Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Telewizor już do mnie dotarł i... - jest doskonały! Poniższe to moja opinia oczywiście :) 
Cena - bardzo duża - ale, ale - cztery lata temu 65cali kosztowało 15tysięcy... chociaż różnica między 75 a 85 dla mnie za duża, raczej nie do przyjęcia...

Zaraz po odpaleniu - jak on świeci! I to nie w HDR a SDR :) naprawdę w porównaniu do DX900 czy ZD9 jest duuużo, duuużoo jaśniejszy!
Ustawienia na razie zalecane w teście - już jestem zapisany na kalibrację i czekam na termin.

Zacząłem od odpalenia jakichś materiałów w jakości bluray - obraz dosłownie wylewa się z ekranu, jeśli źródło jest świetnej jakości to obraz jest doskonały. Kolory, nasycenie ale przy tym naturalność.
W SDR czarne pasy na górze i na dole są czarne :) nie zaobserwowałem żadnych prześwieceń, rozjaśnień, nawet w bardzo jasnych scenach gdzie słoneczko świeciło na górze :)
I słowa Żony - ej, w końcu czarny kolor jest CZARNY! :) 

Następnie na tapetę poszło kilka filmów UHD - banan z twarzy nie schodził mi przez cały czas oglądania - efekt HDR, rozdzielczość, szczegóły obrazu, plastyczność - coś pięknego.
Oglądając wybiórczo Gemini Man w 60fps - mimo, że nienawidzę tak nagranych filmów - coś pięknego, normalnie jakbym patrzył przez okno w salonie... 
"Popis" HDR w postaci Johna Wicka - coś niesamowitego. Wiem, często używam tu tych słów ale naprawdę - różnica jest ogromna w stosunku do DX900 czy zd9 (choć to nadal doskonałe TV). 
Aquaman - bomba! 
Trylogia Hobbit i Lotr czeka na ponowne oglądnięcie. 
W HDR czarne pasy na górze i na dole są czarne - prawie zawsze - jeśli akurat jasność ekranu przy pasach jest bardzo duża to tak, pasy się rozjaśniają -NIEZNACZNIE i tylko na stop klatce da radę to wychwycić - no chyba, że oglądamy tylko patrząc na czarne pasy!  Tak,  Oled miałby je czarne - ale czy efekt ogólny całości sceny byłby taki sam przy niższej jasności ekranu?? Nie wiem, może, wątpie :) - ale nie będę wywyższał jednego nad drugim - ja wolę LCD, przynajmniej na razie - na OLED pewno również byłby niesamowity. Poświatę widać również jeśli jest biały napis na całkowicie czarnym ekranie - bardzo, bardzo malutką - mam porównanie z DX900 i ZD9 i tam był spory w porównaniu z ZH8. Tu minimalny. Może kalibracja jeszcze bardziej go wyeliminuje?? Jesli napisy są stonowane (jak w większości UHD Bluray) efektu brak. Wiadomo OLED wygrywa. 😉 Bez dwóch zdań. Ale ogół dla mnie na korzyść tego LCD - powtarzam, dla mnie :)
Jakość kanałów satelitarnych?? Świetnie upscaluje ale jeśli źródło lipa to obraz też lipa :)
Nie wiem co jeszcze mogę napisać tak na gorąco. Jeśli chodzi o ogólną jakość obrazu - BOMBA - jasność, kontrast, efekt HDR! Dla mnie niezaprzeczalny numer jeden! Jeśli chodzi o wygląd TV - ma "[beeep]ę" :) czyli kawał sprzętu :)Ten TV sporo waży :) chyba ok 50kg bez podstawy. Dźwięk bardzo dobry jak na TV. Obsługa?? Mój pierwszy android, choć system znałem już z ZD9 i XF9005. Szybko, sprawnie, nic się nie zacina, Netflix, Prime dla Córy działają elegancko. Youtube również :) Aha.. nie odtwarza Youtube 8K.. kupa. Oczywiście żart-  dla mnie nic nie znaczący ficzer - pewnie mógłbym narzekać, że tyle kasy i nie działa, że lipa a u LG i Samsunga działa. Właściwie to za taki piniondz chyba nawet powinieniem?? Że Sony - to ja wyznawca - nie, gdyby był - co zawsze podkreślam - Panas w 75 calach to bym jego kupił - DX900 nie wyświetlał nawet HDR w youtubie... Wiedziałem co kupuje i jakie ma "wady". Świadomy wybór. Jak nie będzie to trudno. Przeżyje.
Dla mnie najbardziej liczy się jakość obrazu - tu jest TOP! I akurat teraz pełna uniwersalność w oglądaniu TV - bo to już tv salonowy (nie jak ostatnio, gdzie Panas stał w osobnym pokoju, i był tylko do filmów wieczorem i konsoli wieczorem od czasu do czasu).
A i pilot - piękny, LEKKI, podświetlany :) porównując do pilota z ZD9 - ten jest lepszy. Do Panasa DX900 postawiłbym znak równości ze wskazaniem na Sony - jest po prostu dużo lżejszy, lepiej leży w dłoni.
Konsolę PS4 Pro sprzedałem - PS5 jeszcze nie udało mi się zakupić w normalnej cenie - więc o graniu się nie wypowiem na razie. Ale myślę do miesiąca ogarniemy temat.
A i faktycznie są dużo szersze kąty widzenia, oglądanie nawet z dużego skosu nie powoduje znikania szczegółów, zmiany kolorów itp. Fajnie! 
Kończąc ten przydługi wywód ochów i achów - jestem bardzo zadowolony z zakupów. Jeśli drugi raz miałbym się decydować?? Tak, znów brałbym Sonego. Znów LCD.
Sony naprawdę w top modelach wie co robi jeśli chodzi o "obróbkę" obrazu. Mają swoje sztuczki i kruczki, które sprawdzają się znakomicie - czy to jeśli chodzi o wygaszanie-czerń, czy naturalność kolorów, płynność. 
Wady - kurczę, na razie, dla mnie, nie ma. Zobaczymy po czasie.
Ale to tylko moje zdanie - niewiele znaczące dla ogółu :)
Polecam zakup  tego TV :) Będziesz zadowolony, że hej :) portfel mniej, ale hej! -Uśmiech na twarzy ważniejszy :)
Odezwę się jeszcze po kalibracji.

• Plusik 2
  • Lubię 1
  • Dzięki 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za tak dużą opinię. Oczywiście wbrew temu co napisałeś: ta opinia ma duże znaczenie ;) Szczególnie gdy jest tak rozbudowana. Na pewno wielu pomoże.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super. Mam podobne odczucua na 85XH95. Minus to blooming ale tak jak Ty ja rowniez uwazam ze da sie z tym zyc. Gemini Man - tez na nim testowalem. Polecam do testów The Greatest Showman. Super HDR. Pobaw sie jeszcze ustawieniami- szczegolnie X-TENDED dynamic range na full, zywy kolor max i obraz w UHD HDR czy DV bedzie kosmiczny. W Twoim modelu HDR jest jeszcze lepszy. Też chciałem kupić ZH8 ale intetesował mnie tylko 85" a tam cena jednak za wysoka i dlatego "zszedłem" na XH95
Gratuluję zakupu!

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chlopaki super ze wrzucacie własne wrażenia, to w sumie taki creme de la creme forum.
Bliźniak pokazuje co daje wysoki klatkaż połączony z gęstym zapisem w scenach dynamicznych, imho nowa jakość w kinie domowym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem model 75 pozbyłem się Oled 83 j90 . Zobaczymy czy zh8 spełni moje oczekiwania choć przyznaje 85 mnie kusił ale czy do canal plus dekoder się by nadal taki tv a jak wiemy enka daje słaba jakoś obrazu . Wiec zobaczymy jak się nie sprawdzi to może Lg Oled 77 signature 8k 5000£ cena przyzwoita.. zobaczymy 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi