Skocz do zawartości
damjano

QE75Q80TAT vs 75XH9096

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

potrzebna pomoc w wyborze. Po przeczytaniu wielu postów na tym forum i wyselekcjonowaniu telewizorów, w wyborze został: Samsung QLED QE75Q80TAT oraz Sony KD-75XH9096

Bardzo proszę o pomoc w wyborze. Telewizor do sportu, netflix/film z pendriva jak również kanały informacyjne. Pomieszczenie będzie jasne, natomiast przez większość czasu w ciągu roku tv będzie oglądane po 18:00.

Z góry bardzo dziękuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli szukasz tv do  netflixa to moim zdaniem Samsung odpada z tych dwóch z racji nie wspierania DolbyVision. Wybór jest oczywisty Sony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie czytałem o DB choć znalazły się takie posty że Samsung jest jaśniejszy i przy tej ilości Nitów będę miał to samo co DB. Jak uważacie?

Co myślicie jeszcze jeśli chodzi o sport ( głównie mecze piłkarskie). Czytalem ze Sony z racji na lepszy "uplynniacz" daje lepsze wrażenia.

Wielkie dzięki za pomoc !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok dziękuję. A doradzcie jeszcze proszę co do oglądania sportu. Będzie można czerpać przyjemność oglądania meczu piłkarskiego z tego soniacza ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym przedziale cenowym chyba lepszego tv do sportu nie znajdziesz niż XH90 .

Maciej Koper , autor recenzji tego tv na hdtv napisal w plusach:

Cyt. " 

Rewelacyjne odwzorowanie ruchu, świetny TV do oglądania sportu
Źródło: https://hdtvpolska.com/sony-xh90-test-wedlug-sony-to-telewizor-idealny-do-playstation-5-sprawdzamy/14/ "

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zauważyłem jeszcze jedną rzecz - w testach ów Sonego natknąłem się, że podczas oglądania filmu z białymi napisami potrafi mocno rozświetlić ekran w szczególności przy ciemnych scenach. Da rade to wykalibrować czy jest to wada która pozostanie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, damjano napisał:

Ok dziękuję. A doradzcie jeszcze proszę co do oglądania sportu. Będzie można czerpać przyjemność oglądania meczu piłkarskiego z tego soniacza ?

Przy dobrym sygnale tak.

Godzinę temu, damjano napisał:

zauważyłem jeszcze jedną rzecz - w testach ów Sonego natknąłem się, że podczas oglądania filmu z białymi napisami potrafi mocno rozświetlić ekran w szczególności przy ciemnych scenach. Da rade to wykalibrować czy jest to wada która pozostanie?

W HDR pozostanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Xisiek napisał:

W HDR pozostanie.

a żółte napisy nie pomagają? w samsungu chyba pomagały

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, damjano napisał:

podczas oglądania filmu z białymi napisami potrafi mocno rozświetlić ekran w szczególności przy ciemnych scenach

To prawda. Jest to bardzo widoczne, zwłaszcza w ciemnym pokoju.  Gdybym wiedział, to bym nie kupił. Problem likwiduje tylko całkowite wyłączenie Local dimming, ale wtedy czerń szarzeje. Zmniejszanie na male, średnie nic nie daje, co powoduje, że funkcja Lokalne przyciemnianie jest praktycznie bezużyteczna.

Edytowane przez max650

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, klaus71 napisał:

a żółte napisy nie pomagają? w samsungu chyba pomagały

Przy max ustawieniu panelu (tak mamy i powinno byc w HDR) zolty niewiele zmienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Xisiek napisał:

Przy max ustawieniu panelu (tak mamy i powinno byc w HDR) zolty niewiele zmienia.

a nie wiesz jak jest w samsungu q80t ? lub q90t?

Edytowane przez klaus71

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, klaus71 napisał:

a nie wiesz jak jest w samsungu q80t ? lub q90t?

Widocznie lepiej ( jednak tez nie jest idealnie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Xisiek napisał:

Jeśli ustawi się napisy żółte przeźroczyste np. w Netfilix to wogóle przy HDR nie rozświetlają obrazu.

22 godziny temu, ormats napisał:

Moze i jasniejszy jednak przy tresci DV obraz bedzie ciemniejszy.

No nie wiem, posiadam tv Sony xf9005 i jak włącze Netflix przez kodi z ustawieniami HDR zamiast DV to obraz jest jaśniejszy.

Nie mogę edytować to napiszę jeszcze raz.

Dla pewności jeszcze raz sprawdziłem to rozjaśnianie przy napisach, i nie miałem racji, obraz rozjaśnia się ale to bardzo bardzo mało przy całkiem ciemnym obrazie.

Edytowane przez jeffik79

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minut temu, jeffik79 napisał:

Jeśli ustawi się napisy żółte przeźroczyste np. w Netfilix to wogóle przy HDR nie rozświetlają obrazu.

Ale to rozumiem nie na oryginalnej apce tylko via Kodi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, max650 napisał:

To prawda. Jest to bardzo widoczne, zwłaszcza w ciemnym pokoju.  Gdybym wiedział, to bym nie kupił. Problem likwiduje tylko całkowite wyłączenie Local dimming, ale wtedy czerń szarzeje. Zmniejszanie na male, średnie nic nie daje, co powoduje, że funkcja Lokalne przyciemnianie jest praktycznie bezużyteczna.

Kurde to troche mnie zasmuciles. Myślałem że nie jest to aż tak widoczne 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ma/miał ktoś styczność z q80tat ? Widzę że problem z napisami i podświetleniem jest tam lepiej rozwiązany. Jak ogólnie wrażenia filmowe/sportowe?

Z góry dziękuję za każdą informację! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, Xisiek napisał:

Ale to rozumiem nie na oryginalnej apce tylko via Kodi?

Na oryginalnej apce, wystarczy zalogować się do swojego konta na Netflix przez komputer i można to ustawić w ustawieniach. Oglądając filmy HD i 4k napisy będą przeźroczyste, a w HDR będą wyglądały normalnie tyle że nie będą rozświetlać ekranu.

HDTV.thumb.jpg.bef17ed95862ee24dbed83e1042f9049.jpg

Edytowane przez jeffik79

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
38 minut temu, jeffik79 napisał:

Na oryginalnej apce, wystarczy zalogować się do swojego konta na Netflix przez komputer i można to ustawić w ustawieniach. Oglądając filmy HD i 4k napisy będą przeźroczyste, a w HDR będą wyglądały normalnie tyle że nie będą rozświetlać ekranu.

HDTV.thumb.jpg.bef17ed95862ee24dbed83e1042f9049.jpg

A jak wygląda sprawa z napisami ale jak odpale z dysku/pena? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba zaczynam przekonywać się do Samsunga. Czytam o problemie DV i netflix (napisy) który trwa już dobry jakiś czas i na prawdę może napsuc krwi. Kombinowanie z kodi, zmianami kolorów napisów, wylaczanie DV ( które przecież jest jednym z głównych zalet tego telewizora np w porównaniu samsungiem który nie ma DV ) uważam że przy tej klasie tv nie powinno mieć miejsca. Jak uważacie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem, że jeśli q80t nie ma atmosa to pozostaje mi kupno jakiegoś soundbara ? ( może głupie pytanie ale w kwestii zabawy z soundbarami jestem zielony ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, raf7705 napisał:

Pozostaje, jeszcze zrobiebienie prawidłowego zestawu Dolby Atmos.

Co masz na myśli? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi