Skocz do zawartości
Gmeru

Saphi | TEST | Prosty i intuicyjny system w TV Philips

Rekomendowane odpowiedzi

Saphi | TEST | Prosty i intuicyjny system w TV Philips

Często pytacie się o telewizor, który będzie posiadał sprawny i nieprzesadnie rozbudowany system multimedialny. Najbardziej zależy Wam na podstawowych i najpopularniejszych aplikacjach jak Netflix czy Player. Telewizor z takim systemem ma też często trafić w ręce osób starszych czy takich, które są mniej obeznane z codzienną elektroniką i najzwyczajniej w świecie nie jest im potrzebny przesadnie rozbudowany telewizor. Cel jest jeden: ma być łatwo i intuicyjnie a przy tym tanio. Na tapetę wziąłem więc jeden z bardzo przystępnych cenowo telewizorów Philipsa, który wyposażony jest w system o nazwie Saphi. Czy to jest właśnie odpowiedź na Wasze poszukiwania?

Przeczytaj całość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, nie wiem na jakiej wersji systemu recenzowałeś, ale mój Philips ma najnowszy update z grudnia 2018r. I tak:

- 4 GB pamięci są potrzebne do tego aby móc zatrzymać wideo, aby nagrać wymaga aż 250 GB - pisałem na support że to jest po prostu głupie ale takie są wymagania,

- EPG - jak przeglądasz listę programów to w tle czy w małym okienku nie leci Ci dalej program TV tak jak np w Samsungu - duży minus,

- Player - ostatnio wszedłem na Player na Samsungu (Tizen) i aplikacja tam jest bardzo rozbudowana, Saphi wcale nie jest wspierane. Najprostsze rzeczy to nawet w Playerze dla Philipsa nie a wyszukiwania kanałów czy wygodnego przewijania do konkretnej minuty,

- klikniesz przycisk "i" w celu podejrzenia informacji jaki program leci to musisz to zamknąć żeby przełączyć na inny kanał (WTF?!),

- inne błędy typu długa nazwa programu (np mecz Ligi Mistrzów powoduje że napisu na siebie nachodzą).

Osobiście po roku nie jestem zadowolony. 

• Plusik 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Największym problemem każdego TV Philipsa, obojętnie z jaką platformą smart, nie jest funkcjonalność, tylko ilość błędów i niedoróbek. Na papierze i w pierwszym kontakcie, który tu został opisany, system wygląda spoko. Gorzej się robi podczas codziennego użytkowania kiedy zaczynają wychodzić kwiatki, albo po paru aktualizacjach, które psują to co wcześniej działało 'jako-tako'. 

Nie miałem z Saphi do czynienia jeszcze, ale założę się, że w ciągu 15 minut obcowania z tym systemem znalazłbym jakieś błędy. Już nawet po tym screenie który dałeś w recenzji widzę że coś jest nie halo z funkcją nagrywania:

Test Philips system saphi prosty

• Faceci w czerni, Kung Fu Panda 2 i Gabinet z widokiem na morze mają czas trwania zerowy - to nagrało się czy jednak nie?
  • Domyślam się, że pierwsza pozycja czyli Gabinet... jest zaplanowana do nagrania w przyszłości. Wypełnienie kolumn Data i Czas trwania dla takich pozycji w harmonogramie jest zupełnie inne niż dla pozycji już nagranych. Jest to mylące dla użytkownika. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie sądzę by Saphi miał jakieś wielkie problemy: jest to start Philipsowy system SmartTV z nowym layoutem: tak więc błędy przerabiali jak zaczynała się w ogóle historia smartTV. Zwróć uwagę na to, że aplikacje są te co na Philipsowym smarcie przed nazwaniem go Saphi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 29.05.2019 o 16:18, FrankyGoes napisał:

tak więc błędy przerabiali jak zaczynała się w ogóle historia smartTV. Zwróć uwagę na to, że aplikacje są te co na Philipsowym smarcie przed nazwaniem go Saphi.

To jeszcze gorzej. Bo pokazuje to że niedoróbki, które pokazałem są nienaprawione od wielu lat. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety na tę chwilę brakuje tych aplikacji. A jakim telewizorem jesteś zainteresowany? Dobre Philipsy zaczynają się od tych co mają zainstalowany Android TV?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi