Skocz do zawartości
Gmeru

Testujemy nowy LG OLED C9. Pierwsze wrażenia!

Rekomendowane odpowiedzi

25 minut temu, PABLOV8 napisał:

Patrzę teraz i jest ostatnia sztuka na centralnym magazynie w euro 55CX ale spokojnie, ludziom np raty nie przechodzą i wskakuje sztuka na magazyn ponownie.

A coś wiadomo, czy C9 wróci do oferty i będzie w promo chociaż na 5499zl i w promocji "rabat do 6600"?

• Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
53 minuty temu, czenka napisał:

To ile sztuk mieliście w sprzedaży jak tylko jedna została?

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Kilkadziesiąt sztuk na centralnym magazynie ale to ilość na 280 sklepów więc momentalnie schodzi.  + sztuki na rezerwacji więc to się momentalnie zmienia. 

45 minut temu, borzy napisał:

A coś wiadomo, czy C9 wróci do oferty i będzie w promo chociaż na 5499zl i w promocji "rabat do 6600"?

Tydzień temu ostatnią sztukę dorwałem dla klienta i od tej pory już nie ma na magazynie. 

Nie wchodzi w promocje 6600zł ale był za 5499zł na promocji wtedy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, PABLOV8 napisał:

Niestety aż tak wielkiego pliku nie pobierałem w tym formacie ale w poniedziałek mogę sprawdzić przed zakupem bo też kupuję. 

Dołączam się do prośby kolegi i byłbym dozgonnie wdzięczny gdybyś sprawdził w poniedziałek większe pliki - 4K HDR DTS - z góry dziękuję i do usłyszenia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, PABLOV8 napisał:

Kilkadziesiąt sztuk na centralnym magazynie ale to ilość na 280 sklepów więc momentalnie schodzi.  + sztuki na rezerwacji więc to się momentalnie zmienia. 

Tydzień temu ostatnią sztukę dorwałem dla klienta i od tej pory już nie ma na magazynie. 

Nie wchodzi w promocje 6600zł ale był za 5499zł na promocji wtedy. 

A czy wiesz może czy C9 jest już całkowicie wyprzedany i nie będzie go już w ogóle w sprzedaży? W sensie, że LG nie będzie już dystrybuowało C9 na Polskę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
53 minuty temu, borzy napisał:

A czy wiesz może czy C9 jest już całkowicie wyprzedany i nie będzie go już w ogóle w sprzedaży? W sensie, że LG nie będzie już dystrybuowało C9 na Polskę?

Niestety nie mam takiej informacji, gdyby nie korona wirus to na 100% jeszcze byłyby kolejne sztuki dostępne bo pamiętam jak było rok temu z modelem C8, do czerwca/lipca je sprzedawałem, teraz czekam na info w tej sprawie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, PABLOV8 napisał:

Niestety nie mam takiej informacji, gdyby nie korona wirus to na 100% jeszcze byłyby kolejne sztuki dostępne bo pamiętam jak było rok temu z modelem C8, do czerwca/lipca je sprzedawałem, teraz czekam na info w tej sprawie. 

A jest opcja wyrwać B9 65 w jakiejś promocji ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, aerofan napisał:

A jest opcja wyrwać B9 65 w jakiejś promocji ?

Za 6799zł ostatnio sprzedawalem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 16.05.2020 o 13:50, PABLOV8 napisał:

Niestety aż tak wielkiego pliku nie pobierałem w tym formacie ale w poniedziałek mogę sprawdzić przed zakupem bo też kupuję. 

Czy dasz radę jutro proszę sprawdzić to duże wydanie? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, borzy napisał:

Czy dasz radę jutro proszę sprawdzić to duże wydanie? :)

Jutro mam co prawda wolny dzień ale podjadę po południu bo kupuję dla siebie więc jeszcze sprawdzę dokładnie, ściągnąłem nowe filmy na dts po 29-40GB i będę testować. 

MODERACJA HDTVPOLSKA - PIRACTWO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Obejrzyjcie najnowszy film od Vincenta z Quantum Oled na temat modelu CX bo nie mogę wrzucić linka z yt..
Problem z czernią, dolby vision, ogólnie wiele bugów i teraz zastanawiam się czy jeszcze się nie wstrzymać z jutrzejszym zakupem..

Edytowane przez PABLOV8
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
42 minuty temu, Nurnik napisał:

Jeślu quantum oled to raczej nie Vincent.

Tak zgadza się, Vincent jest na innym kanale.

Chodziło mi o Quantum Oled i ostatni filmik. 

Edytowane przez PABLOV8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, PABLOV8 napisał:

Problem z czernią, dolby vision, ogólnie wiele bugów i teraz zastanawiam się czy jeszcze się nie wstrzymać z jutrzejszym zakupem..

Czyli w porządku wszystko - typowy OLED w wykonaniu LG.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 16.05.2020 o 10:32, PABLOV8 napisał:

Jestem po podpięciu dysku i wszystkie filmy które ściągam na szczęście czyta jeśli chodzi o dźwięk i dts.   :D

Niżej kodek który czytał.

Screenshot_20200516-102950_Chrome.jpg

Od 1.06.2020 możliwość rejestracji, ilość zestawów to 500 na całą Polskę. 

Polecam obejrzeć filmik Vincenta, mówił, że nie będzie problemu z kodekiem jeśli z zewnętrznego źródła puścimy taki sygnał za pomocą urządzenia które odczytuje DTS.

Przed chwilą na sklepie podłączyłem dysk zewnętrzny i czyta filmy na dtsie, w jednym wyskoczył komunikat, że audio nie obsługiwane a jednak leciał dźwięk. 

Ten film zadziałałby poprawnie nawet na Samsungu który od 2 lat nie obsługuje DTS, ponieważ zawiera jeszcze ścieżkę AC3. Żeby mieć całkowitą pewność że nie wycięli DTS musiałbyś mieć film z tą ścieżką i podłączony do TV jakiś amplituner. Jeżeli amplituner dostanie DTS to jesteśmy w domu. Testowanie na zasadzie 'czy leci jakiś dźwięk' jest słabym testem, bo jest wiele innych czynników, które mogą zakłamać taki test. Ale rozumiem że warunkach sklepowych może nie być warunków na bardziej dokładne testy. Dlatego wszystkim kupującym zalecałbym się wstrzymać - zyskacie nie tylko lepszą wiedzę czy seria X jest warta zakupu, ale też ceny pewnie spadną. 

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, LV426 napisał:

Czyli w porządku wszystko - typowy OLED w wykonaniu LG.

C9 ma te same błędy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak panowie rezygnuje z zakupu 55CX, czekam jak się pojawi 65C9 i kupuję bo nie ukrywam chciałem kupić 65" a C9 sprawdzony model. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
58 minut temu, klaus71 napisał:

C9 ma te same błędy?

Żeby nie było to bardzo dobry tv ale nie idealny i w przeszłości już były tematy typu gubienie detali w czerniach, błyski i pikseloza w ciemnych scenach (film od Vincenta na ten temat), banding , powidoki, wypalenia... Do tego problemy z upłynniaczem, a ostatnio czytałem tutaj że dziwnie współpracuje tv z konsolą (problem z włączaniem  się konsoli bo tv ponoć domyślnie na któreś z gniazd sam się przełącza). 

Detale ale jednak się kumulują. 

I nie tylko LG ma jakieś drobne mankamenty.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, LV426 napisał:

Żeby nie było to bardzo dobry tv ale nie idealny i w przeszłości już były tematy typu gubienie detali w czerniach, błyski i pikseloza w ciemnych scenach (film od Vincenta na ten temat)

Te problemy dotyczyły serii 8 i zostały już zresztą wyeliminowane aktualizacjami. Seria 9 nie miała tych wad.

2 minuty temu, LV426 napisał:

banding , powidoki, wypalenia

To dotyczy każdego OLEDa dowolnej marki. Jeżeli chodzi o wypalenia i powidoki to LG ma na razie najlepszą reputację, bo uwzględniało te wady na reklamacjach. Banding to jest loteria i raz trafisz lepiej a raz gorzej - w 95% przypadków widać to tylko na planszach testowych i to też z różną intensywnością.

4 minuty temu, LV426 napisał:

Do tego problemy z upłynniaczem

...tak samo jak większość TV, również LCD poza marką Sony na której upłynniacz ludzie narzekają najmniej (ale puryści też narzekają, bo nie ma idealnego upłynniacza)

6 minut temu, LV426 napisał:

a ostatnio czytałem tutaj że dziwnie współpracuje tv z konsolą (problem z włączaniem  się konsoli bo tv ponoć domyślnie na któreś z gniazd sam się przełącza).

to jest upierdliwe działanie HDMI CEC i to raczej jest wina Sony i PS4 a nie telewizorów LG. 

8 minut temu, LV426 napisał:

Detale ale jednak się kumulują. 

I nie tylko LG ma jakieś drobne mankamenty.  

Niestety nie ma telewizora idealnego. Wszystkie mają jakieś wady, ale jeżeli chodzi o podstawową funkcję czyli wyświetlanie obrazu to C9 ma ich wyjątkowo mało. W tym temacie OLEDy są już naprawdę bliskie perfekcji. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, PABLOV8 napisał:

Jednak panowie rezygnuje z zakupu 55CX, czekam jak się pojawi 65C9 i kupuję bo nie ukrywam chciałem kupić 65" a C9 sprawdzony model. 

Tu nawet nie chodzi o to, że to sprawdzony model, to kwestia dodatkowych 10 cali a każdy mężczyzna przyzna, że robi to różnicę 😉 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, efel napisał:

Te problemy dotyczyły serii 8 i zostały już zresztą wyeliminowane aktualizacjami. Seria 9 nie miała tych wad.

...tak samo jak większość TV, również LCD poza marką Sony na której upłynniacz ludzie narzekają najmniej (ale puryści też narzekają, bo nie ma idealnego upłynniacza)

to jest upierdliwe działanie HDMI CEC i to raczej jest wina Sony i PS4 a nie telewizorów LG.  

Tak jak wypalenia niby dotyczyć miały tylko serii 6 ;)

Nadal się zdarza tylko po prostu już znacznie mniej.

Podobnie upłynniacz. Potwierdzam że na SONY też potrafi sypnąć artefaktem w obrazie ale widoczne to jest tylko przy wyższych ustawieniach tego trybu. U LG z kolei nawet tutaj w temacie jedni piszą,  że jest ok a inni że nawet przy niskich wartościach jest niedobrze. 

Co do CEC to jakoś u mnie problemu nie ma, u Samsunga też 🤔 PS4 wzorowo współpracuje z tv za to Xbox robi jak chce, tj. zaznaczam aby nie wyłączał tv a ten i tak swoje, włączyć za to za nic nie chce. 

Co do reszty to racja że jakość obrazu jest naprawdę bardzo bardzo dobra i z gwarancją też jest lepiej jak u Sony czy Phillips. 

Edytowane przez LV426
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 18.05.2020 o 12:21, PABLOV8 napisał:

Witam - można dokładnie wiedzieć  dlaczego postanowiłeś jednak nie kupować CX?? Mam nadzieję,że go jednak nie sknocili pod względem C9, tym bardziej, że jest już problem z zakupem nówki sztuki tego modelu ... ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupilem cx55 w poniedziałek będę miał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, czenka napisał:

Ja kupilem cx55 w poniedziałek będę miał

Szczerze to wolałbym 65 cali ...// aajjjj coraz bardziej jestem wściekły na ten neonet,że mnie tak załatwili z tym oledem ....

A z czystej ciekawości gdzie kupiłeś??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi ściana w salonie nie pozwala na 65cali. Kupiłem w Eurortvagd

Szczerze to wolałbym 65 cali ...// aajjjj coraz bardziej jestem wściekły na ten neonet,że mnie tak załatwili z tym oledem .... A z czystej ciekawości gdzie kupiłeś??

Jak uda mi się sprzedać konsole za 1200zl I rabat dostałem od euro 1400zl to tv mnie wyjdzie 5400zl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 16.05.2020 o 12:10, borzy napisał:

Z filmiku Vincenta wynika, że nie ma to znaczenia, bo panel i tak jest 10bit. Ograniczając hdmi 2.1 na 40 daje to i wynik 10bit, 4:4:4. Jeżeli jest pełne 48 to daje to obraz 12bit. 

Panowie czy to hdmi 2.1 jest tak istotne, czy wykorzysta się na codzień do konsoli ? Będę kupował Ps5 jak się pojawi. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi