Skocz do zawartości
matihuf

Samsung Q70 vs LG SM9010

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry

Od dłuższego czasu szukam telewizora. Dla pomocy wypełniłem ankietę:

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 21m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2.5m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju ? od prawej strony TV
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Brak
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? 
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? 4K , HD
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Brak
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 2-3
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? 
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Netflix i YouTube
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Tak
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? 10%
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Wieczorem
17. Preferencje co do wielkości? 65
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? zacinanie się smart tv
19. Preferencje co do marki ? Samsung, LG, Sony
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 5500zł

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Tak

Mam trzech kandydatów:

1. Samsung QE65Q70RA - od razu mi się spodobał. Na plus matryca VA, strefowe wygaszanie, dobry smart tv. Minusem jest brak Dolby Vision
2. LG 65SM9010 - matryca IPS ale posiada strefowe wygaszanie. Znalazł się tutaj ze względu na wsparcie Dolby Vision. Posiada również fajny smart tv.
3. Sony Bravia KD-65XF9005 - jest wiele dobrych opinii o obrazie ale Android TV go dla mnie wyklucza (znalazł się tutaj jako ostateczność). Jest też to najstarszy telewizor z tej trójki

Podsumowując, byłem zdecydowany na Samsunga ale przez większość czasu będzie oglądany Netflix, który wspiera Dolby Vision. Zacząłem szukać i znalazłem tego LG. Według tabelki https://www.rtings.com/tv/tools/table/10996 Samsung wypada lepiej ale czy nadrobi brak Dolby Vision?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Samsung. LG już od lat celowo robi ułomne pod względem jakości obrazu LCD (na IPS z kiepską czernią nawet przy tym niby FALD) aby ich OLEDy wypalały jeszcze lepiej w takim porównaniu. 

XF to bardzo dobry tv - najlepszy z tej trójki pod względem jakości obrazu - android wcale nie jest w nim taki zły. Mam starszy model XD już trzeci rok i nie narzekam na system, ma to czego brak u LG i Samsunga (KODI i te sprawy).

Edytowane przez LV426
  • Plusik 1
  • Lubię 1
  • Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, LV426 napisał:

Samsung. LG już od lat celowo robi ułomne pod względem jakości obrazu LCD (na IPS z kiepską czernią nawet przy tym niby FALD) aby ich OLEDy wypalały jeszcze lepiej w takim porównaniu. 

XF to bardzo dobry tv - najlepszy z tej trójki pod względem jakości obrazu - android wcale nie jest w nim taki zły. Mam starszy model XD już trzeci rok i nie narzekam na system, ma to czego brak u LG i Samsunga (KODI i te sprawy).

Pewnie jakiś świstak stoi na końcu linii produkcyjnej LCD u LG i sreberkami robi zwarcia, żeby były ułomne.

"android nie jest w nim taki zły" to eufemizm, oznaczający kłopoty ;)

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To tyczy każdego telewizora . Aktualizacje są robione max 3 lata . Wymówką mogą być słabsze procesory , ale chodzi o to , aby zmieniać tv i dać zarobić producentom , załodze lini 

Zawsze można dokupić  zewnętrzną przystawkę.  

Ważne,  aby wyświetlacz był sprawny jak najdłużej 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, matihuf napisał:

@LV426 z tego co się zorientowałem to ten tv nie dostaje już aktualizacji do nowszych wersji Androida co wypada bardzo słabo. Znalazłem też informację, że KODI już nie da się zainstalować https://www.tabletowo.pl/sony-blokuje-kodi-na-android-tv/

android 9oprócz wsparcia dla airplay i HomeKit  nie ma nic ciekawego do zaoferowania. Zainstalować Kodi można gorzej z wtyczkami które nie działają.

Edytowane przez Damianos19932

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli kierować się głównie matrycą? Bo jak wytrzyma kilka lat to i tak czeka mnie kupno przystawki, która zapewni dostęp do aplikacji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne że tak jakości obrazu i wsparcia dla dvison albo atmosa nikt Ci nie zabierze a aktualizacje i tak po 2 latach się kończą dla każdego tv . Przystawka spokojnie za 7-8 lat bo dopiero po tym czasie aplikacje przestaną być wspierane  na Androidzie nie wiem jak to wygląda u innych 

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie ważniejsze od podniecania się numerkiem wersji Androida jest to aby działał sprawnie i tak jest u mnie właśnie. KODI działa tak jak wszystko z czego korzystam, np. ustawienie włącznia aplikacji YouTube jednyn przyciskiem który oryginalnie odpala Google Play. LG ma super system ale LCD robią obecnie gorsze od Sony. 

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, matihuf napisał:

Podsumowując, byłem zdecydowany na Samsunga ale przez większość czasu będzie oglądany Netflix, który wspiera Dolby Vision. Zacząłem szukać i znalazłem tego LG. Według tabelki https://www.rtings.com/tv/tools/table/10996 Samsung wypada lepiej ale czy nadrobi brak Dolby Vision?

Jeżeli TV nie wspiera DV to i tak każdy film w tym formacie uruchomi się w zwykłym HDR10. Pytanie które musisz sobie zadać, to czy na nowym telewizorze rozróżnisz treść DV od HDR10. Z artykułów które możesz przeczytać na tym portalu wywnioskujesz że to są raczej niuanse i wielkiej różnicy pomiędzy tymi formatami nie widać gołym okiem na dobrej klasy telewizorze. DV daje najwięcej na słabych telewizorach, które z racji małej jasności, słabego kontrastu przy DV wyciągają max swoich możliwości. Na dobrym FALD, czy też OLED DV nie robi, aż takiej różnicy. A na pewno nie takiej żeby wpływać na decyzje zakupowe. 

Do oglądania filmów, sportu i TV z tych trzech które wymieniłeś uważam, że najlepszy jest Sony. To jest naprawdę udany model tego producenta. Obecnie jego cena jest naprawdę spoko, w stosunku do tego co dostajesz. Natomiast jeżeli planujesz więcej grać na TV szala przechyla się zdecydowanie na korzyść Samsunga i jego Q70RA. IPSy od LG to jest szrot i tylko najwyższe modele mają sensownie działający Local Dimming, który i tak nie powala, a cena tych TV jest niczym nieuzasadniona.  

• Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi