Andrzej Frelik 0 Napisano 6 Maja 2020 (edytowane) Cześć, Zastanawiam sie nad wyborem TV 55 cali i tylko tyle. QLED Samsung qe55q90rat vs OLED LG C9, moze b9 - w zależności od dostępności. Używany będzie 85% konsola, 15% Netflix lub filmiki z USB. Max 15h w tygodniu. Nigdy nie będzie używany w całkowicie ciemnym środowisku, raczej salon z zapalonym światłem. Jeśli chodzi o OLED boje sie wypalenia po roku/dwóch. Edytowane 6 Maja 2020 przez Andrzej Frelik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klaus71 1 708 Napisano 6 Maja 2020 (edytowane) sam sobie odpowiedziałeś - boisz się wypalenia a przy używaniu non stop konsoli jest to całkiem prawdopodobne no i q90 to świetny tv (500stref?) więc na pewno da radę zwłaszcza przy zapalonym świetle - wtedy może nawet bardziej niż oled Edytowane 6 Maja 2020 przez klaus71 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andrzej Frelik 0 Napisano 6 Maja 2020 Dziękuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pan.arnold 45 Napisano 6 Maja 2020 Oto jak świeci q90 na jednolitym tle. Bardziej bym się bał wypalenia podświetlenia w tym tv niż Oleda.Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
VectorOPC 18 Napisano 6 Maja 2020 Dziwne, co to za plansza? W Q80R wygląda to tak Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pan.arnold 45 Napisano 6 Maja 2020 Zwykła plansza magenty. Sprawdzałem nią oledy i inne tv przed zakupem. Czasami na takiej czerwonej bądź różowej planszy widać więcej niedoskonałości niż na bieli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
VectorOPC 18 Napisano 6 Maja 2020 To akurat szary 5%, tylko telefon dziwnie mi jasność złapał. Sprawdzę z ciekawości na czerwonym. Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pan.arnold 45 Napisano 6 Maja 2020 Zobacz też pod różnymi kątami. Ogólnie to bolączka większości tv na Local Dimmingu. Nie jest to za dobra technologia. Rozumiem, żeby wydać 2 tyś za telewizor to można przymknąć oko, ale nie za ponad 5 tys... 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andrzej Frelik 0 Napisano 6 Maja 2020 (edytowane) dzieki za te zdjecia. Ogolnie z OLEDami jest tak ze ile czytam w necie to 50/50 ze sie (nie)wypali - eh W ogole Media Markt chyba ma blad albo szykują "promocje", bo wczoraj mieli q90 za 6.5k a dzis za, uwaga, 8k (!!) hahah Edytowane 6 Maja 2020 przez Andrzej Frelik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pan.arnold 45 Napisano 6 Maja 2020 Już gdzieś to pisałem. Z Oledem masz tak samo jak z ekranami w telefonach w tej samej technologii. Na wystawie co drugi wypalony, ale jeśli chodzi o użytkowników to mało kto ma wypalonego amoleda. Tak samo z telewizorem w domowych warunkach graniczy z cudem aby go wypalić jak to inni straszą.Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 971 Napisano 6 Maja 2020 Już gdzieś to pisałem. Z Oledem masz tak samo jak z ekranami w telefonach w tej samej technologii. Na wystawie co drugi wypalony, ale jeśli chodzi o użytkowników to mało kto ma wypalonego amoleda. Tak samo z telewizorem w domowych warunkach graniczy z cudem aby go wypalić jak to inni straszą.Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu TapatalkaTy chyba jakiś płatny troll jesteś....Oczywiście są na forum zwolennicy jednej i drugiej technologii ale nie widziałem, żeby ktoś tak intensywnie namawiał na OLED TV, szok. 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
VectorOPC 18 Napisano 6 Maja 2020 pan.arnold, sprawdziłem na czerwonym, ale niczego takiego jak u Ciebie nie widzę. Jest idealnie podświetlona - na zdjęciu z telefonu może coś widać, ale na żywo zupełnie nic. Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GoHomeDuck 3 Napisano 7 Maja 2020 Robiłem potężny research odnośnie wypalania się OLEDów i sytuacja wygląda tak, że w nowszych modelach szansa na wypalenie jest szalenie niska. Jeśli nie będziesz wyłączał telewizora poprzez wyciąganie wtyczki z kontaktu, wszystko będzie ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr1406 8 Napisano 7 Maja 2020 Research warto robić, ale istotne jest dotarcie do prawdziwych, potwierdzonych informacji. W moim przypadku OLED C8 55' (zakup grudzień 2018) wypalił się (pasek) programu informacyjnego (zdjęcie). Oglądam TV 2-3 godziny dziennie. LG odmawia mi naprawy bo nie mam stempelka w gwarancji od sprzedawcy, który niedawno zakończył działalność. Są żałośni i gorąco tę firmę odradzam. Pewnie zakończy się w sadzie (rękojmia). Poniżej fragment korespondencji z cwaniakami z LG i moje pytania, które uważam za naturalne" "Piotrze, otrzymaliśmy informacje z Działu Reklamacji, dotyczące Twojego zgłoszenia. Zgodnie z warunkami gwarancji, do przeprowadzenia czynności serwisowych niezbędne jest przedstawienie dowodu zakupu wraz z wypełnioną przez sprzedawcę kartą gwarancyjną. W takim wypadku niestety nie będziemy w stanie pomóc - decyzja ze strony działu reklamacji jest decyzją ostateczną w sprawie i nie mamy możliwości jej podważenia." Czy dowód zakupu (tak jak w przypadku innych firm) nie jest potwierdzeniem że kupiłem nowy telewizor w ramach oficjalnej dystrybucji? Czy moją winą jest, że nie zostałem poinformowany o tym dziwnym wymaganiu? Czy moją winąjest, że firma w której kupiłem za ponad 6000 zł telewizor zakończyła działalność? Jaką rolę ma pełnić ta pieczątka/wpis w karcie gwarancyjnej - jakiego rodzaju oszustwa mógłbym się dopuścić? Równie dobrze jako warunek gwarancji mógłby być czerwony kolor tuszu pieczątki czy odśpiewanie hymnu koreańskiego w obecności sprzedawcy. Dla mnie to zwykłe cwaniactwo i podłość! Oczywiście jest rękojmia, ale tu istotny jest sposób potraktowanie klienta, który nie może wprost wyegzekwować oczywistego wydawałoby się prawa. Podstawa rzetelności w biznesie - traktuj klienta tak jak sam chciałbyś być traktowany 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pan.arnold 45 Napisano 7 Maja 2020 pan.arnold, sprawdziłem na czerwonym, ale niczego takiego jak u Ciebie nie widzę. Jest idealnie podświetlona - na zdjęciu z telefonu może coś widać, ale na żywo zupełnie nic. Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu TapatalkaTrochę widać różnicę między środkiem a brzegami. Na q90 tak wygląda ta plansza, bo jest o wiele więcej stref. Szczególnie to rzuca się w oczy pod kątem. Oczywiście to może irytować, inni mogą na to nie zwracać uwagi. Kwestia nabywcy Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
VectorOPC 18 Napisano 7 Maja 2020 Różnica przez aparat w telefonie, który sobie nie radzi, a nie chce mi się lustra wyciągać. Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PhilAmel 6 Napisano 1 Czerwca 2020 Research warto robić, ale istotne jest dotarcie do prawdziwych, potwierdzonych informacji. W moim przypadku OLED C8 55' (zakup grudzień 2018) wypalił się (pasek) programu informacyjnego (zdjęcie). Oglądam TV 2-3 godziny dziennie. LG odmawia mi naprawy bo nie mam stempelka w gwarancji od sprzedawcy, który niedawno zakończył działalność. Są żałośni i gorąco tę firmę odradzam. Pewnie zakończy się w sadzie (rękojmia). Poniżej fragment korespondencji z cwaniakami z LG i moje pytania, które uważam za naturalne" "Piotrze, otrzymaliśmy informacje z Działu Reklamacji, dotyczące Twojego zgłoszenia. Zgodnie z warunkami gwarancji, do przeprowadzenia czynności serwisowych niezbędne jest przedstawienie dowodu zakupu wraz z wypełnioną przez sprzedawcę kartą gwarancyjną. W takim wypadku niestety nie będziemy w stanie pomóc - decyzja ze strony działu reklamacji jest decyzją ostateczną w sprawie i nie mamy możliwości jej podważenia."Czy dowód zakupu (tak jak w przypadku innych firm) nie jest potwierdzeniem że kupiłem nowy telewizor w ramach oficjalnej dystrybucji? Czy moją winą jest, że nie zostałem poinformowany o tym dziwnym wymaganiu? Czy moją winąjest, że firma w której kupiłem za ponad 6000 zł telewizor zakończyła działalność? Jaką rolę ma pełnić ta pieczątka/wpis w karcie gwarancyjnej - jakiego rodzaju oszustwa mógłbym się dopuścić? Równie dobrze jako warunek gwarancji mógłby być czerwony kolor tuszu pieczątki czy odśpiewanie hymnu koreańskiego w obecności sprzedawcy. Dla mnie to zwykłe cwaniactwo i podłość! Oczywiście jest rękojmia, ale tu istotny jest sposób potraktowanie klienta, który nie może wprost wyegzekwować oczywistego wydawałoby się prawa. Podstawa rzetelności w biznesie - traktuj klienta tak jak sam chciałbyś być traktowany Ano właśnie. Tv dość nowy i całe zachwalanie, jak to w domowym zaciszu OLED się nie wypali, pryska. Jasne, jednemu się wypali, innemu się nie wypali. Tylko nie chciałbym być tym, który wyda ok 9 tyś pln lub więcej i któremu się wypali, obojętne, czy po roku czy po 5 latach. A nawet, jak się nie wypali, to konia z rzędem temu, kto takiego dzisiejszego oleda za te kilka lat będzie w stanie w miarę sensownych pieniądzach sprzedać. Jednorazowy zakup? Życzę powodzenia w kontaktach z LG. Notabene, karta gwarancyjna nie jest warunkiem koniecznym, aby skorzystać z gwarancji. Ale jak cię oleją, to nic nie poradzisz. Niestety tv swoje kosztuje, sugeruje wysłać pismo przedprocesowe, jeśli nie problem, to już przez pełnomocnika. O ile ta "wada", nie jest "cechą" wyłączoną z gwarancji. Wysłane z mojego MI 8 przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raus 145 Napisano 1 Czerwca 2020 52 minuty temu, PhilAmel napisał: A nawet, jak się nie wypali, to konia z rzędem temu, kto takiego dzisiejszego oleda za te kilka lat będzie w stanie w miarę sensownych pieniądzach sprzedać. Jednorazowy zakup? A jaki TV będzie można za kilka lat sprzedać w sensownych pieniądzach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PhilAmel 6 Napisano 1 Czerwca 2020 A jaki TV będzie można za kilka lat sprzedać w sensownych pieniądzach?Sprawny. Bez wad hardware i software. Nie chcę robić offtopu. Krótko, przy takim koszcie ryzyko oleda dla mnie za duże. Ale kto co lubi.TV to nie para butów, którą można wsadzić do reklamówki i zanieść do sklepu czy łatwo odesłać. Trochę inny kaliber problemów, gdy wystąpi wada. Sam jestem aktualnie na etapie wyboru TV. No i mam typowe dylematy. Wysłane z mojego MI 8 przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klaus71 1 708 Napisano 1 Czerwca 2020 12 minut temu, PhilAmel napisał: Sprawny. Bez wad hardware i software. jak nie wypalisz oled'a to tak samo oled będzie sprawny jak nie-oled plazmy po zakończeniu produkcji można było sprzedać po cenie zakupu - oczywiście niewypalone Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 746 Napisano 1 Czerwca 2020 2 godziny temu, klaus71 napisał: plazmy po zakończeniu produkcji można było sprzedać po cenie zakupu - oczywiście niewypalone Ale to bylo cos z 5 lat temu (seria 60 Panasonica). Dzis nikt rozsadny nie zaplaci tyle za PDP , choc sa orly co za tyle wystawiaja te tv. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klaus71 1 708 Napisano 1 Czerwca 2020 23 minuty temu, Xisiek napisał: Ale to bylo cos z 5 lat temu (seria 60 Panasonica). Dzis nikt rozsadny nie zaplaci tyle za PDP , choc sa orly co za tyle wystawiaja te tv. no ja około 2 lata temu sprzedałem może nie aż tak dobrze bo ze stratą 1000zł ale 2,5 letniego ST60 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raus 145 Napisano 1 Czerwca 2020 5 godzin temu, PhilAmel napisał: Nie chcę robić offtopu. Krótko, przy takim koszcie ryzyko oleda dla mnie za duże. Ale kto co lubi. Z drugiej strony, oledy to też najtańsze TV z topowym obrazem - naprawdę dobre LCD są wyraźnie droższe. Więc to ryzyko też jest po części wliczone w cenę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach