Skocz do zawartości
ygreko

65" - na co wymienić szajsunga

Rekomendowane odpowiedzi

Dlaczego szajsung? Topowy model a już wymienione prawie wszystko poza matrycą, wciąż nowe problemy. Nie polecam tego ****** nikomu.

Szukam innego 65" telewizora, cechy:
 - ma stać na szafce
 - pokój bardzo słoneczny, momentami słońce świeci wprost na ekran
 - korzystam z apple tv 4k - głównie apple tv+ i netflix, zatem chyba raczej dolby vision niż hdr (ale tu chcę się oprzeć na waszej opinii)
 - oglądam tv naziemną z anteny zbiorczej w bloku
 - bardzo ważna dla mnie jest obsługa telewizji naziemnej: doby EPG (np. możliwość wyświetlenia tylko jednego kanału); dobra obsługa nagrywania (np. możliwość nagrywania serii programów); możliwość oglądania innych kanałów podczas nagrywania jednego z nich (wiele tunerów)
 - brak grania na konsoli, brak grania na tv
 - system posiadający PRAWDZIWE dobre cechy a nie udawany system szajsunga - przykładowo: LG ma możliwość powrotu do ostatniego kontentu, w szajsungu trzeba się przeklikiwać przez menu
 - brak 3d
 - często oglądam wieczorem/w nocy
 - czerń niezwykle istotna oraz ładne 4k
 - właściwa współpraca z apple tv 4k
 - budżet do 12000 PLN

Wydaje mi się, że popełniłem błąd kupując szajsunga. Trzeba po prostu kupować każdą rzecz od właściwego producenta. Czy dobrze wydaje mi się, że jak telewizor to Sony?
Prośba o wskazanie właściwych producentów/grup modeli, nie musi być z tego roku, ma być sprawdzony, dopracowany, pozbawiony błędów producentów, którzy - jak szajsung - pakują do telewizora miliony niepotrzebnych gadżetów, które po prostu nie działają. Zasadniczo tv mógłby nie być w ogóle smart - od tego mam apple tv.

• Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, ygreko napisał:

(...) nie musi być z tego roku, ma być sprawdzony, dopracowany, pozbawiony błędów producentów, którzy - jak szajsung - pakują do telewizora miliony niepotrzebnych gadżetów, które po prostu nie działają. Zasadniczo tv mógłby nie być w ogóle smart.

Nikt takich od dawna już nie produkuje. Może ewentualnie Panasonic byłby najbliżej, szczególnie jego smart jest stabilny.

• Dzięki 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3D .... po co Ci ?

teoretycznie QLED ... Samsunga :D , bo świeci Ci z naprzeciwka, ale skoro w dużo w nocy, to jakiś OLED - Panasonici nowe są jasne i dobrze "świecą";) 

Z jednej strony dużo kasy przeznaczasz na TV, a z drugiej nie masz satki i TV z naziemnej ? ;)  

A ze smartem w TV to jest tak, że jak Ci nie odpowiada, to masz apple tv 4k jak piszesz i zapominasz o smarcie w TV.  (lub jaki Mi Box)

A może szarpniesz się na wyższy rozmiar niż 65 cali ;) 

Edytowane przez emer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Xisiek napisał:

Nikt takich od dawna już nie produkuje. Może ewentualnie Panasonic byłby najbliżej, szczególnie jego smart jest stabilny.

Dzięki, takich właśnie rad tutaj szukam, dalej już poszukam sam.

Dzisiaj jednak zwątpiłem... dlaczego jest tak, że urządzenia są coraz lepsze, a jakość produktów jest coraz gorsza? To jest jakaś karuzela sp********. Dzisiaj odpaliłem iplę na apple tv i obraz gubi ramki co jakiś czas. Dość wkurzające. Odpaliłem ten sam kontent z apki ipla na szajsungu - i jest ok. O co tu kurde chodzi? Bo zaczynam wariować. Tutaj coś gorzej działa na szajsung, tutaj gorzej na apple tv. Może powinienem kupić kilka telewizorów różnych marek, bo na jednym będę oglądał iplę, na drugim netflixa (to akurat na apple tv działa dobrze), na innym jeszcze hbo go... a po podłączeniu homepodów jako źródła dźwięku kolejny zonk, bo nie każda aplikacja dobrze z nimi działa - nie wiem od czego to znowu zależy, że netflix działa ok, ale np. dźwięk z youtube puszczony z macbooka na apple tv które puszcza dźwięk na apple homepod jest przerywany. Szlag mnie trafia z tą całą gównianą technologią i miliardem nieużytecznych funkcji wpychanych nam na siłę przez te firmy. Chcę wrócić do sprawdzonej prostoty.

3 godziny temu, emer napisał:

Z jednej strony dużo kasy przeznaczasz na TV, a z drugiej nie masz satki i TV z naziemnej ? ;)  

Bardzo ciekawy komentarz. Nie do końca go rozumiem, możesz wyjaśnić?

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, ygreko napisał:

(ciach) Bardzo ciekawy komentarz. Nie do końca go rozumiem, możesz wyjaśnić?

to jest trochę tak - kupić nówke np mercedesa ze świetnym silnikiem i ... założyć gaz - no cóż, kto bogatemu zabroni :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, ygreko napisał:

To jest jakaś karuzela sp********. Dzisiaj odpaliłem iplę na apple tv i obraz gubi ramki co jakiś czas. Dość wkurzające. Odpaliłem ten sam kontent z apki ipla na szajsungu - i jest ok. O co tu kurde chodzi? Bo zaczynam wariować. Tutaj coś gorzej działa na szajsung, tutaj gorzej na apple tv. Może powinienem kupić kilka telewizorów różnych marek, bo na jednym będę oglądał iplę, na drugim netflixa (to akurat na apple tv działa dobrze), na innym jeszcze hbo go... a po podłączeniu homepodów jako źródła dźwięku kolejny zonk, bo nie każda aplikacja dobrze z nimi działa - nie wiem od czego to znowu zależy, że netflix działa ok, ale np. dźwięk z youtube puszczony z macbooka na apple tv które puszcza dźwięk na apple homepod jest przerywany. Szlag mnie trafia z tą całą gównianą technologią i miliardem nieużytecznych funkcji wpychanych nam na siłę przez te firmy. Chcę wrócić do sprawdzonej prostoty.

Poczytaj wątek użytkowników Sony XH90 jakie tam fajne historie opisują o aplikacjach :)

Generalnie chodzi o to abyś kupił nowy tv najszybciej jak się da 🤫

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, Xisiek napisał:

Generalnie chodzi o to abyś kupił nowy tv najszybciej jak się da 🤫

Tego właśnie chcę uniknąć. Dlatego szukam telewizora, który jest dobry jako telewizor, a nie jako gadżet typu hurr durr android tv albo super fajoski metalowy pilot, który jak pokazujesz znajomym to im oko bieleje, ale za to 30 razy dziennie musisz wyklikiwać tę funkcję, na której ci zależy, a która na normalnym pilocie ma osobny guzik... nie interesuje mnie telewizor, który na targach ces pokazują jako super nowość 8k z wszystkimi wodotryskami. Mam 8-letniego LG, którego kupiłem za 2000 zł, Made In Poland, gdyby był o te 20 cali większy, to bym nawet sekundy się nie zastanawiał, tylko jego sobie zostawił, bo działa lepiej niż 6-krotnie droższy szajsung. Kupiłem szajsunga licząc na to, że jak po prostu kupię topowy model na dany rok, to kupię dobry telewizor. O jaki ze mnie debil. Nie chcę popełniać tego błędu po raz kolejny. Gdzie szukać? Już była sugestia Panasonica, co jeszcze? Sharp? JVC? Wydaje mi się, że Sony (mimo androida) powinno być OK, do tej pory mam styczność z trzema telewizorami tej marki i zero problemów (zero!). 

1 godzinę temu, emer napisał:

to jest trochę tak - kupić nówke np mercedesa ze świetnym silnikiem i ... założyć gaz - no cóż, kto bogatemu zabroni :D 

Nadal nie rozumiem... nie potrzebuję kablówki z 300 kanałami, których nie oglądam, wystarczy mi 5-7 kanałów naziemnych w hd, z których nagrywam interesujące mnie programy i potem oglądam przewijając reklamy. Robię tak od 20 lat i tego właśnie chcę. Mój pierwszy "smart tv" to był komputer z Windows XP i Windows Media Center, który działał lepiej niż mój obecny szajsung, którego trzeba co parę dni odłączać od prądu, bo przestaje widzieć sygnał z anteny... 

większość treści i tak konsumuję z netflixa, hbo go, apple, albo google play movies.

Edytowane przez ygreko
dodane jedno zdanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, raf7705 napisał:

Co to za model Samsunga, owiany tajemnicą?

Zamierzam go sprzedać, więc nie będę tutaj pisał modelu.

• Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co ma to do rzeczy...

Kupiłeś topowy model i jesteś z niego niezadowolony, to powiedz, co to za model.

Sam mam dwa topowe Samsungi i jestem z nich bardzo zadowolony.

Odrazu napiszę, że ja do metalowych pilotów miałem również plastikowe czarne i tam są wszystkie przyciski, tobie takiego nie dali...

Czyli idąc twoim tokiem rozumowania, nie chcesz podać modelu, bo nie chcesz potencjalnego leszcza z tego forum spłoszyć,. przed zakupem od ciebie, tego zepsutego modelu Samsunga.

Hehehe.

No piękna logika.

• Plusik 2
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, ygreko napisał:

Brawo TY 🥶

• Lubię 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, mirek 59 napisał:

Brawo TY

Dziękuję, miło mi :).

Wiecie co, za każdym razem kiedy chcę coś odpisać to muszę zmieniać hasło na forum, bo to zapisane w menedżerze haseł okazuje się niewłaściwe. Chyba to forum działa jak niektóre telewizory :). Tak czy siak dziękuję za dotychczasową pomoc, poszukam sobie telewizora sam.

6 godzin temu, raf7705 napisał:

Czyli idąc twoim tokiem rozumowania, nie chcesz podać modelu, bo nie chcesz potencjalnego leszcza z tego forum spłoszyć,. przed zakupem od ciebie, tego zepsutego modelu Samsunga.

Hehehe.

No piękna logika.

No, zgadza się, to jest logiczne, prawda? Możesz mówić co tam chcesz, ale to jest logiczne.

Każdy podejmuje decyzję o zakupie sam, telewizor ma gwarancję. Są (nawet na tym forum) miłośnicy marki, proszę bardzo, komuś może ten tv będzie pasował do jego telefonu albo innych sprzętów, także nie musi się ten ktoś zrażać wpisem jakiegoś anonima na forum, co nie? Przecież są tu tacy, co mają nawet dwa tv tej firmy i są zadowoleni :).

Ja myślę, że zadowolenie wynika także ze sposobu użycia. Ja np. jestem mega zadowolony z jakości obrazu (w niektórych trybach - tryb "film" to porażka). Więc jakbym miał kablówkę (a rozumiem z niektórych wpisów, że powinienem mieć kablówkę skoro mam drogi telewizor) (zaraz dokończę, muszę iść).

• Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, ygreko napisał:

Każdy podejmuje decyzję o zakupie sam, telewizor ma gwarancję. Są (nawet na tym forum) miłośnicy marki, proszę bardzo, komuś może ten tv będzie pasował do jego telefonu albo innych sprzętów, także nie musi się ten ktoś zrażać wpisem jakiegoś anonima na forum, co nie? Przecież są tu tacy, co mają nawet dwa tv tej firmy i są zadowoleni :).

dlatego wszyscy są ciekawi co masz - samsung działa raczej bezproblemowo dlatego takie zdziwienie wywołujesz

np. o sony bywały posty o samowłączającym się tv, androidzie wymagającym wyjęcia wtyczki z kontaktu, lub tv sony nie działającym z soundbarem sony na co serwis rozkładał ręce

więc w sumie samsung to jeden z takich mniej uciążliwych - choć jego niektóre funkcje smart (np dla wejść hdmi) mogą być irytujące 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kontynuując moją wypowiedź o zadowoleniu - na pewno zależy ono od użycia. Jakbym miał kablówkę i szajsung służył tylko do wyświetlania obrazu - ok, byłoby nieźle. 

Nie przejmowałbym się tym, że czasem po włączeniu telewizora mam informację "brak sygnału" i trzeba wyjąć wtyczkę z gniazdka 230v na 30 sekund aby telewizor uzmysłowił sobie, że jednak sygnał dvb-t jest cały czas. Nie przejmowałbym się tym, że co kilka włączeń telewizora jest czarny ekran i tylko słychać dźwięk, trzeba wtedy wyłączyć i włączyć telewizor. Jakbym nie miał podłączonej konsoli to nie przejmowałbym się tym, że co jakiś czas tryb gry się wyłącza i włącza z powrotem powodując zniknięcie obrazu w środku akcji na jakieś 10 sekund (tak, testowałem różne kable hdmi, w końcu serwis wymienił płytę główną i nagle zaczęło działać także na tym najgorszym kablu). Gdybym nie chciał podłączyć dźwięku z telewizora do sprzętu hifi marantza za pomocą toslinka to też nie przejmowałbym się tym, że dźwięk z szajsunga wychodzi zniekształcony. Gdy spróbowałem połączyć te urządzenia po bluetooth, to też nie byłoby moim zmartwieniem, że dźwięk jest opóźniony o sekundę wobec obrazu i to na bank jest wina szajsunga, bo raczej marantz nie buforuje sobie dźwięku po bluetooth, żeby robić sekundę opóźnienia - ten sam marantz zresztą dźwięk po bluetooth z iphone daje bez opóźnień.
Więc rozumiecie - w rzyci mam te wszystkie bajery, ja chcę normalnie działający, normalny telewizor. Nie interesują mnie miliony wydawane na marketing i wymyślanie gównianych funkcji typu ambient mode, która tylko mnie wkurwia jak przez przypadek nacisnę dedykowany przycisk na ubogim pilocie. Dajcie coś, co jest po prostu porządnym telewizorem. Coś co obsługuje standardy.

OK, miło się z Wami rozmawia (poważnie, fajny klimat na forum), ale denerwuje mnie to, że ZA KAŻDYM RAZEM gdy chcę odpisać to muszę resetować hasło, bo poprzednie nagle jest nieprawidłowe. Dziwnie to forum działa, ale dostaję powiadomienia na maila, więc jak odpiszecie to zobaczę.

Coś jeszcze na koniec pokażę...

szajsung.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty jakiś pechowy jesteś. Wszystko ci źle działa .

Wyobraź sobie że oba moje Samsungi są podłączone do AVR Maranza, każdy do innego i oba świetnie działają.

Takie sprzęty łączy się po HDMI nie po optyku.

Jeden z telewizorów nam podłączony do polskiej satki i brytyjskiej TV naziemnej.

Nigdy żadnych problemów z sygnałem nie miałem.

Ty jesteś jakiś pechowiec albo strasznie felerny egzemplarz ci się trafił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, ygreko napisał:

(ciach) denerwuje mnie to, że ZA KAŻDYM RAZEM gdy chcę odpisać to muszę resetować hasło, bo poprzednie nagle jest nieprawidłowe. Dziwnie to forum działa, ale dostaję powiadomienia na maila, więc jak odpiszecie to zobaczę.

nawet Ci forum źle działa, a jakoś nikt nie narzeka ... wiem, że już kilka razy powtarzałeś mi że nie rozumiesz mnie - za to ja powoli rozumiem 😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, ygreko napisał:

Wspaniale, czyli chcesz jednemu z nas wepchnąć swój „niebity” egzemplarz ?

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, Xisiek napisał:

Wspaniale, czyli chcesz jednemu z nas wepchnąć swój „niebity” egzemplarz 

Karma wraca ........ 🤬

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja z Samsunga wyleczyłem się jak serwis stwierdził że kurz na matrycy jest moją winą bo warunki w bloku nie są sterylne (model 75 cali UE75h6400 za 9000 złociszy), a o tizenie też nie mogę napisać że był rewelacyjny, szczególnie brak wsparcia dla niektórych aplikacji w 2 letnim tv. Pozd.

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi