Skocz do zawartości
szewi

JVC RS540/X7900 w codziennym użytkowaniu

Rekomendowane odpowiedzi

2cbb42034fdfbda60f28fa5e2599

30ce90434c47be9d7ff737722977

f274e6634aa8aa092ffe89a00b08

Takie były początki cieszenia się dobrym obrazem i dźwiekiem.

A potem, chyba w 1996 roku wszedł na rynek format DVD i amlitunery z dźwiekiem Dolby Digital w wersji do 5.1. A potem DTS 5.1 :).

I w moim posiadaniu był król królów czyli Onkyo TX-DS939THX:

407feea0-980e-4efd-81cc-f23862e1f3f2.jpg 

Wczesniej królem dla analogowego Dolby Surround był Onkyo TX-SV919THX (tego nie miałem, ciagle był Pioneer VSA-1000):

D_NQ_NP_807474-MLA26978801573_032018-O.j

A takie słuchawki do Dolby Surround mam do dnia dzisiejszego (AKG K290 Surround):

Sluchawki-AKG-K290-Surround-SwitchBox

3b97cd6b81a7ae82c21717c8cd7a739907ff3b05

Mozna ich ciagle uzywać do cyfrowych formatów. W każdej muszli były po dwa przetworniki a kanał centralny był symulowany.

Edytowane przez pmcomp
  • Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Także zdarza mi się napisać coś nie temat ale chyba już za dużo o dźwięku i atmosie w temacie o projektorze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
34 minuty temu, pmcomp napisał:

image;s=1000x700

ja kilka tych kaset to jeszcze chyba gdzieś mam ... :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
37 minut temu, pmcomp napisał:

A takie słuchawki do Dolby Surround mam do dnia dzisiejszego (AKG K290 Surround):

Sluchawki-AKG-K290-Surround-SwitchBox

3b97cd6b81a7ae82c21717c8cd7a739907ff3b05

Mozna ich ciagle uzywać do cyfrowych formatów. W każdej muszli były po dwa przetworniki a kanał centralny był symulowany.

To kończąc OT mogę napisać że za ponadczasowe słuchawki uważam sennheisery HD600. Z dodatkowym kablem 5m mogę oglądać/słuchać kilka godzin jak domownicy śpią. Idealny duet do JVC jak dla mnie. Mam jeszcze technicsy T700 ale tu uszy już się męczą przy dużym słuchaniu ale dźwięk igła i nie trzeba wzmaka słuchawkowego bo to tylko 28 ohm. Ostatnio najczęściej jednak odpalam pchełki sennheiser momentum true wireless pod spotify+ tel.😄

Koniec OT z mojej strony.

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@pmcomp

Dwa razy napisałem upmix a raz upmux więc logiczne że to literówka.

Tryb Dolby Surround w Onkyo / denonie otd rozszerza do 7.1 kanaly i uruchamiania sufitowe więc jest to upmix.

Edytowane przez D4r3KS
  • Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, montas napisał:

To kończąc OT mogę napisać że za ponadczasowe słuchawki uważam sennheisery HD600. Z dodatkowym kablem 5m mogę oglądać/słuchać kilka godzin jak domownicy śpią. Idealny duet do JVC jak dla mnie. Mam jeszcze technicsy T700 ale tu uszy już się męczą przy dużym słuchaniu ale dźwięk igła i nie trzeba wzmaka słuchawkowego bo to tylko 28 ohm. Ostatnio najczęściej jednak odpalam pchełki sennheiser momentum true wireless pod spotify+ tel.😄

Koniec OT z mojej strony.

HD600 to ... słuchawki stereo więc do dźwieku dookólnego słabo sie nadają.

Lepiej nie odpalaj pchełek wkładanych do uszu bo szybko pogorszy Ci się słuch.

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, D4r3KS napisał:

@pmcomp

Dwa razy napisałem upmix a raz upmux więc logiczne że to literówka.

Tryb Dolby Surround w Onkyo / denonie otd rozszerza do 7.1 kanaly i uruchamiania sufitowe więc jest to upmix.

Nie wiem co to jest za tryb w Onkyo. Najprawdopodobniej jest to rozszerzony DDTHD i nazwano tak coś co powinno nazywać się Dolby Digital True HD Surround. 

Historycznie jest jak napisałem. Tu masz wszystko: 

https://en.wikipedia.org/wiki/Dolby_Laboratories#Dolby_Surround_systems_at_a_glance

https://pl.wikipedia.org/wiki/Dolby_Surround

https://pl.wikipedia.org/wiki/Dolby_Surround_Pro_Logic

I jeszcze: Dolby reworked the system slightly for home use and introduced Dolby Surround, which only extracted a surround channel, and the more impressive Dolby Pro Logic, which was the domestic equivalent of the theatrical Dolby Stereo.

https://en.wikipedia.org/wiki/Dolby_Pro_Logic

Edytowane przez pmcomp
  • Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tzn źle się wyraziłem... 5.1 nie jest zmieniane na żadnego Atmosa... Bzdurę napisałem... Jest zmieniane na jakiś onkyowy DD 5.1.2 ... A pytanie brzmi czy te przednie głośniki ustawione za TV na górze pod sufitem się tu sprawdzają ? Tak oczywiście upmix... Nie chodzi co mi lepiej brzmi tylko co jest optymalniejsze i zalecane przez ekspertów... Mi lepiej pasuje w TV tryb dynamiczny, ale on wcale nie jest zalecany, ale choć wiem, że oglądam w sposób niezalecany... A w audio być może właśnie lepiej by mi było w sposób zalecany jak jest inny niż mój...   

Ale ty masz zj[eeb]any łeb  

Włącz sobie rozmowy kontrolowane, właśnie lecą, to ci się polepszy.

I skończ zaśmiecać ten temat!

• Lubię 3
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, pmcomp napisał:

Dolby Digital True HD Surround

Teraz to już poleciałeś fantazją ułańską :D

I nie ma tego tylko onkyo tylko wszystkie nowe amplitunery jakie są na rynku, w artykule który podałem jest wszystko napisane.

Nie dość że tryby dtsx-n lub dolby surround z stereo/5.1 robią 7.1 lub 5.1.2 to można robić nawet krosowanie i dla DTS zrobić upmix z użyciem dolby surr, jak i DD upmixowac za pomocą dtsx-n.

ok koniec offtopu.

Edytowane przez D4r3KS
  • Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dolby Headphone pięknie budują scenę na HD600.
  • Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, D4r3KS napisał:

Nie mam się z czego doszkalać. Tu nie ma ani słowa o Dolby Surround.

Jest o DTS HD + Dolby Surround i dokładnie jest opisane co to oznacza:

• DTS-HD + Dolby Surround: as with Neural:X, this will upscale to fit your speaker layout

Próbując to przetłumaczyć na język polski i realia kina domowego jest to DTS HD upscalowany (upmixowany) do aktualnie wybranego zestawu głosników czyli 5.1(7.1) do 5.1.2 lub 5.1.4 lub 5.2.4 lub 7.1.2 lub 7.1.4 lub 7.2.4.

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
26 minut temu, montas napisał:
1 godzinę temu, pmcomp napisał:

Dolby Headphone pięknie budują scenę na HD600.

Nt. pięknego budowania sceny mam inne wyobrażenie kreowane przez inny set od SONY.

HD5800, HD600 czy HD650 to znakomite słuchawki ale ... można lepiej.

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 14.01.2021 o 18:35, user7878 napisał:

@opus sprawdz tez czy na kazdym wejsciu HDMI w ampli masz tryb rozszerzony. Może amplituner nie wszedzie puszcza. Dobry kabel HDMI to podstawa! Polecam kable hdmi atzebe światlowodowe z amazona. Masz 100% pewnosci.

W dniu 13.01.2021 o 15:51, szewi napisał:

sprawdz czy masz aktualne oprogramowanie Apple TV i zaktualizowana apke Netflixa oraz zobacz czy rzeczywiscie na Netflixie film wystepuje w Atmosie (ikona obok tytulu filmu)

https://www.highdefdigest.com/news/show/everything-on-netflix-with-dolby-vision-hdr-andor-dolby-atmos/42751

Problem rozwiązany z Dolby Atmos na AppleTV. - połowicznie ponieważ chciałem mieć podłączone jak w przypadku 1.

1. Miałem podłączone APTV do wejścia HDMI w Oppo 205. I to połączenie nie przepuszcza Dolby Atmos. Nie wiem dlaczego ale tak jest. Podobno  Apple TV gwarantuje 4K Atmos podczas podłączenia bezpośrednio do TV lub amplitunera a nie przez dodatkowe urządzenia.

2. Podłączyłem Apple TV bezpośrednio do procesora,  na wyjściach hdmi w procesorze mam JVC540 i na drugim TV FHD. Dopiero po ustawieniach w Apple TV rozdzielczości 720p pokazywał się Atmos. Okazało się, że pod rozwiniętym ekranem załączał się również tv (  nie widziałem tego) i tu się coś gryzło. Po wyłączeniu TV, 4k z Atmosem śmiga 👌.

P.S. @binary Mam nadzieję, że nie zaśmiecam obecnych dyskusji na forum tym wpisem:).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie mam nic do OT. Chodzilo mi o to zeby byc pragmatycznym. Trudno jest sledzic I kontynuowac wymiane zdan, jesli jest ona rozstrzelona 3 inntmi watkami. Ktos kto chce rozwiązać problem robi tak jak napisalem. No ale juz nie wnikam w Twoje przeslalanki. Fajnie ze Ci wreszcie dziala

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, szkoda tylko, że nie przez Oppo. Chciałem tak podłączyć ponieważ w oppo bardzo ładnie można podbić ostrość oraz kontrast(oczywiście delikatnie) bez konieczności zmian na skalibrowanym trybie w JVC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dziękuję @pmcomp za rys historyczny 👍 ... W tym wątku jak i wątku o Epsonie, który prowadził szewi było wiele różnych tematów, łącznie z ekspresami do kawy i pasją fotografowania, że akurat kwestie dźwięku nie są jakimś wielkim zaśmiecaniem, ale już wszystko mi wyjaśniliście więc dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, pmcomp napisał:

Nie mam się z czego doszkalać. Tu nie ma ani słowa o Dolby Surround.

Jest o DTS HD + Dolby Surround i dokładnie jest opisane co to oznacza:

• DTS-HD + Dolby Surround: as with Neural:X, this will upscale to fit your speaker layout

Próbując to przetłumaczyć na język polski i realia kina domowego jest to DTS HD upscalowany (upmixowany) do aktualnie wybranego zestawu głosników czyli 5.1(7.1) do 5.1.2 lub 5.1.4 lub 5.2.4 lub 7.1.2 lub 7.1.4 lub 7.2.4.

16 godzin temu, D4r3KS napisał:

Nie dość że tryby dtsx-n lub dolby surround z stereo/5.1 robią 7.1 lub 5.1.2 to można robić nawet krosowanie i dla DTS zrobić upmix z użyciem dolby surr, jak i DD upmixowac za pomocą dtsx-n.

Upmixing Listening Modes (Post Decoding):

• Dolby Surround: expands 2-channel or 5.1 audio to play over systems with more speakers e.g. 7.1 or 5.1.2
  • DTS Neural:X: expands 2-channel or 5.1 audio to play over systems with more speakers e.g. 7.1 or 5.1.2
  •  

Według Ciebie nie ma ani słowa o Dolby Surround ani tym że tryb Dolby Surround to upmix, czy ty na prawdę czytasz co piszesz?

Koniec tematu nie brnij w to już, pogódź się z tym że nie wiedziałeś i tyle, teraz już wiesz.

Edytowane przez D4r3KS
  • Plusik 1
  • Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Problem rozwiązany z Dolby Atmos na AppleTV. - połowicznie ponieważ chciałem mieć podłączone jak w przypadku 1. 1. Miałem podłączone APTV do wejścia HDMI w Oppo 205. I to połączenie nie przepuszcza Dolby Atmos. Nie wiem dlaczego ale tak jest. Podobno  Apple TV gwarantuje 4K Atmos podczas podłączenia bezpośrednio do TV lub amplitunera a nie przez dodatkowe urządzenia. 2. Podłączyłem Apple TV bezpośrednio do procesora,  na wyjściach hdmi w procesorze mam JVC540 i na drugim TV FHD. Dopiero po ustawieniach w Apple TV rozdzielczości 720p pokazywał się Atmos. Okazało się, że pod rozwiniętym ekranem załączał się również tv (  nie widziałem tego) i tu się coś gryzło. Po wyłączeniu TV, 4k z Atmosem śmiga .

P.S. [mention=1173]binary[/mention] Mam nadzieję, że nie zaśmiecam obecnych dyskusji na forum tym wpisem:).

Ja pierniczę, nie miałeś bezpośredniego połączenia i się dziwisz że nie ma atmosa... 

A wcale o tym nie wspomniałeś, o tym połączeniu.

Ludzie się produkują żeby ci pomóc a ty zapomniałeś wsponiec, o takiej ważnej rzeczy. Nie do wiary.

• Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, D4r3KS napisał:

• Dolby Surround: expands 2-channel or 5.1 audio to play over systems with more speakers e.g. 7.1 or 5.1.2
  • DTS Neural:X: expands 2-channel or 5.1 audio to play over systems with more speakers e.g. 7.1 or 5.1.2
  •  

Według Ciebie nie ma ani słowa o Dolby Surround ani tym że tryb Dolby Surround to upmix, czy ty na prawdę czytasz co piszesz?

Koniec tematu nie brnij w to już, pogódź się z tym że nie wiedziałeś i tyle, teraz już wiesz.

Nie wiem jak teraz nazywają, co nazywają i dlaczego nazywają producenci sprzetu. Jak jest to zdefiniowane w firmie Dolby możesz poczytać z linków i na stronie Dolby.

Dolby Surround to stary analogowy system dźwięku dookólnego. I basta. Tylko żeby to wiedziec nie wystarczy poczytać ale trzeba było kiedyś własnymi rączkami podotykać i uszkami posłichać. Może trzeba mieć więcej latek i wcześniej się urodzić ;) ?

Jak zacytowałeś są to Upmixing Listening Modes (Post Decoding) czyli tryby odsłuchowe przy umixie, a nie systemy kodowania dźwięku dookólnego.

Edytowane przez pmcomp
  • Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłopie z Adamem pisaliśmy o trybach w onkyo i tłumaczyłem mu co jest czym i jak działa a ty nagle wyskakujesz mi ze dolby surr to nie upmix. Dolby surr w obecnych amplitunerach to upmix. 

Teraz piszesz o jakiś systemach kodowania, idlatujesz no idlatujesz.

I proszę cię nie tłumacz mi rzeczy które muszę tłumaczyć tobie, bo nie wiesz nie masz wiedzy o NOWYCH sprzętach.

Edytowane przez D4r3KS
  • Plusik 1
  • Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dalej nie rozumiesz więc przyczytaj dokładnie to co zalinkowałeś albo co ja podsumuję poniżej.

No początek mamy pojęcie Audio Encoding.

Do zamieszczonej tabelki dopiszę te dwa stare nie uwzględnione bo nie używa się ich na BD czy BD-UHD, a uzywało się na VHS, LD i we wczesnych latach na DVD (zaznaczę na czerwono):

• Dolby Surround
  • Dolby Surround ProLogic

Audio encoding is the method that stores the audio on a DVD or Blu-ray disc. For Blu-ray discs, there are seven supported codecs:

• LPCM
  • Dolby Digital
  • DTS
  • Dolby Digital Plus
  • DTS-HD High Resolution Audio
  • Dolby TrueHD
  • DTS-HD Master Audio

With the new Ultra HD Blu-ray specification, there have been two new optional audio formats added:

• Dolby Atmos
  • DTS:X

Teraz mamy Audio Decoding.

In most cases, the decoding process is usually done by the AV receiver. An AV receiver has built-in decoders that will read the data stream sent from your DVD or Blu-ray player.

yamaha-rx-v685-av-receiver-decoders.png

Kolejne pojęcie to Audio Processing and Listening Modes

czyli różne procesy DSP wykonywane w amplitunerze i podobnych.

I tu np. dla encodowanej ściezki DTS HD MA możemy zastosować albo powyższe tryby decodowania albo takie tryby DSP:

selecting-av-receiver-listening-mode.jpg

Co to robi? Ano:

So, it will play a 5.1 mix over your 7.1 speaker system. It will add audio to your extra rear speakers.

Or, if you have height speakers installed, it will add some audio to your overhead speakers. This gives a nice 3D effect. All from the original 5.1 soundtrack.

a konkretnie:

• Stereo: downmixes everything to your front left and right speakers (plus subwoofer)
  • DTS-HD MSTR: this just plays the soundtrack as intended
  • DTS-HD + Neural:X: the one that is selected
  • Multi Ch Stereo: plays a stereo mix across your complete speaker system
  • Mono Movie: makes everything mono
  • Virtual: creates a virtual 3D effect with no height speakers

Czy dotąd jest jasne? 

A teraz przechodzimy do "Twojego" czyli ... Examples of AV Receiver Sound Modes and DSP Programs.

Listening Modes (Decoders):

• Dolby Digital: exactly reproduces audio recorded in Dolby Digital audio & received via bitstream (HDMI/Optical/Coaxial)
  • Dolby Digital Plus: exactly reproduces audio recorded in Dolby Digital Plus audio & received via bitstream (HDMI only)
  • Dolby TrueHD: exactly reproduces audio recorded in Dolby TrueHD audio & received via bitstream (HDMI only)
  • Dolby Atmos: exactly reproduces audio recorded in Dolby Atmos audio & received via bitstream (HDMI only). Can also be used on speaker systems with various speaker layouts - including 2.0/2.1, 3.0/3.1, 4.0/4.1, 5.0/5.1, 6.0/6.1, 7.0/7.1, 2.0.2/2.1.2 and 3.0.2/3.1.2
  • DTS: exactly reproduces audio recorded in DTS audio & received via bitstream (HDMI/Optical/Coaxial) 
  • DTS Express: exactly reproduces audio recorded in DTS Express audio & received via bitstream (HDMI only)
  • ES Discrete: exactly reproduces audio recorded in DTS-ES Discrete audio & received via bitstream (HDMI/Optical/Coaxial)
  • ES Matrix: exactly reproduces audio recorded in DTS-ES Matrix audio & received via bitstream (HDMI/Optical/Coaxial)
  • DTS 96/24: exactly reproduces audio recorded in DTS 96/24 audio & received via bitstream (HDMI/Optical/Coaxial)
  • DTS-HD HR: exactly reproduces audio recorded in DTS-HD High Resolution Audio & received via bitstream (HDMI only)
  • DTS-HD MSTR: exactly reproduces audio recorded in DTS-HD Master Audio & received via bitstream (HDMI only)
  • DTS:X: exactly reproduces audio recorded in DTS:X audio & received via bitstream (HDMI only)
  • DSD: used when receiving DSD audio via HDMI

• Dolby Surround: expands 2-channel or 5.1 audio to play over systems with more speakers e.g. 7.1 or 5.1.2
  • DTS Neural:X: expands 2-channel or 5.1 audio to play over systems with more speakers e.g. 7.1 or 5.1.2

General Listening Modes (Post Decoding):

• AllCh Stereo: for background music. Creates a stereo image across the surround speakers.
  • Direct: shuts down some processing in the unit for a cleaner audio signal. The sound is reproduced using the same number of channels as in the source material.
  • Full Mono: all speakers output the same sound in mono.
  • Game-Action: for games with a lot of action.
  • Game-Rock: for games with rock content.
  • Game-RPG: for role-playing games.
  • Game-Sports: for games involving sports.
  • Mono: the center speaker outputs the sound in mono. If there is no center speaker, the mono sound comes from the front left/right speakers (analog or PCM audio only).
  • Multich: for audio recorded in multichannel PCM.
  • Orchestra: for classical or operatic music. Uses the surround speakers to simulate the natural reverberation of a hall.
  • Pure Audio: similar to Direct but goes further. Switches off the display and analog video circuitry. Only HDMI video can be displayed on the screen when this is enabled.
  • Stereo: outputs audio from the front left and right speakers plus the subwoofer.
  • Studio-Mix: for pop or rock music. Creates a soundstage like being in a club.
  • T-D: this theater-dimensional mode creates the effect of surround sound even if there are only 2 or 3 speakers.
  • THX Cinema: for playing a soundtrack like it was in a large room or movie theater.
  • THX Games: for playing back game audio in a surround sound environment.
  • THX Music: for music sources with a higher recording quality than movies.
  • THX Select Cinema: expands movie soundtracks recorded in 5.1 or 7.1. Uses THX Advanced Speaker Array (ASA) technology to optimize the surround sound environment.
  • THX Select Games: uses THX ASA technology to create a 360-degree sound field for game audio recorded in a multichannel format.
  • THX Select Music: uses THX ASA technology to create a broad sound field for music recorded in 5.1.
  • TV Logic: for TV shows produced in a TV studio. Uses surround effects to brings clarity to voices.
  • Unplugged: for acoustic instruments, vocals and jazz. Highlights the front stereo image.

Już nie będę cytował, dla innych producentów jest podobnie.

Gdzie jest problem? Rozmawialiśmy ja ślepi o kolorach. Ty o gruszkach , ja o jabłkach.

Ja o systemie encodowania dźwięku, Ty o trybach upmixowania. Z tym, że ja wiem i o encodowaniu i o upmixowaniu, a wydaje mi się że Ty wiedziałeś jedynie o upmixowaniu :) .

Teraz mam nadzieje wszyscy maja jasność.

Moim skromnym zdaniem tak powinny byc opisywane tryby upmixingu:

selecting-av-receiver-listening-mode.jpg

Czyli dokładnie i precyzyjnie. Ale producenci wolą inaczej. Dodam, że teraz mozna jeszcze mieszać systemy encodowania z upmixami czyli robić rózne upmixy dla DDTHD i DTS HD MA.

Osobiście nie mam pojęcia po kiego czorta jest tyle tych trybów. Można dostać [beeep] przy odsłuchu. To tak jak kiedyś dodawano różne tryby DSP jak Arena, Stadium itp. I nikt z nich nie korzystał.

Dziś w zupełności wystarczają tryby dokodowania dla klasycznych zapisanych encodowanych ścieżej dźwiekowych plus DTS X: Neural, Auro-3D plus All Channels. A w dół mono i stereo. Świat i ludzie.

Edytowane przez pmcomp
  • Dzięki 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dalej nie rozumiesz więc przyczytaj dokładnie to co zalinkowałeś albo co ja podsumuję poniżej.

No początek mamy pojęcie Audio Encoding.
Do zamieszczonej tabelki dopiszę te dwa stare nie uwzględnione bo nie używa się ich na BD czy BD-UHD, a uzywało się na VHS, LD i we wczesnych latach na DVD (zaznaczę na czerwono):
  • Dolby Surround
  • Dolby Surround ProLogic

Audio encoding is the method that stores the audio on a DVD or Blu-ray disc. For Blu-ray discs, there are seven supported codecs:

• LPCM
  • Dolby Digital
  • DTS
  • Dolby Digital Plus
  • DTS-HD High Resolution Audio
  • Dolby TrueHD
  • DTS-HD Master Audio

With the new Ultra HD Blu-ray specification, there have been two new optional audio formats added:

• Dolby Atmos
  • DTS:X

Teraz mamy Audio Decoding.

In most cases, the decoding process is usually done by the AV receiver. An AV receiver has built-in decoders that will read the data stream sent from your DVD or Blu-ray player.

yamaha-rx-v685-av-receiver-decoders.png&key=dfe58bd6b174eb277b60d37227e1b7347fa75c241285e1bf10f740ce6135b17d

Kolejne pojęcie to Audio Processing and Listening Modes

czyli różne procesy DSP wykonywane w amplitunerze i podobnych.

I tu np. dla encodowanej ściezki DTS HD MA możemy zastosować albo powyższe tryby decodowania albo takie tryby DSP:

selecting-av-receiver-listening-mode.jpg&key=8131f25f9969c8ac72f3fa143fd3bcaf16b280789d04580acab461b74c168d33

Co to robi? Ano:

So, it will play a 5.1 mix over your 7.1 speaker system. It will add audio to your extra rear speakers.

Or, if you have height speakers installed, it will add some audio to your overhead speakers. This gives a nice 3D effect. All from the original 5.1 soundtrack.

a konkretnie:

• Stereo: downmixes everything to your front left and right speakers (plus subwoofer)
  • DTS-HD MSTR: this just plays the soundtrack as intended
  • DTS-HD + Neural:X: the one that is selected
  • Multi Ch Stereo: plays a stereo mix across your complete speaker system
  • Mono Movie: makes everything mono
  • Virtual: creates a virtual 3D effect with no height speakers

Czy dotąd jest jasne? 

A teraz przechodzimy do "Twojego" czyli ... Examples of AV Receiver Sound Modes and DSP Programs.

Listening Modes (Decoders):

• Dolby Digital: exactly reproduces audio recorded in Dolby Digital audio & received via bitstream (HDMI/Optical/Coaxial)
  • Dolby Digital Plus: exactly reproduces audio recorded in Dolby Digital Plus audio & received via bitstream (HDMI only)
  • Dolby TrueHD: exactly reproduces audio recorded in Dolby TrueHD audio & received via bitstream (HDMI only)
  • Dolby Atmos: exactly reproduces audio recorded in Dolby Atmos audio & received via bitstream (HDMI only). Can also be used on speaker systems with various speaker layouts - including 2.0/2.1, 3.0/3.1, 4.0/4.1, 5.0/5.1, 6.0/6.1, 7.0/7.1, 2.0.2/2.1.2 and 3.0.2/3.1.2
  • DTS: exactly reproduces audio recorded in DTS audio & received via bitstream (HDMI/Optical/Coaxial) 
  • DTS Express: exactly reproduces audio recorded in DTS Express audio & received via bitstream (HDMI only)
  • ES Discrete: exactly reproduces audio recorded in DTS-ES Discrete audio & received via bitstream (HDMI/Optical/Coaxial)
  • ES Matrix: exactly reproduces audio recorded in DTS-ES Matrix audio & received via bitstream (HDMI/Optical/Coaxial)
  • DTS 96/24: exactly reproduces audio recorded in DTS 96/24 audio & received via bitstream (HDMI/Optical/Coaxial)
  • DTS-HD HR: exactly reproduces audio recorded in DTS-HD High Resolution Audio & received via bitstream (HDMI only)
  • DTS-HD MSTR: exactly reproduces audio recorded in DTS-HD Master Audio & received via bitstream (HDMI only)
  • DTS:X: exactly reproduces audio recorded in DTS:X audio & received via bitstream (HDMI only)
  • DSD: used when receiving DSD audio via HDMI

• Dolby Surround: expands 2-channel or 5.1 audio to play over systems with more speakers e.g. 7.1 or 5.1.2
  • DTS Neural:X: expands 2-channel or 5.1 audio to play over systems with more speakers e.g. 7.1 or 5.1.2

General Listening Modes (Post Decoding):

• AllCh Stereo: for background music. Creates a stereo image across the surround speakers.
  • Direct: shuts down some processing in the unit for a cleaner audio signal. The sound is reproduced using the same number of channels as in the source material.
  • Full Mono: all speakers output the same sound in mono.
  • Game-Action: for games with a lot of action.
  • Game-Rock: for games with rock content.
  • Game-RPG: for role-playing games.
  • Game-Sports: for games involving sports.
  • Mono: the center speaker outputs the sound in mono. If there is no center speaker, the mono sound comes from the front left/right speakers (analog or PCM audio only).
  • Multich: for audio recorded in multichannel PCM.
  • Orchestra: for classical or operatic music. Uses the surround speakers to simulate the natural reverberation of a hall.
  • Pure Audio: similar to Direct but goes further. Switches off the display and analog video circuitry. Only HDMI video can be displayed on the screen when this is enabled.
  • Stereo: outputs audio from the front left and right speakers plus the subwoofer.
  • Studio-Mix: for pop or rock music. Creates a soundstage like being in a club.
  • T-D: this theater-dimensional mode creates the effect of surround sound even if there are only 2 or 3 speakers.
  • THX Cinema: for playing a soundtrack like it was in a large room or movie theater.
  • THX Games: for playing back game audio in a surround sound environment.
  • THX Music: for music sources with a higher recording quality than movies.
  • THX Select Cinema: expands movie soundtracks recorded in 5.1 or 7.1. Uses THX Advanced Speaker Array (ASA) technology to optimize the surround sound environment.
  • THX Select Games: uses THX ASA technology to create a 360-degree sound field for game audio recorded in a multichannel format.
  • THX Select Music: uses THX ASA technology to create a broad sound field for music recorded in 5.1.
  • TV Logic: for TV shows produced in a TV studio. Uses surround effects to brings clarity to voices.
  • Unplugged: for acoustic instruments, vocals and jazz. Highlights the front stereo image.

Już nie będę cytował, dla innych producentów jest podobnie.

Gdzie jest problem? Rozmawialiśmy ja ślepi o kolorach. Ty o gruszkach , ja o jabłkach.

Ja o systemie encodowania dźwięku, Ty o trybach upmixowania. Z tym, że ja wiem i o encodowaniu i o upmixowaniu, a wydaje mi się że Ty wiedziałeś jedynie o upmixowaniu  .

Teraz mam nadzieje wszyscy maja jasność.

Moim skromnym zdaniem tak powinny byc opisywane tryby upmixingu:

selecting-av-receiver-listening-mode.jpg&key=8131f25f9969c8ac72f3fa143fd3bcaf16b280789d04580acab461b74c168d33

Czyli dokładnie i precyzyjnie. Ale producenci wolą inaczej. Dodam, że teraz mozna jeszcze mieszać systemy encodowania z upmixami czyli robić rózne upmixy dla DDTHD i DTS HD MA.

Osobiście nie mam pojęcia po kiego czorta jest tyle tych trybów. Można dostać [beeep] przy odsłuchu. To tak jak kiedyś dodawano różne tryby DSP jak Arena, Stadium itp. I nikt z nich nie korzystał.

Dziś w zupełności wystarczają tryby dokodowania dla klasycznych zapisanych encodowanych ścieżej dźwiekowych plus DTS X: Neural, Auro-3D plus All Channels. A w dół mono i stereo. Świat i ludzie.

A co to pieprzenie ma wspólnego w "JVC w praktyce"…?
  • Lubię 2
  • Zmieszany 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tyle samo co cytowanie przez Ciebie całego postu ...

Ręczę, że znajdzie się w tym wątku choć jeden Twój post ... "NIE NA TEMAT".

Edytowane przez pmcomp
  • Plusik 1
  • Lubię 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 15.01.2021 o 12:55, Barnaba napisał:

Jak najbardziej ma to sens. Użyj splittera za 200-500 zł i zobacz, i usłysz efekty.

Na chwilę obecną postaram się znaleźć splitter, który rozdzieli sygnał ze źródła na HDMI AUDIO i HDMI VIDEO (odpowiednio do projektora i do amplitunera). Amplituner, który posiadam Onkyo TX807 ma 3 wejścia HDMI i jedno wyjście. 

Czy taki "podział" sygnału będzie wiązał się z jego degradacją? Mam nadzieję, że nie.

W przyszłości kupię lepszy amplituner, słuchałem sprzętów do ok 8000PLN i niestety nie gra to lepiej niż mój stary ONKYO - nie mam na myśli nowych formatów typu atmos itp, na to przyjdzie czas z nowym amplitunerem i dodatkowymi głośnikami. Teraz chciałbym zostać przy 5.1 i wydaje mi się, że nie warto zmieniać ampli tylko dla HDMI (4K) jeżeli nie będę postawiony pod ścianą i nie będzie wyjścia.

Mam jeszcze jedno pytanie? Uświadomiłem sobie, że posiadam Apple TK 4K, czy z Was korzysta z tego rozwiązania. Mam pomysł, żeby wykorzystać PLEX lub INFUSE do streamowania filmów, czy to dobry pomysł - podsumowując czy to dobry pomysł jeżeli chciałbym wycisnąć dużo z RS540. Docelowo będzie też odtwarzacz płyt BR, ale mam dużo materiału w sieci.

Dzięki wszystkim za uwagi i pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi