Strratos 122 Napisano 16 Stycznia 2022 Sufitowe i jak najbardziej do Dolby Atmos to są Dali seria Phantom - H, a na pewno nie wersja On-Wall. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kil 9 Napisano 16 Stycznia 2022 (edytowane) 47 minut temu, Strratos napisał: Sufitowe i jak najbardziej do Dolby Atmos to są Dali seria Phantom - H, a na pewno nie wersja On-Wall. Tak....wiem, ale potrzebuję głośniki do zamontowania na uchwytach do sufitu, nie do zabudowy. Teoretycznie taki zabudowany w suficie głośnik nie jest optymalnym rozwiązaniem z uwagi na brak możliwości kierunkowego ustawienia. Dali nie ma certyfikowanych głośników do atmosa (ponoć nie chcieli podbijać w konstrukcjach wysokich tonów), seria Phantom jest serią do zabudowy. Najbliżej atmosa jest głośnik Alteco, powistał z myślą o postawieniu na frontach. Edytowane 16 Stycznia 2022 przez kil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Deimos 838 Napisano 17 Stycznia 2022 (edytowane) W Dolby Atmos wcale nie chodzi o podbijanie wysokich tonów. Tam ważniejsze jest pasmo, które przeniesie dobrze efekt burzy, lecącego samolotu itp. Więc tu bardziej średnie i niskie tony grają...Tym bardziej głośniki kierunkowe nic tu nie mają do rzeczy. Specyfikacja Dolby Atmos zaleca właśnie montaż głośników typowo sufitowych, aby w pełni oddać właściwości systemu. Edytowane 17 Stycznia 2022 przez Deimos 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kil 9 Napisano 17 Stycznia 2022 41 minut temu, Deimos napisał: W Dolby Atmos wcale nie chodzi o podbijanie wysokich tonów. Tam ważniejsze jest pasmo, które przeniesie dobrze efekt burzy, lecącego samolotu itp. Więc tu bardziej średnie i niskie tony grają...Tym bardziej głośniki kierunkowe nic tu nie mają do rzeczy. Specyfikacja Dolby Atmos zaleca właśnie montaż głośników typowo sufitowych, aby w pełni oddać właściwości systemu. Teoretycznie tak jest według specyfikacji atmos....ale jak zagłębimy się w temat to zdecydowana większość osób użytkujących atmos twierdzi, że właśnie "kierunkowość" ma ogromne znaczenie i jest zdecydowanie lepiej kiedy cała "scena" jest skierowana właśnie w kierunku miejsca odsłuchowego. Na początku myślełem, że wystarczy spokojnie "na płąsko:" zamontować głośńiki na suficie, a tu niespodzianka, dobrze, że nie spieszyłem się z tematem. Żeby spełnić "normy" certyfikatu atmos głośnik powinien mieś odpowiednio wyeksponowane między innymi wysokie tony, większość prodeucentów tego nie robi ponieważ zmienia to diametranie charakter brzmieniowy ich konstrukcji - wyczytałem to na stronach Dali. Prawda to czy szarlataneria? W sumie logiczne, przy zakupie Oberon On-wall nic nie ryzykuje ponieważ zawsze można przykręcić do sufitu na płasko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barnaba 1 067 Napisano 17 Stycznia 2022 Wiem, że to już troche nudne ale niezmiennie polecam "jajka" KEF. Za grosze masz świetny dźwięk w dowolnym kierunku. Sprawdzone od lat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kil 9 Napisano 17 Stycznia 2022 2 minuty temu, Barnaba napisał: Wiem, że to już troche nudne ale niezmiennie polecam "jajka" KEF. Za grosze masz świetny dźwięk w dowolnym kierunku. Sprawdzone od lat To była pierwsz rzecz jaką rozważałem....boję się, że w znaczny sposób będą odbiegały charakterystyką od pozostałych głośników, sam już nie wiem Coś takiego chodziło mi po głowie: https://www.audiomagic.pl/kino/naglosnienie/glosniki-surround/dome-flax?combination_id=5180&gclid=CjwKCAiAxJSPBhAoEiwAeO_fP8flDqwjcsfHXky0YsdOtBmpsIchAWcPcfmsmJeMvhxqbAwxNru3ZxoC75UQAvD_BwE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barnaba 1 067 Napisano 17 Stycznia 2022 1 minutę temu, kil napisał: boję się, że w znaczny sposób będą odbiegały charakterystyką od pozostałych głośników czy ja wiem...? to "tylko" efekty... w każdym razie ja nie mam takiego dylematu, bo wszystkie, kolejne moje systemy oparte są na "jajkach" poza subami oczywiście tak mniej więcej od 15 lat - może to przyzwyczajenie... a może coś innego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tofikmax 98 Napisano 17 Stycznia 2022 https://m.olx.pl/d/oferta/tannoy-hts-101-xp-4-x-monitory-CID99-IDIHubx.html Może takie ? Ustawisz według potrzeb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kil 9 Napisano 20 Stycznia 2022 Szukam czytam i raczej pójdę w kierunku Dali Alteco C1 https://www.dali-speakers.com/pl/g%C5%82o%C5%9Bniki/dali-alteco-g%C5%82o%C5%9Bniki-warstwy-wysoko%C5%9Bci/alteco-c-1/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gmow1977 0 Napisano 24 Lutego 2022 W dniu 20.01.2022 o 15:04, kil napisał: Szukam czytam i raczej pójdę w kierunku Dali Alteco C1 https://www.dali-speakers.com/pl/głośniki/dali-alteco-głośniki-warstwy-wysokości/alteco-c-1/ Witaj Czy zakupiłeś te Dali Alteco ? Pytam bo ja też je mam i będę je montował w konfiguracji Atmos Auro 3d .Dwa na suficie i 2 pod sufitem na tylnej ścianie.Tylko nie wiem jak je powiesić bo one są Li R kierunkowe...Biją w pozycję odsłuchową pod kątem.Nie wiem czy mam je zamienić miejscami ?Czy nie ma to oznaczenia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach