ronaldo864 38 Napisano 8 Grudnia 2020 2 godziny temu, Patryk Kwasniok napisał: Z przyciemnianiem obrazu sobie poradziłem ustawiłem na "kino" i go podrasowałem w ustawieniach ale teraz mam lekkie (minimalne) czasami przeskakiwanie obrazu jakby klatkował może trzeba coś zmienić żeby tak nie było? Tak mam ustawione... Coś zmienić i czy to pomoże? Dodam że to się dzieje jak jest szybszy ruch obrazu i nie zawsze ale jednak jest jak się dobrze przypatrzeć. Pozdrawiam. Czemu maksymalna jasność na min ?? Ustaw na wysoką Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
efel 1 394 Napisano 9 Grudnia 2020 11 godzin temu, Patryk Kwasniok napisał: teraz mam lekkie (minimalne) czasami przeskakiwanie obrazu jakby klatkował może trzeba coś zmienić żeby tak nie było? True Motion masz na Gładki - to jest upłynniacz włączony na maksa. Upłynniacze nie mają nic wspólnego z płynnością (przynajmniej u LG). Wyłącz to dziadostwo. 10 godzin temu, Patryk Kwasniok napisał: PSG jak była pokazywana pusta murawa przez 5-10min (statyczny obraz) to znowu się przyciemnił To akurat jest normalne działanie zapobiegające wypaleniom. To jest system ASBL i tego nie da się wyłączyć na żadnym OLEDZie żadnego producenta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Patryk Kwasniok 0 Napisano 9 Grudnia 2020 9 godzin temu, efel napisał: True Motion masz na Gładki - to jest upłynniacz włączony na maksa. Upłynniacze nie mają nic wspólnego z płynnością (przynajmniej u LG). Wyłącz to dziadostwo. To akurat jest normalne działanie zapobiegające wypaleniom. To jest system ASBL i tego nie da się wyłączyć na żadnym OLEDZie żadnego producenta. Jak wyłącze True Motion to ewidentnie skacze obraz a jak na Gładki to jest duzo lepiej ale nie idealnie ale dzięki za pomoc, a co do przyciemniania obrazu to mnie uspokoiłeś że tak ma każdy OLED ja się tak nie znam bo to mój pierwszy Oledzik... A reszta ustawień jest w porządku? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
coboss 0 Napisano 3 Kwietnia 2021 Mam to samo na CX i też mnie to xxxxxxx niesamowicie. Skacze ostrość czasami non stop jak pokręcona. Mam to w każdym CX jaki kupiłem więc to nie kwestia pechowego egzemplarza. Dzieję się to też na różnych softach więc to też odpada. Mam wrażenie, że jak popracuje dłużej to jest to bardziej widoczne i robi to bardziej irytujące. Jak wspominacie nie da się ustawić tv, który wciąż skacze z jasnością, nasyceniwm barw i kontrastem. Czasami przyciemnienie obrazu jest tak duże, że aż włosy się jeżą na głowie na myśl, że mamy do czynienia z telewizorem premium. LG udaje głupa, za każdym razem są zdziwieni. Dzieje się tak na każdym ustawieniu obrazu csycto żywy, standard, kino, sport czy własne. Na tą chwilę wyłączyłem tą opcję w menu serwisowym i wygląda na to, że trafiłem. Jestem w trakcie testów. Ale nie wiem jaki to ma wpływ na sam panel więc ostrożnie. Byłbym wdzieczny jakby się podpiął do rozmowy ktoś, kto ma profesjonalną wiedzę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klaus71 1 699 Napisano 3 Kwietnia 2021 W dniu 9.12.2020 o 08:57, efel napisał: Upłynniacze nie mają nic wspólnego z płynnością (przynajmniej u LG). jak nie mają? coś się zmieniło? bo w moim mają Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
coboss 0 Napisano 3 Kwietnia 2021 Nie mogę dodać zdjęć 🤷🏻♂️ Wyłączyłem w menu serwisowym Dimming w zakładce System 1 oraz wyłączyłem TPC Enable w zakładce OLED. Efekt przyciemnienia nadal występuje ale nie jest już tak widoczny i irytujący. Nadal uważam, że jest to pół środek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
coboss 0 Napisano 4 Kwietnia 2021 Kolejny post ze względu na brak możliwości edycji, przykro mi. Mamy rozwiązanie! Niedawno LG odblokowało w menu serwisowym opcję odpowiadającą za ściemnie obrazu dla modeli z 2018, 2019, 2020 roku. W zakładce OLED mamy: TPC Enable to tak naprawdę ASBL odpowiada za przyciemnienie przy statycznym obrazie powyżej 60 sek. GSR Enable to tak naprawdę funkcja ABL, która odpowiada za wszystkie systemy przyciemnienia obrazu. Pamiętaj, że wyłączenie ASBL i ABL to wyłączenie ochrony OLED, używaj jeżeli wiesz jak dbać o TV. Na tą chwilę testuję i nie zauważyłem aby się grzał, na środku jest ciepły po 2h pracy. Niedługo i tak zmniejszę mu jasność całkowitą bo teraz świeci aż za mocno. I pewnie czeka mnie ustawianie obrazu od nowa aby był przyjemny dla moich oczu Najważniejsze, że teraz ten TV świeci tak jak powinien świecić dobry OLED a przypomnę że mam LG OLED65CX3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Eleonor 280 Napisano 5 Kwietnia 2021 18 godzin temu, coboss napisał: Kolejny post ze względu na brak możliwości edycji, przykro mi. Mamy rozwiązanie! Niedawno LG odblokowało w menu serwisowym opcję odpowiadającą za ściemnie obrazu dla modeli z 2018, 2019, 2020 roku. W zakładce OLED mamy: TPC Enable to tak naprawdę ASBL odpowiada za przyciemnienie przy statycznym obrazie powyżej 60 sek. GSR Enable to tak naprawdę funkcja ABL, która odpowiada za wszystkie systemy przyciemnienia obrazu. Pamiętaj, że wyłączenie ASBL i ABL to wyłączenie ochrony OLED, używaj jeżeli wiesz jak dbać o TV. Na tą chwilę testuję i nie zauważyłem aby się grzał, na środku jest ciepły po 2h pracy. Niedługo i tak zmniejszę mu jasność całkowitą bo teraz świeci aż za mocno. I pewnie czeka mnie ustawianie obrazu od nowa aby był przyjemny dla moich oczu Najważniejsze, że teraz ten TV świeci tak jak powinien świecić dobry OLED a przypomnę że mam LG OLED65CX3 Bravo ....a jaką masz tą jasność całkowitą teraz ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
coboss 0 Napisano 5 Kwietnia 2021 30 minut temu, Eleonor napisał: Bravo ....a jaką masz tą jasność całkowitą teraz ? Nie zmierzę, nie jestem profesjonalistą i nie mam sprzętu w domu. Mam tylko swoje wprawne oko Skok jest bardzo duży, są święta więc na szybko zmniejszyłem mu trochę jasność i kolory bo aż raziło, czeka mnie konkretne ustawianie wszystkiego i przyjrzenie się opcji Dimming, ale to już za kilka dni jak będę miał czas. Teraz obraz SDR da się oglądać i to najważniejsze. Zauważyłem też, że tv nie wyłączył do końca ABL ale teraz nie działa to tak agresywnie. Praktycznie działa tylko na rekalamach i to niektórych, podczas oglądania filmów czy sportu jest elegancko, jestem bardzo zadowolony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kamil Witaszewski 0 Napisano 21 Stycznia 2022 W dniu 4.04.2021 o 15:50, coboss napisał: Kolejny post ze względu na brak możliwości edycji, przykro mi. Mamy rozwiązanie! Niedawno LG odblokowało w menu serwisowym opcję odpowiadającą za ściemnie obrazu dla modeli z 2018, 2019, 2020 roku. W zakładce OLED mamy: TPC Enable to tak naprawdę ASBL odpowiada za przyciemnienie przy statycznym obrazie powyżej 60 sek. GSR Enable to tak naprawdę funkcja ABL, która odpowiada za wszystkie systemy przyciemnienia obrazu. Pamiętaj, że wyłączenie ASBL i ABL to wyłączenie ochrony OLED, używaj jeżeli wiesz jak dbać o TV. Na tą chwilę testuję i nie zauważyłem aby się grzał, na środku jest ciepły po 2h pracy. Niedługo i tak zmniejszę mu jasność całkowitą bo teraz świeci aż za mocno. I pewnie czeka mnie ustawianie obrazu od nowa aby był przyjemny dla moich oczu Najważniejsze, że teraz ten TV świeci tak jak powinien świecić dobry OLED a przypomnę że mam LG OLED65CX3 Jak wszedłeś do tego menu? Mam ten sam TV. Teraz TPC i GSR masz włączone? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PsiCore 19 Napisano 23 Stycznia 2022 W dniu 21.01.2022 o 18:15, Kamil Witaszewski napisał: Jak wszedłeś do tego menu? Mam ten sam TV. Teraz TPC i GSR masz włączone? https://www.avsforum.com/threads/how-to-turn-off-asbl-on-lg-oled-tv.2440714/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mkefas 0 Napisano 12 Grudnia 2022 W kwestii przyciemniania obrazu w OLED. Byłem dziś 12.12.2022 w sklepie gdyż jestem przed zakupem OLED. Wybrałem LG 48C21LA EVO. Sprzedawca uprzejmie zarezerwował TV na dzień następny. Odszedłem ale po chwili wróciłem i zapytałem czy nie ma czegoś lepszego w podobnej cenie. Owszem miał ale w wyższej. Oświadczył że każdy OLED niestety bedzie się przyciemniał po chwili od włączenia i to jest norma, gdyż wynika to z rozgrzania źródła światła. Jedyny obecnie OLED na rynku według niego to Sony po wyżej modelu z ,,90K" w opisie. Owe modele posiadają radiator odbierający siepło. I to załatwia problem. Dotykalem powierzczni ekranu Sony i innych producentów. Nieznacznie Sony jest zimniejszy od pozostałych. Niby mała różnica a znacząca dla efektu wizualnego. Tylko czy 2 tyś zł więcej za OLED Sony tej samej wielkości co inne to nie zadużo? Odwołałem rezerwację i zastanawiam się nad wyborem. Może inne firmy wkrótce dogonią Sony w tej kwesti? Może warto poczekać kilka miesięcy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 498 Napisano 13 Grudnia 2022 Wy chyba dostaliście kota w temacie tego radiatora. Zmierz sobie różnicę temperatury tych paneli i chwilkę pomyśl. SONY jest od konkurencji w OLEDach lepszy w kilku aspektach ale ten radiator to czysty chłyt marketingowy. BTW seria C2 od LG na pewno ma jasniejszy panel EVO, czy w SONY (nie QD-OLED) jest on zastosowany to nie wiem. W 80-e nie ma go napewno. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 498 Napisano 13 Grudnia 2022 (edytowane) 10 godzin temu, pmcomp napisał: SONY jest od konkurencji w OLEDach lepszy w kilku aspektach ale ten radiator to czysty chłyt marketingowy. A jak nie chłyt to robienie chłytu z oczywistości konieczności zastosowania radiatora dla ich płyty z ich procesorem. W porównaniu do plazm dzisiejsze panele OLED są biegunem chłodu. Po ponad godzinnym oglądaniu meczu Argentyna - Chorwacja z TVP 4K w HDR temperatura panelu OLED w najcieplejszym miejscu 30,0 st.C, najchłodniejsze miejsce (górne rogi) to 25 st.C. Temperatura w pomieszczeniu 21 st.C. Telewizor to LG 77C1. Po co radiator? O czym my rozmawiamy ??? 😱 Normalna temperatura pracy układów scalonych na powierzchni ich obudowy to ok. 70 st.C. Nie stosuje się żadnych radiatorów. Radiatory lub inne pasywne czy aktywne systemy chłodzenia stosuje się na procesory, układy pamięci i wyspecjalizowane układy graficzne. Edytowane 13 Grudnia 2022 przez pmcomp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mati_luk 45 Napisano 13 Grudnia 2022 1 godzinę temu, pmcomp napisał: Po co radiator? O czym my rozmawiamy ??? Trzeba by zapytać Lg Display, czemu produkuje wersje paneli z radiatorem. A następnie Lg, Sony, Panasonica, Philipsa po co w swoich droższych modelach wkładają te matryce i jak ten fakt wykorzystują. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 498 Napisano 14 Grudnia 2022 (edytowane) Ja sadzę, ze radiator do panela jest dokładany PO procesie produkcji panela, u kolejnego „producenta”. A gdyby nawet w procesie produkcji w LG to … jesli placa wiecej to czemu nie? To proste … stykasz panel z kawałkiem metalu. Nie wiem ile kosztuje ale … chlyt marketingowy jest. Co najciekawsze ten gruby radiator w Sony, ktory tak ładnie widać na zdjęciach, nie obejmuje calej powierzchni panela. To nie jesttaki prosty proces technologiczny jak by sie moglo wydawac, na powierzchni 65”. BTW ciekawe jak jest w Panasie 2000. A czemu LG tego nie stosuje albo sie tym nie chwali? Zastanawiam sie czy ten super-radiator nie jest jakąś tam „odpowiedzią” na panel QD-OLED ?????? Włącz myślenie . Edytowane 14 Grudnia 2022 przez pmcomp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mati_luk 45 Napisano 14 Grudnia 2022 Dzięki za radę, również polecam ;) W sumie to nie wiem czy LG Display wypuszcza matryce z radiatorami pod zamówienia producentów, czy dokładają później sami. Ciekawa kwestia, można poszukać info. Panas 2000 też ma, nawet redakcja pisze o tym w świeżym teście LZ2000. Lg też wkłada w tym roku w G2. Czemu się tym nie chwalą? Nie ma pojęcia. Wolą pewnie marketingowo używać ciekawie brzmiących nazw, jak np. "Brightness Booster Max - Jasność większa o 30%" - info ze strony LG, opis modelu G2. Panele z radiatorami zaczęły się pojawiać w modelach zeszłorocznych jeszcze przed premierą QD-OLED. Zapewne wtedy jak i teraz chodziło o wyciśnięcie maksa z obecnej technologii paneli WRGB od LG. A dodatkowo w tym roku jest to rywalizacja właśnie z QD-OLED. W tej całej dyskusji ja nie twierdzę, że tv z panelem z radiatorem jest najlepszy. Stwierdzam tylko fakt, że takie matryce są i obecność radiatora producenci wykorzystują finalnie jak chcą. Może to być większy peak jasności, albo krótsze zjawisko chwilowej retencji obrazu. Albo jedno i drugie. Albo nic z wcześniejszych, tylko chwalenie się samym faktem, żeby wyżej wycenić model. Każdy wybierze i tak to co mu się podoba. Wydaje mi się też, że niektórzy mają przeświadczenie, że radiator musi mieć postać solidnego kawałka aluminium przytwierdzonego do jakiegoś scalaka ;) Niezależnie czy to wpływ radiatora czy nie, przykładowo zeszłoroczny Sony A90J miał wyższe parametry maksymalnej jasności od A80J. W Lg to samo było między modelami C1 a G1, gdzie oba nie miały radiatora. W tym roku w tv od LG siedzi kolejna jaśniejsza generacja paneli, gdzie dodatkowo G2 ma radiator. Znalezione w artykule porównującym tegoroczne serie C2 i G2: "The main difference between the OLED G2 and C2 series is that the former includes a heat sink so that the panel has better cooling and heats up less, allowing the intensity of the transistor to be increased to deliver more light. The G2’s peak brightness is 10% higher than the C2 series can reach and in a 2% window can reach up to 1000 nits. This figure is spectacular and helps to enjoy more stunning images in HDR. This brightness level of 1000 nits is achieved only in very small parts of the screen and for a limited time, but the brightness compared to OLED models is quite noticeable." Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
afflux 80 Napisano 14 Grudnia 2022 24 minuty temu, mati_luk napisał: Niezależnie czy to wpływ radiatora czy nie, przykładowo zeszłoroczny Sony A90J miał wyższe parametry maksymalnej jasności od A80J. W Lg to samo było między modelami C1 a G1, gdzie oba nie miały radiatora. Tam akurat było to ustawione w menu, celowo "zaniżone" miał parametry C1 - odkrył to miedzy innymi Vincent Teoh, nie polecał ingerować w C1 z powodu większych negatywnych skutków niż pozytywnych. link do filmu https://www.youtube.com/watch?v=1WHYRvwhDUE Pewnie podobnie jest w C2 i G2 z tą różnicą jak napisałeś że G2 ma radiator. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mati_luk 45 Napisano 14 Grudnia 2022 Pamiętam ten fakt ale chyba szybko też LG zablokowało taka możliwość odblokowania C1 w aktualizacji softu. Radiator jest teraz dobrym wytłumaczeniem dla wyższych parametrów i cen droższych modeli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 498 Napisano 14 Grudnia 2022 Dopóki LG nie mialo konkurencji na panel OLED nie musieli sie scigać na parametr jasnosci. Teraz muszą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach