Redakcja 16 502 Napisano 7 Marca 2020 TVP planuje uruchomienie platformy na zasadzie telewizji hybrydowej. Widzowie mają uzyskać dostęp do kanałów TVP - także w 4K - za pomocą internetu. Przeczytaj całość 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mejveno 1 Napisano 7 Marca 2020 Czy do odbioru telewizji w 4K wystarczająca będzie wewnętrzna antena? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jasiek_31 187 Napisano 7 Marca 2020 Godzinę temu, mejveno napisał: Czy do odbioru telewizji w 4K wystarczająca będzie wewnętrzna antena? Raczej nie, poza tym potrzebny na bank będzie tuner DVB-T2. Tak w ogóle cała ta informacja jest mocno niezrozumiała bo z jednej strony wspominają o naziemnej telewizji cyfrowej ale mówią też o HbbTV i platformie internetowej. To w końcu transmisja będzie via air czy też na dostępnych już kałach będziesz miał linki do materiałów w sieci, w końcu HbbTV działa tak że przy kanale jest transmitowana informacja o stronach które TV otwiera już przez sieć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Buhaj 76 Napisano 7 Marca 2020 Nie, dziękuję. Przy obecnej zawartości TVP nie pomoże nawet 8K HDR.Wysłane przez Tapatalka 1 2 4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klaus71 1 708 Napisano 7 Marca 2020 (edytowane) 3 godziny temu, mejveno napisał: Czy do odbioru telewizji w 4K wystarczająca będzie wewnętrzna antena? u mnie by odeberać DVB-T wystarczy metrowy kabel wpięty w TV by odebrać 4k w DVB-T powinno wystarczyć to co się ma obecnie Edytowane 7 Marca 2020 przez klaus71 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CeZaR83 53 Napisano 7 Marca 2020 5 godzin temu, Jasiek_31 napisał: Raczej nie, poza tym potrzebny na bank będzie tuner DVB-T2. Tak w ogóle cała ta informacja jest mocno niezrozumiała bo z jednej strony wspominają o naziemnej telewizji cyfrowej ale mówią też o HbbTV i platformie internetowej. To w końcu transmisja będzie via air czy też na dostępnych już kałach będziesz miał linki do materiałów w sieci, w końcu HbbTV działa tak że przy kanale jest transmitowana informacja o stronach które TV otwiera już przez sieć. Nie absolutnie NIE bedzie to sie odbywało w DVB-T2... Nie w tym roku! 😄 Plany na DVB-T2 sa juz znane i wystarczy wiedzieć ze bedzie wprowadzane stopniowo od 2022r. 3 godziny temu, klaus71 napisał: by odebrać 4k w DVB-T powinno wystarczyć to co się ma obecnie hahahaha ale żeś doje***ł panieeeee.... 🤣 😂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mejveno 1 Napisano 7 Marca 2020 43 minuty temu, CeZaR83 napisał: hahahaha ale żeś doje***ł panieeeee.... 🤣 😂 Rozwiń proszę swoją odp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CeZaR83 53 Napisano 7 Marca 2020 4 minuty temu, mejveno napisał: Rozwiń proszę swoją odp. No jak niby 4K miało by sie zmieścić w DVB-T, kolo chyba nie zna parametrów tego nadawania!! 😆 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mejveno 1 Napisano 7 Marca 2020 Tego chyba w ogóle nie kwestionujemy.. W czym niby miałoby się zmieścić skoro temat dotyczy transmisji Euro 2020? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CeZaR83 53 Napisano 7 Marca 2020 Chyba nie zrozumiałeś tego zdania co napisał... ale nie ważne 😁 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mejveno 1 Napisano 7 Marca 2020 Nie no kontynuuj jak już zacząłeś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klaus71 1 708 Napisano 7 Marca 2020 (edytowane) Godzinę temu, CeZaR83 napisał: No jak niby 4K miało by sie zmieścić w DVB-T, kolo chyba nie zna parametrów tego nadawania!! 😆 no to "kolo" oświeć nas co ci się nie zmieści ? nawet DVB-T pomieści 2 kanały 4K w HEVC z bitratem podobnym do Netflixa czyli 15mbps/kanał poza tym jak rozumiem kolega pyta o zupełnie coś innego: "Czy do odbioru telewizji w 4K wystarczająca będzie wewnętrzna antena? " czyli czy antena która teraz ma (wewnętrzna) pozwoli mu także odebrać DVB-T2 odpowiedź bez zmian - powinna pozwolić ale dużo zależy jak będą nadawać - np. z jaką mocą - u mnie za antenę wewn. robił przez moment metrowy kabel antenowy i DVB-T działało (fakt że musiał wisieć pionowo w górę więc nie wyglądało to fajnie ale odbiór działał) Edytowane 7 Marca 2020 przez klaus71 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CeZaR83 53 Napisano 7 Marca 2020 (edytowane) Teoretycznie by pomieściło ale nie przy obecnym obłożeniu MUXów 😉 No i na jakim MUXie (nie testowym) masz kodowanie HEVC ??????????????? DVB-T u nas to H.264/AVC 😏 wg Twojego pierwotnego zdania 4K miało by być nadawane w DVB-T a to fizycznie w tej chwili nie możliwe... i nigdy takich planów nikt nie miał, jesli mialeś na myśli Nowy system nadawania DVBT-T2 to napisz ze sie pomyliłeś i sprawa zamknięta... Edytowane 7 Marca 2020 przez CeZaR83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klaus71 1 708 Napisano 8 Marca 2020 (edytowane) 1 godzinę temu, CeZaR83 napisał: wg Twojego pierwotnego zdania 4K miało by być nadawane w DVB-T a to fizycznie w tej chwili nie możliwe... i nigdy takich planów nikt nie miał, jesli mialeś na myśli Nowy system nadawania DVBT-T2 to napisz ze sie pomyliłeś i sprawa zamknięta... ja pisałem coś o tym że 4K ma być nadawane w DVB-T? nic z tych rzeczy - zacytuje bo widać nie zrozumiałeś: "u mnie by odeberać DVB-T wystarczy metrowy kabel wpięty w TV - by odebrać 4k w DVB-T powinno wystarczyć to co się ma obecnie" czyli gdyby było nadawane - i dotyczyła odpowieź anteny czyli tego czego dotyczyło pytanie Edytowane 8 Marca 2020 przez klaus71 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CeZaR83 53 Napisano 8 Marca 2020 (edytowane) Taaaa.... dobra nie ważne. 🙄 7 godzin temu, klaus71 napisał: u mnie by odeberać DVB-T wystarczy metrowy kabel wpięty w TV by odebrać 4k w DVB-T powinno wystarczyć to co się ma obecnie Tak to wyglądało chłopie....... i chodziło o to drugie zdanie.... tam nie ma "gdyby" "nadawane" ale ok juz nie bede Cie męczył o tej porze i dla mnie temat zamknięty... Dobranoc. Edytowane 8 Marca 2020 przez CeZaR83 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
UHD fan 142 Napisano 8 Marca 2020 Jeżeli sygnał DVB-T będzie kodowany w HEVC to mamy problem ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klaus71 1 708 Napisano 8 Marca 2020 (edytowane) 8 godzin temu, CeZaR83 napisał: Taaaa.... dobra nie ważne. 🙄 Tak to wyglądało chłopie....... i chodziło o to drugie zdanie.... tam nie ma "gdyby" "nadawane" ale ok juz nie bede Cie męczył o tej porze i dla mnie temat zamknięty... Dobranoc. i co ci się nie zgadza chłopie? pytanie jest o antenę wewn. - i tego dotyczy odpowiedź niezależnie jak nadadzą 4k (dvb-t czy dvb-t2) antena wewn. powinna wystarczyć by siła sygnału/jakość była wystarczająco duża dlatego napisałem że u mnie nawet metrowy kabel wystarczył i robił za antenę wewn. 2 godziny temu, UHD fan napisał: Jeżeli sygnał DVB-T będzie kodowany w HEVC to mamy problem ... zależy jak stary tv ktoś ma - już w 2016 chyba większość tv miało dvb-t2 i hevc -a jak ktoś ma starszy to zewn tuner dvb-t2 kosztuje od 60zł Edytowane 8 Marca 2020 przez klaus71 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
UHD fan 142 Napisano 12 Marca 2020 Czy DVB-T2 jest równoznaczny z obsługą kodowania hevc ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klaus71 1 708 Napisano 12 Marca 2020 (edytowane) Godzinę temu, UHD fan napisał: Czy DVB-T2 jest równoznaczny z obsługą kodowania hevc ? wg mnie nie - to coś jak DVB-S2 w technice sat - czyli szersze pasmo nadawania ale w przypadku naziemnej jest chyba też tak że prawie każdy tv z DVB-T2 miał już hevc, więc nadawca na pewno będzie chciał wykorzystać dużo lepsza kompresję Edytowane 12 Marca 2020 przez klaus71 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Strratos 146 Napisano 4 Marca 2021 Minął rok, ale ten "news" to chyba jakaś kaczka dziennikarska, bo jakoś tego obiecanego 4K nie widać! 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach