damjano 0 Napisano 19 Września 2020 Witam, potrzebna pomoc w wyborze. Po przeczytaniu wielu postów na tym forum i wyselekcjonowaniu telewizorów, w wyborze został: Samsung QLED QE75Q80TAT oraz Sony KD-75XH9096 Bardzo proszę o pomoc w wyborze. Telewizor do sportu, netflix/film z pendriva jak również kanały informacyjne. Pomieszczenie będzie jasne, natomiast przez większość czasu w ciągu roku tv będzie oglądane po 18:00. Z góry bardzo dziękuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ormats 0 Napisano 20 Września 2020 Jeżeli szukasz tv do netflixa to moim zdaniem Samsung odpada z tych dwóch z racji nie wspierania DolbyVision. Wybór jest oczywisty Sony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
koralgool 187 Napisano 20 Września 2020 Zdecydowanie SONY! Nie dość że tańszy to i lepszy. Dolby vizion robi różnicę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damjano 0 Napisano 20 Września 2020 Właśnie czytałem o DB choć znalazły się takie posty że Samsung jest jaśniejszy i przy tej ilości Nitów będę miał to samo co DB. Jak uważacie? Co myślicie jeszcze jeśli chodzi o sport ( głównie mecze piłkarskie). Czytalem ze Sony z racji na lepszy "uplynniacz" daje lepsze wrażenia. Wielkie dzięki za pomoc ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ormats 0 Napisano 20 Września 2020 Moze i jasniejszy jednak przy tresci DV obraz bedzie ciemniejszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damjano 0 Napisano 20 Września 2020 Ok dziękuję. A doradzcie jeszcze proszę co do oglądania sportu. Będzie można czerpać przyjemność oglądania meczu piłkarskiego z tego soniacza ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ormats 0 Napisano 20 Września 2020 W tym przedziale cenowym chyba lepszego tv do sportu nie znajdziesz niż XH90 . Maciej Koper , autor recenzji tego tv na hdtv napisal w plusach: Cyt. " Rewelacyjne odwzorowanie ruchu, świetny TV do oglądania sportuŹródło: https://hdtvpolska.com/sony-xh90-test-wedlug-sony-to-telewizor-idealny-do-playstation-5-sprawdzamy/14/ " Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damjano 0 Napisano 20 Września 2020 Bardzo Ci dziękuje za informacje i link ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damjano 0 Napisano 21 Września 2020 zauważyłem jeszcze jedną rzecz - w testach ów Sonego natknąłem się, że podczas oglądania filmu z białymi napisami potrafi mocno rozświetlić ekran w szczególności przy ciemnych scenach. Da rade to wykalibrować czy jest to wada która pozostanie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 746 Napisano 21 Września 2020 19 godzin temu, damjano napisał: Ok dziękuję. A doradzcie jeszcze proszę co do oglądania sportu. Będzie można czerpać przyjemność oglądania meczu piłkarskiego z tego soniacza ? Przy dobrym sygnale tak. Godzinę temu, damjano napisał: zauważyłem jeszcze jedną rzecz - w testach ów Sonego natknąłem się, że podczas oglądania filmu z białymi napisami potrafi mocno rozświetlić ekran w szczególności przy ciemnych scenach. Da rade to wykalibrować czy jest to wada która pozostanie? W HDR pozostanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klaus71 1 708 Napisano 21 Września 2020 7 minut temu, Xisiek napisał: W HDR pozostanie. a żółte napisy nie pomagają? w samsungu chyba pomagały Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
max650 0 Napisano 21 Września 2020 (edytowane) 1 godzinę temu, damjano napisał: podczas oglądania filmu z białymi napisami potrafi mocno rozświetlić ekran w szczególności przy ciemnych scenach To prawda. Jest to bardzo widoczne, zwłaszcza w ciemnym pokoju. Gdybym wiedział, to bym nie kupił. Problem likwiduje tylko całkowite wyłączenie Local dimming, ale wtedy czerń szarzeje. Zmniejszanie na male, średnie nic nie daje, co powoduje, że funkcja Lokalne przyciemnianie jest praktycznie bezużyteczna. Edytowane 21 Września 2020 przez max650 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 746 Napisano 21 Września 2020 13 minut temu, klaus71 napisał: a żółte napisy nie pomagają? w samsungu chyba pomagały Przy max ustawieniu panelu (tak mamy i powinno byc w HDR) zolty niewiele zmienia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klaus71 1 708 Napisano 21 Września 2020 (edytowane) 1 minutę temu, Xisiek napisał: Przy max ustawieniu panelu (tak mamy i powinno byc w HDR) zolty niewiele zmienia. a nie wiesz jak jest w samsungu q80t ? lub q90t? Edytowane 21 Września 2020 przez klaus71 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 746 Napisano 21 Września 2020 1 minutę temu, klaus71 napisał: a nie wiesz jak jest w samsungu q80t ? lub q90t? Widocznie lepiej ( jednak tez nie jest idealnie). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jeffik79 10 Napisano 21 Września 2020 (edytowane) Godzinę temu, Xisiek napisał: Przy max ustawieniu panelu (tak mamy i powinno byc w HDR) zolty niewiele zmienia. Jeśli ustawi się napisy żółte przeźroczyste np. w Netfilix to wogóle przy HDR nie rozświetlają obrazu. 22 godziny temu, ormats napisał: Moze i jasniejszy jednak przy tresci DV obraz bedzie ciemniejszy. No nie wiem, posiadam tv Sony xf9005 i jak włącze Netflix przez kodi z ustawieniami HDR zamiast DV to obraz jest jaśniejszy. Nie mogę edytować to napiszę jeszcze raz. Dla pewności jeszcze raz sprawdziłem to rozjaśnianie przy napisach, i nie miałem racji, obraz rozjaśnia się ale to bardzo bardzo mało przy całkiem ciemnym obrazie. Edytowane 21 Września 2020 przez jeffik79 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 746 Napisano 21 Września 2020 27 minut temu, jeffik79 napisał: Jeśli ustawi się napisy żółte przeźroczyste np. w Netfilix to wogóle przy HDR nie rozświetlają obrazu. Ale to rozumiem nie na oryginalnej apce tylko via Kodi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damjano 0 Napisano 21 Września 2020 3 godziny temu, max650 napisał: To prawda. Jest to bardzo widoczne, zwłaszcza w ciemnym pokoju. Gdybym wiedział, to bym nie kupił. Problem likwiduje tylko całkowite wyłączenie Local dimming, ale wtedy czerń szarzeje. Zmniejszanie na male, średnie nic nie daje, co powoduje, że funkcja Lokalne przyciemnianie jest praktycznie bezużyteczna. Kurde to troche mnie zasmuciles. Myślałem że nie jest to aż tak widoczne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damjano 0 Napisano 21 Września 2020 A ma/miał ktoś styczność z q80tat ? Widzę że problem z napisami i podświetleniem jest tam lepiej rozwiązany. Jak ogólnie wrażenia filmowe/sportowe? Z góry dziękuję za każdą informację! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jeffik79 10 Napisano 22 Września 2020 (edytowane) 18 godzin temu, Xisiek napisał: Ale to rozumiem nie na oryginalnej apce tylko via Kodi? Na oryginalnej apce, wystarczy zalogować się do swojego konta na Netflix przez komputer i można to ustawić w ustawieniach. Oglądając filmy HD i 4k napisy będą przeźroczyste, a w HDR będą wyglądały normalnie tyle że nie będą rozświetlać ekranu. Edytowane 22 Września 2020 przez jeffik79 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damjano 0 Napisano 22 Września 2020 38 minut temu, jeffik79 napisał: Na oryginalnej apce, wystarczy zalogować się do swojego konta na Netflix przez komputer i można to ustawić w ustawieniach. Oglądając filmy HD i 4k napisy będą przeźroczyste, a w HDR będą wyglądały normalnie tyle że nie będą rozświetlać ekranu. A jak wygląda sprawa z napisami ale jak odpale z dysku/pena? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damjano 0 Napisano 22 Września 2020 Chyba zaczynam przekonywać się do Samsunga. Czytam o problemie DV i netflix (napisy) który trwa już dobry jakiś czas i na prawdę może napsuc krwi. Kombinowanie z kodi, zmianami kolorów napisów, wylaczanie DV ( które przecież jest jednym z głównych zalet tego telewizora np w porównaniu samsungiem który nie ma DV ) uważam że przy tej klasie tv nie powinno mieć miejsca. Jak uważacie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damjano 0 Napisano 30 Września 2020 Rozumiem, że jeśli q80t nie ma atmosa to pozostaje mi kupno jakiegoś soundbara ? ( może głupie pytanie ale w kwestii zabawy z soundbarami jestem zielony ). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 971 Napisano 30 Września 2020 Pozostaje, jeszcze zrobiebienie prawidłowego zestawu Dolby Atmos. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damjano 0 Napisano 30 Września 2020 5 godzin temu, raf7705 napisał: Pozostaje, jeszcze zrobiebienie prawidłowego zestawu Dolby Atmos. Co masz na myśli? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach