Jump to content
Geble

Opóźnienie dźwięku ze słuchawek bluetooth

Recommended Posts

Witam,

mam problem z rozjeżdżaniem się dźwięku po podłączeniu słuchawek bluetooth do telewizora LG BX. Znaczy jestem w stanie to zrozumieć, ale nie jestem w stanie zrozumieć czemu nie ma nigdzie opcji regulacji opóźnienia za pomocą suwaka. Przegrzebałem wszystkie opcje i nic nie znalazłem. Wujek Google też nic nie daje, bo w nowym WebOS podobno już nie ma tej funkcji. Ktoś miał podobny problem?

TV jest podłączony do konsoli Xbox Series X. W ustawieniach konsoli tez nic nie ma do regulacji.

Z góry dzięki za pomoc
Pozdrawiam

Wszystko zależy od słuchawek. Ja mam Panasonic RZ-S500W i opóźnienie jest znikome. I to zależne od aplikacji. W Prime Video zero opóźnień. W HBO też. W Apple również. W Netflix minimalne. W YT też minimalne.

Generalnie da się korzystać ale...

Że słuchawek Bluetooth nie da się korzystać w trybie Gry telewizora. Automatycznie tv przalacza się w tryb standard co nie pozwala na normalna grę bez ogromnego input laga. Ale tak jest pewnie w każdym tv.

Bluetooth jest kapryśny i zależny bardzo od wersji jaka sluchawki posiadają. Tv ma 5.0 i fajnie jakby sluchawki też taki miały.

Jak nie chcesz mieć opóźnień to tylko sluchawki radiowe np. Sennheiser Rs 165 które posiadam. Ale te Panasonic o których pisałem też dają radę.

Pozdrawiam

Wysłane z mojego HD1903 przy użyciu Tapatalka

• Like 1

Moje słuchawki to Philips UpBeat TAUH202WT/00 i faktycznie mają Bluetooth 4.2, a nie 5.0.

Ciekawa sprawa z tym przełączaniem trybu Gry na Standard jak są słuchawki Bluetooth, bo nic takiego nie zaobserwowałem, chyba że coś źle zrozumiałem.

No nic rozejrzę się za jakimiś słuchawkami z BT 5.0 jeśli to ma pomóc.

Jeszcze raz dzięki za błyskawiczną pomoc

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Jak podłączysz sluchawki po Bluetooth to jak jesteś w trybie gra to zmieni Ci z automatu na standard. A jak byłeś w innym to nie będzie można ustawić tryby gra. Na pewno tak jest w HDR. Nie wiem czy bez HDR też ale myślę że tak. Ja mam PS5 i tam wszystko w hdr :)

Przyłączam się do pytania i od razu napiszę, że wersja 5.0 czy 4.0 nie ma wielkiego znaczenia... Mam 2 pary słuchawek 5.0 i niestety opóźnienie występuje... Jedne to markowe Rock Space (czy jakoś tak), inne noname (ale z lepszych)

I tak: jak słucham z nvidia shield np YT jest ok, ale już z dysku nie. Przez TV trochę lepiej, ale nie idealnie... Sam szukam podpowiedzi jakie słuchawki będą tu najlpesze. Na pewno na jakość sygnało BT mają wpływ inne urządzenia BT np. piloty, podłączone dyski, zakłócenia WiFi itd, itd. Np. u mojej rodziny gdzie jest budżetowy TV SONY trzeba rozłączyć dysk podpięty pod TV, żeby TV złapał WiFi. Z kolei na jednym z moich TV BOXów (noname, nie shield) na działanie pilota BT ma wpływ jak idzie kabelek pod USB do dysku. Jak jest prosto pilot działa niestabilnie... Mamy obecnie dużo urządzeń i wszystko to ma wpływ.... Nie wspomnę nawet o tym, że miałem niby markowy (drogi) kabelek HDMI i co chwila mi rozłączał połączenie z komputerem PC. Wziąłem jakiś no-name, ale 3 razy grubszy i problem zniknął... ;)

Wersja bt napewno ma znaczenie. Zwłaszcza przy niższych wersjach różnica będzie znaczaca. Bardzo ważne są kodeki jakie sluchawki obsługują ale to głównie tyczy się telefonów bo tv i tak nie obsługuje aptx czy innych kodeków które pozwalają na transmisję low latency.

Tak jak piszesz wszystko ma wpływ na Bluetooth i mam u siebie to samo. Nie mam też niestety żadnego rozwiązania niż sluchawki radiowe. Tam jest idealnie.

• Thanks 1

Kupiłem nowe słuchawki, Sennheisery HD450BT i uj, to samo, a to przecież prawie średnia półka z BT 5.0.

4 godziny temu, Geble napisał:

Kupiłem nowe słuchawki, Sennheisery HD450BT i uj, to samo, a to przecież prawie średnia półka z BT 5.0.

Przecież pisałem, że mam z BT 5.0 i jest to samo....

Ja też mam 5.0 i jest idealnie w HBO, Prime Video i Aple tv. Yt i netflix prawie idealnie. Także zależy od apki, słuchawek i urządzeń jakie ma się w domu które mogą zakłócać sygnał.

32 minuty temu, lukcinek napisał:

Ja też mam 5.0 i jest idealnie w HBO, Prime Video i Aple tv. Yt i netflix prawie idealnie. Także zależy od apki, słuchawek i urządzeń jakie ma się w domu które mogą zakłócać sygnał.

A to się zgadza. W streamingu też mam idealnie. Problem powstaje jak jest podłączony milion sto tysięcy dysków :)... W sumie nawet 1. Z dysku idzie z opóźnieniem... być może same USB zakłócają...

Nie widziałem nigdy dobrych słuchawek BT dla graczy - to sugeruje że po prostu ten standard komunikacji nie nadaje się do sytuacji gdzie liczy się przede wszystkim opóźnienie. Dobre słuchawki bezprzewodowe z niskim lagiem zawsze mają swojego dongla i korzystają z transmisji radiowej 2.4 Ghz. Używam takich na codzień (SteelSeries Wireless) i działają kompletnie bezproblemowo (aczkolwiek do telewizora nie da się ich podłączyć - obsługują tylko konsole i PC).

W każdych słuchawkach BT bedziesz miał opóżnienie nawet w BT 5.0 z aptX.

No właśnie nie w każdych. Ostatnio byli u nas znajomi i poprosiłem kolegę żeby przyniósł swoje Air Podsy. Ma zwykle i Pro. Na zwykłych opóźnienie minimalne, a na Pro nic. No ale nie dam za słuchawki 9 stówek.