Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Apple Pro Display XDR – monitor 6K za 5000 dolarów

Zakończyła się konferencja Apple WWDC 2019. Poświęcona była ona głównie oprogramowaniu. Niemniej, pojawił się w jej trakcie także sprzęt. Jednym z nowych urządzeń był Apple Pro XDR – monitor o rozdzielczości 6K!

Przeczytaj całość

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak zawsze u Apple ceny Amerykańskie niemniej takim monitorem to bym nie pogardził ?

MacPro pewnie będzie w cenie ze 100kzł w wypasie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam mam LG 5K i jak na to co ten monitor potrafi, cena jest za wysoka! Ale tu to już Apple odleciało, hen hen daleko, gdzieś w okolice orbity Marsa!

Edytowane przez qazar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, qazar napisał:

Sam mam LG 5K i jak na to co ten monitor potrafi, cena jest za wysoka! Ale tu to już Apple odleciało, hen hen daleko, gdzieś w okolice orbity Marsa!

No pisałem ze cena amerykańska 

Jak  zobaczysz monitory graficzne Eizo Nec to cena podobnie nie jest przyjazna 

Tu mamy jak u Apple produkt Premium 

Na pewno  monitor nie dla ludu raczej dla pracy w Studio i ........ ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikt jeszcze nie komentuje tego co w ostatniej linijce zostało napisane?

"Apple ustalił cenę swojego produktu na 4999 USD (ok. 19 021 PLN). Dodatkowe 999 USD (3801 PLN) kosztuje stojak."

....że to jest sprzedawane bez podstawki pod monitor? Podstawa 999$ MSRP, więc na Polskę ok. 1229$ (4975 zł biorąc pod uwagę +23% VAT). No ładnie.

Edytowane przez Fjubens

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale to jest cena oderwana od rzeczywistości, to Asus czy acer jest 3 razy tańszy 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, qazar napisał:

Ale to jest cena oderwana od rzeczywistości, to Asus czy acer jest 3 razy tańszy 

To kup Acera czy Asusa, producent ustala ceny a ludzie kupują co chcą.
Mercedes też kilka razy jest droższy od Dacii a przecież i to i to samochód, lejesz paliwo, ma 4 koła, kierownicę i jeździ po tych samych drogach.
Różnica w ceny pomiędzy Mercedesem a Dacią też Cię oburza?

Swoją drogą tak na szybko sprawdziłem ceny i jakoś w tej kategorii Acera czy Asusa nie widziałem w sklepie a najtańsza była iiyama za 3000 ale rozdzielczość tylko 5120x2880 czyli trochę mnie niż ten prezentowany powyżej.

Edytowane przez Jasiek_31

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Jasiek_31 to się wykazałeś znajomością tematu! Myślisz ze cena jest zskolerowana z rozdzielczością? Asus i przywołany acer z FALD ( również około 500 stref), HDR 1000 to koszt obecnie 10k. Oczywiście to Appel i do zastosowań „pro” to znajdzie się fanboj co przywoła porównanie z mercedesem i Dacią, śmiechu warte 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, qazar napisał:

@Jasiek_31 to się wykazałeś znajomością tematu! Myślisz ze cena jest zskolerowana z rozdzielczością? Asus i przywołany acer z FALD ( również około 500 stref), HDR 1000 to koszt obecnie 10k. Oczywiście to Appel i do zastosowań „pro” to znajdzie się fanboj co przywoła porównanie z mercedesem i Dacią, śmiechu warte 

Kolego cena jest skorelowana z grupą docelową, a tak żeby nie gdybać, sprawdź sobie ile kosztują monitory o podobnych parametrach (jak dla mnie wystarczy żebyś poszukał o podobnej rozdzielczości) i zobaczymy czy ceny znacząco się różnią.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To sprawdź kolego co napisałem i porównaj sobie monitory w ważniejszych parametrach jak jasność, HDR czy kontrast i na deser przeanalizuj kawałek aluminium jako podstawę za 5000 zł i zastanów się czy brnąć dalej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
47 minut temu, qazar napisał:

@Jasiek_31 to się wykazałeś znajomością tematu! Myślisz ze cena jest zskolerowana z rozdzielczością? Asus i przywołany acer z FALD ( również około 500 stref), HDR 1000 to koszt obecnie 10k. Oczywiście to Appel i do zastosowań „pro” to znajdzie się fanboj co przywoła porównanie z mercedesem i Dacią, śmiechu 

Apple to Apple musi swoje kosztować , idzie za tym wysoka jakość ,  długie wsparcie producenta . Mercedes też 1000 zl nie kosztuje i za gwiazde na masce trzeba zapłacić i jakbys sie nie śmiał to porówywanie produktów premium ma swoją racje

Edytowane przez Damian gurazda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, qazar napisał:

To sprawdź kolego co napisałem i porównaj sobie monitory w ważniejszych parametrach jak jasność, HDR czy kontrast i na deser przeanalizuj kawałek aluminium jako podstawę za 5000 zł i zastanów się czy brnąć dalej

Kolego, zaproponowałem rozmowę na argumenty ale jak widzę nie potrafisz ich dostarczyć (porównywalny sprzet innego producenta i jego cena).
Za to wdajesz się w dywagacje na temat ceny podstawki, już Ci napisałem, producent ustala cenę, klient decyduje czy warto coś kupić za tą cenę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
45 minut temu, Jasiek_31 napisał:

Kolego, zaproponowałem rozmowę na argumenty ale jak widzę nie potrafisz ich dostarczyć (porównywalny sprzet innego producenta i jego cena).
Za to wdajesz się w dywagacje na temat ceny podstawki, już Ci napisałem, producent ustala cenę, klient decyduje czy warto coś kupić za tą cenę.

Porównywalny w twoim kryterium? Bądź poważny, podałem szersze kryterium, niż tylko rozdzielczość, bo podobne są już jakiś czas na rynku(FALD,HDR, UHD). Więc nie pisz o braku meteorytyki.

49 minut temu, Damian gurazda napisał:

Apple to Apple musi swoje kosztować , idzie za tym wysoka jakość ,  długie wsparcie producenta . Mercedes też 1000 zl nie kosztuje i za gwiazde na masce trzeba zapłacić i jakbys sie nie śmiał to porówywanie produktów premium ma swoją racje

Jako wieloletni użytkownik produktów Appla nie zgodzę się z tobą absolutnie. Jeśli mówisz o wsparciu a masz na myśli dostarczany soft to ok, jeśli idzie o wsparcie hardware to jest on na żenującym poziomie, powie ci to np. każdy użytkownik macbook pro 2017 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@qazar napisałem wcześniej do jakiej klasy monitorów należało by porównać ten monitor z Grupy Pro l

Przeznaczeniem do studia foto wideo 

I tyle w temacie 

PS.

Ten Produkt jak pisałem klasyfikowany jest jako Premium  i jak zawsze u Apple cena jest nieprzyjazna ale .... pewnie się sprzeda ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
42 minuty temu, mirek 59 napisał:

Ten Produkt jak pisałem klasyfikowany jest jako Premium  i jak zawsze u Apple cena jest nieprzyjazna ale .... pewnie się sprzeda ?

dokładnie - po co się bić o 100.000 klientów i walczyć marżą jak można wyprodukować 10 razy mniej jako premium i zarobić więcej

zresztą dla tej rozdziałki i rozmiaru (32 cale) i o ile strefy naprawdę będą dobrze działać to nie ma konkurencji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, mirek 59 napisał:

@qazar napisałem wcześniej do jakiej klasy monitorów należało by porównać ten monitor z Grupy Pro l

Przeznaczeniem do studia foto wideo 

I tyle w temacie 

PS.

Na upartego Asusa też można by było zalokować do tej grupy;-) 

A po wpadce z ultrafine to bym w ciemno nie zakładał sukcesu i wysokiej jakości monitorów sygnowanych Apple

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, qazar napisał:

Na upartego Asusa też można by było zalokować do tej grupy;-) 

A po wpadce z ultrafine to bym w ciemno nie zakładał sukcesu i wysokiej jakości monitorów sygnowanych Apple

To , że Apple odniesie sukces w to nie ma co wątpić (siła marki ) a co do jakości kazdemu zdarzają sie wpadki ja użytkuję Ipady appla od wersji 2 i jestem bardzo zadowolony i nie przesiadłbym sie na tablet innej marki . Inną rzeczą są np telefony , użytkuję aktualnie Honora , miałem np Motorolę xplay i nie przesiądę sie na iphona ze względu na chorą cenę tego telefonu do możliwosci jakie daje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi