspomniana seria 60 nie wiele tu pomoże, choć nadal może cieszyć oko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 688 Napisano 18 Stycznia 2022 Znaczy, dla mnie seria 60 to tez zabytek, nie mający startu do dobrych lcd 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grafii 44 Napisano 24 Stycznia 2022 Nie wiem gdzie zadać to pytanie, może tu ktoś będzie wiedział. Zna ktoś usługodawcę telewizji IP, gdzie mogę kupić dostęp do telewizji przez internet? Nie chce dekodera jak np w Netia, tylko wykupić usługę i zainstalować na TV/przystawkę Apple TV aplikacje IPTV i oglądać. Może ktoś coś polecić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grafii 44 Napisano 24 Stycznia 2022 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pan Cerowany 0 Napisano 28 Grudnia 2022 Cześć. Przesiadka na HEVCa zmusiła mnie do wymiany 42 calowego LCDka 3D na 48 calowego łOLEDa Evo. Nie mam zatrzeżeń co do obrazu. Czerń jest czarna, jasność w trybie HDR jest zdecydowanie lepsza niż w trybie SDR. Generalnie jest chyba lepiej niż w plazmie Panasonica, której posiadaczem jest mój sąsiad. Nie mam odniesienia do droższych modeli z OLED Evo. Zapewne świecą jeszcze lepiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JohnnyCash 121 Napisano 6 Lutego 2023 Czy ja dobrze widzę, że na forum nie ma testu dla żadnego OLEDa od LG z 2022 r.? 🤔 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach